5S2P vs 3S3P

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
Mex
Příspěvky: 327
Registrován: pát zář 29, 2023 4:12 am
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Re: 5S2P vs 3S3P

Příspěvek od Mex »

ancovicka píše: pon úno 26, 2024 10:16 pm Děkuji všem za vyčerpávající odpovědi. Závěrem tedy lze říci, že u 3P zapojení stačí zvolit nejbližší vyšší pojistku Isc proudu panelu. Proč však někteří dávají blokovací diody mi zůstane záhadou. Napadá mě snad pro dvojitou ochranu či při zapojení parametrově odlišných stringů.
No tak podle mě jsou ty diody lepší řešení než jen pojistky.
Dioda pustí proud jen tam, kam má jít. A je fuk, v jakém stavu, jak teplé a jak osluněné jsou ostatní panely. Panely nejsou nikdy stejné.

Ještě k tomu Tvému dřívějšímu postu, že to řeší bypass diody. Tak to tedy rozhodně neřeší. Bypass diody jsou polarizované naopak, takže přes ně teče proud jen pokud ho generují další panely tohoto stringu a daný panel z nějakého důvodu ne (třeba je zastíněný nebo vadný).

Naopak pojistky jsou na těch diodami oddělených strinzích celkem k ničemu. Solární panel je proudový zdroj. Nedokáže dodat větší proud než je jeho zkratový.
Takže ty pojistky (v případě, kdy jsou jednotlivé stringy oddělené diodou) můžou zafungovat tak maximálně jako ochrana proti blesku nebo nějakému jinému externímu zdroji proudu.

Ta poznámka, že bypass diody to neřeší, vypadá jako drobnost. Ale drobnost to není.
Celý solární panel jsou samé diody. Jak vlastní buňky, tak ty bypass diody, tak případně ty diody pro sečtení výkonů paralelních stringů.
A je zásadní si uvědomit, jak jsou tyto jednotlivé polarizované.
Pak člověku docvakne proč je dobré tam použít i ty oddělovací diody.
kodl69
Příspěvky: 7403
Registrován: sob črc 19, 2014 8:56 pm
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: 5S2P vs 3S3P

Příspěvek od kodl69 »

jistit - pol od panelů by se měl i v instalaci s uzemněným - pólem. řeší to situaci, kdy je více panelů v sérii a dojde ke zkratu někde uprostřed stringu. V reálným světě se obvykle nestane vůbec nic, vodiče zvládnou zkratovej proud jednoho stringu, ale když je jištění i na - polu, dá se snáz změřit izolační stav stringu.
Ještě k tomu jištění: já mám paralelně 6stringů, tak tam už není žádná diskuze o tom, že by to nepřepálilo 16A pojistku. Ale zase, hlavně je to o možnosti odpojení stringu.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.