Vytápění a ohřev TUV

Čištění vody, filtrace, čerpání vody, zařízení pro získání pitné vody, zachytávání a zpracování dešťové vody ...
Felix

Vytápění a ohřev TUV

Příspěvek od Felix »

Ahoj ,

zrovna řeším jak rozumně vyřešit vytápění a ohřev vody na chatě .
Není zaveden plyn ,tedy topit se musí dřevem ( toho je dost )
Můj prozatimní plán je :

1 ) krbová vložka s výměníkem Haas + Sohn , Novara 17 s výměníkem
2 ) Dražice NAD 500 v4 - Akumulační nádrž s 1 výměníkem
3 ) Boiler Dražice LX ACDC/M+KW ABC 200 Elektrické ohřívače vody typu LX ACDC/M+K používají na ohřev vody střídavý (AC) proud z elektrické sítě a stejnosměrný (DC) proud z fotovoltaických panelů, které zabezpečují ekologicky čistou výrobu teplé vody a šetří nemalé finanční prostředky uživatele při úsporách plynu nebo elektrické energie ze sítě.
4 ) Fv panely do výkonu 2kW
5 ) Zalohované oběhové čerpadlo ( dik brumlaj ) nejspíše od Grundfos nebo od Jablotronu .

Tedy v létě ohřev vody je zajištěn FV panely , ve zbytku roku přitápět krbem který ohřívá jak boiler tak akumulační nádrž .

Chci se zeptat má tu někdo něco podobného ? Nebo máte nějaký vychytanější systém ?
Naposledy upravil(a) Felix dne ned zář 01, 2013 1:16 pm, celkem upraveno 2 x.
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm
Reputace: 258

Re: Vytápění a ohřev TUV

Příspěvek od brumlaj »

pozor na samotíž, není-li, dopiš do seznamu zálohované oběhové čerpadlo.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
Felix

Re: Vytápění a ohřev TUV

Příspěvek od Felix »

Nejlepší by bylo kdyby v Dražicích vyrobily nějakou akumulační nadrž s integrovaným zasobníkem na TUV + s připojením FV panelů . Nic takového jsem nenašel . Skusím napsat do Dražic , třeba něco vymyslí .
rob.brno
Příspěvky: 957
Registrován: sob čer 09, 2012 9:14 am
Reputace: 20

Re: Vytápění a ohřev TUV

Příspěvek od rob.brno »

Doporučil bych spíš tyto aku: http://www.akumulacni-nadrz.cz/. Mám jednu 500L od nich a spokojenost(Madarská výroba).
Budou levnější a místo profi molitanu izolace omotat aku vatou - levnější a účinnější řešení. Vnořenému integrovanému zásobníku bych se vyhnul, po čase(průměrně 10let) prorezne a musí se vyměnit celá aku za desetitisíce. Místo toho bych si nechal dát do aku (od http://www.akumulacni-nadrz.cz/) nerez hada pro výměník TUV. Tohle to se celkem řešilo na tzb-info v diskuzích.
Do aku se patrona dá dát taky, ale je třeba vyřešit přizpůsobení FV panelů na patronu(též řešeno na tzb-info tuším p.Oplockým).
PavelR
Příspěvky: 3104
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Reputace: 220
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 12
Chci prodávat energii: ANO
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Vytápění a ohřev TUV

Příspěvek od PavelR »

Felix píše:Nejlepší by bylo kdyby v Dražicích vyrobily nějakou akumulační nadrž s integrovaným zasobníkem na TUV + s připojením FV panelů . Nic takového jsem nenašel . Skusím napsat do Dražic , třeba něco vymyslí .
Mam od drazic 750l nadobu s vnorenym 160l zasobnikem. Je pravda ze muze proreznout jak pise rob.brno , ale videl bych i vyhodu. Pokud mi teplomer ve vrchni casti nadrze ukazuje 40C da se bez problemu jeste pouzit na sprchovani. Je otazka jak by pri teto teplote pracoval had. Vidim vyhodu tu ze muzes v lete cyklovat do nizsich teplot. Pripadne pokud pouzivas podlahovku tak se s tim da porad topit. Nizsi teploty - nizsi ztraty.

Nadrz ma velkou prirubu do ktere by slo doplnit topne teleso (suche ci mokre) a navrhnout vykon dle panelu.

Jak jiz zminil rob.brno izolaci - ja mam original 100mm ale ted uz bych sel cestou vata z bazaru, kontrukce ze dreva a zaklopit OSB nebo sadrosem, servisni dvirka - vyrobis podtatne lepsi izolaci a take nadrz esteticky schovas.

Udelal jsem jednu chybu a to ze ta nadrz nema ve spodni casti snek na fototermiku. Takze to budu hnat pres deskovy vymenik (zbytecne cerpadlo navic) . Pripravil bych se byt tebou na vsechny moznosti do budoucna.

Na zaver otazku. To ma byt na chatu s trvalym nebo obcasnym pobytem?
Felix

Re: Vytápění a ohřev TUV

Příspěvek od Felix »

Chata bude obývána trvale ( už nás město přestalo bavit ) . Znova jsem přeměřil střechu a zjistil jsem nemilou věc , že se mi tam dalších 8 FV panelů nevejde :( . Musel bych je dát na zem na nějakou konstrukci to je naprd , zem plánuju využít jinak né to zaplácnout FV . Sakra já se té fototermice asi nevyhnu , u fototermiky by stačily pouze 2 kolektory a přeci jen FV panely je lepší využít pro krmení el. spotřebičů . Budu to muset přehodnotit . :?
Koukal jsem tu na foru na zajímavé instalace fototermiky např. https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=9&t=735 .

Fototermice jsem se chtěl vyhnout kvůli složitosti ( náchylnosti na poruchy ) a taky že tomuto systemu moc nerozumím ...

Jinak děkuji za ten nápad s tou izolací to určitě provedu , postavím takovej budník pořádně to zaizoluju a vychytaně to udělám na panty ....

Další pod problém je jaké radiátory či rovnou podlahové topení zvolit :?:

Že já se do té rekonstrukce pustil , než to dodělám tak zešedivím :) . No ,ale co by jsme pro ty naše drahé polovičky neudělali že . :lol: Už čtyři měsíce jedeme v režimu : zaměstnání - prace na chatě - spánek z vyčerpání ;) a druhý den znova ... Ale v sobotu si dáváme odpočinek a musím říci že za ty 4 měsíce jsme udělali takové práce , že když se přijeli podívat rodiče tak nevěřili že jsme to zvládli sami 8-)
007ToMMaS
Příspěvky: 1095
Registrován: sob zář 15, 2012 8:53 pm
Reputace: 16

Re: Vytápění a ohřev TUV

Příspěvek od 007ToMMaS »

K tej otázke ohľadom podlahového kúrenia alebo radiatory by som asi šiel čisto iba do podlahovky. Má výhody tie že stačí menšia teplota na vykúrenie lebo teplo ide od nôh tak nepotrebuješ mať okolitý vzduch tak moc zohriaty. Pri podlahovom kúrení sa ušetrí cca 20% energie. Šiel by som do vodného podlahového kúrenia lebo ak budeš mať fototermiku môžeš kúriť aj tým. Pri podlahovom sa nevýri tak moc prach ako pri radiatoroch. Jediná nevýhoda je asi taká že ak to vychladne dlhšie sa to potom zohrieva. A pri podlahovom kúrení neplesnivejú múry lebo sa prehrieva celá miesnosť narozdiel od radiatorov kde sa ohrieva najviac bod kde je radiator. A nekombinoval by som podlahové a radiatory prípadne by som na radiator ten taký "rebrík" v kúpeľni dal podlahové kúrenie na spiatočku vráj sa to tak robí. Toť môj názor :)
3,2kWp REC320NP - juh
3,6kWp - Phonosolar PS450M5GFH-24/TH- východ
2x IGridSV-IV5.6KW, 2x Li-ion - 48V / 156Ah =312Ah
xmasin
Příspěvky: 1765
Registrován: čtv čer 28, 2012 9:45 pm
Reputace: 101

Re: Vytápění a ohřev TUV

Příspěvek od xmasin »

Co se týče vytápění a akumulační nádrže, tak bych se inspiroval tady http://home.tiscali.cz/cz056018/Akukotel.html, při přestavbě chaty jsem uvažoval o podobném řešení, ale nakonec jsem zvolil propan, protože bych musel mít kotel uprostřed obytné místnosti kvůli komínu.
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2176
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputace: 96
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Vytápění a ohřev TUV

Příspěvek od gupa »

Akunádoba je taková móda, každý obchodník chce hodně prodat, tak chválí. Já poznal že je nanic pokud nevytápí přímo (přes částečně odejmutou izolaci) vytápěný prostor. Má ztráty. Moje zkušenosti jsou takové, že mohu natápět jak chci, ale vlastní aku někde mimo nebo v kotelně, má ztráty. A ty když se sečtou, dělá to až třetinu dřeva navíc.

Já bych nešetřil naté podlahovce, známý udělal sendvič z 5cm polystyrenu, nato armaturu do betonu, přidrátoval polyš PN20 nahusto, od stěny dal 1cm polystyrenu, zalil to betonem a nato dlažbu a asi lepší akumulátor není.

Kombinace radiátor podlahovka je kvůli natápění prochladlých prostor. Radiátor má zpravidla vyšší teplotu, tím rychleji dodá pohodu. Podlahovka je zase aku ta se natápí pomalu a dlouho drží teplo. Proto se kombinuje. Na spátečku bych podlahovku určitě nedal kvůli rosnému bodu topidla. Od toho jsou čtyřcestné směšovače a čerpadla.

K topidlu. Ústřední topení zhodnotí nemovitost více než nějaké lokální topidlo třeba to je krb s výměníkem. Dále to ocení polovička protože toho prachu jsou mraky. Známý mi říkal, že děla dokonce kvůli tomu bordelu z krbovek výtah na popel do sklepa přímo z před krbu dolů. Já bych do vytápění s popelem v místnosti kde žiju dlouhodobě nešel. Jako provizorku, ale určitě ÚT, radiatory.

Kombinovaný bych pořídil i ohřívač vody na 400V (5/4 závit), pokud bude FV dá se napojit spirála do série a malý měnič 230V a může ohřívat třeba celý den. Já mám 600W na 160l ležatý, sprchu, a bohatě stačí nastaveno na 50 pro 4 lidi.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
brumlaj
Příspěvky: 2467
Registrován: ned kvě 12, 2013 2:24 pm
Reputace: 258

Re: Vytápění a ohřev TUV

Příspěvek od brumlaj »

007ToMMaS píše:...... taký "rebrík" v kúpeľni .....
doporučil bych ještě botník z trubek podobně jako sušák v koupelně. Je to v mokru dobrá věc.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
Uživatelský avatar
redcrown
Příspěvky: 1132
Registrován: pát říj 12, 2012 8:15 pm
Reputace: 74
Bydliště: Severní Čechy

Re: Vytápění a ohřev TUV

Příspěvek od redcrown »

brumlaj píše: doporučil bych ještě botník z trubek podobně jako sušák v koupelně. Je to v mokru dobrá věc.
řekl bych, že podlahovka to z velké části řeší. Ale proč ne.
K AKU nádrži.
Myslím, že nejlepší je nádrž nastojato, nejlépe od podlahy až po strop a v koutě. nalepit postyren podle potřeby a tvaru, přistavit nádrž a dodělat izolaci zbylých dvou stran. Mezi EPS a nádrž doporučuji např. 5cm vatu s ALU vrstvou na vyrovnání nerovností a geometrie EPS. Na polystyrén nalepit finální vrstvu polystyrénu pro "čistý povrch. Pak lepidlo, perlinka a štuk, podobně jako fasáda.
Já mám 6m3 v dílně, bohužel na ležato (dnes bych ji rozdělil na dvakrát polovic nastojato), taky jsem chtěl finální povrch řešit sádrokartonem, ale kvůli prachu jsem zvolil lepidlo a štuk. EPS lepím samozřejmě PUR pěnou. Nevelké pracnosti, mokrého procesu bez prachu a rozumných nákladů nelituji. EPS v nejtenčím místě 15cm, v rohách samo více. Izolaci bych dělal znova tak. Až bude chvíli čas, vyfotím.
S tepelnými ztrátami nesouhlasím. Samozřejmě je rozumné mít AKU někde doma, aby ztráty zůstávali v domě, třeba i v technické prostoře. Mě to na vytopení v dílně 8x4m (suterén pod úrovní země) skoro nestačí. Dokud nebyli zaizolované přívodní trukby, bylo tam krásně teplo. Ztráta nádrže nebude velká.
Nechť zima přijde.
V provozu: poloostrov 19kWp, 4x XTM4000-48, 4xVT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Uživatelský avatar
redcrown
Příspěvky: 1132
Registrován: pát říj 12, 2012 8:15 pm
Reputace: 74
Bydliště: Severní Čechy

Re: Vytápění a ohřev TUV

Příspěvek od redcrown »

jsem zastáncem podlahovka + radiátor. Topím cca. 60-75% podlahovka, zbytek radiátor. Důvody:
- radiátor zvládá rozlišovat den/noc
- jednoduchá regulace podlahovky, neřeším ekvitermní regulaci.
- není problém se setrvačností, neřeším solární zisky jižních místností, radiátor utlumí.
- na příjemný pocit od nohou to stačí
- když je prochladlý dům (při delší nepřítomnosti), není problém rychle dotopit
- v kombinaci podlahovka a lokální topeniště je to problém. Dlouhá setrvačnost podlahovky místnost brutálně přetopí,
- v podkroví je podlahovka zbytečná, pak je stejně k dispozici okruh radiátorů
- když je podlahovka, stačí menší radiátory
- podlahovku odebírám z AKU z půlky, radiátory z vrchu
- ........ a asi tisíc věcí co jsem zapomněl.
Myslím, že argument těch vícenákladů za radiátory u takového zásadního systému jako je topení neobstojí. Ekonomika není všechno.
V provozu: poloostrov 19kWp, 4x XTM4000-48, 4xVT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Felix

Re: Vytápění a ohřev TUV

Příspěvek od Felix »

Dotaz , když máte kombinaci podlahovka + radiator jsou potřeba 2 čerpadla že ? Nebo to lze zapojit za sebou ?
A k té podlahovce nemám s ní vůbec žádné zkušenosti , proto mám dotaz když bude akumulační nádrž nahřáta třeba na 70°C , nebude to pro podlahovku problém ? Někde jsem četl že má maximálku 50 °C , to bych tu ohřátou vodu musel zase ochladit ? To mi příjde divné ....

Ještě upřesnění chata je podobná té Adminově jen se mi zdá trošku větší ( podle střechy )
také je velice dobře zaizolována a zateplena . ( Nové dveře ,okna atd . )


Takže rakapitulace :

Zdroje tepla budou 2
Fototermické kolektory
Krbová vložka s výměníkem ( já bych taky raději kotel na peletky = skoro žádná starost ,ale přítelkyně je neoblomná :)

Akumulační nádrž
zatím mi padla do oka tato LMT 500 i s nerezovým výměníkem pro TUV nebo je možnost smaltovaného výměníku . ( otázka je který je lepší ? )http://akumulacni-nadrz.cz/lmt-0500-2v.php

Topení
nejspíše kombinaci podlahovky a menších radiatorů . ( pravda že do podkroví dávat podlahovku je zbytečnost , stejně tam bude teplo od spoda .

Čerpadla
Vůbec netuším kolik na tento sytém budu potřebovat čerpadel , ale odhadnu :) 1 na Fototermiku , 2 od krbu k akumulačce , 3 z akumulačky do topného okruhu ....

Je na čase zbastlit nějaké to schéma , zítra se do toho pustím .
Přeji všem dobrou náladu i při vcelku chmurném počasí .. ::rolleyes::
luge
Příspěvky: 750
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Reputace: 36
Bydliště: SK

Re: Vytápění a ohřev TUV

Příspěvek od luge »

Môžen len doporučiť kúrenie podlahovka + radiátor.Mám to podobne ako redcrown od 2004 ale bez akumulačky keď som zrušil plyn.Krbová vložka domácej výroby cez obojživelník na TUV do radiatorov korad a cez trojcesťák do podlahy.Použité musia byť dve čerpadlá.Max.teplota vody do podlahy 70m2 je 28°C a do radiátorov v podkrový 70m2 je 40°C.V obojživelníku je 1,2kW špirála ktorú napájam v lete prebytkami z FVE.
Momentálne riešim zatial teoreticky kúrenie lacným tepelným čerpadlom vzduch - voda použitím invertorovej klímy a doskového výmenníka.Náklady na el.energiu mi vychádzajú ako náklady na drevo aj s ohrevom TUV.
Felix

Re: Vytápění a ohřev TUV

Příspěvek od Felix »

:) Ještě dotaz nemá tu někdo Akumulační nádrž Regulus Lyra ?
http://www.regulus.cz/cz/akumulacni-nadrz-regulus-lyra

Líbi se mi , jak je připravená , vlastně je přesně pro můj budoucí topný system . Ale ta cena :o .

Co je na ní už namontováno :

Čerpadlová skupina pro dva nezávislé otopné okruhy .
Solární čerpadlová skupina .
Čerpadlová skupina pro ohřev TUV .
Elektrické topné těleso .

Zajímala by mne spotřeba el. energie všech těch čerpadel ...
rob.brno
Příspěvky: 957
Registrován: sob čer 09, 2012 9:14 am
Reputace: 20

Re: Vytápění a ohřev TUV

Příspěvek od rob.brno »

Felix píše: Zajímala by mne spotřeba el. energie všech těch čerpadel ...

Kombinace radiátorů a podlahovky je zbytečná komplikace regulace. Celý dům vytápím podlahovkou, vše stačí obsloužit ekvitermní regulace. Výhoda podlahovky je nizká teplota otopné vody - a o to víc to platí, když se na přitápění používá f-termika, ta bude mít s radiátory(potřebují vyšší teplotu) horší účinnost. Dále bych si rozmyslel dávat f-termiku jen kvůli vytápění. U mě roční úspora na vytápění dělá f-termika jen cca 13procent. Na TUV je to 75procent. F-termika v zimě moc - nefunguje není slunce a proto se musí kolektory na střeše předimenzovat.

Pokud nejde o peníze, tak nejlépe je řešená aku PAST - http://www.techtranspt.com/past.aspx (v cenách do 100t kč)

Čerpadla pro topné okruhy bývají často UPS 25-40 (35W)
Solár 25-60

Např.:
V podlahovce mám Alpha2, bere si většinu zimy 7W.
Solární oběhovka je willo oventrop - 60W.
Oběhovka ve FWM(průtokový ohřev TUV) 35W.
Uživatelský avatar
redcrown
Příspěvky: 1132
Registrován: pát říj 12, 2012 8:15 pm
Reputace: 74
Bydliště: Severní Čechy

Re: Vytápění a ohřev TUV

Příspěvek od redcrown »

no s těmi radiátory je to u každého individuální. Kdo jede na TČ, tak asi nejsou radiátory kvůli COP ideální, ale kdo jede nějaký kotel nebo vodní krb, tak je to podle mě ideální. Regulace je jednoduchá - podlaha jede v podstatě na konstantní výkon a radiátor ovládám pokojovým termostatem. V domě mám 5ks které spínají čerpadlo, zbytek termostatické hlavice.
Podlahovka má svoje čerpadlo a směšovací ventil, aby do ní nešlo více než 30°C (podle ztrát objektu). Aby právě nedocházelo k degradaci teplé vody, tak to beru z prostředka nádrže. Ono pokud se topí kotlem či vodním krbem, tak je to s tou teplotou jedno, protože by u něj stejně měl být směšovací ventil na 60+°C kvůli nízkoteplotní korozi. Tak to z určitého pohledu není škoda degradovat na teplotu podlahy. Jedno to už není u TČ, kde jde o COP. Myslím ale, že u dobře izolovaného domu by stačili pro podkroví větší deskové radiátory a v pohodě by to vytopili i při 40°C.
Záleží hlavně na tom, co bude hlavní zdroj tepla.
Pro podlahovku v každém případě Alpha2, které pár hodin denně, tak stačí obyč asynchronní.
Je přeci krásné, že každý má jiný názor, jinak by to byla hrozná nuda.
V provozu: poloostrov 19kWp, 4x XTM4000-48, 4xVT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
Uživatelský avatar
redcrown
Příspěvky: 1132
Registrován: pát říj 12, 2012 8:15 pm
Reputace: 74
Bydliště: Severní Čechy

Re: Vytápění a ohřev TUV

Příspěvek od redcrown »

Pokud nemáš NED nebo pasiv, tak je teplovodní termika na vytápění nesmysl. V zimě nesvítí, tudíš přínos skoro nula. Těch pár dní v na podzim a z jara stačí tak na TUV. U nás v jablonci každopádně. Buď dva deskáče pro TUV nebo možná trubice, je to otázka spíše peněz. Já jsem to měl ze zelené, tak mám 4 desky po 2m2 a mnoho přebytků nad ohřev TUV nemám. Rozhodně ne jak to spočítali páni projektanti. Pravda je, že máme velkou spotřebu TUV, páč je ze studny a tudíš zadara jak v létě, tak v zimě.
V provozu: poloostrov 19kWp, 4x XTM4000-48, 4xVT80, 18kWh LFP 14S10P + Batrium
RCZf
Příspěvky: 305
Registrován: stř dub 10, 2013 5:48 pm
Reputace: 8
Bydliště: Ostrava

Re: Vytápění a ohřev TUV

Příspěvek od RCZf »

Používám výhradně podlahové topení již více jak 10 let . V té době ještě žadný anhidrid a podobné materiály nebyly a originál hadice byly za neskutečné ceny . Proto polystyren armovací síta a PPR trubky v kolech a zalito 10 cm poctivého betonu. Když jsem ještě topil dřevem ,tak stačilo jednou za 3 dny a teplota do 70 stupňů není problém jelikož to beton sežere.
rob.brno
Příspěvky: 957
Registrován: sob čer 09, 2012 9:14 am
Reputace: 20

Re: Vytápění a ohřev TUV

Příspěvek od rob.brno »

redcrown píše:Pokud nemáš NED nebo pasiv, tak je teplovodní termika na vytápění nesmysl....
No a když už máš ned nebo pasív tak je to taky nesmysl, protože těch pár korun(není třeba do topení rvát mraky kwh), které ti to uspoří se nikdy proti počáteční investici nevrátí :-)

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek