FVE Chalupa Jindřichov

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
Bakla
Příspěvky: 3
Registrován: pon pro 07, 2020 12:03 pm

FVE Chalupa Jindřichov

Příspěvek od Bakla »

Ahoj solárníci,

Plánuju obnovu chalupy/chaty na občasné víkendování nebo později případně k pronájmu a potřeboval bych poradit/usměrnit. Chalupa je k celkové rekonstrukci, v plánu nové rozvody elektriky, omítky, atd.. připojena na 3f DS, do budoucna bych asi nechal přepojit odběrné místo na 1f, kromě jedné motorové zásuvky je chalupa připojena už teď na jednu fázi. Takže stavební práce - sekání nejsou problém.

Střecha šikmá severo-jižní, sklon 40°, jižní plocha cca 80m2, orientace JJZ (téměř jih).

Odběr do budoucna v plánu
Větší spotřebiče:
1x Bojler 150-200l? cca 2,2kW
el. trouba, pračka
sporák na plyn (bomba)
Čerpadlo ze studny na užitkovou vodu, jinak vodovod.

Běžný odběr:
TV/PC, čerpadla k topení (teplovodní krb + radiátory + bojler), LAN, světla

A teď k FV:
Chtěl bych elektrárnu s bateriemi, bez přetoků a prodeje do sítě.

Zatím jsem si předplánoval toto:
Měnič MUST 5kW 48V (max. 145Voc) nebo Axpert King I?
Panely 3s3p (3s4p?) Ledvance 410Wp (Uoc=37,5V) - 3650Wp
Baterky Mivvy CALB FiFePO4 - 16*187Ah -> cca 9,5kW

S tím, že na stavební práce bych FV chtěl zapojit, ať šetří. Později bych přemýšlel nad automatizací nebo vytěžováním do bojleru při neodběru. V průběhu stavby bych si toto přepínal sám, třeba i manuálně, stejně tam nikdo jiný nebude.
Rád bych požádal místní odborníky o zhodnocení, jestli by byly vybrané komponenty OK, případně jestli jsem něco nedomyslel. Celkově jsem zatím ve fázi plánování co a jak, hodně věcí se dá přizpůsobit.

Rozpočet ideálně do 150k max., je to reálné?

Teď k otázkám:
1) Ty panely Ledvance 410Wp, má někdo zkušenosti? Momentálně jsou za cenu 1900 vč. DPH, rozmýšlím, jestli je rovnou koupit a kolik.
2) MUST měnič je dobrá volba do chalupy? Co jsem četl, je dost hlučný a technická místnost asi nebude až tak dobře odhlučněná.

Díky!
rva
Příspěvky: 3526
Registrován: úte dub 23, 2013 10:21 am
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: Kousek od Lysé nad Labem

Re: FVE Chalupa Jindřichov

Příspěvek od rva »

Vypadá to normálně.
_______________________________________________________________________
43 kWp, LiFePO4 46 kWh,
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
Pawel
Příspěvky: 812
Registrován: stř říj 02, 2013 8:57 am

Re: FVE Chalupa Jindřichov

Příspěvek od Pawel »

Měniče s aktivním chlazením jsou hlučné. Trochu se mi nezdá instalace FVE na občas používaný objekt. Ale možná že se dočkáme i sdílení EE.
unicast
Příspěvky: 1226
Registrován: sob bře 30, 2019 10:27 am
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci/Mám dotaci: NE

Re: FVE Chalupa Jindřichov

Příspěvek od unicast »

No ale na sdílení elektřiny by byl nutný jiný měnič a papírování s distributorem a revize atd, navíc je to mimo zadání.

Must nebo King ok, panely asi taky. Na léto 3s3p na ty plánované odběry postačí, varianta 3s4p prodlouží soběstačnost tak o týden na jaře a týden na podzim, ale zase pokud budeš chtít pohánět třeba i 1F míchačku při rekonstrukci, tak se vyplatí těch panelů víc. Velké točivé stroje používané při rekonstrukci (drážkovačka, velké bourací kladivo apod.) bych krmil z DS, ty náběhové proudy nebudou dělat tranzistorům ve střídači dobře.

Rozpočet 150k se reálně dá dodržet, pokud si všechno budeš dělat sám. Nezapomeň na AC i DC kabeláž, konektory MC4, střešní háky, ALU profily, nerez šrouby s kladívkovou hlavou, svorky na panely krajní i středové, pojistkové odpojovače, rozvaděč pro kombi box, přepěťovky, pojistky na FV svodu před měničem, pojistky na bateriích, kabelová oka, BMS, něco nehořlavého, z čeho uděláš ten batterybox, něco, co dáš mezi ty jednotlivé články, něco, čím ty články stáhneš, stykač a napěťové a proudové relé pro řízení vytěžování tím bojlerem, jističe na vstupu i na výstupu měniče, chránič(e) atd. Část z toho ale můžeš přesunout z rozpočtové kapitoly FVE do rozpočtové kapitoly Rekonstrukce elektroinstalace v chalupě :)

Taky se ti bude hodit klešťový multimetr, co umí měřit i stejnosměrný proud a zvaž, jestli si někde můžeš půjčovat kleště na ta kabelová oka, zvlášť mezi střídač a baterie se hodí dát vodiče s pořádným průřezem. Inicializace článků, to je další taková kapitola, pokud si na to nechceš kupovat laboratorní zdroj nebo si ho postavit ze zdroje z PC, tak si to nech udělat za příplatek u Mivvy. Klíč č. 8, ideálně s ráčnou, na ty články (a celý oblepit izolepou). Dutinky a krimpovací kleště na dutinky. Ale to už zase můžeš dát do kapitoly Domácí nářadí :)

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek