Proč nás Temelín zničí

Nezařaditelné
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputace: 521

Proč nás Temelín zničí

Příspěvek od mypower.cz »

Dostavba 3. a 4. bloku JE Temelín se odhaduje na 200 až 300 miliard korun. ČEZ má rozhodnout letos na podzim s dokončením v roce 2025. Tato stavba pravděpodobně zničí celou státní ekonomiku a demokracii.

Rozhodnutí o dostavbě 3. a 4. bloku Jaderné elektrárny Temelín je zásadní infrastrukturní rozhodnutí na celou generaci. A dělají ho dosti nekompetentní lidé ovlivnění jaderným myšlením 70. let. Jenže v těchto dřevních dobách socialistické ekonomiky už dávno nežijeme.

Celý článek naleznete zde.
střídač
Příspěvky: 544
Registrován: stř led 02, 2013 4:28 pm
Reputace: 17

Re: Proč nás Temelín zničí

Příspěvek od střídač »

mypower.cz píše:Dostavba 3. a 4. bloku JE Temelín se odhaduje na 200 až 300 miliard korun.
No a my k tomu mlčíme. Ne jako fotovoltaici, ale jako občané tohoto státu. Po vydatném tunelu na naše peněženky v podobě církevních restitucí, jde o jeden z posledních zajišťovacích malá domů pro současnou odcházející politickou garnituru.

Jen tak na okraj. Představme si, že si dáme na střechy oněch 300 miliard v panelech. Mohli bychom elektřinu potom přímo i žrát mnoho a mnoho desítek roků po ukončení činnosti jaderné elektrárny. A k tomu vcelku bezpečně!

Bohužel nejde ani říct, když to Čez CHCE , TAK AŤ SI TO POSTAVÍ ZA SVÉ. On ten Čez je náš, všeho lidu. Takže opět se jedná o naše peněženky.
atom
Příspěvky: 436
Registrován: sob čer 02, 2012 8:22 pm
Reputace: 8
Bydliště: 580m n.m. na Vysočině

Re: Proč nás Temelín zničí

Příspěvek od atom »

za 300mld by bylo mohlo být i 100mil panelů. = každý občan ČR by měl svých 10 panelů :-) a pokud by si dořešil akumulaci, tak by se s tím dalo slušně vyžít. Ale né, v ČEZu potřebují protočit nějaký prachy a nenápadně si něco z toho odklonit. Ještě si pamatuju jak se masírovala veřejnost po revoluci, že je potřeba dostavět Temelín aby byla levná elektřina pro každého...... a jak je to dnes víme.
2x Tristar / 17kWh v lithiu / 7,3kWp na střeše / 2xXTM-4000 / >31MWh :o / start 05/2012 s 440Wp.
Havlas
Příspěvky: 180
Registrován: úte bře 20, 2012 9:39 pm
Reputace: 9

Re: Proč nás Temelín zničí

Příspěvek od Havlas »

Hele, já se ti divím, tobě se nechtělo při čtení toho "článku" zvracet?. Ale co bych se rozčiloval, jeden komentář to shrnul:

to je článeček jak z vlhkých ekofašistických snů...

někomu asi nestačí že do fotovoltaiky bylo utopeno přes 1000 miliard korun jen za výkup elektřiny do stávajících elektráren, přitom tyto elektrárny stěží dodají průměrně ročně ubohých 10% energie kterou poskytuje současný temelín bez dostavby

nebýt fotovoltaického tunelu na kterém se podílely desítky poslanců a desítky "ekologických" sdružení a firem (včetně lidí právě z ČEZu) tak mohlo být postaveny 2 úplně nové temelíny které by takřka zadarmo dodávaly proud nějakých 80 let a ještě by zbylo trocha peněz pro přilepšení důchodcům

autor článku lže ohledně rozvodných sítí a decentralizovan ých zdrojů - ve skutečnosti decentralizovan á síť musí mít všechny linky a všechny uzly naddimenzované nejlépe všechny stejně mohutné, protože proud se přelévá celou sítí jak vítr a slunce poručí (narozdíl od centralizované sítě, kde struktura připomíná kmen stromu, nebo obrácený vodní tok) - to je i důvod proč němci došli do bodu kdy musejí vypínat některé OZE a proč si posílají "svůj proud" přes severočeskou rozvodnou síť

podle směrnic evropských energetických operátorů mají být všechny sítě zálohovány na N-1 tedy musí být odolné vůči havárii jednoho páteřního spoje, němci v minulém roce kvůli debilním OZE porušili toto pravidlo v tisícovkách případů a celkově možná v desítkách procent provozní doby jejich sítě

celkově němcům chybí k jejich "skvělým" OZE cca 6000 km ( sic ! ) vedení VVN, ale ve skutečnosti stihli za posledních několik let postavit cca 50 kilometrů a schvalovací proces na nové vedení je mnohem delší než u jaderek - často i deset let !

masivní (= v průmyslovém měřítku) podpora jiných než čistě soukromých a skutečně OSTROVNÍCH (galvanicky oddělených) OZE (protože taková ostrovní záležitost je čistě svobodnou věcí jedince či spolku) je pro mě na úrovni vlastizrady !
matej
Příspěvky: 826
Registrován: čtv zář 01, 2011 6:30 pm
Reputace: 45

Re: Proč nás Temelín zničí

Příspěvek od matej »

To že byla na začátku v ČR špatně nastavena podpora a že ČEZ nechce říct od koho elektrárny koupil, ještě neznamená, že fotovoltaika jako taková je špatná. FVE mají dneska návratnost 10 let i bez podpory. Jaká je návratnost atomové elektrárny?

Faktem je, že v Německu z důvodu množících se FVE po době návratnosti klesá cena silové elektřiny
http://www.solarninovinky.cz/2010/index ... 41502&rm=0
Pravda a Láska zvítězí!.
Veles
Příspěvky: 63
Registrován: úte čer 05, 2012 3:52 pm
Reputace: 1

Re: Proč nás Temelín zničí

Příspěvek od Veles »

matej:

návratnost u atomové elektrárny existuje (za dobu své existence se zaplatí), druhou věcí je prvotní investice, která je řádově jinde a která vytváří pomocí nechsopných novinářů dojem, že se to nezaplatí(což využívá-má na svědomí? ČEZ, aby dostalo peníze s daní).

Pak je pohled na jadernou elektrárnu, která dodává stabilně velký výkon, což ocení ocelárny, velké továrny atd. kterým fotovoltaika a větrnná nijak nepomůže. Můžem si klást otázku co je lepší jaderná vs tepelná(uhlí, plyn apod.)

Co se týká fotovoltaiky, ta má v současnosti (dle mého názoru) být provozována fyzickými osobami primárně na snížení své zavislosti na DS. A když technika slevní, pak po vzoru (myslím audi či mercedes?) vyrábět pomocí fotovoltaiky vodík když je slunce a ten pak spalovat(elektrárna) či použít na pohon aut.

Ale Temelín za současných ekonomicko-technických množnostech je potřeba a když nebude temelín nebude ani ekonomický rozvoj ČR...
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputace: 521

Re: Proč nás Temelín zničí

Příspěvek od mypower.cz »

Veles píše:(za dobu své existence se zaplatí)
Nikoliv SE, ale NEKDO. To je rozdil. Za optimistickeho predpokladu, ze tu vyrobenou elektrinu nekdo odebere a zaplati. S ohledem na kratkodobou nestabilitu takrka vseho kolem nas je takovy predpoklad skutecne hodne optimisticky.

IMHO nemely by pak dostavbu temelina financovat ocelarny a velke firmy, ktere tuto energii potrebuji?

Kde se vlastne bere jistota ze ta ocelarna, ci ta velka firma bude jeste za 5 let existovat a nebude zliklidovana zahranicnim kapitalem a dosazenym managementem tak jako bylo v CR zliklidovano dosti firem a vubec prumyslu?
Veles
Příspěvky: 63
Registrován: úte čer 05, 2012 3:52 pm
Reputace: 1

Re: Proč nás Temelín zničí

Příspěvek od Veles »

SE nebo NEKDO je slovíčkaření tedy na toto nemá smysl cokoliv odpovídat. Opravu dálnice taky nezaplatí jenom ti co na ní jezdí a chce někdo říci, ať se na to složí ti co na ní jezdí? Nebo ve stylu SE nebo NEKDO, se dálnice zaplatí? Nebo se zaplatí za nějaký časový interval v daních(firmy, které díky ní přežijí), díky poplatků dálničních známek atd. SE zaplatí sama, ale i NEKDO stát ji zainvestuje, tedy také zaplatí taky.

Co se týká, že by to měli zaplatit ocelárny atd. pak mám stejně demagogickou otázku, já za celý život nepoužil dálnici Praha-Plzeň, tak by to měli zapaltit jenom Plzeňáci? Nebo i Pražáci? Pro bych to měl platit já Brňák?

Nebo je to o tom, že si řeknu, tento stát aby fungoval potřebuje podniky jako Ocelárny, podniky jako Šodovka, podniky jako sklárny atd. aby fungoval a tedy když já přispěju z daní atd. na stavbu zdroje který je schopen bez výkyvu dodávat tomuto průmyslu energii vlastně platím, to že soused bude mít práci a nezabije moji rodinu pro kus chleba? Nebo si budeme hrát na to, že každá lidská činost je samostatný ostrůvek nespojený ze zbytkem společnosti?

Kde beru jistotu? Nu třeba proto, že něco zaniká, něco jiného vzniká. Kvůly tomu, že jedna firma může skrachovat přestanu udržovat ifrastrukturu jako DS, silnice, železnice co umožní růst nové firmě? Když nebude dálnice, el. zdroje či železnice, tak malá firma co by rostla do velikosti na území ČR se přesuna do SR, Rakouska či Německa.

P.S. Toto už je spíše náhled na provázanost celé společnosti, která mi v odpovědi Mypowera chybí. Je špatné nutit lidit být absolutně závislý na cetrálním řízení jakékoliv formy, ale druhý extrém je si myslet, že absolutní nezávislost každé jednotky(ať firmy či osoby) je nejlepší cesta. Vždy je to o kompromisu, tj. ne extrém na jednu či druhou stranu.
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2773
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Reputace: 426
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: Proč nás Temelín zničí

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

"dostavba" Temelína NENÍ u nás není otazka potřeby , ale otazka prospěchu vybravých jednotlivců , stejně jako u všeho ostatního co se v té naší ČEZké kollině děje , dálnice nevyjímaje :hell: .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputace: 521

Re: Proč nás Temelín zničí

Příspěvek od mypower.cz »

Veles, nikoho k nicemu nenutim. V pripade cezu ale stat nuti me se podilet na financovani pripadne dostavby cezu. Jako bych uz slysel odpoved. A to vase auto je vyrobeno z ceho ? Ze vzduchu? Ne z oceli.. a ta je vyrobena kde? A to je napajeno z ceho? Tenhle styl uvazovani zda se mi ponekud podivny. Takze tvrdite ... musim se svymi danemi podilet na stavbe cezu. A ted proc ... ? Protoze nekdo jiny chce. Jen proto, ze nekdo to chape jako kolektivni blaho a potrebuje to, tak automaticky to zacvakaji vsichni kdo patri k danemu statu. Aha ...

EDIT: a pokud se mam podilet na financovani temelina na to aby mohl napajet nejakou ocelarnu tak chci tuto investici zpet v podobe slevy na material auta, jinak at se klidne zdrazi cele auto a ja ho pak proste a jednoduse nekoupim. Budu chodit klidne pesky, nebo poridim treba kone. To je uplne jedno.

EDIT2: "vlastně platím, to že soused bude mít práci a nezabije moji rodinu pro kus chleba?" to se na me nezlobte ale tohle je takovy vyblitek, ze jsem jeste vetsi neslysel. Pokud mate takove sousedy, doporucuji misto placeni temelina koupit asi radeji zbran na vlastni obranu. Vy muzete totiz platit jak chcete a souseda beztak jednou vyhodi z prace, protoze misto neho vezmou nekoho s nizsimi mzdovymi naroky, a vyhozeny soused bez prace vas pro kus chleba zabije bez ohledu na to kolik jste zaplatil v danich na dostavbu temelina, puvodne na to aby vyrabel energii pro prumysl, ktery udajne zamestna vaseho souseda, a ten vas diky tomu nezabil pro kus chleba. No toto ani nemuzete myslet vazne. To je konecna tohle. Dal uz to nekomentuju, to je pod uroven tohoto serveru. :roll:
ace
Příspěvky: 98
Registrován: stř říj 26, 2011 10:55 pm
Reputace: 1

Re: Proč nás Temelín zničí

Příspěvek od ace »

Já bych problém s dostavbou Temelína neměl, kdyby výroba elektřiny se spotřebou u nás byla zhruba vyvážená (ne že vyvážíme přes 17 TWh) a kdyby prognózy jasně ukazovaly budoucí zvyšující se trend spotřeby. A to není ani jedno. K těm ocelárnám apod. bych jen podotkl, že sice fňukají, ale současně je průmyslová výroba v ČR snad nejméně energeticky efektivní z celé EU a pak, že především již dávno v minulosti se měly zasadit o snížení předražených poplatků za distribuci, která je u nás o dost dražší než např. v řadě oblastí Německa.
rob.brno
Příspěvky: 957
Registrován: sob čer 09, 2012 9:14 am
Reputace: 20

Re: Proč nás Temelín zničí

Příspěvek od rob.brno »

mypower.cz píše:Dostavba 3. a 4. bloku JE Temelín se odhaduje na 200 až 300 miliard korun. ČEZ má rozhodnout letos na podzim s dokončením v roce 2025. Tato stavba pravděpodobně zničí celou státní ekonomiku a demokracii.

Rozhodnutí o dostavbě 3. a 4. bloku Jaderné elektrárny Temelín je zásadní infrastrukturní rozhodnutí na celou generaci. A dělají ho dosti nekompetentní lidé ovlivnění jaderným myšlením 70. let. Jenže v těchto dřevních dobách socialistické ekonomiky už dávno nežijeme.

Celý článek naleznete zde.
V dokumentu http://www.ceskatelevize.cz/porady/1095 ... e-o-jadru/ z vlákna "FVE v televizi, rádiu, novinách" v 7minutě Bursík říká, že dostavba Temelína bude stát nás všechny při zahrnutí ceny dotace pro ČEZ po dobu 40let 1440mld kč a to bez zápočtu externalit jako těžba paliva a úskladnění vyhořelého paliva(uskladnění bylo odhadnuto na 100mld kč). V tomtéž dokumentu se nakonci popisuje průser při uskladnění vyhořelé paliva v Americe, kdy již po 60 letech od uložení dochází ke kontaminaci okolí.
střídač
Příspěvky: 544
Registrován: stř led 02, 2013 4:28 pm
Reputace: 17

Re: Proč nás Temelín zničí

Příspěvek od střídač »

Veles píše:díky poplatků dálničních známek atd. SE zaplatí sama, ale i NEKDO stát ji zainvestuje.
Jak stát zainvestuje, pan Stát nemá žádné peníze, navíc nevím kdo je to ten pan Stát. Stát umí jedno, velké skupině vzít a malá skupině dát, přitom část se režijně, tudíž neefektivně spotřebuje.

Zkusme již jednou pro vždy přestat s tím anonymním státem. Takový postup znevažuje těch dolních deset milionů jenž královsky vyživuje horních deset tisíc vyžírků.
Harry
Příspěvky: 141
Registrován: pon bře 05, 2012 10:33 pm
Reputace: 7

Re: Proč nás Temelín zničí

Příspěvek od Harry »

Pojďme prosím diskutovat trochu konstruktivně: Zdá se mi že, odkazovaný článek uvádí spoustu různých tvrzení, která se mi zdají dosti sporná.
- Jak by třeba dostavba Temelína měla zničit "celou státní ekonomiku a demokracii"?
- "Malý odběratel, domácnost tuto možnost mít nebude. Nemá do nového výměnného systému co vložit. Bude nucen platit státem určený doplatek stejně, jako ho platí dnes. Kolik to bude, dnes nikdo neví a nikdo neví ani jak dlouho ho bude platit. Tím nás, maloodběratel Temelín zničí. A o to jde." dnes se přece taky platím stanovený příspěvek na výkup energie z OZE, příspěvek pořád stoupá a zatím to tedy myslím nikoho nezničilo. V reakci na to jsem si pořídil, byť jen malou FV elektrárnu na balkon, část energie si vyrábím sám a snižuji množství energie odebrané ze sítě a tím i nutnost platit zisky majitelům velkých FVE. Takto přece může postupovat skoro každý. (záměrně píšu skoro každý, protože je mi jasné, že všude to nejde)
- mimochodem by mě zajímalo, kde se tedy bral za socializmu kapitál na všechny ty infrastrukturní projekty, které byly postaveny. Dnes máme rozšířit jednu jaderku a hned se mluví o "zničení celé státní ekonomiky". Co se po revoluci tak zásadně změnilo? To, že Čez používá zisky na zahraniční akvizice, které nevycházejí? Nebo, že kapitál někam odtéká a není reinvestován do obnovy zdrojů?
- a poslední poznámka: cituji z diskuze pod článkem http://nejedly.blog.idnes.cz/c/347997/J ... erkou.html "takže pokud už by měl být stavěn nový zdroj, tak by to mělo být nejdříve v Dukovanech, tak aby v r.2035 nahradil v té době končící 4 bloky 500 MW." A o tom může být právě dostavba Temelína, nějaký zdroj musí nahradit po roce 2035 Dukovany v základním pásmu zatížení.
Co vy na to?
střídač
Příspěvky: 544
Registrován: stř led 02, 2013 4:28 pm
Reputace: 17

Re: Proč nás Temelín zničí

Příspěvek od střídač »

Harry píše:dnes se přece taky platím stanovený příspěvek na výkup energie z OZE, příspěvek pořád stoupá a zatím to tedy myslím nikoho nezničilo.
No přece o to jde. To jako že všichni platíme měsíčně navíc několik stovek nás doopravdy ničí a zničí. Ono nám to chybí již teď.

Ano, toto je ten nejhorší možný přístup. Jo jo, řítíme se s těmi dobrými úmysly nezadržitelně do pekla! S vámi si tak pořídit dvojdomek.

Jen drobnost. Pokud se dobře pamatuji, původní rozpočet Temelína byl 35 miliard. Dokonce se pamatuji na ujišťování politiků, že "TO" nepřesáhne 100 miliard. Konečný účet jsme se nedozvěděli.

Mluví li SE dnes o 300 miliardách aproximací docházím minimálně k bilionu a to s nadneseným optimismem.

Po debaklu globalizace musí zákonitě přijít protisměrný pohyb. Panely na střechy.
Harry
Příspěvky: 141
Registrován: pon bře 05, 2012 10:33 pm
Reputace: 7

Re: Proč nás Temelín zničí

Příspěvek od Harry »

Harry píše:dnes se přece taky platím stanovený příspěvek na výkup energie z OZE, příspěvek pořád stoupá a zatím to tedy myslím nikoho nezničilo.
> No přece o to jde. To jako že všichni platíme měsíčně navíc několik stovek nás doopravdy ničí a zničí. Ono nám to chybí již teď.

- Trochu jste tu větu vytrhnul z kontextu. Já právě tupě a nečinně nečekám na to o kolik mi dále poplatek vzroste, ale snižuji svou spotřebu a mám "ty panely"

> Ano, toto je ten nejhorší možný přístup. Jo jo, řítíme se s těmi dobrými úmysly nezadržitelně do pekla! S vámi si tak pořídit dvojdomek.

- dvojdomek beru, kdy a kde začnem..:-)))

U ceny "prvního" Tmelína se musí brát v úvahu několik specifických faktorů:

- změna režimu v průběhu stavby
- raketová inflace a několik devalvací koruny v průběhu stavby
- totální změna (na základě politické objednávky)projektu na řídící systém - ruské železo se západní regulací - to je unikátní řešení a zde možná jeden ze základních problémů vzrůstu konečné ceny.

A jedna otázka pořád zůstává - čím teda pokryjeme potřebu el. energie v tzv. základním zatížení až doslouží Dukovany. Tuto energii je nutno dodávat 24hodin/7dní v týdnu celý rok. Opačné řešení je vypnout všechny ty internety, cloudy, IT, komunikace, vodárny, žleznice, semafory, továrny a vše co běží 24 hod denně atd. Navíc pokud by se měla rozvíjet elektromobilita tak je tak je třeba v noci elektromobil někde dobít.
Vláďa
Příspěvky: 63
Registrován: sob říj 20, 2012 9:22 am
Reputace: 1

Re: Proč nás Temelín zničí

Příspěvek od Vláďa »

Jaderné elektrárny skutečně vyrábějí levnou energii. Problém je, že musí jet trvale. Nedají se regulovat podle požadavků sítě. Ale je fakt že těch trvale běžících spotřebičů je taky spousta. FV elektrárny jsou zcela nevyzpytatelné a nedá se na ně spolehnout, je potřeba za ně mít k dispozici 100% zálohu. Akumulace nestačí. Ohledně akumulace - byl jsem na exkurzi na přečerpávací elektrárně Dlouhé Stráně. Mají tam (jestli si dobře pamatuju) 2x325MW, může to jet 6 hodin a účinnost akumulace je 80%. Elektrárna se už několikrát zaplatila, náklady na údržbu jsou minimální a tak už jen vydělává. Prý je vytipovaných dalších 7 lokalit, jen začít stavět. Problém je, že pro FV elektrárny je t tato akumulace nedostatečná, zataženo může být třeba měsíc.
SJM
Příspěvky: 586
Registrován: pon dub 23, 2012 2:51 pm
Reputace: 6

Re: Proč nás Temelín zničí

Příspěvek od SJM »

Vláďa píše: byl jsem na exkurzi na přečerpávací elektrárně Dlouhé Stráně, může to jet 6 hodin a účinnost akumulace je 80%. Elektrárna se už několikrát zaplatila, náklady na údržbu jsou minimální a tak už jen vydělává. Prý je vytipovaných dalších 7 lokalit, jen začít stavět.
Kde jsou, alespoň přibližně?
ace
Příspěvky: 98
Registrován: stř říj 26, 2011 10:55 pm
Reputace: 1

Re: Proč nás Temelín zničí

Příspěvek od ace »

SJM píše:
Vláďa píše: byl jsem na exkurzi na přečerpávací elektrárně Dlouhé Stráně, může to jet 6 hodin a účinnost akumulace je 80%. Elektrárna se už několikrát zaplatila, náklady na údržbu jsou minimální a tak už jen vydělává. Prý je vytipovaných dalších 7 lokalit, jen začít stavět.
Kde jsou, alespoň přibližně?
http://www.nazeleno.cz/energie/vodni-en ... plany.aspx
střídač
Příspěvky: 544
Registrován: stř led 02, 2013 4:28 pm
Reputace: 17

Re: Proč nás Temelín zničí

Příspěvek od střídač »

Harry píše:A jedna otázka pořád zůstává - čím teda pokryjeme potřebu el. energie
Asi tomu nebudete věřit, ale nastal čas kdy - voják se stará, voják má.

Stále mi přijde těžko v uvěření, že jste nepozoroval výrazný posun naší politické reprezentace od správy věcí veřejných ke správě věcí výhradně vlastních na účet věcí veřejných.


Jakou lokalitu pro ten náš dvojdomek zvolíme. Preferuji místo pod lesem.

A jen tak okrajově. Jste přesvědčen, že ona "špecifíka" jak bylo časté za dob soudruha doktora Gustava Husáka, který to řekl na Kladně, nenastanou. Osobně ona "špecifíka" vidím daleko naléhavější než tehdy.

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek