Vyplatí / nevyplatí se FVE

Obecná diskuze na téma "soběstačnost" s využitím alternativních zdrojů energie, jejich využití v běžném životě, potravinová soběstačnost atd.
rob.brno
Příspěvky: 957
Registrován: sob čer 09, 2012 9:14 am
Reputace: 20

Re: Vyplatí / nevyplatí se FVE

Příspěvek od rob.brno »

To si musí každý spočítat sám. Často se jako kriterium používá pravidlo návratnost nad 10let-nevyplatí/pod 10let - vyplatí.
Záleží totiž vždy na konkrétním případu a konkretních požadavcích na FV. Mě se FV bez dotací NEvyplatí, důvodem je nízká cena od distributora 2,6 kč/kwh a relativně nízká spotřeba, kdy slunce svítí a vysoká, když nesvítí(topení v el.). A solidní úspornost domu. Svoji rozvahu jsem uvedl zde: https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=7&t=672

Samozřejmě pokud si při hodnocení výhodnosti FV na straně fin.zisku ohodnotím položky(každý si může konkretní cifry dosadit podle své libosti):
roční úspora EE např. 10.000kč
nezávislost na výpadcích za 20.000kč (ta se dá částečně vyřešit i levněji UPS a extra bateriemi nabíjenými z DS)
radost, že mě stát i distributor bude méně ždímat 50.000kč
získal jsem perfektní hračku na hraní 30.000kč
......tak jsem i v mém případě s návratností též na dvou letech :-)

Osobně ale zastávám názor, že v číselné kalkulaci by se tyto neracionální položky objevovat neměly.
dedo2
Příspěvky: 135
Registrován: úte úno 14, 2012 7:47 am
Reputace: 11

Re: Vyplatí / nevyplatí se FVE

Příspěvek od dedo2 »

Vyplatí/nevyplatí-to je taká téma,ktorej,ked niekde začne pri stretnutiach s nejakými začiatočníkmi,sa snažím maximálne vyhýbat,lebo to končí vždy negaívne.Moja odpoved na tuto tému je obyčajná otázka-ked ste si kupovali auto,aké ste volili kritéria návratnosti/padla otázka-vráti sa mi táto investícia,alebo nie/potom nasledovala kupa trebars elektronov-niky si nikdo nepoložil otázku návratnosti,jednoducho sa mu páčili,mal na ne prašulky,tak si ich kupil.To isté platí pri kupe motocykla,televízora a iných vecí,pri ktorých,keby sme si kládli tuto otázku,ich nekupime nikdy.A to isté platí i pri fotovoltaike.To je nadšenie,to je záluba,to je nezávislost,ba dokonca i koníček a kto má aspom týchto par vlastností,sa nikdy netrápi otázkou návratnosti-jednoducho začne i ked skromne,ale s velkou nádejou.
007ToMMaS
Příspěvky: 1095
Registrován: sob zář 15, 2012 8:53 pm
Reputace: 16

Re: Vyplatí / nevyplatí se FVE

Příspěvek od 007ToMMaS »

Dedo2: presne si to vystihol, naši presnejšie mama mi neraz povedala že či sa mi to vráti to čo som do toho vrazil a vrazím, tato jej vždy povie treba vyskúšať a uvidí sa a keď ho to baví tak nech skúša. Osobne si myslím že má to využitie hlavne tam kde neni možná dodávka elektriky a prípadne ako veľmi dobrá úspora energie. Lebo keď sa človek na to pozrie tak že napríklad od rána svieti celý deň slnko a beží mu na tom celá chalupa a odoberať od distribútora začne až na noc možno ani to nie ak má kam energiu odložiť na neskôr. Prípadne ak ju dodáva do DS tak je tam veľa + jediné dva mínusy ktoré vidím u FV sú drahé komponenty(ako ktoré) a nepriaznivé počasie *cloud*
3,2kWp REC320NP - juh
3,6kWp - Phonosolar PS450M5GFH-24/TH- východ
2x IGridSV-IV5.6KW, 2x Li-ion - 48V / 156Ah =312Ah
netko
Příspěvky: 173
Registrován: sob zář 01, 2012 12:43 am
Reputace: 10
Lokalita: Orava

Re: Vyplatí / nevyplatí se FVE

Příspěvek od netko »

Ja hovorim alebo som niekde poču l"Všetko pekne čo nemame, všade dobre kde nas neni". A ked niekto nieco chce tak si to jednoducho kupi alebo svojpomocne zbastli a kto nic nechce tak bude len nadavat a kritizovat alebo sa iba tiše prizerat(a mozno aj zavidiet,cest vynimkam su aj dobroprajny ludia). Ale aj to musi byt tak, inak by vyvoj zastal. To by sme dnes ani nesvietili ziarovkou keby Edison nic nebastlil. Takze treba hlavne chut a zacat hladat moznosti ako si nieco urobim,kupim ked to chcem a je to. Myslim ze Dedo to vystihol uplne presne. Ked si polozi kazdy otazku kolko ma doma nepotrebnych hovadin tak sa zhrozi, a vobec to neriesi. Len ta investicia mozno bola po ciastkach ale v sumare je to zaujimava polozka ked si to kazdz zratame.
Otazka na zamyslenie: Kolko pocitacov, notebookov sme uz povymienali, upgradovali odkedy sme si kupili prvy? A ked to spocitame, ake je to zaujimava suma? Skusme si to zratat? Zhrozili ste sa? Aj ja? Ale vyvoj sa verim zastavit neda. Tak do toho!!!!!! Kto nič nerobi, nič nepokazi!A ni nič nema!
střídač
Příspěvky: 544
Registrován: stř led 02, 2013 4:28 pm
Reputace: 17

Re: Vyplatí / nevyplatí se FVE

Příspěvek od střídač »

Otázka zdali Vyplatí / nevyplatí se FVE je nesprávná. Z toho se nedá nic určit. Rozhodující je zdali se MI TO VYPLATÍ.

V každém případě, pokud si objednám instalaci za 150000 Kč tak nevyplatí.
Pokud nebudu ochoten provádět údržbu, tak nevyplatí.
Dokonce si myslím, že i OSTROV je s vyplaceností na štíru.

Pokud budu uvažovat POLOostrov, vlastní instalaci, vlastní údržbu, a omezení činnosti (dnes svítí, tak vyperu), tak se POLOostrov vyplatí zcela určitě již při dnešních cenách.
matej
Příspěvky: 826
Registrován: čtv zář 01, 2011 6:30 pm
Reputace: 45

Re: Vyplatí / nevyplatí se FVE

Příspěvek od matej »

Sú aj prípady kedy sa FVE vyplatí určite. Napríklad Filipovi. Prípojka DS nemožná, a to čo by dal na benzín do centrály by ho zruinovalo.
Zoberme si jeden menší domček v chatovej oblasti. Býva tam mladá rodina s 4 deťmi. Neni tam prípojka k DS, aj keď paradoxne ponad dom priamo ide vysoké napätie ale elektrárne nie sú ochotné tam spraviť trafo lebo to by chceli už potom napojiť všetky chatky ale tí nemajú záujem lebo by to bolo drahé.
Ona rodinka je energeicky pomerne nenáročná, majú len televízor + dvd, svetlo, notebook, malú pračku s príkonom 600W a darlink 1600W ktorým čerpajú vodu na umývanie zo studne. V zime sa kúri a varí na dreve. Mali 2000W elektrocentrálu. Tá centrála šla denne zhruba 2 hodiny a v takomto režime spálila mesačne na benzín asi 100 EUR.
Teraz majú 1,8kWp ostrovný systém za asi 4000 EUR s ktorým je centrála nepotrebná (ako sa túto zimu ukázalo) a utiahne všetko (menič 2500W sínus). Pri týchto podmienkach sa investícia vráti za 40 mesiacov, čo je 3,3 roka. Komfort neporovnateľný - žiadny hluk z centrály, netreba nosiť beznín so vzdialenej pumpy (auto nemajú). Prebytky v lete idú do bojlera = dostatok teplej vody. Svietiť, pozerať TV/DVD, ... sa môže kedykoľvek, nie len 2 hodiny denne.
Vyplatí či nevyplatí???

Admin edit: Téma rozděleno a pokračuje v tématu Děti v domě bez přípojky el.en.
Pravda a Láska zvítězí!.
Roger
Příspěvky: 505
Registrován: pon čer 10, 2013 8:25 pm
Reputace: -54

Re: Vyplatí / nevyplatí se FVE

Příspěvek od Roger »

mypower.cz píše:
JPT píše:
mypower.cz píše:Ja to furt nechapu, proc si lidi porizuji ty rodinne osobni automobily. Dyt do toho clovek akorat vrazi prachy a vubec se to nevyplati. To mi hlava nebere toto.
Tak toto je tady na fóru časté přirovnání, ale to je věc uplně jiná. Mě se nechce hádat. Ale do rodinného osobního automobilu může nasednout celá rodina a pak je ta cesta vyjde levnějš než třeba autobusem...

A nevím proč by lidi nemohli chtít ušetřit ? To si musí každý pořídit solární elektrárnu i když na ni bude doplácet ? To je snad každého věc. Ani jednou jsem nenapsal, že nechápu, jak si to někdo mohl pořídit...
"ale to je věc uplně jiná."
Jak jiná? V čem jiná? Šlo by to nějak detailněji rozebrat?

"může nasednout celá rodina a pak je ta cesta vyjde levnějš než třeba autobusem..."
existuji skupinove slevy, takze levnejs to skupinově vyjde i vlakem/autobusem, s cenou jizdy autem nesrovnatelne. i presto si lidi auta kupuji... Ale mozna ti co si auta (a nekdy i ostrovni fotovoltaicke elektrarny) kupuji nejsou ti sami co sleduji jestli se to vyplati nebo ne

Mimochodem u elektriny v rodinnem dome take dochazi k jejimu sdileni stejne jako popisujete u auta. Cela rodina sedi vecer u jedne televize (ne u 4ech), cela rodina ji jeden obed uvareny na jednom varici (ne 4 obedy na 4ech varicich), cela rodina sdili teplo generovane jednim kotlem, ne 4ma. Samozrejme existuji rodiny kde sleduji 4 televize, vari 4 ruzne jidla na 4ech ruznych plotnach, topi barak na 4x několika kotly.

Ja se nehadam, ja si jen myslim ze financni hledisko neni jak vy pisete "pro vetsinu lidi" ta nejvetsi hodnota. Ano jsou i taci, co mysli penezma a jsou taci co mysli jinyma hodnotama.

"A nevím proč by lidi nemohli chtít ušetřit ? To si musí každý pořídit solární elektrárnu i když na ni bude doplácet ? "
Proč by si jako každý musel pořizovat solární elektrárnu? To někde někdo napsal? :)

A mimochodem já si FVE pořídil i proto abych ušetřil. Sakra ať mi někdo řekne kolik já teď platím za elektriku peněz a kdo mě za elektriku vystavuje faktury? Že sem si koupil zařízení na převod sluneční energie na elektrickou energii nemá vůbec nic společného s cenou elektriky. Co mě stálo peníze byly baterky, regulátory, měnič, panely, ale ne ta elektrika. Ta je ze slunka. Nikde na faktuře jsem neměl položku "elektřina X CZK". Já mám dojem, že když se to lidem hodí, tak plantají hrušky a jablka dohromady. Například jezdím za benál + běžný servis auta. Neni to pravda. Pokud já mám cenu elektriky složenou z pořizovacích nákladů za FVE, pak ty jezdíš za benál, běžný servis auta a jeho pořizovací náklady a povinné ručení a dálniční známku a pokuty. A takhle to nikdo nepočítá, u FVE jo. A proč jako? Co je tohle prostě za hovadinu!
Uvaha:
To, ze do auta nasedne cela rodina a pak je cesta levnejsi je obvykle podruzne (k cene provozu musim stejne pripocitat pomernou cast porizovaci ceny auta), a ne kazdy jezdi ve 4 lidech tolik, aby tohle melo nejaky vyznamny vliv... ale jde hlavne o flexibilitu - komfort.

A ostrov je o diskomfortu, ja se prizpusobuji bateriim. A 1 den v roce jsem vysmaty, to kdyz DS ma vypadek. A na vesnici mozna 3 dny...
Konec uvahy.

Samozrejme ze musime pocitat celkovou cenu a k tomu oportunity costs (jinak o jsou hrusky jabka nesmysly). Duchodce rentier a podminene student (mozna jeste nadsenec) OC muze zanedbat (moc jinych prilezitosti asi nema).

Ps: 150 000 kc za praci - instalaci na rodinny barak? Kolik to vychazi na hodinu za 1 cloveka?
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputace: 521

Re: Vyplatí / nevyplatí se FVE

Příspěvek od mypower.cz »

Ale to roger neni pravda. To vidite jak to videt chcete. Rikate auto je komfort a ostrov diskomfort omezeny baterii. U auta jsme ale omezeni benzinem, opotrebenim dilu, zdanenim provozu, co to je sakra za komfort? To jste ohnul dve veci uplne tak aby vam to sedelo k vasemu nazoru, ale pritom to neni vubec pravda. Zrovna vcera jsem zas uvazoval nad srovnanim auta a ostrovni FVE. Vidim v tom totez, jen s tim, ze vstupni "palivo" se do auta musi kupovat, je zlodejsky zdaneno mafiany ve vlade a do FVE "palivo" tece zadarmo z nebe. Jiny rozdil mezi autem a FVE nevidim. Naklady na porizeni jsou srovnatelne, naklady na servis taky, kazi se vsechno jak FVE, tak auta. Roger srovnava dve veci, jednu prakticky (auto) protoze mel moznost ho zkusit a druhou teoreticky (FVE), protoze nikdy nic takoveho poradne nezkusil.
rob.brno
Příspěvky: 957
Registrován: sob čer 09, 2012 9:14 am
Reputace: 20

Re: Vyplatí / nevyplatí se FVE

Příspěvek od rob.brno »

mypower.cz píše:Ale to roger neni pravda. To vidite jak to videt chcete. Rikate auto je komfort a ostrov diskomfort omezeny baterii. U auta jsme ale omezeni benzinem, opotrebenim dilu, zdanenim provozu, co to je sakra za komfort? To jste ohnul dve veci uplne tak aby vam to sedelo k vasemu nazoru, ale pritom to neni vubec pravda. Zrovna vcera jsem zas uvazoval nad srovnanim auta a ostrovni FVE. Vidim v tom totez, jen s tim, ze vstupni "palivo" se do auta musi kupovat, je zlodejsky zdaneno mafiany ve vlade a do FVE "palivo" tece zadarmo z nebe. Jiny rozdil mezi autem a FVE nevidim. Naklady na porizeni jsou srovnatelne, naklady na servis taky, kazi se vsechno jak FVE, tak auta. Roger srovnava dve veci, jednu prakticky (auto) protoze mel moznost ho zkusit a druhou teoreticky (FVE), protoze nikdy nic takoveho poradne nezkusil.
Je třeba doplnit, že takle se na to lze dívat hlavně u spalováka, e-auto je na tom drobet jinak.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputace: 521

Re: Vyplatí / nevyplatí se FVE

Příspěvek od mypower.cz »

Jeste by me zajimalo kde je to omezeni ktere si predstavuje roger ohledne tech baterii a jake ma s tim prakticke zkusenosti. Abych vedel jak se tedy vlastne u me mam omezovat, abych splnoval rogerovy teorie. Nebo jestli kdyz nemam co prat a nechce se mi v noci na baterky zapnout pracku jen tak naprazdno, tak jestli je tohle omezeni, nebo jak to je s tim omezenim ohledne baterek? Je omezeni to ze mam tolik energie kolik zrovna potrebuju a pripadne si ji umim najit? A to se nebavim jen o elektricke energii. Na co budu varit na elektrice, kdyz nebylo hezky a jsou prazdne baterky, kdyz mam plyn? Kde je to omezeni? To jako neuvarim, nebo jak jako? A na co budu varit na plynu, kdyz sviti jako krava a je elektriky na vareni na elektrice?

Roger... vy se neomezujete vubec? Treba vas jistic nema vubec zadne limity a muzete energie cerpat kdykoliv kolik chcete, libovolne mnozstvi, hlavne kdyz zaplatite, nebo jste take omezen technicky do jistych limitu? A vite ze me technicke limity meho systemu mym potrebam naprosto dostacuji? Dokazete to vstrebat, nebo to pro vas neni akceptovatelne, ze by nekomu fakt mohlo stacit skoro 1MWh rocne? To znamena o jakem omezeni vlastne hovorite? Koho kdo omezuje, vas omezuji nejake baterie? Jake? Kde je mate, v jakem jsou stavu?
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm
Reputace: 258

Re: Vyplatí / nevyplatí se FVE

Příspěvek od brumlaj »

Lidé jsou zpitomělí propagandou, že dynamický růst spotřeby všeho druhu je zárukou světového míru po všechny následující generace. Takovým se dost těžko vysvětluje, že existují spokojení lidé, kteří nemají důvod ozlomkrk někam spěchat. Inu a to je právě na dnešním světě krásné, že nám nestíhači mohou políbit. Ať si klidně spotřebovávají celou kapacitu Temelína. Když to potřebují....... Já za sebe takovou potřebu nemám.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
střídač
Příspěvky: 544
Registrován: stř led 02, 2013 4:28 pm
Reputace: 17

Re: Vyplatí / nevyplatí se FVE

Příspěvek od střídač »

brumlaj píše:Lidé jsou zpitomělí propagandou, že dynamický růst spotřeby všeho druhu je zárukou světového míru
Kdyby platilo jen toto, tak je to vcelku ještě dobře. Existují i libertariánské anarchokapitalistické představy, že když je nekonečně přání, je i nekonečně práce. Hlásali-li by tyto pitomosti doma pod duchnou, prosím, ale tito představitelé na tomto postulátu staví ekonomické teorie. Nečeká nás dobrá budoucnost.
Současné hlavní politické ekonomické teorie směřují ke globalizaci, tedy k velkým ekonomickým celkům. Vezmu li v úvahu jen nepopíratelnou skutečnost, že velké celky se špatně a tím i neefektivně řídí, pak je jediná naše záchrana - soběstačnost za každou cenu.
FVE zatím prožívají dětské nemoci. Věřím v uzdravení.
JPT
Příspěvky: 75
Registrován: čtv pro 13, 2012 2:01 am
Reputace: 1

Re: Vyplatí / nevyplatí se FVE

Příspěvek od JPT »

Na to jestli se to vyplatí nebo ne jsem se původně ptal já. Zjistil jsem, že se to pro mě bez toho, abych se omezoval nevyplatí a zaplatím za ty komponenty po dobu životnosti víc než bych zaplatil normálně ze sítě ČEZu. Vyplatilo by se to asi bez baterek, kdyby byl netmetring a nebo kdyby cena všeho klesla třeba na polovinu.

Nevím jestli mě třeba pan mypower nezabanuje, ale když jsem to přirovnával k autu a autobusu atp. tak se mě snažil přesvědčit, že se na to nesmím tak dívat, jestli se vyplatí nebo ne a nesmím to tak přirovnávat. A pořád to nechápal, že si někdo klade otázku, jestli se to vyplatí nebo ne. Přitom v jiných vláknech o něčem jiném než o elekrárně si kladl ty samé otázky, jetli se ta věc vyplatí. Takže toto zas nechápu já. Proč u ostatních věcí se může klást otázka jestli se to vyplatí, ale u fotovoltaické elektrárny na fóru mypower ne ?

Jako já se tu nesnažím napadat solární elektrárny je to super věc i auto na elektřinu je podle mě lepší než na benzín/naftu jen se to podle mě prostě zatím nevyplatí. Pokud, ale někdo nemá možnost se připojit na síť nebo je to prostě jeho koníček, tak je to jeho věc. Jen prostě náklady na provozování fotovoltaické elektrárny bez dotrací za celu dobu životnosti jsou větší než kolik mě bude stát elektřina ze sítě.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputace: 521

Re: Vyplatí / nevyplatí se FVE

Příspěvek od mypower.cz »

nene :) nikoho banovat nebudu, neni ted duvod :D hodte prosim link na to kde vas presvedcuju, mrknu na to :) me nazory se ziskavanim zkusenosti leckdy mirne mohou zmenit :) clovek se neustale vyviji :)

Ohledne vyplati nevyplati - treba ja to takhle vubec osobne posledni dobou uz neposuzuju. Penize ktere jsem mel do prvotni instalace jsem nemel primarne schovane na elektriku, ale na to, abych za ne neco koupil a treba se i neco naucil, ziskal zkusenosti, vedel co a jak, vrazil bych to stejne do baraku, jelikoz tady nebyla elektrika tak to bylo jasne. I kdyby tu byla elektrika, tak to do te fotovoltaiky vrazim a DS pouziju misto centraly. Pak bych tu s ostatnimi poloostrovniky resil nejake prepinani siti a podobne :)

Pokud srovnavame cenu elektriny tak, ze srovname cenu elektriny za urcite obdobi (treba zivotnost FVE) s cenou elektriny, kterou FVE za svou zivotnost vyrobi jako kdyby to byla ta z DS, plus naklady na jeji porizeni, tak tezko se muze nejaka FVE vyplatit. Taky pojem vyplatit je hodne relativni. je nekde link na presnou definici pojmu vyplatit? a jake naklady veskere se do toho pocitaji a jake uz ne, a kam az hluboko ohledne souvisejicich nakladu se ma pri posuzovani vyplati/nevyplati zajit. No v kazdem pripade zdejsi forum prosim nikdo nechapejte jako nejakou mou komercni snahu o vnuceni fotovoltaickych elektraren siroke mase a prosazeni FVE mezi lidi a vyvolani pocitu ze se to jako vyplati a ze to je uplne bozi. Me je to osobne jedno k cemu je kdo pripojeny, ja FVE nemontuju ani je neprodavam. Me zajmy jsou jinde :)

Kdyz jsme ale skutecne u toho srovnani co se vyplati a ne .. tak postaveni vlastniho bydleni se v porovnani s najmemnim bydlenim asi taky nevyplati. Z toho pohledu bude najem asi lepsi, clovek nevyplazne 2 a pul mega za barak. Ja nevim.. me to tak prijde. A presto bydlet ve vlastnim je proste bydlet ve vlastnim. Jezdit vlastnim autem je proste lepsi nez stat na zastavce a cekat jak ..***..., byt panem sve energie ma taky cosi do sebe. Vyplati nevyplati .. :) Ja proste sam nevim jestli se to vyplati nebo ne. Neresim to.
Roger
Příspěvky: 505
Registrován: pon čer 10, 2013 8:25 pm
Reputace: -54

Vyplatí / nevyplatí se FVE

Příspěvek od Roger »

Jpt, No tos psat asi nemel :-))), chtel jsem neco pridat o kolbence a pripojce, ale radsi jsem to smazal, abychom ho nedemotivovali :)

Zbyva jen doufat, ze ty ceny vstupu klesnou a ne ze cena DS stoupne (kdyz mam mesicne 10,- a kW za 2,50 az 4,80 - mohu tomu objektivne rikat drahota?), abychom mohli zkonstatovat: bingo. Ja jsem pro nezavislost a mam rad early adopters, a kdyz jsou spokojeni, tim lepe, rad je podporim :-)

Pojem vyplatit = pokryt naklady a prejit do cernych cisel :-) ostatne viz jine tema, do ceho investovat. Spise prostudujte opportunity costs a pak nude jasne, co do toho dale zapocitat. Zase odpocitat muzeme cigarety, chlast a devky, ze... Na ktere pak nezbyl cas.

Vlastni bydleni se MOMENTALNE nevyplati, ale je tam nejaka sance, ze to za 20 let nevyhodim do srotu.

Navrhuji pokracovani diskuse v duchu otazky, kdy se FVE v soucasnosti vyplati (dotace na vykup uz asi nejsou a nebudou a proto mam obavy, ze pokud nekdo ma DS a nemovitost, tak si neumim predstavit, kdy se vyplati to menit)...
JPT
Příspěvky: 75
Registrován: čtv pro 13, 2012 2:01 am
Reputace: 1

Re: Vyplatí / nevyplatí se FVE

Příspěvek od JPT »

to mypower.cz: Bylo to asi v tomto vlákně, ale nechci slovíčkařit. Pokud někdo píše pořád dokola, že se na to nemám dívat jestli se to vyplatí nebo ne a že přirovnání z autem by se nemělo používat a že jsou jiné hodnoty než peníze, tak tomu říkám přesvědčování, ale tak každý to může vidět jinak.

Vyplatí je podle mě jednoduchá definice. Něco mám a to má nějakou cenu a provozní náklady a přemýšlím čím to nahradit a to má zase jiné provozní náklady, tak se podívám které má menší. A to co mě vyjde levněj se vyplatí víc než to co mě vyjde dráž. Jsem obyčejný člověk. Nejsem politik/milionář/dobře vydělávající podnikatel za vodou, takže vyplatí myslím vždycky finančně. Když bych byl zabezpečený do smrti nabo nějaký ortodoxní ekolog, tak pak bych mohl přemýšlet/nehledět, jestli se to vyplatí jinak než finančně.

Započítat by se tam mělo všechno co s tím souvisí, prvotní pořízení + vícenásobný nákup střídačů a baterek, které nevydží po celou dobu co vydží panely. Kdyby ty baterie a střídače vydržely celou životnost panelů, tak zas je to o něco lepší a to už by byla cena myslím nastejno jako cena ze sítě, ale už si to přesně nepamatuju jak mě to tehdy vyšlo ten výpočet.

Já to nechápu jako komerční vnucení, ale spíš mi připadalo, že Vás to hodně štve že někdo může chtít, aby se mu to vyplatilo a napíše to tu a Vy máte stránky propagující fotovoltaické elektrárny a někdo to jakoby podkopává tak to obhajujete za každou cenu. Já to tu ale nehaním. Je to dobrý projekt a určitě to tu lidem pomůže.

Jako podle mě je fotovoltaika super, jen to prostě vyjde dráž než když jsem připojený k síti. Když bude netmetering, tak pak se to myslím vyplatí. Chtěl jsem si to pořídit a proto jsem se tady ptal jestli se to vyplatí, ale tak postupně jsem došel k názoru, že zatím ne.
Roger
Příspěvky: 505
Registrován: pon čer 10, 2013 8:25 pm
Reputace: -54

Vyplatí / nevyplatí se FVE

Příspěvek od Roger »

Netmetering se zase NEVYPLATI distributorovi :-) ze zapladu slova PLATI plyne, ze jde o plativo a je jedno, zda to jsou penize ci jine hodnoty.

Je to asi takhle, pro distributora sr.t se s nejakymi domkari je ruz, stejne tak jsem si z pekarny koupil v pondeli dopoledne sobotni pecivo za 3,50 kilo, croisany, rohliky, chleby, veky, housky... Tedy za 10% porizovaci ceny. Ma to ale hacek, krouti se kdyz toho je min jak 100 kilo :-)

Ed ekolog extremista, kdo si opradu myslite ze clovek zpusobuje (anebo ovlivnuje z vice jak 0,5%) globalni oteplovani, prihlaste se.
honzaL
Příspěvky: 412
Registrován: pon kvě 21, 2012 11:33 am
Reputace: 18
Bydliště: Hradec Kráové

Re: Vyplatí / nevyplatí se FVE

Příspěvek od honzaL »

Hlásím se.

Myslím že i 0.0005% ročně je hodně z hlediska 1000000 let. Jsem pro nulovou stopu člověka na Zemi (jsem idealista!?)
18x 550Wp, 16xLiFePO 780Ah (stáří 0, 8, 10 let), STUDER: 3x MPPT VT65; 3x Xtender 4000-48. PLC UNIPI
(v minulosti = CEEG 15x230 Wp, 16xLiFePO 500 Ah, MS TS60A, Studer 4000-48, PLC Siemens,)
JPT
Příspěvky: 75
Registrován: čtv pro 13, 2012 2:01 am
Reputace: 1

Re: Vyplatí / nevyplatí se FVE

Příspěvek od JPT »

Tak ten netmetering myslim už někde funguje, ne ? Když se mu to nevyplatí, tak to asi dostal nařízené od státu, že to musí provozovat ? Nevím jestli jsem to někde četl a nebo mě to napadlo, ale co tak, kdybych dostal za dodanou 1kWh zpět třeba 0,8 kWh ? to by se oboum nevyplatilo ?

Tak ekolog se snad nemusí snažit zabránit jen globálnímu oteplování, ale může se snažit celkově o to, aby se žilo na planetě čistě(š)/šetrně(jš) ve všech směrech.
Roger
Příspěvky: 505
Registrován: pon čer 10, 2013 8:25 pm
Reputace: -54

Vyplatí / nevyplatí se FVE

Příspěvek od Roger »

Podle me nevyplatilo, protoze zkratka s tim je vice starosti nez uspory pro distributory a primo to i ovlivnuje trzby, snizuje trzby i za regulovane polozky, zjednodusene receno. V CR maji sakra velkou kapacitu site, na rozdil od jinych statu (patrne diky socializmu), a cena za ty draty je skoro polovina, takze dodat po nich i jen 50% toho cos nasypal do site by se jim mnoho nevyplatilo, podle me...

A protoze stat vlastni vetsinu site a cezu, tak asi nejaky pomer 10:8 jak pises, nedopadne nikdy, i kdyz by se mi libil, to by se totiz VYPLATILO, pri rekonstrukci strechy implementovat FVE...

HonzaL: pokud jsi pro nulovou stopu, zacni u sebe a zahod pocitac, osaceni a vlastne uplne vsechno co jsi nenasel ve volne prirode a asi bys musel i vyhynout po meci, protoze i neandrtalec by zanechal vyznamnou stopu...

To je zhola nemozne, stejne jako verit, ze Zeme, Slunce a ja nevim co je a bude vecne... A ne rocne, kdyz procenta jsou relativni... Ano, jsou urcita extremni svinstva - specialni plyny, ktere narusuji vyznamne obal, ale zrovna CO2 je neskodna vec. Je znamo, ze zeme by se oteplila tak jako tak, to je nevyhnutelne.

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek