Zkušenosti s GridFree - reference instalací

Hybridní elektrárny připojené do rozvodné sítě pro rodinné domy a bytové zástavby s možností plynulého řízení toku energie, popis, technické detaily, celkový výkon, fotografie.
Uživatelský avatar
tomas
Příspěvky: 2567
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Reputace: 236
Bydliště: Třinec

Re: Zkušenosti s GridFree - reference instalací

Příspěvek od tomas »

RomanH píše:zdravím dovolím si zapojit se do diskuze , tohle téma mě zajímá . Zjišťoval jsem si některé věci kolem elektroměrů a možnosti krátkodobých přetoků do sítě.
je důležité je elektroměr nastaven jsou v podstatě 3 možnosti
1. elektroměr počítá absolutní hodnotu v obou směrech .
2. elektroměr počítá hodnotu v obou směrech a podle směru proudu odečítá nebo přičítá .
3. elektroměr počítá spotřebovaný proud a při zpětném proudu rozsvítí červenou ledku a chybu zaznamená . Chybu nelze smazat vypnutím a zapnutím .
Nenašel jsem zatím odvahu zjistit jak se elektroměr zachová když by odemě mělo cosi téct zpátky do sítě
Přetoky do sítě si myslím můžou být problém , všichni kdo mají co do činění s Čezem tak mě varovali že by to nemusela být žádná sranda.
Viděl jsem snad už stovky elektroměrů "točící se různými směry", ale na 3. typ elektroměru jsem ještě nenarazil. Kde jste to zjistil?
Dodávku do sítě lze udělat i pomocí asynchronního motoru. Nám to dělá třeba naviják, když něco spouštím a brzdím motorem tak se elektroměr točí opačně, dělají to i některé výtahy atd..
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2176
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputace: 96
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Zkušenosti s GridFree - reference instalací

Příspěvek od gupa »

No nevím v jakém je můj elektroměr modu, ale předpokládám že má brzdu a měří pouze odběr z DS. Otázkou je, pokud je naprogramován takto a ne jinak, jestli případná dodávka s kterou tento mod nepočítá, po odeznění dodávky nespustí indikaci červené chybové ledky spolu s indikací odběru. Tz. namontuje se elektroměr, bliká pouze měřící ledka, pokud si zákazník namontuje nějaký elektronický invertor, který navíc uskuteční přetok do sítě (pozn. invertor a motorová brzda bude asi rozdíl pro program a čip elektroměru) tak nastane po přetoku indikace při každé pulsu jak na měřící ledce tak na chybové ledce.

Shodou okolností jsem došel nato, že např. u nás rozšířený elektroměr ACE3000 vůbec není vhodný pro FVE. Proč zatím řeším. Předpoládám že jde právě o ten typ přetoku při dodávce, proto se věší hlavně v bytových jednotkách a domech, obchodech atp, kde se nepředpokládá přetok invertorem.

Podle mne jde o zmetek nebo záměrně naprogramovaný čip elektroměru v podstatě ale není možné takovým elektroměrem zaznamenat v případě jednoho číselníku, kolik energie přeteklo.

Edit: Proč svítí a potom bliká červeně? Protože asi není elektroměr ACE naprogramován před pověšením u zákazníka v absolutním modu (č3), tz. že indikuje při pulsu jak odběr z DS a s případnou dodávkou do plusu a na účet zákazníka který přetok zaplatí jako odběr, ale v modu 1 a předpokládám že právě proto že je v modu č1 kdy takový přetok nezná a časem tyto docela předražené elektroměry začnou blikat při pulsu jak na metrologické diodě ai s PF/Er diodou současně na mnoha přípojných místech v republice s přibývajícími panely na střechách domů.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
pkougl
Příspěvky: 320
Registrován: ned srp 05, 2012 10:41 am
Reputace: 36

Re: Zkušenosti s GridFree - reference instalací

Příspěvek od pkougl »

Jo můj elektroměr při "zkoušce" funkce počítá odebranou i dodanou energi jako tu co jsem odebral :o tak jsem se vydal jiným směrem k ostrovu :-))
7,1kWp - 8x3 panely Renesola 240Wp, 2x3x235Wp lightway, 2xTristat TS60, trakční 48V 2x750Ah olovo, 2xměnič Studer XTM 4000, SDS Micro, solární dvouosý tracker se třemi panely
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2176
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputace: 96
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Zkušenosti s GridFree - reference instalací

Příspěvek od gupa »

Tak s ACE3000 je to přesně tak jak jsem si myslel, nějaká brzda mu nevadí, ale co mu vadí je invertor. Potvrdil mi to distributor.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
xmasin
Příspěvky: 1765
Registrován: čtv čer 28, 2012 9:45 pm
Reputace: 101

Re: Zkušenosti s GridFree - reference instalací

Příspěvek od xmasin »

i4wifi a.s. píše: Jednou z možností je regulace vstupního příkonu ze FV panelů.
Tento způsob regulace nepovažuji za výhodný, proč odpojovat FV panel, když může vyrábět a lze vyrobenou energii účelně spotřebovat.
i4wifi a.s.
Příspěvky: 73
Registrován: stř črc 25, 2012 8:20 am
Reputace: 0

Reference GridFree - monitoring přes mFi

Příspěvek od i4wifi a.s. »

Ukázka monitoringu GridFree instalace přes systém mFi

Obrázek

Viz též zde: http://gwl-power.tumblr.com/tagged/mfi

Informace k mFI jsou na http://www.mfgrid.eu/

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek