Ostrovní systém 8,4 kWp na klíč

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
Uživatelský avatar
vata
Příspěvky: 1403
Registrován: pon zář 12, 2011 11:32 am
Reputace: 93

Re: Ostrovní systém 8,4 kWp na klíč

Příspěvek od vata »

Zdravím, taky mám pocit, že Vám nabízí něco, co ve skutečnosti nepotřebujete. Jsem přesvědčena, že se Vám tady někdo z nás nabídne s návrhem i realizací. Možná by nebylo špatné oddělit návrh od realizace. Návrh můžete nechat oponovat a pak si můžete naopak podle definitivního návrhu nechat nabídnout realizaci.
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
jara
Příspěvky: 166
Registrován: úte zář 11, 2012 11:59 pm
Reputace: 0

Re: Ostrovní systém 8,4 kWp na klíč

Příspěvek od jara »

Ahoj, ja bych se priklonil k lidem, co radi zacit pomalu a popripade rozsirit, coz neni vubec problem. Zacit s tristarem 60A na 3200w panely a 48v system, dale pridat k tomu 5kw menic napeti nebo o neco silnejsi a baterie LFP s dostatecnou kapacitou, monitorovaci zarizeni a hned centralu a nabijecku, aby se dala odhadnout realna spotreba domu pro pripadne rozsireni. Na zimu tech par panelu navic nic resit nebude. Taky se do toho trochu dostanete a budete vedet co doma mate, ne jako s navrhem od firmy, ktera se chce nechutne nabalit. Tech par pristroju vam propoji prumerny elektrikar a prida vam tam par DC jisticu, elektromer atd. No 1 mil. vrazit do firmy, to se asi posrali v kine? Na ostrov neni treba zadne povoleni. Nejsem zadny odbornik na FTV, ale premyslim racionalne.
Hodne zdaru s realizaci, bezte se k nekomu podivat, kdo ma trochu vetsi ostrovni system.
Panely 2,5 Kw ,regulator PCM 8048,baterie 720 Ah, system 24v, menic 5000W
mrDragon

Re: Ostrovní systém 8,4 kWp na klíč

Příspěvek od mrDragon »

Tenhle profi navrh udivil i mě, který se o ostrovi zajimam spíše z nudy i trochu profesně (stavba ted urdzžba velkyh FVE).
firma vzala max panelu na střechu, k tomu střidače,... jako do sítě a aby vyhovela zadani přidala backckup, jinak všechno je stavebnice od SMA. Měl bych dotaz, z jakeho duvodu chcete system na klíč ? A pokud se mohu optat kde ten dum je,pripadně kde se nachazýte vy (kdyby přeci jen nekdo chtel radit naživo)
jinak http://www.victronenergy.cz/upload/docu ... EN_web.pdf
stranka 77 mate dva navrhy jak to má vypadat .
NEJDE O REKLAMU jen jsme nekde videl že už je to vymyšleno, a obrazek je docela pekný a přehledný
mahamotti
Příspěvky: 5
Registrován: pát zář 14, 2012 8:11 pm
Reputace: 0
Lokalita: Cheb
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 10
Kapacita baterie [kWh]: 11.7

Re: Ostrovní systém 8,4 kWp na klíč

Příspěvek od mahamotti »

SMA měniče Sunny Island a Sunny Backup standardně nepodporují užití LiFeYPo článků. Existuje sice dokumentovaný způsob jako LiFeYPo články využít, takové řešení však vyžaduje volbu vhodného BMS a nutné programování.
karel
Příspěvky: 113
Registrován: ned říj 07, 2012 3:30 pm
Reputace: 2

Re: Ostrovní systém 8,4 kWp na klíč

Příspěvek od karel »

Dobrý den zdravím všechny na fóru po více než půl roce. Odmlčel jsem se z důvodu potíží se získáním vysněného domečku bez přípojky a následně s řešeném možné přípojky nn. Dopadlo to, tak že dům bude a přípojka nikoliv. Vracím se tedy k řešení ostrovní FVE + elektrocentrála. A jak už to někdy bývá, čeká se, aby se pak spěchalo :-). Realizace poloviuna června.
V mezidobí jsem poctivě četl a studoval toto fórum, ale poněvadž se můj vztah k elektřině omezuje na výměnu žárovky a zásuvky tak to jde poněkud ztuha. I když mám podit, že k sobě s paní elekřinou pomalu nacházíme cestu :-).

Mám několik dotazů, pro Vás jistě jednoduchých, ale mě to ani po přečtení fóra jasné není. Asi ten vztah s paní elektřinou není ještě tak blízký :-).

Sočítal jsem si poctivě spotřebu všech přístrojů - vyšlo mi 7 - 8 kWh za den ( asi to bude nadsazenéé, ale je opravdu těžké za stávající neomezené spotřeby 20 kWH přesně spočítat redukci. Beru to zatím jako berné číslo, které asi půjde v praxi po další optimalizaci dolů (přeci jen nelze uskutečnit to co Vy zkušení děláte léta, za pár měsíců).
Špičková spotřeba v nejhorším přípaě 6 000 W ( to by se musel sejít kompresr lednice, čerpadlo, a další,..)asi to nestane, ale co kdyby?

Představu mám, že by záloha v bateriích měla být na dva dny - což by myslím mělo stačit.
Dovolím si přiložit odkaz na umístění domu na mapy.cz - orientace JV ( 70 % na východ), štítová stěna je na jih, tak pokud to technicky je možné, asi by tam nějaké panely také šly dát. Druhá část střech SZ je nepoužitelná.

http://www.mapy.cz/#x=13.631970&y=49.64 ... 1&t=s&l=15

Velikost střechy je 5 x 14 m. Jsou na tři malá střešní okna, která snižují využitelnou plochu.

Po bývalém majitele tam rozvod v mědi - napájel bateriemi, které s nechával nabíjet v aku servisu. Ale jsou to tři okruhy a každý končí na jiném místě v domě. přízemí , podroví a technciká část . První dva nerozlišují zásuvky a světla (společný okruh, technciká část je na čerpadla ve studni a na kotel.

Chtěl bych je dovést všechny do jednoho místa, ale nechce se mi přědělávat rozvody na zvlášť DC a zvlášť AC.

Chtěl bych Vás tedy požádat o Vaše názory na řešení. Počet panelů, baterie, kapacita.

A hlavně mi není jasná problematika rozvodů AC a DC. Dočetl jsem s e zde, že pro světla, NTB, router a některé další přístroje je lépe DC. Ostatní AC. Já mám ale jen jedny rozvody - to bych musel udělat ještě jedny? Zvažoval jsem nechat jen AC a vše mít na 230V. Zaznamenal jsem zde dva názory: že mít vše na 230V není vhodné z důvodu ztrát v měniči ( redukce z 12V na 230 V a pak někde ještě zpět na 12V do přístroje), že to funguje ale ztráty v měniči jsou až15 %. Ale našel jsem i názor, že vzhledem k velkým proudům při DC na 12V (24V) jsou ztráty v drátech také vysoké, že se vyrovnají ztrátám v měniči. Takže je to jedno?
A druhý důležitý dotaz je na čerpadlo ve studni. Koukal jsem, že má příkon 1200W. předpokldádám, že se zapne vždy když se pustí voda. Bude-li to celkem 2 hodiny denně tak jen čerpadlo ve studni spotřebuje 2,4 kWh- to je docela pecka!!Já ve svém propočtu počítám s tím, že snad existují již čerpadla s poloviční spotřebou a že by šlo snad věc řešit nějakým jednorázovým přečerpáním vody púotřebn= na den do nějaké nádrže a odtud ji pak brát bez nároku na Wh. Ale nevím zda to není blbost.

Omlouvám se za delší příspěvek a více dotazů, ale zase tak blízko k sobě s paní elektřinou nemáme, aby mi prozdradila vše :-). Celé fórum jsem poctivě přečetl, několůikrát, poznámky jsem si dělal, ale mm pocit, že vím čtu tím víve vím, že nic nevím:-).
Realizace bude zřejmě na klíč, ale nechci být jen pasivním příjemcem co mi firmy nabídnout, to už jsem jednou zkusil a po zhodnocení zde na fóru se to ukázalo jako chyba.

Předem všem děkuji.

P.S. promiňte případné překlepy. Mé nadšení je příliš veliké na to, abych důkladně provedl revizi textu :-).
http://www.nezavislydum.cz - Váš průvodce na cestě k nezávislému a soběstačnému bydlení.
karel
Příspěvky: 113
Registrován: ned říj 07, 2012 3:30 pm
Reputace: 2

Re: Ostrovní systém 8,4 kWp na klíč

Příspěvek od karel »

Celé fórum jsem poctivě přečetl, několůikrát, poznámky jsem si dělal, ale mm pocit, že vím čtu tím víve vím, že nic nevím:-).

Pardon za překlepy. ta formulace je asi nesrozumitelná. Chtěl jsem napsat, že čím více fórum čtu, tak tím více vím, že nic nevím.

Ať máte hodně sluníčka.
http://www.nezavislydum.cz - Váš průvodce na cestě k nezávislému a soběstačnému bydlení.
SJM
Příspěvky: 586
Registrován: pon dub 23, 2012 2:51 pm
Reputace: 6

Re: Ostrovní systém 8,4 kWp na klíč

Příspěvek od SJM »

karel píše: Zaznamenal jsem zde dva názory: že mít vše na 230V není vhodné z důvodu ztrát v měniči ( redukce z 12V na 230 V a pak někde ještě zpět na 12V do přístroje), že to funguje ale ztráty v měniči jsou až15 %. Ale našel jsem i názor, že vzhledem k velkým proudům při DC na 12V (24V) jsou ztráty v drátech také vysoké, že se vyrovnají ztrátám v měniči. Takže je to jedno?
A druhý důležitý dotaz je na čerpadlo ve studni. Koukal jsem, že má příkon 1200W. předpokldádám, že se zapne vždy když se pustí voda. Bude-li to celkem 2 hodiny denně tak jen čerpadlo ve studni spotřebuje 2,4 kWh- to je docela pecka!!.
Existuje i možnost použít systémové napětí 48V, ztráty ve vodičích jsou menší, protože při vyšším napětí (oproti 12V nebo 24V) je úměrně nižší proud. Pro Vaše použití by bylo velmi vhodné použít k napájení spotřebičů na 230V kvalitní měnič, např. Studer (viz nabídka Matěje) má účinnost 93-94% a nízkou vlastní spotřebu.
U studně záleží na hloubce, ve které je pramen - podle toho je třeba volit čerpadlo při jeho event. výměně. Pokud by sací hloubka nepřekročila 7 metrů, potom by postačovalo levnější sací čerpadlo, při větší hloubce je nutné výtlačné čerpadlo. Čerpadlo většinou neběží 2 hodiny denně, pokud byste nezvlažoval apod.
matej
Příspěvky: 826
Registrován: čtv zář 01, 2011 6:30 pm
Reputace: 45

Re: Ostrovní systém 8,4 kWp na klíč

Příspěvek od matej »

Já bych tam DC rozvody nedělal. Pan píše že má jenom jedny rozvody a s elektřinou není moc kamarád. Myslím že DC rozvody jsou spíše pro kutily, při dnešních účinnostech a spotřebách DC/AC měničů toto není problém a pokud by to bylo DC48V, tak zase na 12V a pak zase na něco .. (těžko pan sežene např. zdroj 48V->19V pro notebook, atd.)
PowerJack PSW-5000 ode mne, má spotřebu naprázdno 12W a účinnost přes 80% již od 100W. To je dost dobré.
Jinak pokud se jedná o centrálu, vzhledem k provozním nákladům bych doporučil plynovou Např. Heron je dělá. Hlavně prosím Vás nekupte třífázovou! Ta má malou zatížitelnost na jednu fázi a vy třífázový rozvod patrně potřebovat nebudete.
S přesným návrhem i realizací kdyžtak rád pomůžu.
Pravda a Láska zvítězí!.
karel
Příspěvky: 113
Registrován: ned říj 07, 2012 3:30 pm
Reputace: 2

Re: Ostrovní systém 8,4 kWp na klíč

Příspěvek od karel »

Zdravím a děkuji za oba příspěvky.
Malá odbočka od elektřiny. Všiml jsem si, že je zde obvyklé tykání. Nemáte-li nic proti , rád bych se také přidal. Asi se tu zdržím delší budu a bude zde zřejmě často. Jsem Karel ( stejné jako nick) a tykejte mi prosím. Nejsem sice už nejmladší, ale oslovení pán opravdu nemusím:-).

Pro Mateje:
Matěji mluvíš mi z duše. Na rozdíl asi od většiny účastníků zde, já si nechci hrát a není to můj koníček ( i když odříkaného chleba největší krajíc:-)). Já jsem prostě uživatel, který to chce mít co nejjednodušší, chce svítit a užívat elektřinu přiměřeně možnostem ostrovního systému, který bude realizován za rozumný peníz za materiál a práci. Začít jednoduše a pak třeba postupně vylepšovat a upravovat jako Vy ostatní. Mám víc podkladů, než jsem zde uvedl, dnes večer budu mít i přesný plán střechy ( za chvíli odjíždím měřit). Budu rád za radu i pomoc při realizaci. Měla by to být spíše realizace na klíč a moji roli vidím jako přines, podej, podrž a hlavně na žádné dráty nesahej :-). A taky zaplať :-). Nasával bych ( informace). Mám elektrikáře, který má dělat rozvody, místní živnostník, obyčejný chlap, myslím, žádný náfuka. Může spolupracovat - možná by bylo dobré se domluvit předem než do těch rozvodů sáhne. Hlavní je termín - max polovina června zprovozněno, v krajním případě konec června. Mohl bych Ti nezávazně poslat SZ s dalšími údaji?
Dům bude můj asi za 14 dnů, pak se může začít s úpravami. Zatím zdraví a díky. Karel
http://www.nezavislydum.cz - Váš průvodce na cestě k nezávislému a soběstačnému bydlení.
karel
Příspěvky: 113
Registrován: ned říj 07, 2012 3:30 pm
Reputace: 2

Re: Ostrovní systém 8,4 kWp na klíč

Příspěvek od karel »

Zapomněl jsem, ten systém by měl být jednofázový. K tomu jsem došel na základě diskuse , která byla na tématu na podzim. Třífáze na nic nepotřebuji.
http://www.nezavislydum.cz - Váš průvodce na cestě k nezávislému a soběstačnému bydlení.
matej
Příspěvky: 826
Registrován: čtv zář 01, 2011 6:30 pm
Reputace: 45

Re: Ostrovní systém 8,4 kWp na klíč

Příspěvek od matej »

Samozřejmě, SZ uvítám.
Pravda a Láska zvítězí!.
honzaL
Příspěvky: 412
Registrován: pon kvě 21, 2012 11:33 am
Reputace: 18
Bydliště: Hradec Kráové

Re: Ostrovní systém 8,4 kWp na klíč

Příspěvek od honzaL »

karel píše:.....Spočítal jsem si poctivě spotřebu všech přístrojů - vyšlo mi 7 - 8 kWh za den ( asi to bude nadsazenéé, ale je opravdu těžké za stávající neomezené spotřeby 20 kWH přesně spočítat redukci. Beru to zatím jako berné číslo, které asi půjde v praxi po další optimalizaci dolů (přeci jen nelze uskutečnit to co Vy zkušení děláte léta, za pár měsíců).
Špičková spotřeba v nejhorším přípaě 6 000 W ( to by se musel sejít kompresr lednice, čerpadlo, a další,..)asi to nestane, ale co kdyby?

Velikost střechy je 5 x 14 m. Jsou na tři malá střešní okna, která snižují využitelnou plochu.
.....Počet panelů, baterie, kapacita.

A hlavně mi není jasná problematika rozvodů AC a DC. ......
Zdravím a přidávám své cca roční zkušenosti. 8 kWh máme také denní spotřebu o víkendu az 16 - 20kWh.
Přes jaro a léto nám stačí na základní pokrytí 15 panelů - 22 m2 celkem teoreticky 3450Wp (tedy 1x Charger na 60A což trošku omezí maximální možný výkon). Aku a měnič viz pod čarou. Máme zálohu ČEZ, tak pro nás není problém v noci trochu dobít. Přes léto při jasné obloze je ale výkon panelů až 20kWh denně, takže více než polovinu zahodíme. Tady je vhodné přebytky použít nejlépe na ohřev vody. Pro vaši situaci bych ale doporučil vyšší kapacitu akumulátorů a tady je to otázka ceny. Máte li volných dalších 100 000,-Kč na dalších 10KWh je to ideální. Vzhledem k poloze bych asi trošku i předimenzoval počet panelů na nějaký charger s 80A na 48V. Pokud je to možné tak bych dal i přibližně 1/3 panelů na střechu SZ. Budou sice fungovat až odpoledne zhruba od 16hod do 21 hod, ale při poměrně nízké ceně panelů a vysoké ceně baterií bych doporučil to realizovat (zvláště v létě slunce zapadá trochu na severozápadě) dá se to ale dodělat později, jiná varianta je použít o to více akumulátorů a panelů na JV straně. Určitě se ale vyplatí i podmínkám přírody trochu přizpůsobit chování. Tedy především prát když svítí slunce (taky to lépe schne), ale také mít vodárnu s určitou kapacitou zásobníku a pak není nutné vždy čerpat vodu, když jede jiný výkonný spotřebič, to je ale trošku o automatizaci celého systému.

Pokud se týká použití rozvodů, tak u nás je vše na AC a na DC je jen ohřev vody výkonem 1,2 kW a jen při přebytcích.

(Místo Vám ale fakt závidím)
18x 550Wp, 16xLiFePO 780Ah (stáří 0, 8, 10 let), STUDER: 3x MPPT VT65; 3x Xtender 4000-48. PLC UNIPI
(v minulosti = CEEG 15x230 Wp, 16xLiFePO 500 Ah, MS TS60A, Studer 4000-48, PLC Siemens,)
karel
Příspěvky: 113
Registrován: ned říj 07, 2012 3:30 pm
Reputace: 2

Re: Ostrovní systém 8,4 kWp na klíč

Příspěvek od karel »

Existuje i možnost použít systémové napětí 48V, ztráty ve vodičích jsou menší, protože při vyšším napětí (oproti 12V nebo 24V) je úměrně nižší proud. Pro Vaše použití by bylo velmi vhodné použít k napájení spotřebičů na 230V kvalitní měnič, např. Studer (viz nabídka Matěje) má účinnost 93-94% a nízkou vlastní spotřebu.
U studně záleží na hloubce, ve které je pramen - podle toho je třeba volit čerpadlo při jeho event. výměně. Pokud by sací hloubka nepřekročila 7 metrů, potom by postačovalo levnější sací čerpadlo, při větší hloubce je nutné výtlačné čerpadlo. Čerpadlo většinou neběží 2 hodiny denně, pokud byste nezvlažoval apod.
[/quote]
Díky za tip. Ta doba provozu čerpadla je pro mě neznámá dost velká. Nyní jsem připojený na veřejný vodovod tak se vodaprostě pustí jak je třeba. 2 hodiny vyšly z odhadu - kolikrát během dne se pustí voda ( mytí nádobí, mytí rukou, ... + sprchování dvou až tří lidí., občas vana), Ale ta spotřeba je tak velká, že by při dvou hodinách a příkonu 1200W sebralo třetinu předpokládané spotřeby. To je ale zřejmě moje špatná úvaha. Zdá se mi to moc. Jak to tedy řešit, čerpadlo s výrazně nižším příkonem, nebo hodně šetřit - pro mě zatím záhada. Díky za rady a postřehy. Sám to zkusím stopovat jak dlouho je během dne puštěná voda. Manželka dotane stopky a bude zaznamenávat :-).Karel
Naposledy upravil(a) karel dne úte dub 30, 2013 12:23 am, celkem upraveno 1 x.
http://www.nezavislydum.cz - Váš průvodce na cestě k nezávislému a soběstačnému bydlení.
karel
Příspěvky: 113
Registrován: ned říj 07, 2012 3:30 pm
Reputace: 2

Re: Ostrovní systém 8,4 kWp na klíč

Příspěvek od karel »

Zdravím a přidávám své cca roční zkušenosti. 8 kWh máme také denní spotřebu o víkendu az 16 - 20kWh.
Přes jaro a léto nám stačí na základní pokrytí 15 panelů - 22 m2 celkem teoreticky 3450Wp (tedy 1x Charger na 60A což trošku omezí maximální možný výkon). Aku a měnič viz pod čarou. Máme zálohu ČEZ, tak pro nás není problém v noci trochu dobít. Přes léto při jasné obloze je ale výkon panelů až 20kWh denně, takže více než polovinu zahodíme. Tady je vhodné přebytky použít nejlépe na ohřev vody. Pro vaši situaci bych ale doporučil vyšší kapacitu akumulátorů a tady je to otázka ceny. Máte li volných dalších 100 000,-Kč na dalších 10KWh je to ideální. Vzhledem k poloze bych asi trošku i předimenzoval počet panelů na nějaký charger s 80A na 48V. Pokud je to možné tak bych dal i přibližně 1/3 panelů na střechu SZ. Budou sice fungovat až odpoledne zhruba od 16hod do 21 hod, ale při poměrně nízké ceně panelů a vysoké ceně baterií bych doporučil to realizovat (zvláště v létě slunce zapadá trochu na severozápadě) dá se to ale dodělat později, jiná varianta je použít o to více akumulátorů a panelů na JV straně. Určitě se ale vyplatí i podmínkám přírody trochu přizpůsobit chování. Tedy především prát když svítí slunce (taky to lépe schne), ale také mít vodárnu s určitou kapacitou zásobníku a pak není nutné vždy čerpat vodu, když jede jiný výkonný spotřebič, to je ale trošku o automatizaci celého systému.

Pokud se týká použití rozvodů, tak u nás je vše na AC a na DC je jen ohřev vody výkonem 1,2 kW a jen při přebytcích.

(Místo Vám ale fakt závidím
Děkuji za postřehy. S těmi panely na SZ je to pro mě překvapení. myslel jsem, že tam je mrtvo. Pokud by se přidaly panely na SZ tak to chápu tak, že by v létě docházelo k nižšímu využití baterek a tím prodloužení jejich životnosti neboť by se jelo déle na slunce. V zimě, kdy je ve 16:00 tm,a, tak by byly nevyužité. Chápu to správně? Optimalizaci se budeme muset rychle naučit. Dnes ve standardním RD máme spotřebu 20 kWH/ den , tak to bude sešup i na těch 8 kWh.
Mám soupis spotřebičů a dob jejich provozu a pořád mi největší energie ukusuje to čerpadlo, lednice a mrazák ( a to u lednice a mrazáku počítám s nákupem nových těch nejúspornějších co jsme našel a umístění mrazáku ve sklepě) . A v zimě čerpadlo kotle ( 50W x 24 hodin). Vůbec nepočítám s rychlovarnou konvicí, vysavačem, vařením a pečením. Vaření a pečení plyn. Do pračky budu pouštět teplou vodu v zimě z kotle a v létě bych chtěl využít lázeňská kamna, o nichž je vlákno admina. Svícení úsporky, ale v každé cimře mám připravené petrolejky a navíc jednu velkou petrolejku se svítivostí 400 W. Pevně doufám, že se do zimy naučíme optimalizaci spotřeby. Díky za další doporučení k optimalizaci od zkušenějších.
http://www.nezavislydum.cz - Váš průvodce na cestě k nezávislému a soběstačnému bydlení.
SJM
Příspěvky: 586
Registrován: pon dub 23, 2012 2:51 pm
Reputace: 6

Re: Ostrovní systém 8,4 kWp na klíč

Příspěvek od SJM »

Ke spotřebě čerpadla - pokud by postačovalo nikoliv výtlačné, ale sací čerpadlo (do 7 metrů hloubky vody ve studni), pak je na trhu kompaktní vodárna-čerpadlo Walrus TQ 200 (400,800) s odběrem pouze 180W: http://www.cer-tech.cz/product/domaci-v ... tq-200-90/
Přes zimu trvale funkční oběhová čerpadla ÚT (možná by stačilo jen jedno) je možno nahradit modernějšími s elektronicky řízenými otáčkami na 230V nebo DC napájenými oběhovými čerpadly např. Laing.
RCZf
Příspěvky: 305
Registrován: stř dub 10, 2013 5:48 pm
Reputace: 8
Bydliště: Ostrava

Re: Ostrovní systém 8,4 kWp na klíč

Příspěvek od RCZf »

K tomu čerpadlu. Spotřeba super , ale na úkor výtlaku.18m vodního sloupce není opravdu nic moc. Neznám sice polohu studny vůči domu . O dalších 0,3 atn nebo baru nebo 3m vodního sloupce příjdete na zpětném ventilu boileru , takže to vážně moc nepoteče. Navíc to má pouze preostat takže zapíná při každém sebemenším odběru. Takže doplnit o tlakovou nádobu ať to spíná např co 50-100 odebraných litrů. To už se vůbec nebavím o zajištění provozu v zimě a těch 7m hloubky ve studni je opravdu hraničních. To se nebavíme o ceně. Vzhledem k tomu , že ve studních bvývá agresivní voda (volný a vázaný CO2 ) ,tak to čerpadlo nevydrží určitě 3x tolik co ty sociální verze z lidlu , ať jsme na stejné ceně. To je na samostatnou diskuzi. R.
jabko
Příspěvky: 21
Registrován: pát dub 12, 2013 9:29 am
Reputace: 1

Re: Ostrovní systém 8,4 kWp na klíč

Příspěvek od jabko »

V roku 2010 som zháňal ponorné tlakové čerpadlo s nízkym príkonom, malo hlavne slúžiť na zalievanie, máme 6m studňu a v prípade že nám vypadne verejný vodovod tak sa núdzovo napojiť domáci rozvod - to som zatiaľ nerealizoval.
Podmienku som si dal max 500W. Vtedy mi celkom dobre poradili v Hagas servis.
Kúpil som :
ponorné čerpadlo K-series 2-7 1"
příkon : 0,37 kW
Hmax : 58 m
Max : 48 litrů/min
Napětí : 230 V x 400 V
Max. hloubka ponoru : 20 m
Připojovací kabel 1,5 m
Motor chlazený olejovou náplní
Max. počet sepnutí : 20 x / hod
Neviem či Vám bude postačovať a či je ešte v ponuke.
xmasin
Příspěvky: 1765
Registrován: čtv čer 28, 2012 9:45 pm
Reputace: 101

Re: Ostrovní systém 8,4 kWp na klíč

Příspěvek od xmasin »

Jen poznámka ke spotřebičům, měřím si spotřebu trvale zapnutých spotřebičů a spotřeba mě pro lednici s mrazákem vychází mezi 0,4 a 0,8 kWh / den podle teploty (je to na chatě, kde při nepřítomnosti topím na 5°C), plynový kotel při plném výkonu bere cca 2 kWh / den. Pokud budete chtít jen čerpadlo, tak se podívejte na Jablotron, uvedl teď nová úsporná čerpadla i se zálohováním, je jen otázka, zda budou stačit, protože mají menší výtlak. http://www.jablotron.com/cz/katalog-pro ... -cerpadla/
SJM
Příspěvky: 586
Registrován: pon dub 23, 2012 2:51 pm
Reputace: 6

Re: Ostrovní systém 8,4 kWp na klíč

Příspěvek od SJM »

RCZf píše:K tomu čerpadlu. Spotřeba super , ale na úkor výtlaku.18m vodního sloupce není opravdu nic moc.
Pokud by byl třeba větší výtlak, pak by bylo možno použít verzi TQ 400, odběr 370W. Záleží na technických podmínkách a na tom, jakých úspor bude třeba dosáhnout - s ohledem na čistě ostrovní provoz.
joseff
Příspěvky: 810
Registrován: pon srp 08, 2011 9:55 am
Reputace: 31

Re: Ostrovní systém 8,4 kWp na klíč

Příspěvek od joseff »

karel píše:...
Mám soupis spotřebičů a dob jejich provozu a pořád mi největší energie ukusuje to čerpadlo, lednice a mrazák ( a to u lednice a mrazáku počítám s nákupem nových těch nejúspornějších co jsme našel a umístění mrazáku ve sklepě) . A v zimě čerpadlo kotle ( 50W x 24 hodin). Vůbec nepočítám s rychlovarnou konvicí, vysavačem, vařením a pečením. Vaření a pečení plyn. Do pračky budu pouštět teplou vodu v zimě z kotle a v létě bych chtěl využít lázeňská kamna, o nichž je vlákno admina...
Se vsim se da vyhrat, rekne si to samo, po par mesicich uvidis, szijes se s tim a uz budes vedet.

Lednici je napriklad pres zimni obdobi, kdy je mene elektriny z FVE, mozne nastavit na nejnizsi stupen chlazeni (tzn na nejvyssi teplotu), spotrebu mrazaku z baterek lze temer vyloucit jednoduchou mechanickou spinaci zasuvkou, kterou nastavis tak, aby spinala jen v dobe svitu slunicka, mrazaky mivaji akumulacni dobu i kolem 60 h (tzn. ze obsah mrazaku vydrzi 60 h aniz by se rozpustil i pri vypadku elektriny), podivej se na tento udaj u uvazovaneho mrazaku. Na umisteni mrazaku ve sklepe pozor - jaka je tam teplota? - dbej na to, aby byl mrazak pro teplotu ve tvem sklepe urceny, pri vyberu nevhodneho typu by pak mohl mit vyssi spotrebu elektriny prestoze by byl umisteny v chladnu.

Obehova cerpadla se daji sehnat i s mnohem nizsim prikonem a asi bych se na to zameril, protoze pojede cele dny prave v tom nejmene slunecnem obdobi roku. Napriklad obehove cerpadlo Wilo Stratos se spotrebou jen 6 - 9 W, coz by ve tvem pripade slo hodne znat. Nebo obehove cerpadlo aspon prepni na nizsi rychlost, obvykle tam byva nekolik rychlosti. Ja mam napriklad trirychlostni stary Grundfos: 1. rychlost 30 W, 2. rychlost 50 W, 3 rychlost 80 W a bohate mi staci ta prvni rychlost, az doslouzi, nahradim ho lepsim, ale zatim me to netrapi.

Brzy zjistis, ze minimalne trictvrte roku budes moci provozovat i rychlovarnou konvici, vysavac, a ze si i uvaris nebo upeces - uvidis, jak se ti rozzari usmev na tvari!:) Zjistis, ze v prechodnem obdobi jaro/podzim muzes spustit i nejaky primotop!:) (Doporucuju primotop s velkym rozsahem regulace, abys dokazal vyuzit mensi i vetsi prebytky, napriklad 400 W/800 W/1200 W) Misto rychlovarky bych presto doporucil nejaky jednoduchy dvouplotynkovy varic, ale takovy, aby se dal dobre regulovat, tzn. aby mel napriklad pri sepnuti na 1. stupen prikon 300 W, na 2. stupen 500 W, 3. stupen 700 W ... 6. stupen 1500 W a k tomuto varici obycejnou nerezovou konvici, kterou na plotynku postavis (nebo jakykoliv kastrulek), bude to tak univerzalnejsi i levnejsi. Nebo pokud se rozhodnes pro rychlovarnou konvici, tak radeji s nizsim prikonem (1000 W), at zbytecne netyras baterky a stridac. Myslim, ze ti totiz bude jedno, jestli si vodu na cas uvaris za 1 minutu v rychlovarne konvici s prikonem 2000 W nebo za 5 minut v kastrulku na plotne varice zapnuteho na 1. stupen (tedy 300 W). V prubehu tech 5 minut si zatim treba muzes namazat chleba, ale pro baterky to bude podstatny rozdil, protoze kdyz bude zamraceno, tak 2000 W pri pouziti rychovarne konvice z panelu nepokryjes a pujde to z baterek, ale pri pouziti varice na 300 W pokryjes velkou cast z panelu i pri zamracenem pocasi.

Nevim jak presne to mas namyslene s temi lazenskymi kamny - popis to, rad se inspiruju. Pokud ale topis kotlem, stalo by za zvazeni porizeni obojzivelneho bojleru, pres zimu bys ho nahrival kotlem a obcas bys do nej dodal i nejaky prebytek a po skonceni topne sezony ti ho budou nahrivat prebytky (orientacne potrebujes na nahradi 160 l bojleru na 40 stupnu 5 - 6 kWh).

At se ti dari, at te chut do dila a napady neopusti, tesim se na dalsi postup/pokrok!

Jeste k cerpadlu:
Spotreby cerpadla se neboj, pokud mas vodarnu, tak cerpadlo spina az po odpusteni x litru a jede jen par sekund. Mam v 11 m hluboke studni stare (asi 12 let) cerpadlo Sigma EVGU 16-8-GU-80 s prikonem 1100 W na 380 V, mesicne s nim nacerpam kolem 2 000 litru vody a spotreba elektriny je pod 1 kWh na techto 2 000 litru.

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek