Podmínky využívání fóra

Novinky na MyPower.CZ, podpora, návrhy, nápady, náměty, stížnosti ...
PetrDubi
Příspěvky: 1352
Registrován: úte říj 12, 2021 10:43 am
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7100
Kapacita baterie [kWh]: 13
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Podmínky využívání fóra

Příspěvek od PetrDubi »

Já zase třeba nechápu ty snahy některých členů změnit podmínky fóra a pustit sem tyto skupiny:
A) Různé montážníky, kteří něco montují ale nevědí si s tím rady (přestože za to inkasují peníze) a tady by chtěli, aby jim někdo radil a řešil jejich problémy (samozřejmě zdarma) místo aby to vyřešili sami (což stojí čas a tedy i peníze) nebo si zaplatili někoho, kdo to umí.

B) Majitele dotačních elektráren na které firma (které zaplatili) kašle a chtějí aby jim zde někdo vyřešil jejich problém nebo chtějí řešit prodávání elektřiny (nejdříve dostali dotaci a teď na tom chtějí ještě co nejvíc vydělat - tenhle přístup mě osobně přijde nemorální, ale ostatní to vidí třeba jinak).

C) Zájemci o dotační elektrárny, kteří chtějí nechat posoudit nabídku od firmy.

Přitom pro všechny tyto skupiny už tu fórum, kde jim poradí a ani je odtamtud nikdo nebude vyhazovat existuje - je to solarforum.cz. Jsou tu i členové, kteří jsou na obou fórech, takže komu připadají místní omezení špatná, může se co se týká těchto oblastí realizovat bez omezení tam.
Spíš by bylo vhodné včas takové příchozí upozornit (nejlépe již při registraci) na to, že zde se tyto věci neřeší a že existuje to druhé fórum, kam se mohou obrátit a řešit své problémy tam bez porušování pravidel nebo vykazování.

Co se týká používání virtuální baterie, tak to by mohlo pomoct i určité skupině místních členů dejme tomu se zlepšením ekonomiky (ale rozhodně ne se zvýšením soběstačnosti nebo nezávislosti) a asi by bylo vhodné se nad tím do budoucna zamyslet, zda tu takové věci nepovolit (u systémů bez dotací a bez prodeje elektřiny). Hlavní problém je v tom, že většina místních členů má měniče, které k takovému účelu nelze použít (nesplňují technické požadavky distributora).

Nevím jestli by třeba někomu pomohlo připojení ve zjednodušeném režimu (bez dodávky elektřiny), kdy by v zimním provozu, kdy může být výkon pole přes den třeba i jen pár set W a je problém nabít baterii, tak by se měnič přifázoval a fungoval jen jako hybrid, který umoří část domácí spotřeby. Ale netuším, jestli by to šlo udělat legislativně například s hybridními Axperty a podobnými měniči nebo by bylo potřeba mít Victron, Studer, Deye a podobně (Goodwe nebo Solax samozřejmě tenhle problém nemají). A také jak moc by se vyplatilo to vůbec řešit (jestli by stálo za to se s tím vůbec zabývat). Připojení pomocí nějakých modrásků a poodbných měničů by asi taky spadalo do téhle kategorie.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68, 3x MPP modul, vše řízené přes arduino
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
silverfox
Příspěvky: 55
Registrován: čtv říj 20, 2022 6:07 am
Lokalita: u Plzně
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9600
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE
Bydliště: u Plzně

Re: Podmínky využívání fóra

Příspěvek od silverfox »

Dobrý den,
bez know how nezištně zveřejněnovaném na tomto fóru bych u své instalace bojoval s mnoha problémy a slepými uličkami. Vážím si trpělivosti nejčastěji fundovaně odpovídajících, práce admina + moderátorů, nechal bych změnu-nezměnu pravidel jen na nich.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek