Olovo nebo LiFeYPo v ostrovní FVE?

Baterie, dobíjení, údržba, zapojení, diskuze i nad jinými způsoby uložení energie

Pro akumulaci v ostrovní FVE je lepší

Olovo
15
17%
LiFeYPo
53
60%
NiCd
12
14%
Jiná technologie
8
9%
 
Celkem hlasů: 88

Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputace: 521

Olovo nebo LiFeYPo v ostrovní FVE?

Příspěvek od mypower.cz »

Hoj.. zakládám toto vlákno za účelem diskuze o vhodnosti konkrétního typu baterií pro akumulaci v ostrovním provozu, tedy takovém, kde na zálohu odjinud (centrála/DS) spoléháme pokud možno co nejméně. Patří sem i poloostrovy tak jakože s více ostrovním cítěním :).

Jsou tu dvě volby:

Baterie LiFeYPO4 48V 8kWh 16x3.2Vx160Ah
Cena k dnešnímu dni včetně DPH: 97 500 CZK
http://shop.mypower.cz/baterie-lifeypo4 ... x160ah-990
Obrázek

------------

Baterie Trojan 48V 8kWh 6x8Vx170Ah
Cena k dnešnímu dni včetně DPH: 27 990 CZK
http://shop.mypower.cz/baterie-trojan-4 ... 170ah-2180
Obrázek

Od Martina Kolaříka (ostrovni-elektrarny.cz) jsem při přebírání svých nových trojanů vyslechl názor, že si myslí, že pro ostrovní provozy je vážně vhodnější olovo, alespoň zatím. A já když se mrknu na cenu a zároveň přihlédnu k péči, která se mi zdá o hodně větší, než je nutno věnovat olovu, například balancování..., řekl bych že i když je životnost olova menší asi než Life, tak asi bych zatím dal přednost zase olovu a někdy až zase budou peníze koupil ještě jedny trojany co mám teď a 2x tak to posílil.

Jaké má kdo argumenty pro a proti nasazení life do ostrova a naopak pro a proti nasazeni PB do ostrova s přihlédnutím tak nějak k všemu, ceně, údržbě, hrozícím škodám při selhání (balancéru, výskytu přepětí, delší vybití ...)

Přiznám se že sám zatím nemám zkušenost s LIFE, takže nevím. Zatím se LIFE tak nějak obávám více než olova, i když to bude asi tím, že člověk nevyzkoušel, tak neví. Každopádně 100K by mě asi sejmulo kdyby se s těma baterkama něco stalo, a 30K by mě sejmulo 3x méně, kdyby se těmto baterkám něco stalo.


*batt* :arrow: :?:
PavelR
Příspěvky: 3104
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Reputace: 220
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Olovo nebo LiFeYPo v ostrovní FVE?

Příspěvek od PavelR »

A nebo treti moznost. 3 sady trojanu za 83970,- tedy zvyseni dostupne kapacity pri 80DOD a tim znatelne prodlouzit zivotnost volova a za zbylych 13530,- nejakej ten panel. Ja bych mel z lefipo obavy ohledne balancovani a citlivosti na vybiti a prebiti. Jak se znam tak bych dopadl jak abrams...
Uživatelský avatar
vata
Příspěvky: 1403
Registrován: pon zář 12, 2011 11:32 am
Reputace: 93

Re: Olovo nebo LiFeYPo v ostrovní FVE?

Příspěvek od vata »

No, tohle je tu ale velmi exponované téma, už se toho kolem toho namluvilo... Tvé rozpaky vůči LiFe chápu - taky jsem se obávala, že kolem toho budu muset běhat a úzkostlivě balancovat a bát se že to bouchne :) Z toho všeho se koná jen občasné oběhnutí baterií s měřákem a zjištění, že ani po roce provozu se mi články v první (starší) baterii nerozjely o víc než 40mV. Připomínám že mám 12V / 400Ah (450Ah naměřená), pasivní balancery. Taky že jsem najela na řízení podle SOC, takže se mi nestává, že bych baterie jela až do prázdna - jedu je do 20% SOC (což je hodnota, u které se mi u olova mohlo nechat jen zdát), takže se v reálu nedostanu na nižší napětí než 12,8V, a mám i nízko absorpci, zkrátka používám články v dost šetrném rozsahu. Cena? Už po roce mám pocit, že se to velmi vyplácí, protože je to první rok, kdy vůbec neřeším nové baterie, protože ty staré prostě fungují... A taky neřeším nouzové dobíjení. To jsem tedy neřešila ani s olovem, ale zato jsem měla špatný pocit :) Takže, volba jasná, za sebe mám pocit, že není třeba dál argumentovat.
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
PavelR
Příspěvky: 3104
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Reputace: 220
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Olovo nebo LiFeYPo v ostrovní FVE?

Příspěvek od PavelR »

SOC jsem taky chtel puvodne pouzit avsak pcm8048 ukazoval co chtel. aspon me to tak pripadlo nebo jsem neco delal spatne. tim padem se mi to znelibilo a tak jsem to zavrhl. nicd toho snesou fakt hodne takze neresim zadne stupne nabijeni a nabijim na maximaplni napeti aby me nevypl menic a beztak by aku chtely jeste vic. takze parkrat do roka udelam balancovani napetim 35V a je.
atom
Příspěvky: 436
Registrován: sob čer 02, 2012 8:22 pm
Reputace: 8
Bydliště: 580m n.m. na Vysočině

Re: Olovo nebo LiFeYPo v ostrovní FVE?

Příspěvek od atom »

Olovo vydrží nejdéle, když se používá co nejméně. První rok je vždy skvělé, druhý rok ještě ujde, ale dále už je to jen mrtvá váha.
Mám tu v garáži přes 700Ah olova a nevydrží ani polovinu toho co 200Ah v lithiu.
Pro šetřílky kteří počítají každý watt, tak učinost nabíjení olova není 100%, ale je je potřeba o 20% energie navíc.
U uvedených příkladu je třeba si ještě uvědomit že to lithium můžu v pohodě nabíjet 80A a to "srovnatelné" olovo jen 17A. Takže nabízené olovo je pro systémy nad 1kWp nevhodné a nabízené lithium je vhodné až do 4kWp.

No a co jiného by asi mohl ten Kolařík říkat ? Přece neřekne, haha další k.k.t s olovem super, za 3 roky přijde znova :yes: Ten kdo by koupil lithium a není to pat&mat, toho zcela jistě dalších 10let neuvidí.

Na přebití i vybití je náchylné jak olovo tak lithium, abramsova příhoda není zrovna běžná, to je příklad jak to nedělat, takže místo svářečky slušnej regulátor, místo 12V baterií články a na ně balancování dle nabíjecího proudu a výše požadovaného napětí článku. Vyplašenky ať si dodělaj nouzové nabíjení ze síťě, odpojování baterie, sirénu, varovnou sms sousedovi, já nevím co ještě. Pak se nemá co posrat. Balancování není žádná péče, na článek se píchne koupenej balancér a dál už jede sám. Těch pár šušňů za X * 70,-Kč u nejjednoduššího typu lze snad skousnout, to sou pro někoho cigára na tejden.
2x Tristar / 17kWh v lithiu / 7,3kWp na střeše / 2xXTM-4000 / >31MWh :o / start 05/2012 s 440Wp.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputace: 521

Re: Olovo nebo LiFeYPo v ostrovní FVE?

Příspěvek od mypower.cz »

atom píše:No a co jiného by asi mohl ten Kolařík říkat ? Přece neřekne, haha další k.k.t s olovem super, za 3 roky přijde znova :yes: Ten kdo by koupil lithium a není to pat&mat, toho zcela jistě dalších 10let neuvidí.
Martina znam osobne, tohle bych nerekl ze je takhle mysleno. A urcite ne v mem pripade, neverim ze by me osobne treba neco spatneho doporucil, jen abych vyplazl dalsi love, Martin navic o me velmi dobre vi, že ze mě moc love nevytahne, protoze jich nejak extreme moc nemam... :). Ono totiz tahle strategie neni ani dlouho udrzitelna. To pak nikdo nekoupi. Ty trojany jsem si vybral skutecne ja z vlastni vule protoze se Life fakt zatim bojim.

EDIT: dodam jen tak bokem .. Martin se vyjadril tak, ze v mem systemu ty Trojany vydrzi 8 let. Ja tvrdim ze 4 a dopadnou stejne jako moje puvodni stare olovo (o neco vic nez 3 roky jejich zivota). Ale kdo vi... Jelikoz chci koupit jeste jedny trojany, mozna se jejich zivotnost mensim zatezovanim prodlouzi na 5, 6 let... kdo vi .. to si reknem za 4 - 6 let :D treba tady na foru, coz neni tak nemozne :D

EDIT2: Co myslite, jaka bude cena Life za 4, 5, 6 let? Treba je pak fakt koupim :D
solárník
Příspěvky: 1586
Registrován: pát bře 15, 2013 7:53 pm
Reputace: 70

Re: Olovo nebo LiFeYPo v ostrovní FVE?

Příspěvek od solárník »

Jak vás tady tak pozoruju, tak víru v to, že připojené desulfátory budou schopné alespoň udržet olovo v rozumném stavu, tady moc lidí nemá :lol:

Já zatím nevím, co si o nich myslet, když občas odšpuntuju baterky (včetně gel a AGM) a vyvařím je 24 hodin na 16,5V / 3A (limit U a limit I na laboratorním zdroji) každou, tak je okamžité zlepšení kapacity o cca 10-20%. Na rozdíl od desulfátoru, který jel 14 dní a zlepšení max v řádu procent, někdy taky žádné. Je možné, že ten Matějův desulfátor potřebuje měsíc(e) na nějakou podstatnou změnu, nevím. Ale vzhledem k tomu, že mi hustota vystoupá a přitom kapacita stále téměř stejná, tak jsem lehce skeptický.

LiFe jsou moc drahé, plánuju dokopat to s olovem a pokud LiFe někdy spadnou v ceně, půjdu do nich bez váhání.
Naposledy upravil(a) solárník dne úte led 07, 2014 10:11 am, celkem upraveno 2 x.
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2773
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Reputace: 426
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: Olovo nebo LiFeYPo v ostrovní FVE?

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

dovolím si pár poznámek :
1. výše zmíněný set LiFeYPO4 akumulátor (16x 3,2V 160Ah + 16x4 SBM) se dá koupit za 88.456,- Kč s DPH :idea:
2. porovnávat požadovanou provozní kapacitu 8kWh (9kWh) LiFe a 8kWh volova je zcestné , né-li s prominutím amatérské :uh: - LiFe v tomto režimu bude fungovat řadu let , ale volovo sotva dva roky . Ba co hůř , po pár měsících už pude pomalu s kapacitou do kytek :hell: .
3. jak již psal Atom , LiFe lze nabíjet proudem až 1C , kdežto volovo jen C1 ... o vybíjení nemluvě :yes: .
4. LiFe-mu je jedno jesli stráví týden ve 100% nabití nebo 20% nabití , pro volovo je toto smrtící ::stop:: .

Balancování je jednodužší a energeticky úspornější oproti desulfataci . Čímž se dostávám k dalšímu , účinnost - dle mých měření má LiFe účinnost ukládání a uvolňování el. téměř 100% :yes: volovo 85 až 90% dle typu a kolností :| kolik % dosahuje NiCD přesně nevím , ale dle zkušeností co mám s aku nářadím to víc jak 80% nebude :( .

Při více násobném jištění (což jsem já podcenil ... chtěl sem udělat , ale lenost byla silnější :hell: ) je provoz LiFe bezpečný , spolehlivý , bezstarostný ... :celebrate4: .

Z vlastních zkušenosti souhlasím i s Atom-ovým "No a co jiného by asi mohl ten obchodník říkat ? Přece neřekne, haha další k.k.t s olovem super, za 3 roky přijde znova :yes: Ten kdo by koupil lithium a není to pat&mat, toho zcela jistě dalších 10let neuvidí."

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
LIX
Příspěvky: 856
Registrován: pon črc 30, 2012 3:43 pm
Reputace: 48
Lokalita: Trnava
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 4900
Kapacita baterie [kWh]: 7,5
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Olovo nebo LiFeYPo v ostrovní FVE?

Příspěvek od LIX »

Vlastnil som najprv nekvalitné aj keď nové olovo a potom som si povedal že lifepo bude lepšie.
Žiadny strach s ním nikdy nebol a nie je. Mám ho asi rok. Na začiatku treba spraviť jedinú dôležitú vec. nabiť každý článok zvlášť a potom ich všetky spojiť paralelne aspon na týždeň do kopy a po týždni ich znova dobiť v kope. Ja som ich nechal takto dva týždne a doteraz nemám rozdiel viac ako 10 mV. A žiadne super balancovanie, tiež len pasívne ako vata.

PavelR

Na PCM8048 mi tiež SOC najprv zablblo ale teraz mi funguje bezchybne a môžem na základe neho spínať relé v regulátore, čím vlastne vypínam menič. Pravdaže je tam ešte pre istotu zapojené aj napäťové relé..
Poviem vám to lítium je bezstarostné, len si treba na začiatku priplatiť.
Naposledy upravil(a) LIX dne úte led 07, 2014 11:49 am, celkem upraveno 1 x.
dlabas
Příspěvky: 67
Registrován: pon led 02, 2012 10:38 am
Reputace: 3

Re: Olovo nebo LiFeYPo v ostrovní FVE?

Příspěvek od dlabas »

Měl jsem olovo 3ks 12V/100Ah -Deep Cycle - VRLA atd. - už bych do toho nešel.
1ks je kaput (odešel tam jeden článek) a ty další 2ks mají kapacitu někde okolo 40Ah.
Teď mám k dispozici na testy 8x3.2Vx60Ah a zatím maximální spokojenost.
Hlavně jak píše abrams viz body 1-4.
porovnávat požadovanou provozní kapacitu 8kWh (9kWh) LiFe a 8kWh volova je zcestné.
Ohledně ceny Life do budoucna bych moc nepočítal s cenou nižší, ale vyšší :-(
Ondřej

Re: Olovo nebo LiFeYPo v ostrovní FVE?

Příspěvek od Ondřej »

No, adminovi bych jen popřál hodně spokojenosti a co nejdelší životnost jeho nových těžítek, bublátek a ohřívačů akumulátorovny. :mrgreen: Do ceny baterek bych ještě připočítal cenu panelů, jejichž výkon příjde vniveč, kvůli efektivitě nabíjení a vybíjení olova. 15 + 5/10%?

Na články bych ještě připojil extra kvičák, hlídající mezní napětí a šel bych úplně v klidu chrápat... Kdyby se jelo na delší dobu pryč, tak by se aku prostě jen odpojily a hotovo.

Jen by mě zajímalo, odkud lidi berou to přání, že lithiovky budou někdy v budoucnu klesat výrazněji na ceně? edit: dlabas mě předběh:) Ale nemám za to, že budou zdražovat.
Palča
Příspěvky: 51
Registrován: sob čer 25, 2011 8:44 pm
Reputace: 4
Bydliště: Přerov
Kontaktovat uživatele:

Re: Olovo nebo LiFeYPo v ostrovní FVE?

Příspěvek od Palča »

Hezká diskuze :-)
Uvedu na pravou míru své doporučení: pokud máte čistě ostrovní systém s nabíjením centrálou, pak možná oceníte (jak psal PavelR) za podobnou cenu mnohem větší kapacitu olověných baterií (Trojany patří ke špičce).
Důležitý rozdíl spočívá hlavně v rezervní kapacitě, kterou u LiFePO4 nemáte a u olova ano, i když ji běžně nevyužíváte.

Na poloostrovní instalace (záloha veřejnou sítí) a nebo na instalace s propracovaným hlídáním a energetickým managementem (VATA :-) jsou vždy lepší LiFePO4 články s balancéry.
Osobně dávám přednost aktivnímu řízení balancování článků, CBM moduly umí jen chránit proti přebití při nepříliš vysokých nabíjecích proudech, kdo nabíjí z více než 1kWp, potřebuje ON4-UTP, nejlépe s řízením.
Novinky: balancovací systémy s moduly ON4 umí teď i 20A balancovací proud a systém odesílá přes sériovou linku průběžně informace o stavu článků a dosažení kritických hodnot, také umí "shodit" nabíjecí nebo odběrovou větev při přepětí / podpětí na článku ...
viz. www.ostrovni-elektrarny.cz

Zpět k tématu:
Stav mezi našimi zákazníky: 10% olovo Trojan (velmi malé a zcela ostrovní instalace) , 90% LiFePO4. Klikám na LiFePO4.
Martin Palča Kolařík
Saark
Příspěvky: 44
Registrován: ned úno 10, 2013 5:07 pm
Reputace: 1

Re: Olovo nebo LiFeYPo v ostrovní FVE?

Příspěvek od Saark »

No konečně zajímavé téma.Též stále řeším otázku nejvhodnějších baterií :?: Včera jsem připojil do systému elektroměr, abych mohl porovnat účinnost NiCd baterií v mém systému, protože se mi zdá, že to co do nich nabiji nedostanu zpět :( No uvidíme,jak dopadnu!!!
PavelR
Příspěvky: 3104
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Reputace: 220
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Olovo nebo LiFeYPo v ostrovní FVE?

Příspěvek od PavelR »

Abrams:

učinnost nicd neni valna to je pravda, ale pro me je to idealni varianta. Me nevadi hmotnost, ani velikost, ani jiny rozsah napeti, a vodu sem zatim nedoleval nebylo proc, toto jsou veci kterym se dokazu prizpusobit. Tipls to spravne dle manualu vyrobce uvadi nejakych 80%.
To je zas vec ktera me nevadi. Hodlam to kompenzovat dalsimi panely. Jakmile odpadnou pro me ted primarni investice jinam, tak hodlam postupne opanelovat v podstate jakekoliv aspon trochu vhodne misto ktere mam... vsechno necham na jednom reglu. ten se akorat zarazi na 80A a to me staci.

edit: je jen skoda ze nove nicd jsou jeste drazsi nez lifepo, pritom vyrobne musi byt levnejsi.
007ToMMaS
Příspěvky: 1095
Registrován: sob zář 15, 2012 8:53 pm
Reputace: 16

Re: Olovo nebo LiFeYPo v ostrovní FVE?

Příspěvek od 007ToMMaS »

Osobne si myslím že sú drahšie NiCd než lifepo preto lebo majú za sebou určitú históriu a výrobca vie čo jeho batérie vydržia. A sami dobre vieme že nám v systémoch fungujú NiCd články ktoré majú aj 30-40 rokov a fungujú bez problémov a dajú sa zohnať za prijateľné ceny a poslúžia ešte pár rokov. A keď sa nám čosi nezdá zrepasujú sa a fungujú ďalej. Neverím tomu že lifepo vydrží také roky a že bude mať takú históriu ;)
3,2kWp REC320NP - juh
3,6kWp - Phonosolar PS450M5GFH-24/TH- východ
2x IGridSV-IV5.6KW, 2x Li-ion - 48V / 156Ah =312Ah
PavelR
Příspěvky: 3104
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Reputace: 220
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Olovo nebo LiFeYPo v ostrovní FVE?

Příspěvek od PavelR »

To ukaze cas. Jedna vec je cyklicka odolnost druha vec je starnuti. Doufam ze to lifepo zvladnou a budou slouzit 10tky let.
Uživatelský avatar
ota
Příspěvky: 2298
Registrován: čtv dub 18, 2013 9:37 am
Reputace: 514
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko
Kontaktovat uživatele:

Re: Olovo nebo LiFeYPo v ostrovní FVE?

Příspěvek od ota »

Ono není dobré porovnávat hrušky a jablka.
Pro vysvětlení mého přístupu: hraní si s FV beru jako zábavu a drobný příspěvek k soběstačnosti. Nechci ale do té zábavy příliš investovat. Zastávám filozofii: levně nebo zadarmo získat a používat co nejdéle. To se LiFePo vylučuje.
Na některé aplikace jsou vhodně LiFePo, obzvláště pokud se nechci babrat s doléváním elektrolytu a využívám plnou kapacitu.
Nife bych volil u aplikací, kde je mnoho místa, větrání a málo tepla. Mám jich 400Ah@24V, ale zatím se mi je nepodařilo probrat na plnou kapacitu. Pokud jich má měkdo plný sklep a získal je za cenu šrotu, jistě na ně nedá dopustit.
Olovo používám v práci jako záložní zdroj a domnívám se, že všechny zapouzdřené gelové baterie mají již z výroby zakomponované kurvítko. Ať se používá jakýkoli battery management, jakékoli vybíjení nebo se drží celou dobu na floatu, životnost je v řádu 1-3 roky. Po této době mají cenu jako šrot, tedy 10 - 15Kč/kg.
Nyní jsem jsem konečně spokojený. Jedu na vyřazené OpZs 820Ah 12S4P. Přestože jsou 6 let staré, podle kapacity i hustoty je většina článků na 75% kapacity a více. Je dobrý pocit, že se musím hodně snažit, abych baterky vybil. Na druhou stranu moje 2,5kWp panely je teď přes zimu dostanou do floatu tak 3x do měsíce. Je na nich už poznat samovybíjení, které je plusmínus 500Wh denně.
Nemáte mimochodem někdo odkaz na nějakou tabulku, která by mi trochu osvětlila samovybíjení olova v závislosti na kapacitě, typu, příp.teplotě?
Ota
70kWp + 10kW Infinity, 25kWh LiFe
karel
Příspěvky: 113
Registrován: ned říj 07, 2012 3:30 pm
Reputace: 2

Re: Olovo nebo LiFeYPo v ostrovní FVE?

Příspěvek od karel »

Zdravím, možná bude užitečná zkušenost laického uživatele. Pro svůj ostrov jsem měl na baterie tyto požadavky: hlubokou hranici vybití (abych využil draze zaplacenou kapacitu), maximální bezúdržbovost (poněvadž bych to neuměl), aby baterie vydržely bez úhony delší dobu na téměř minimálním vybití nebo naopak i na max nabití , vlastně aby bylo jedno jak jsou nabité a nijak je to nepoškodilo a také předpokládanou dlouhou životnost ( min 10 let).

No jediné, které to splňují jsou LIFE. Olovo jsem nepoužíval, ale z toho jsem o něm četl mají vysokou min hranici vybití, malou životnost a je třeba se o ně starat a dost je hlídat - no přesně to co nechci. Chci aby baterie sloužily mě a ne já jim.

Martin K. mi sice z finančních důvodů původně nabízel olovo, ale když se seznámil s mými " odbornými předpoklady" :-) tak také změnil názor.

Dnes používám už víc než 6 měsíců LIFE - 300Ah. Mám nastaveno jako min napětí 2,8 V na článek, max na 3,6 V na článek. Na maximum se dobíjí jen v létě, přes zimu, kdy slunce je málo a používám centrálu tak udržuji většinou napětí mezi 35 až 75 %. Takže i několik týdnů neví co je to plné nabití.
SOC mám nastaveno na 20 %, ale už na 30 % mám akustický a světelný signál, abych je třeba včas nabil na noc centrálou. Martin K. mi nainstaloval balancéry, které hlídají rozdíl v napětí článků a zamezují přebití.

Jednou se mi stalo, ani nevím jak ( zřejmě jsem se pokoušel o nějaké samostatné nastavení :-) bez Martina), že mi napětí asi dvou článků spadlo až 1,8 V a celkem všech 16 článků až na 38 V ) místo minima 44,8 V) a přišel můj malý soukromý blackout :-). I to přežily.

Vlastně o nich ani nevím, pouze si hlídám stav na displeji battery monitoru, abych je včas dobil třeba před odjezdem na celý den nebo když chce žena prát či žehlit.

No rozhodně bych neměnil, LIFE přesně a do puntíku splnily co jsem od nich chtěl.
http://www.nezavislydum.cz - Váš průvodce na cestě k nezávislému a soběstačnému bydlení.
matej
Příspěvky: 826
Registrován: čtv zář 01, 2011 6:30 pm
Reputace: 45

Re: Olovo nebo LiFeYPo v ostrovní FVE?

Příspěvek od matej »

Dle mého názoru, LiFePO4 je prostě vhodné tam, kde je problémem hlídat a udržovat olověné aku tak aby neklesly příliš nízko, resp. pokud klesnou, tak je problém ihned dobít. To znamená, ostrovní systémy bez záložního zdroje. V podstatě souhlasím s Palčou, ale v současné době montuji hybridní systémy jak s olověnými (AGM průmyslovými) akumulátory a jednak s LiFeYPO4. To olovo dávám tam, kde jsou častější a dlouhodobější výpadky sítě. To se může zdát paradoxní, ale důvodem je právě zmíněná rezervní kapacita: Je potřeba si uvědomit že můžeme dát např. 20kWh olova za tu stejnou cenu jako cca 8kWh LiFeYPO4. Pokud to olovo budu běžně cyklovat na těch 6-kWh, stejně jak bychom cyklovali LiFeYPO4, ale když je občas výpadek, máme k dispozici dalších 12-14kWh jako rezervu. Samozřejmě ihned po obnovení napětí v DS hybridní střídač zajistí nabití na 100%. A není problém se sulfatací ani s ničím. A jelikož AGM které používám není potřeba dolévat a jsou velmi kvalitní (v jednom systému jsou baterky s RV 2003 a teprve nyní začínají zlobit), tak je systém bezúdržbový stejně jako s LiFePO4.

Ještě k hlubokému vybití LiFeYPO4: V jednom ostrovním systému, který jsem já neinstaloval ale dodával jsem do něj LiFeYPO4 vč. balabcerů, na výměnu za olovo, nastalo hluboké vybití LiFeYPO4 (články 16x 100Ah). Měnič který tam byl nainstalován, nepřestal baterie vybíjet ani když jejich napětí kleslo pod nastavenou mez. Když jsem tam přišel, jednotlivé články měly asi 0,8V každý, a tak to leželo předtím asi 3 dny. Okamžitě jsem zahájil resuscitaci pomalým cca 2A nabíjením, než napětí nevystoupalo na 2,5V což bylo v řádu jednotek minut. Poté jsem zvýšil nabíjecí proud z elektrocentrály na plných 30A. Po necelých 4 hodinách bylo nabíjení u konce, přítomný bateriový procesor indikoval dobití celkově 109Ah. :-) Potvrdili se mi tím Palčovy slova, který se mi o této toleranci LiFeYPO4 vůči podbití zmiňoval již dávněji.
Celkem dobré na 100Ah články. A to tam bylo asi 5°C. Články při nabíjení vůbec nehřály.
Takže, asi jediné čeho se u LiFePO4 je potřeba obávat je přebití.

Jinak to olovo, co tam předtím bylo, tohle hlubové vybití dle výpovědi správce zažilo několikrát. Nebylo ale moc staré, jenom asi 8 měsíců (systém byl od začátku špatně navržen, jinou firmou). Byly to Rolls S-530 a desulfatací jsem jejich kapacitu obnovil na cca 85% původní. Teď slouží na další chatě toho samého zákazníka, ale již v systému který jsem dělal sám od začátku (Samozřejmě hybridní ;) , s měničem Studer), včetně automatického spouštění elektrocentrály a dobíjení při poklesu kapacity pod 80% dle BSP.
Naposledy upravil(a) matej dne úte led 07, 2014 2:44 pm, celkem upraveno 2 x.
Pravda a Láska zvítězí!.
Uživatelský avatar
ixo
Příspěvky: 489
Registrován: stř říj 10, 2012 6:11 pm
Reputace: 22
Bydliště: Bratislava

Re: Olovo nebo LiFeYPo v ostrovní FVE?

Příspěvek od ixo »

Ahoj, ktorý balancer používaš? Keď mi raz odíde opzs olovo, asi skončím tiež na life...
1900 Wp, LiFePo 8x200Ah + 123\SmartBMS, Tristar MPPT 60A, Meanwell 1 kW, PowerJack 5kW, Bratislava
Monitoring systému: https://panel.homeinfo.sk/?id_objekt=15 ... elektraren
(Ne)návratnosť systému: https://tinyurl.com/cx74hkv
Zdieľaná databáza meničov: https://tinyurl.com/mx6gvsj

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek