Termostaticky ventil

Čištění vody, filtrace, čerpání vody, zařízení pro získání pitné vody, zachytávání a zpracování dešťové vody ...
Odpovědět
helou
Příspěvky: 20
Registrován: ned lis 04, 2012 10:41 am
Reputace: -1

Termostaticky ventil

Příspěvek od helou »

Chcel by som sa opytat o vas nazor na termostaticky ventil. Podla mojich informacii teto ventil obmedzuje pritok vody do radiatora nie vsak vypina popripade zapina prietok. Takze teoreticky ak mate pomerovy merac tepla na radiatore, ktory mntuju do hornej casti radiatora a ventil ked priskrti prietok vody ma to za nasledok to, ze v mieste merania je radiator horuci a len o par cm nizsie je skor studeny ako vlazny. Chcem sa teda opytat ci mate podobne skusenosti, respektivne ako by to bolo mozne odstranit ak nechcem v kuse rucne zatvarat a otvarat radiator. Dakujem za kazdy nazor.
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Reputace: 236
Bydliště: Třinec

Re: Termostaticky ventil

Příspěvek od tomas »

Termostatický ventil reguluje průtok topné vody v závislosti na teplotě v místnosti. Zavírá a otvírá úplně (pokud je funkční a je to potřeba). Kdyby neuzavřel úplně tak je radiátor stále celý teplý. To že je v ustáleném stavu radiátor s termostatickým ventilem nahoře teplý a dole studený signalizuje jeho správnou funkci. Pokud ustálený stav změníte a místnost ochladíte/ohřejete tak se termostatický ventil úplně otevře/uzavře a do ustálení (vytopení/ochlazení místnosti na nastavenou teplotu) bude radiátor celý teplý/studený.
Měřič tepla je poměrové měřidlo. V celé budově musí být měřidla na radiátorech ve stejné výšce a na počet článků radiátorů se bere také ohled. Celkové náklady na topení se potom rozpočítají dle měřidel.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm
Reputace: 258

Re: Termostaticky ventil

Příspěvek od brumlaj »

Pokud je radiátor nahoře teplý, dole studený a exisuje ostrý přechod této teploty v horní části radiátoru, pak se jedná o některou nebo více z variant:
- neplánované tepelné zisky v místnosti (v pořádku)
- špatně nadimenzovaný radiátor
- špatně provedená, nebo špatně seřízená otopná soustava
- zbytečně vysoká teplota topné vody - zbytečné ztráty
Otopná soustava by měla být naprojektována a seřízena tak aby kryla v každém okamžiku aktuální tepelné ztráty objektu a udržovala projektovanou teplotu v objektu. Ve správně provozované otopné soustavě má neustále (v topném období) kolovat konstantní projektované množství otopné vody. Množství předaného tepla má být řízeno teplotou otopné vody ( a pokud je to možné, tak ne jejím množstvím). Termoventily mají šetřit tím, že omezují průtok v případě neplánovaných (neplánovatelných) tepelných zisků v místnosti.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
solárník
Příspěvky: 1586
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm
Reputace: 70

Re: Termostaticky ventil

Příspěvek od solárník »

Neuvedl jste, jestli se jedná o samotížný systém, nebo systém s oběhovým čerpadlem. Každopádně mě tohle dělal radátor i s normálním netermostatickým ventilem.

Dál mi bylo řečeno (nejsem v tomhle odborník), že klasické termostatické ventily dělají právě takovéto věci v samotížném systému, nebo v systému s příliš pomalou cirkulací vody v případě tepelného čerpadla.

V takovém případě prý se doporučuje použít termostatický ventil s vysokou světlostí, jako je například tento http://www.vtpshop.cz/radiatorove-venti ... 000-i4071/ který je určený specielně pro samotížný oběh.

Každopádně mi potvrdili, že měla odbočka s tím postiženým radiátorem příliš malý průtok. Což může být způsobeno trubkami, ventilem, nebo přicpaným radiátorem. Ale jak už jsem řekl, nejsem odborník.
goodbie
Příspěvky: 1453
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Reputace: 72
Bydliště:

Re: Termostaticky ventil

Příspěvek od goodbie »

Já to spíše chápu takto přátelé jde o to nastavit kohout radiátoru tak aby v místnosti bylo teplo ale čidlo měření energie zaznamenávalo co nejméně tepla proto se snaží v úrovni čidla dosáhnout chladného topení,ale když to takto udělá každý aby platil co nejméně tak bude teplárna topit zadarmo???Nebude rozpočítá náklady a hotovo.
honzaL
Příspěvky: 412
Registrován: pon kvě 21, 2012 11:33 am
Reputace: 18
Bydliště: Hradec Kráové

Re: Termostaticky ventil

Příspěvek od honzaL »

Přešel jsem na ventily řiditelné na dálku, které mají i vlastní inteligenci a šetřím docela dost energie tím, že obýváme v zimě jen část domu a pouze příležitostně. Dříve jsme dost temperovali, aby člověk nepřijel do vymzlého baráčku, dnes to řídím s předstihem i přes mobil a nemá to chybu (kromě 2x zhroucení komunikace což už taky umím vyřešit).
Zde je programovatelná hlavice i s termostatem MAX!
Klasický ventil může být nastaven tak, že i v zavřeném stavu má nějaký minimální průtok. Je to dobré, aby stoupačka nestartovala z úplného chladu, protože to pak hodně praská a lidi to budí (hlavně v panelácích).
18x 550Wp, 16xLiFePO 780Ah (stáří 0, 8, 10 let), STUDER: 3x MPPT VT65; 3x Xtender 4000-48. PLC UNIPI
(v minulosti = CEEG 15x230 Wp, 16xLiFePO 500 Ah, MS TS60A, Studer 4000-48, PLC Siemens,)
helou
Příspěvky: 20
Registrován: ned lis 04, 2012 10:41 am
Reputace: -1

Re: Termostaticky ventil

Příspěvek od helou »

Dakujem za odpovede a nazory. Byvam v bytovke kde obehove cerpadlo nemame. Teplo ide zo vzdialenosti niekolko km tak mozno 3km. Tazko povedat aky je tlak v sustave. Mne hlavne islo o to, ze mam taku skusenost ze moj termostaticky ventil neuzatvara ale v urcitom rozmedzi priskrcuje vodu. Z toho mne vyplyva podla praktickych pozorovani ze pri urcitej teplote kde je napr. ideal nastavenia teploty izby ventil priskrti obeh tak, ze radiator je v hornej polovici horuci a v dolnej vlazny.
Dovod je jednoduchy a to, ze prestupujuci vzduch cez radiator ochladi spodnu polovicu radiatora skor ako vrchnu kedze ide zo spodku a kedze tam voda ide pomaly, tak hore je radiator horuci a dole studeny. Ale ako problem vidim to, ze ten pomerovy merac tepla je v mieste kde je radiator horuci takze on si mysli ze je tym padom cely horuci.
Poviem to tak, ze som si predstavoval ten ventil taky aby nieze obmedzoval prietok vody, ale ked dojde k nastavenej teplote vypol uplne radiator a zase ked teplota klesne otvoril uplne. Ked uz sa hrame na pomerove merace tepla.
honzaL
Příspěvky: 412
Registrován: pon kvě 21, 2012 11:33 am
Reputace: 18
Bydliště: Hradec Kráové

Re: Termostaticky ventil

Příspěvek od honzaL »

Na to je právě vhodný ten řiditelný servoventil co jsem psal. Taky ho v paneláku zkouším, umí zavřít topení úplně (což ale záleží i na tělese ventilu a ne jenom na hlavici). Má výhodu, že je v čase programovatelný :!: sám o sobě a tudíž nemusí topit v jednom kuse. Funguje i samostatně bez dalšího příslušenství :) .
18x 550Wp, 16xLiFePO 780Ah (stáří 0, 8, 10 let), STUDER: 3x MPPT VT65; 3x Xtender 4000-48. PLC UNIPI
(v minulosti = CEEG 15x230 Wp, 16xLiFePO 500 Ah, MS TS60A, Studer 4000-48, PLC Siemens,)
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm
Reputace: 258

Re: Termostaticky ventil

Příspěvek od brumlaj »

Poměrový indikátor měří buď jen teplotu radiátoru, nebo i teplotu "vzduchu" a nějakým způsobem přes integraci "zobrazí" nějaké číslo, jež se posléze použije k výpočtu vyúčtování. Ale zpátky k tématu.
Při nastavení ventilu na minimální "teplotu" je radiátor či přívodní trubka pořád teplá? Pak je nejspíš na ventilu nastavena minimální teplota aby se uživatel nepřiživoval nad přijatelnou míru na tom, že topí ostatní v domě. A zároveň se tímto chrání dům před "destrukcí" vodou vysráženou v obvodových konstrukcích domu, nehledě na hygienickou (plísně) situaci v bytě. Pokud ventil zavírá (radiátor vychladne), pak lze použít metodu, kterou zmiňuje honzaL.
Pozor aby ale výsledek šetření nebyl opakem zamýšleného - je třeba brát v potaz skutečnost, že indikátor nepracuje proporcionálně. Má nastavenu nějakou teplotu pod kterou neregistruje buď vúbec, nebo jen minimálně. I malá změna teploty registrovatelná rukou v místě vyhodnocovaném indikátorem tedy může znamenat brutální změnu indikovanou indikátorem. Napuštění celého radiátoru teplou otopnou vodou "jenou za čas" může tedy znamenat vyšší indikovanou spotřebu než celodenní "současný stav".
A v neposlední řadě je zapotřebí si uvědomit, že i ve spodní části "studený" (např. 28 st.C) radiátor přispívá tepelné pohodě v místnosti více než odstavený, který má teplotu shodnou s teplotou vzduchu v místnosti (nebo je jeho teplota ještě nižší - je ochlazován vyzářením energie směrem k venkovní zdi).
Přeji úspěch ale jak jsem napsal, pozor na důsledky.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek