Přepínací stanice pro měniče IVT US-12N, 230 V/AC, 12 A

Bezpečné přepnutí ze sítě na ostrov a zpět, schémata, tipy, rady, návody
Uživatelský avatar
tkadlcik
Příspěvky: 12
Registrován: pát lis 05, 2021 7:13 pm

Re: Přepínací stanice pro měniče IVT US-12N, 230 V/AC, 12 A

Příspěvek od tkadlcik »

vanilka píše:Jaky bude sklon a azimut panelu? Jaka je ocekavana vyroba dle pvgis? Pro takhle male instalovane vykony v panelech ma smysl uvazovat snad jen o gridtied mikromenici do 800W a doufat, ze se pripadne pretoky podari obhajit a nebo o usporne navrzenem poloostrovu.
děkuji... sklon počítám 35-38°azimut -4, při 400W panelu - Roční produkce FV energie [kWh]:448,6 (propočet pvgis) asi mne tedy nezbývá nic jiného než cestou na akční nákup do kauflandu... https://www.kaufland.cz/product/4482655 ... =456950303 a začít na 400-500W panelu do zásuvky...
vanilka
Příspěvky: 259
Registrován: stř kvě 05, 2021 2:57 pm
Lokalita: Beroun, Příbram

Re: Přepínací stanice pro měniče IVT US-12N, 230 V/AC, 12 A

Příspěvek od vanilka »

Na balkon luxusní umístění panelů. Závidim ;-)

U toho mikroměniče nikde nevidím smartmetr. To znamená, že bude vyrábět stále naplno. Pokud máš stálou (ambientní) spotřebu bytu vyšší než je max.výkon mikroměniče, jsi v klidu a jdi do toho. V opačném případě dojde dříve či později k přetoku do sítě. Někdo sice s odkazem na EU a potažmo CZ legislativu tvrdí, že to u grid-tied měničů do 800W není postihnutelné, ale zatím nevím o žádném konkrétním případu, kdy by to někdo takhle instaloval a před distributorem obhájil. Druhý zádrhel je zužitkovatelnost vyrobené energie, kdy ty ji sice vyrobíš, ale nebudeš pro ni mít využití a tak ji buď ve formě přetoku pošleš do DS a nebo, v případě chytřejších mikroměničů spolupracujících se smartmetrem, omezíš výrobu.

Všechny tyhle problémy řeší malý poloostrovní systém, který pravda bude dražší, ale z pohledu přetoků bezpečný a z pohledu zužitkovaltenosti vyrobené energie nejefektivnější.
4512kg VRLA GEL / 20kWp+
Kostěj
Příspěvky: 587
Registrován: úte úno 25, 2014 9:33 pm
Lokalita: Dobrovicko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Přepínací stanice pro měniče IVT US-12N, 230 V/AC, 12 A

Příspěvek od Kostěj »

vanilka píše:V opačném případě dojde dříve či později k přetoku do sítě.
Jen technická připomínka: Co vím, tak většina elektroměrů tyto přetoky zapisuje do registru spotřeba, takže ji vlastně bude platit.
Rado
Příspěvky: 56
Registrován: pon úno 13, 2017 6:38 pm

Re: Přepínací stanice pro měniče IVT US-12N, 230 V/AC, 12 A

Příspěvek od Rado »

Zdravím. Zakúpil som si horeuvedenu prepínaciu stanicu. Chcel by som sa spýtať, ako zapojiť zemnenie. Nestane sa nič ak len spojím zeleno žltý kábel z meniča, zásuvky a spotrebiča mimo prepinacej stanice? Ono totiž na zemnenie v tomto výrobku nie je žiadny vstup ani výstup. Na nákrese ako ho uviedol kolega sa spája zemnenie z meniča, zásuvky aj spotrebiča v obdĺžniku s označením PE. Ale na výrobku sú vstupy len pre ac1 L a N a ac2 L a N. A potom výstup L a N. Zemnenie tam nikde nie je. Preto sa pýtam, ci sa nič nestane keď to spolu prepojím aj mimo krabice. A ci to nie je zbytočné. Ale menič ma kovovy obal a pravdepodobne to tam je prepojené so zemou ale obal tejto prepinacej stanice je z plastu, takže neviem co s tým. Radšej sa spýtam aj keď hlúpo ako niečo pokaziť. Ďakujem za odpoveď.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek