Hnízda pro baterie

Olověné baterie, údržba, servis, dobíjení, rady, tipy, návody ...
Odpovědět
Uživatelský avatar
vata
Příspěvky: 1403
Registrován: pon zář 12, 2011 11:32 am
Reputace: 93

Hnízda pro baterie

Příspěvek od vata »

Zdravím,

stavím teď hnízdečko pro své AGM olovo (momentálně 4x100Ah), inspirovaná různě rozsetými poznámkami o "hnízdech" a domečcích pro baterie tady na fóru. Baterie jsou prozatím pohozené ve sklepě přímo na zemi, a je to samozřejmě neudržitelný stav - jsou přikryté fólií a na ní ještě cedulky !!!NE!!!, aby na to občasné brigádničky neodložily krumpáč nebo plechovku z barvou (už se stalo :) )
Ve sklepě je docela kosa, baterkám je zima (teď mají kolem 6 stupňů, ještě před pár týdny byly těsně nad nulou), což zmenšuje jejich kapacitu a po teplotní korekci jsou absorpční napětí kolem 15V, což taky dělá problémy měniči. Takže hnízdečko bych chtěla trochu odizolovat polystyrenem.
Dnes jsem dokončila dřevěnou konstrukci a příští týden to budu uzavírat.
Otázka - jak moc může být celá ta krabice u AGM olova uzavřená?
Je mi jasné, že o tekutého elektrolytu by to muselo být aktivně odvětrávané (asi při absorpci a vyrovnávání) - jak u AGM?

Díky :)
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
krtek
Příspěvky: 7
Registrován: úte čer 19, 2012 10:53 pm
Reputace: 0

Re: Hnízda pro baterie

Příspěvek od krtek »

Zdravím, už dvakrát mi ukradli Pb akumulátor, tak jsem ho schoval, jen se bojím toho odvětrávání. Tak se chci zeptat jestli nemá někdo zkušenosti s odvětráváním mokrých pb akumulátorů(varta deep cycle). De mi o to, aby to nebouchlo. Nebo se nemusím bát?
Pisi
Příspěvky: 29
Registrován: sob čer 23, 2012 4:46 pm
Reputace: 7

Re: Hnízda pro baterie

Příspěvek od Pisi »

Zdravim,
toto řeší EN 50272- 2 bezpečnostní požadavky pro akumulátorové baterie a akumulátorové instalace -
Část 2: Staniční baterie
Většinou stačí selský rozum ohledně prostoru/odvětrání pří vývinu vodíku- při nabíjení záleží na typu článku (otevřené- uzavřené s přetlak ventilem neznám přesné výrazy- strýc google napoví) příklad pro 48V/100Ah prostor 4 m3 s prouděním vzduchu 0.015m/s bude dostačující -- prostě pootevřít okno/na sklápěčku a určitě to bude v poho.

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek