Průzkum: Jaký typ dodávek el.en. využíváte?

Novinky na MyPower.CZ, podpora, návrhy, nápady, náměty, stížnosti ...

Z pohledu el. energie mám

čístý ostrov bez DS
4
6%
ostrov s přepínáním na DS
43
69%
ongrid nebo gridfree bez přetoku
6
10%
ongrid s dodávkou do DS
1
2%
jen DS
8
13%
 
Celkem hlasů: 62

Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Průzkum: Jaký typ dodávek el.en. využíváte?

Příspěvek od mypower.cz »

Viz anketa. Výsledek je zřejmě jasný, ale přeci jen, jistá konkrétní čísla budou zajímavá.

Zvažoval jsem, zda nechat vybrat více odpovědí, například na chatě mám čistý ostrov a v paneláku bohužel jen DS a podobné situace. Vyberte tu variantu, kterou používáte doma, tedy tam, kde se trvale zdržujete. Pokud bydlíte na dvou místech (cestujete) a je to tak i tak, nebo doma je více systémů běžících současně, vyberte tu variantu, u které jste si jist, že by jste s ní byl schopen být trvale. Například u mě existuje varianta bydlet u sebe (ostrov) a ještě jinde. A tam je jen DS, ale u mě je volba jasná, čistý ostrov, DS už tak nějak nepotřebuju k ničemu, nejsem na ní absolutně vůbec závislý.
karel
Příspěvky: 113
Registrován: ned říj 07, 2012 3:30 pm

Re: Průzkum: Jaký typ dodávek el.en. využíváte?

Příspěvek od karel »

Tak jsme u té první možnosti už dva. Je tu ještě někdo další ? Tu síť také k ničemu nepotřebuji, vystačím si s tím co mám a nestačím se divit, jak jsem v dřívějším životě nezřízeně plýtval energií.
http://www.nezavislydum.cz - Váš průvodce na cestě k nezávislému a soběstačnému bydlení.
Uživatelský avatar
fugas
Příspěvky: 2211
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm

Re: Průzkum: Jaký typ dodávek el.en. využíváte?

Příspěvek od fugas »

No páni,nezbývá,než vám oběma vzdát hold.K úplnému ostrovu je třeba jistá sebekázeň,nebo obrovsky předimenzovat systém.To první se těžko vnáší do kruhu obyvatel bytu,či domu a to druhé je astronomicky drahé a zároveň nesmyslné.
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
dedo2
Příspěvky: 135
Registrován: úte úno 14, 2012 7:47 am

Re: Průzkum: Jaký typ dodávek el.en. využíváte?

Příspěvek od dedo2 »

a to druhé je astronomicky drahé a zároveň nesmyslné,píše fugas.Možete mi prosím odpovedat,hlavne na to posledné slovo.V čom je to nesmyslné,ked chcem normálne v chatovom domčeku žit,kde neni elektrika,voda,ba dokonca i nevybudovaná komunikácia,používat všetky vymoženosti novej doby,tak musím pre to niečo urobit,napríklad ja som si postavil ostrovný system-prezentoval ho tu na fore mixman a spolu s vybudovanou studnou som uplne sebestačný a čo je hlavné,ja som si postavil svoju elektráren na podmienky v zimnom období.A astronomicky drahé je pre mna,aj nové auto,televízia,práčka a ostatná elektronika,ktorá je v tejto dobe skoro nevyhnutnostou,ale ja sa vždy riadim obyčajným gazdovským rozumom-ak idem niečo kupovat a hlavne to boli komponenty do elektrárne,nastupila matematika-kupoval som menič-500ečiek/prestal som kupovat cigarety denne 3 ečka krat 30dní jhe 90 ečiek,takže za zhruba za 5,5 mesiaca šetrenia som si ho dovolil kupit,to isté vždy platí i nadalej,chcem kupit regulátor,prestanem chodit na niekolko mesiacov do krčmi a regulator je moj.Uplne jednoduché-čo poviete.Prosím,berte to,ako moj subjetkívny názor,nikoho som nechcel nejakým sposobom urazit.Dakujem dedo2.
pezizka
Příspěvky: 734
Registrován: úte čer 24, 2014 8:23 pm
Lokalita: Kyjovsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9170
Kapacita baterie [kWh]: 33
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Průzkum: Jaký typ dodávek el.en. využíváte?

Příspěvek od pezizka »

Asi si to od Vás chytnu, ale nějak si nemůžu pomoct :( Možná některé věci špatně chápu, tak mne nekamenujte, jen prosím o vysvětlení :roll: Mám pod čarou popsaný ostrůvek, z nějž se snažím vydojit co se dá a to jen proto abych zažil to že je v nule :) Je mi skoro pade a snad se toho dožiju 8-) Je to pro mne hlavně záložní zdroj, ale jistě Vám dojde, že bych si byl schopen pořídit i podstatně levnější "hračku". Taky chápu, že kde EON není ani smrt nebere :? Co nechápu je SOBĚSTAČNOST :eek2: Při vší úctě kde jste vzali panely, MPPT, kabely, LiFePo,měniče atd.? Mám jistotu, že tam kde já... Vždyť to někdo závislý, já nevím na čem všem vyrobil, a my to jen koupili. Co podle Vás vlastně znamená ona soběstačnost? To že závislí na zaměstnání, či podnikání vyděláte groš jež jste ochotni utratit za patřičné zázemí? Ještě jednou prosím, kamenem nééé :sm1:
Uživatelský avatar
vata
Příspěvky: 1403
Registrován: pon zář 12, 2011 11:32 am

Re: Průzkum: Jaký typ dodávek el.en. využíváte?

Příspěvek od vata »

Co podle Vás vlastně znamená ona soběstačnost?
Konečně po delší době nová otázka, díky za ni :)

Můj momentální názor je, že (energetická) soběstačnost je prostředkem pro posílení iluze nezávislosti na systému, ve kterém žijeme.
Případně, že je to ideologická pomůcka pro obhájení drahého koníčka.

Že je to velmi zábavný a praktický prostředek či pomůcka, o tom žádná :)
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
mopadzi
Příspěvky: 991
Registrován: úte led 24, 2012 8:55 am
Lokalita: Okolí Uherského Brodu
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Průzkum: Jaký typ dodávek el.en. využíváte?

Příspěvek od mopadzi »

Konečně kloudná odpověď...díky za to
kdo si hraje nezlobí
9xRenesola 240Wp+9x Benq 265Wp, 6xTrina 410Wp, 14x Leapton 450Wp, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%. BMW i3 BEV
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm

Re: Průzkum: Jaký typ dodávek el.en. využíváte?

Příspěvek od brumlaj »

kamenem nee, jen jeden z pohledů. Dnes mnoho lidí chodí pracovat tam co to sype proto, že maj hypotéku (nebo je na ně jinak tlačeno). To se potom blbě rovná páteř a říká šéfovi že lízat pozadí opravfu není pro každého. To je závislost. Opak je, že půl roku vidíš jak si za Tebe hledejí náhradu, protože nejsi ochoten ke zmíněným análním hrátkám. Máš z toho jundu a když dojde na lámání chleba, tak položíš klíče na stůl a zeptáš se co si chlapci ještě přejí. Mohu z vlastní zkušenosti říci, že ten pohled na situaci kterou dotyčný nikdy nezažil a vlastní pocit uspokojení je k nezaplacení. Ale musíš vědět, že jsi pro následující rok v pohodě. Nulové náklady na provoz i za cenu investice dříve vydělaných chechtáků je tedy investicí m.j. do vlastní pohody. No a to je podstata nezávislosti. Jde jen o to jak daleko chceš či potřebuješ zajít. Je to o individuálních potřebách a psychické pohodě v situaci, kdy jiní si trhají vlasy a provozují rektální alpinismus, nebo z nedostatku východisek se uměle snaží snižit vékový průměr obyvatel ČR.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
Uživatelský avatar
fugas
Příspěvky: 2211
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm

Re: Průzkum: Jaký typ dodávek el.en. využíváte?

Příspěvek od fugas »

dedo2 píše:a to druhé je astronomicky drahé a zároveň nesmyslné,píše fugas.Možete mi prosím odpovedat,hlavne na to posledné slovo.V čom je to nesmyslné,ked chcem normálne v chatovom domčeku žit,kde neni elektrika,voda,ba dokonca i nevybudovaná komunikácia,používat všetky vymoženosti novej doby,tak musím pre to niečo urobit,napríklad ja som si postavil ostrovný system-prezentoval ho tu na fore mixman a spolu s vybudovanou studnou som uplne sebestačný a čo je hlavné,ja som si postavil svoju elektráren na podmienky v zimnom období.A astronomicky drahé je pre mna,aj nové auto,televízia,práčka a ostatná elektronika,ktorá je v tejto dobe skoro nevyhnutnostou,ale ja sa vždy riadim obyčajným gazdovským rozumom-ak idem niečo kupovat a hlavne to boli komponenty do elektrárne,nastupila matematika-kupoval som menič-500ečiek/prestal som kupovat cigarety denne 3 ečka krat 30dní jhe 90 ečiek,takže za zhruba za 5,5 mesiaca šetrenia som si ho dovolil kupit,to isté vždy platí i nadalej,chcem kupit regulátor,prestanem chodit na niekolko mesiacov do krčmi a regulator je moj.Uplne jednoduché-čo poviete.Prosím,berte to,ako moj subjetkívny názor,nikoho som nechcel nejakým sposobom urazit.Dakujem dedo2.
Nuže,hlasoval jsem pro možnost "ostrov podpořený z DS".V domě mám dvě ženské a tudíš dvě domácnosti,dvě pračky,konvice,mikrovlnky,myčky.Tohle vše dávno před tím,než jsem se vůbec začal zajímat o fotovoltaiku,takže ty vymoženosti mohu těžko teď odvézt do sběrného dvora...Navíc jsem si před lety z mladické nerozvážnosti koupil žravou televizi,kterou teď také nemohu jen tak zahodit.
Dimenzovat takový systém se mi zdá naprosto nesmyslné a zavést systém sebekázně ve dvou paralelních domácnostech bohužel nemožné (aspoň zatím).Jednu domácnost bych ale v létě naplno už možná,možná uživil,až tedy bude vše co mám nakoupeno,pracovat jak má(potom to bude v mém podpisu).Nové auto jsem nikdy neměl-hotovost astronomická-dluhy nepodporuji a už vůbec ne ve spektru věcí spotřebních.Pokud jde o cigarety,velmi vám fandím-dnes je to týden,kdy jsem se rozhodl stejně.Měl jsem od minulé neděle 3 cigára :celebrate2: ,oproti zoufalým 20 denně posledních 10let :uh: Krčmu jsem též omezil na max. jednou týdně.Spoříme na stejných místech :mrgreen:
Studnu mám též svoji a s PJ5000 z ní mohu už i čerpat vodu.Vůbec jsem se neurazil a chápu,kam směřujete.Ale jak jsem psal výše,není vždy jen o tom,přestat kouřit a chodit do hospody :handshake2:
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
pezizka
Příspěvky: 734
Registrován: úte čer 24, 2014 8:23 pm
Lokalita: Kyjovsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9170
Kapacita baterie [kWh]: 33
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Průzkum: Jaký typ dodávek el.en. využíváte?

Příspěvek od pezizka »

Jsem moc rád za takto "bezkamenné" reakce :) Je vidět různé pohledy na věc. Od obyčejné hračky až po to, že některým je proti srsti takhle humplovat tu kouli co po ni běháme ;) Moc pěkně to napsala Vata :yes:
dedo2
Příspěvky: 135
Registrován: úte úno 14, 2012 7:47 am

Re: Průzkum: Jaký typ dodávek el.en. využíváte?

Příspěvek od dedo2 »

...není vždy jen o tom,přestat kouřit a chodit do hospody,citát fugas,,,ale je ,bez vody,bez jedla byt nemožeme,ale bez hospody a bez cigaret predsa byt možeme,ja napríklad ani nedrogujem a to su tiež dalšie prašulky a bez nich tiež možem byt,....Možná některé věci špatně chápu, tak mne nekamenujte-citát pezizky.ale to snád nie,ja sa nerád zapájam do týchto diskuzii,ale za svojou pravdou si budem stát vždy.Viete,jedna vec je zaujímavá,že takýchto kolegov vždy presvedčím až na mieste aktualizácie elektrárne a tu sa ich už čosi vystriedalo aj z čR.Preto pozývam aj vás,u mna sa káva varí zadarmo...dedo2.
Uživatelský avatar
fugas
Příspěvky: 2211
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm

Re: Průzkum: Jaký typ dodávek el.en. využíváte?

Příspěvek od fugas »

Momentálně jsem téměř vybaven na 1920Wp v panelech,nových 500Ah v baterkách(olovo) a PJ5000LF,to vše na 24V.To by myslím na obývanou chatu mohlo stačit-za jistých podmínek.Ale na dvougenerační dům plný lidí je to jednoznačně málo.Abych se vybavil na úplný neomezený ostrovní provoz ve svých podmínkách,musel bych nekouřit ještě dvacet let :D Srovnáváme nesrovnatelné.Nezávislost je jistě krásná,ale možnosti a nároky se prostě člověk od člověka různí.Nemám přípojku na vodovod,ani na plyn.Závislost na DS mohu snižovat,nedělám si ale iluze,že se ji někdy zcela zbavím,aniž bych musel startovat centrálu.Prostě chaty se stavěly i mimo vedení elektrické energie,domy na trvalé bydlení ne.Tenkrát nikdo netušil,že panely nebudou jen na satelelitech,ale i na rodiných domech.
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek