Oprava měniče

Uživatelský avatar
ResHacker
Příspěvky: 546
Registrován: stř srp 03, 2011 5:42 pm
Lokalita: Praha
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 1160
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Oprava měniče

Příspěvek od ResHacker »

Ahoj solárníci, kutilové. Nevím úplně, kam to dát, tak se případně předem omlouvám a moderátor jistě správně zařadí. Začal jsem se ale nedávno věnovat opravám měničů a celkem mě to chytlo, takže bych touto cestou rád nabídl případnou pomoc s řešením problémů Vašeho vadného měniče. Zatím jsem se věnoval pouze offgrid DC/AC zařízením, nikoli all in one krabicím typu Axpert a/nebo hybridním měničům, jelikož ty zatím nemám jak pořádně otestovat. Pokud by ale byl zájem, mohl bych zkusit pomoci i s něčím takovým. Píšu úmyslně "zkusit", jelikož se zatím spíše učím, elektro background mám, ale nepovažuji se za nějakého odborníka, u mě jde spíše o hobby :)

Co se mi zatím povedlo opravit je 2x moje HF 6000W 24V/230V 2 stage čína - poprvé v tom vyhořel jeden v HV kondů na druhém stupni a vyteklý elektrolyt zřejmě způsobil zahoření oblouku a následně zkrat i na prvním stupni (desky leží nad sebou součástkami k sobě), což následně naštěstí vyústilo ve zkrat, který vyrazil všechny pojistky. Píšu naštěstí, jelikož jinak by to snad celé shořelo, kdyby nedošlo k přerušení přívodu. Tímto jsem si také naplno uvědomil, jaký potenciální problém představují nekvalitní elektrolyty v el. zařízeních. Druhá závada spojená s tímto měničem spočívala v tom, že se jednoho dne vypnul a nešel znovu spustit. Zjištěn studeňák na malé kolmo zaletované PCB, která se stará o spouštění měniče, stačilo proletovat.
Dále jsem řešil zřejmě přepólováním odpálený MeanWell TS-1000 z Ebaye, kde krom půlky odpálených MOSFETů na prvním stupni a též půlky odpálených IGBT tranzistorů na druhém stupni byl problém ještě v "načatém" driveru MOSFETů prvníhpo stupně, což jsem zjistil až díky osciloskopu. Též se to projevovalo nedostatečným nárůstem HV napětí, což asi generovalo chybu. Po výměně vadných součástek vše funkční.

Časově jsem celkem vytížený, takže se spíš mrknu na věci, na které není spěch. Kontakt kdyžtak přes SZ. Díky a přeji pěkné svátky a šťastný Nový rok!
(polo) ostrov 1160Wp monokrystal, Midnite Classic 150 + WB Jr, 8S3P (24V) ~540Ah LiFePO (14kWh), HF čína KS-6000p 6kW / 24V čistý sinus
P106 Electric, Samsung SDI 40s3p 148V/180Ah (27kWh) + 9kW fastcharger

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek