Junction box (degradace plastu) a bypass diody

Problémy s vadnými panely, detekce závad, řešení závad, poškození panelů, zásah bleskem, nalezení vadného článku, vady z výroby, návrhy, prevence, opravy.
ancovicka
Příspěvky: 7
Registrován: stř lis 29, 2023 8:28 am
Lokalita: Zlín
Výkon panelů [Wp]: 4,5kWp
Kapacita baterie [kWh]: 5,5kWp
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Junction box (degradace plastu) a bypass diody

Příspěvek od ancovicka »

Dobrý den, mám 10let staré panely TYNSOLAR TYN62610250 Polycrystal 250wp.
1)Chtěl bych znát váš názor ohledně bezpečnosti při zlomení jedné packy z šesti (1/6) na junction boxu (spodní packa s pavučinou). Jde mi o to, abych zamezil případnému vnikáni vlhka do junction boxu a tím si zadělal na NEBEZPEČNÝ PROBLÉM (vyhoření?). Jak by jste postupovali při opravě? Napadl mě UV stálý silikon okolo celého junction boxu. Děkuji za odbornou radu případné podělené se o zkušenosti s opravou.
V dalším memé dodatu bych chtěl požádat o radu a spíše pro mě kontrolu, že jsem na nic zapomenul či nepřehlédnul.
2)Druhý dotaz je s proměřením diod a jejich zahříváním. Po 10letech nejsou na panelech žádné hotspoty a panely vykazují v nezatíženém stavu více než uspokojivé hodnoty. Na panelu je Schottkova dioda 20SQ045-3G. Za 10let jde vidět na plastu zahřátí od diod. viz. foto o které jsem se chtěl podělit. Jde o normální stav prosím o porovnání s někým kdo má osobní zkušenost.
3) Změření diod a případná výměna. Součet na plusu a mínusu by měl být měřitelný jako jedna třetina změřené hodnoty na každé diodě? Jakou hodnotu bych měl ideálně změřit dle dataseetu diody viz.příloha měřit?
Děkuji.
Přílohy
Diody.JPG
Specifikace.JPG
vicko.jpg
Junction box.jpg
Mex
Příspěvky: 327
Registrován: pát zář 29, 2023 4:12 am
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Re: Junction box (degradace plastu) a bypass diody

Příspěvek od Mex »

Ten junc-box je pod panelem, ne? Takže by se ve vodě nějak zásadně neměl koupat.

Jenom bych ho zavřel a případně ještě stáhl UV stabilní bind-páskou nebo UV stabilní gumou. Můj oblíbený zdroj je ustřižený kroužek z automobilové duše.

Že diody žhaví, když je panel zastíněný a ostatní jedou, to je běžné. Když je na ní půl voltu a teče jí 8A, tak ty 4W tepla na tak malé součástce prostě musí být znát. Ale diody snesou děsné teploty, často i 300°C.

Panel odpoj, vezmi si multimetr na rozsahu diodového testu, a změř každou diodu zvlášť. Nic rozpojovat nemusíš (jen odpojit celý panel).
Na každé diodě bys měl naměřit něco kolem 0.4V nebo tak něco. Samozřejmě na všech zhruba stejně.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek