Chlazení MakeSky

Diskuze na téma solárních, větrných a ostatních regulátorů, datové komunikace mezi regulátory a PC, instalace software, zapojení regulátorů, chování a zkušenosti s různými typy regulátorů.
pezizka
Příspěvky: 734
Registrován: úte čer 24, 2014 8:23 pm
Lokalita: Kyjovsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9170
Kapacita baterie [kWh]: 33
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Chlazení MakeSky

Příspěvek od pezizka »

Zdravím vespolek. Tak jako mnoho z Vás provozuji 2ks regulátorů MakeSky ve verzi 30A a to už třetí rok. Tehdy byly z Německa oba do 4000 kč i s poštovným. Mám na tom 2 stringy 800 a 1000Wp. Ač bych klidně koupil i Victron ale ten na 150V začíná na 35A a tam je už propastný rozdíl ceny :( S regulátory jsem spokojen, jen mne od samého začátku štvala jedna nepříjemná vlastnost. Pokud běží ventilátor chlazení, ten se spíná při 45°C, tak regulátor přestane nabíjet. Patrně je to pojistka pokud by ventilátor :hell: A proto že ventilátor běžel docela často a dlouho tak jsem jej nahradil větším. Situace se zlepšila, ale pořád to nebylo dle mé chuti :P Taky jsem zvažoval přidat pasivní chladič z Hadexu který byl tady na fóru zmiňovaný a uznávám že je to asi optimální řešení. Přesto jsem se vydal jinou cestou která si myslím je docela vhodná pro standardní ventilátor i bez přídavného pasivního chladiče. Původně jsem zamýšlel přídavně sepnout ventilátor na nižší napětí aby se jen tak "motal". Zase by ale běžel i v noci :cry: Tak jsem se rozhodl "zneužít" LED diodu uvnitř za ventilátorem která vcelku na nic svítí pokud regulátor vidí napětí na vstupu. Nakonec z toho vypadlo velmi jednoduché zapojení a to i s bonusovým termistorem který v omezeném rozsahu při zvyšující se teplotě zvyšuje výkon ventilátoru. Za týden (tady byl prádní) jsem nenačapal regulátor že by ventilátor spustil a jeho teploty nepřesáhly 34°C. Připojení je jednoduché, stačí odpájet LED a místo ní 2 vodiče do DPS. Jeden je plus na LED a druhý 0V. Na ventilátor je přivedeno plus 12V a je spínaný k 0. Stačí do DPS přivést ze zásuvky ventilátoru druhou zásuvkou stávající ovládání a ventilátor připojit na jumper propojku na dodělaném DPS. Tak je zachovaná i původní funkce která mne tak :wood:
Vše je zřejmé z fotek. DPS nepřikládám, ani jem nepoužil bastl desku a DPS jsem poctivě nakreslil trubičkovým perem jak zamlada, s rezervou je to na 20x20mm :D Proud ventilátorem je při 20°C 80mA. Pro můj 80x80 je to tak akorát, s originálním by stačilo 40mA, potom by to chtělo větší R termistoru. To jsem nezkoušel jen tipuji 100k. Vidím to jako určité řešení chlazení tohoto aparátu a to bez výpadků nabíjení a hučení ventilátoru. Jestli to někoho zaujalo nechť si poslouží, je to za pár Kč 8-)
Porovnání původního a "mého" ventilátoru
Porovnání původního a "mého" ventilátoru
Nový ventilátor na místě
Nový ventilátor na místě
Vnitřní provedení
Vnitřní provedení
Schéma
Schéma
pezizka
Příspěvky: 734
Registrován: úte čer 24, 2014 8:23 pm
Lokalita: Kyjovsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 9170
Kapacita baterie [kWh]: 33
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Chlazení MakeSky

Příspěvek od pezizka »

Ještě by šel vypustit optočlen a dal by se nahradit přímo tranzistorem NPN. Divím se že mi to ještě někdo neopráskal o hlavu, ale já to udělal takto :lol:

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek