Jakou variantu zvolit pro novostavbu RD

Ohřev TUV, aku nádrže, boilery, ohřívače vody, vytápění, klimatizace
crc32
Příspěvky: 35
Registrován: ned čer 26, 2022 6:48 pm

Re: Jakou variantu zvolit pro novostavbu RD

Příspěvek od crc32 »

Diablo1st píše:Aku nádrž je dobrá len pri vykurovaní drevom, ktoré sa dosť ťažko reguluje, pri TČ je skôr na príťaž.
FVE s aku nadrzi je dobra k tomu ze si necyklujete baterie na vytapeni - to je totiz docela draha sranda na kterou spousta lidi zapomina ve svych vypoctech.
Diablo1st
Příspěvky: 1626
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm
Bydliště: SR MY

Re: Jakou variantu zvolit pro novostavbu RD

Příspěvek od Diablo1st »

crc32 píše:
Diablo1st píše:Aku nádrž je dobrá len pri vykurovaní drevom, ktoré sa dosť ťažko reguluje, pri TČ je skôr na príťaž.
FVE s aku nadrzi je dobra k tomu ze si necyklujete baterie na vytapeni - to je totiz docela draha sranda na kterou spousta lidi zapomina ve svych vypoctech.
Toto neviem či som úplne správne pochopil.

Všeobecne považujem FVE dimenzovať na kúrenie za hlúposť. Lebo vtedy, keď treba kúrenie FVE moc toho nevyrába a keď FVE vyrába kúriť moc nepotrebujem. Takže ukladať teplo do nádrží, ktoré za nejaký čas vychladnú lebo ich nepotrebujem a zbytočne deriem menič, no neviem. Pri TČ je použitie Aku nádrže úplne zbytočné. Akurát čo bude zaberať priestor.
Cyklovanie batérie závisí skôr od druhu vyťažovania a je jedno či tam tá nádrž je alebo nie.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
VitaZ
Příspěvky: 23
Registrován: úte črc 12, 2022 1:01 am

Re: Jakou variantu zvolit pro novostavbu RD

Příspěvek od VitaZ »

Diablo1st píše: Všeobecne považujem FVE dimenzovať na kúrenie za hlúposť. Lebo vtedy, keď treba kúrenie FVE moc toho nevyrába a keď FVE vyrába kúriť moc nepotrebujem. Takže ukladať teplo do nádrží, ktoré za nejaký čas vychladnú lebo ich nepotrebujem a zbytočne deriem menič, no neviem. Pri TČ je použitie Aku nádrže úplne zbytočné. Akurát čo bude zaberať priestor.
Cyklovanie batérie závisí skôr od druhu vyťažovania a je jedno či tam tá nádrž je alebo nie.
Já se zase naopak domnívám, že ve spojení s fotovoltaikou má akumulační nádrž smysl. Akumulace do vody vychází pořád mnohem levněji, než do baterií. Můžete přes den akumulovat do vody a tu pak využívat na topení v noci. 500 litrů v nádrži stačí mému kolegovi na vytápění dvougeneračního RD na více než 24 hodin. A to v té nádrži má ještě vnitřní zásobník na TUV. Samozřejmě to asi moc nebude fungovat o vánočních krátkých dnech, ale v přechodném období na začátku a konci topné sezóny to může generovat zajímavé úspory.
Diablo1st
Příspěvky: 1626
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm
Bydliště: SR MY

Re: Jakou variantu zvolit pro novostavbu RD

Příspěvek od Diablo1st »

VitaZ píše: Já se zase naopak domnívám, že ve spojení s fotovoltaikou má akumulační nádrž smysl. Akumulace do vody vychází pořád mnohem levněji, než do baterií. Můžete přes den akumulovat do vody a tu pak využívat na topení v noci. 500 litrů v nádrži stačí mému kolegovi na vytápění dvougeneračního RD na více než 24 hodin. A to v té nádrži má ještě vnitřní zásobník na TUV. Samozřejmě to asi moc nebude fungovat o vánočních krátkých dnech, ale v přechodném období na začátku a konci topné sezóny to může generovat zajímavé úspory.
Problém s tou akumuláciou do vody je, že ju musíte vedieť aj využiť. Na čo Vám bude akumulačka plná teplej vody keď ju využijete o mesiac? Preto vravím, že sa neoplatí dimenzovať FVE na kúrenie. Samozrejme, ak niekto chce takú FVE, že bude mať veľa prebytkov tak áno dajú sa umoriť v akumulačke.
Aku nádrž pri TČ moc zmysel nemá, nie to ešte s prietokovým ohrev TUV. TČ má nižšiu účinnosť ak ide na vyššiu teplotu.

Ale dá sa to riešiť všelijako, treba sa skôr pozrieť na celý systém kúrenia, TUV a FVE, aby to spolu korektne fungovalo. Univerzálne riešenie tuto neexistuje. Napr. u peletkového kotla je taká 500L nádrž s prietokovým ohrevom ideálna. Do toho pár špirál a ovládanie a je z toho systém ako lusk.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
vaclavvacek
Příspěvky: 21
Registrován: stř pro 09, 2020 4:33 pm

Re: Jakou variantu zvolit pro novostavbu RD

Příspěvek od vaclavvacek »

TomášSolar píše:V plánu je rekuperace a pokud zbydou peníze tak i klimatizace nebo její příprava s montáží v budoucnu. Do budoucna je v plánu (vlastně jsme ho zahrnuli v projektu jen kvůli sjednocenému poplatku na povolení) i bazén zatím neurčitých rozměrů který bych chtěl případně přitápět. Můj dotaz tedy vlastně zní co zhruba vyjde a jak realizovat bojler a jeho ohřev a co případně s letními přebytky, jestli jde jednoduše připojit klima, nebo bych už musel přidávat nějaké měniče a další elekroniku.
Už vhledem k penězům po dostavění baráku a k rychlosti vývoje techniky bych neměl velký voči a vysoký nároky na okamžité vybavení vším. IMHO, hlavní je si promyslet přípravu na postupné doplňování domácích technologií. Takže hned v rámci stavby mít připravené: Rozvody na ventilaci/rekuperaci. Potrubí na centrální vysavač. Dostatek husích krků na FVE (z rozvaděče, ze střechy, od Smart Home počítače). Husí krk na nabíječku elektromobilu. Pokud by krbová kamna byla s výměníkem, pak připravit potrubí k místu pro akumulační nádrž (záleží ale, jestli člověk má přístup k levnému dřevu, nebo bude v krbu topit jen pro estetický pocit :lol: ). Všude 2x víc husích krků, než člověku přijde využitelné (vývody z rozvaděče i ven na zahradu a ven do dílny/garáže/skleníku/k bazénu). Husí krk k tabletu na zdi. Husí krky za televizi a pro satelitní reprobedny. Husí krky pro kamery. Vodiče od dveří a oken (detekce otevření)......
jahodovák
Příspěvky: 1934
Registrován: ned dub 02, 2017 3:45 pm
Lokalita: podhůří Orlických hor
Výkon panelů [Wp]: 7500
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Jakou variantu zvolit pro novostavbu RD

Příspěvek od jahodovák »

Velmi pěkně zpracovaný článek o stavbě rodinného donku téměř bez energií je popsán zde http://ostrovnidum.cz/ píše mimo jiné i to,proč se vyhnout rekuperaci a proč,že by dnes použil větrání na základě termiky,což je bez energie a bezhlučné,že i tichá v noci na samotě ruší...
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
Neo
Příspěvky: 261
Registrován: pát kvě 27, 2022 8:40 pm
Bydliště: naplavenina u OL.

Re: Jakou variantu zvolit pro novostavbu RD

Příspěvek od Neo »

TomášSolar píše:Dobrý den,
prvně se chci omluvit pokud jsem zvolil špatné umístění pro topic.

Zvažuji využití solární energie na novostavbě která je stále ve fázi výstavby takže není samozřejmě dokončena a není vybrána žádná elektronika tzn ani bojler, v plánu je 200+ litrů.

Chci se vlastně zeptat jestli jde využití shrnout do nějakých kategorií, myslím tím podle náročnosti a hlavně podle ceny.
Bylo mi řečeno že např ohřívat vodu lze např za 20tis Kč, ale byla mi nabídnuta komplexní řešení za víc jak 500 tis Kč.
Vzhledem k dnes již obrovské finanční náročnosti celé stavby musím nyní šahat po co nejlevnější variantě např s budoucí možností rozšíření.
Střecha je valbová a má 180 metrů čtverečních, vytápění bude řešeno tepelným čerpadlem a spíš jako záloha nebo spíš pro pocit tam jsou krbová kamna. V plánu je rekuperace a pokud zbydou peníze tak i klimatizace nebo její příprava s montáží v budoucnu. Do budoucna je v plánu (vlastně jsme ho zahrnuli v projektu jen kvůli sjednocenému poplatku na povolení) i bazén zatím neurčitých rozměrů který bych chtěl případně přitápět.

Můj dotaz tedy vlastně zní co zhruba vyjde a jak realizovat bojler a jeho ohřev a co případně s letními přebytky, jestli jde jednoduše připojit klima, nebo bych už musel přidávat nějaké měniče a další elekroniku.

Moc děkuji a předem se omlouvám za můj analfabetismus v tomto oboru, ještě před dvěma lety mě nenapadlo že bych měl kdy tohle řešit.
Při hodně omezeném rozpočtu máš v podstatě dvě varianty.
1/ pouze ohřev TUV, 7-8 panelů, regulátor Bell ( https://shop.mypower.cz/bel-regulator-m ... adece-4087 , https://shop.mypower.cz/bel-regulator-mr4316ac-ng-4095) nebo Kerberos. Investice 50-60kKč
Sestavu zapojí a zprovozní průměrný elektrikář, návratnost (spotřeba TUV pro2 lidi) 3-4roky, pro 4 členy asi 2roky. Jedná se pouze o ohřev TUV- není sluníčko není teplá voda :) teplá voda je, ale z DS. Nic víc tento systém neumí.
2/ malou ostrovní FVE, 4 -5kWp panelů, 5kW MPPT regl. 5kW 1f střídač, 5kWh baterku. Investice 130-150kKč v případě vlastní instalace a komponentů činské výroby. Sestavu zapojí a zprovozní nad průměrný elektrikář, Zálohu při nedostatku sluníčka řešit přepnutím spotřebičů na DS síť. Nepotřebuješ povolení od dodavatele elektřiny, maximálně revizi FVE kvůli pojišťovně. Výhoda je že systém můžeš rozšířit kdy chceš, větší baterka, další panely, další střídač. vše má svoje pro a proti.
Sestava utáhne ohřev TUV, světla a běžné domácí spotřebiče, ale ne všechny domácí spotřebiče najednou. Pokud se uskromníte a budete spotřebovávat energii když zrovna svítí sluníčko, tak budete soběstační 8 měsíců v roce.
Bojler určitě 200l , někdo má dva zapojené v serii (teplá voda teče z jednoho do druhého), bez sluníčka ti vydrží teplá voda 2-3 dny. Z FVE ohřívá nejdříve druhý a pak ten první, pokud není slunce,tak z DS sítě nahřívá pouze druhý a čeká na sluníčko.
Akumulační nádrž 300l je při topení krbem a zálohou z tepelka zbytečná, ale do budoucna člověk nikdy neví čím bude topit. Určitě bych ji našel místo, ale nekupoval ji.
Je to hodně hrubý nástřel. Pro představu by ti to mohlo stačit.
++
crc32
Příspěvky: 35
Registrován: ned čer 26, 2022 6:48 pm

Re: Jakou variantu zvolit pro novostavbu RD

Příspěvek od crc32 »

Diablo1st píše: Toto neviem či som úplne správne pochopil.

Všeobecne považujem FVE dimenzovať na kúrenie za hlúposť. Lebo vtedy, keď treba kúrenie FVE moc toho nevyrába a keď FVE vyrába kúriť moc nepotrebujem. Takže ukladať teplo do nádrží, ktoré za nejaký čas vychladnú lebo ich nepotrebujem a zbytočne deriem menič, no neviem. Pri TČ je použitie Aku nádrže úplne zbytočné. Akurát čo bude zaberať priestor.
Cyklovanie batérie závisí skôr od druhu vyťažovania a je jedno či tam tá nádrž je alebo nie.
Ano takto jsem to nemyslel, dimenzovat FVE na vytapeni v nasich podminkach je zatim blbost. Nezapomente ze i v lete je treba nahrivat uzitkovou vodu. A to predehrivani vody bych rekl dobre funguje na podzim ci na jare kdy uz/jeste potrebujete topit a mate prebytek. Voda je nejlevnejsi baterie samozrejme ne tak efektivni ale dokud nebude k dispozici pro domaci pouziti neco jako vanadium-redox baterie tak to ma a bude mit smysl.
crc32
Příspěvky: 35
Registrován: ned čer 26, 2022 6:48 pm

Re: Jakou variantu zvolit pro novostavbu RD

Příspěvek od crc32 »

Diablo1st píše: Problém s tou akumuláciou do vody je, že ju musíte vedieť aj využiť. Na čo Vám bude akumulačka plná teplej vody keď ju využijete o mesiac? Preto vravím, že sa neoplatí dimenzovať FVE na kúrenie. Samozrejme, ak niekto chce takú FVE, že bude mať veľa prebytkov tak áno dajú sa umoriť v akumulačke.
Aku nádrž pri TČ moc zmysel nemá, nie to ešte s prietokovým ohrev TUV. TČ má nižšiu účinnosť ak ide na vyššiu teplotu.
Nesouhlasim, na zaklade zkusenosti s behem TC ve svem dome mi to tam krasne sedne (zejmena u TUV kde je teplota 3x vyssi nez mam teplotu topne vody a tim padem by bylo uz dost neefektivni cpat tam teplo z TC), plati to krom leta (to je treba spise chladit - pokud jde o to topeni, TUV potrebuju furt).

Pokud je pres den slunce ulozi se teplo do aku a pres noc se diky nemu udrzuje teplota v dome bez nutnosti palit jakoukoliv dalsi energii (krom par desitek W na provoz obehoveho cerpadla).

Ano nejjednodusi reseni je bojler a 2 topne telesa, jedno na FVE, kdyz si udelate AKU tak to muzete zapojit i do topneho okruhu a funkcne oddelite tu vodni baterii od vody na spotrebu (bojler) cimz zajistite zrejme nekolikanasobnou zivotnost te nadrze (bojler vam za 10let shnije), ale zas tu nadrz musite koupit... to si musi kazdy sam spocitat. Ja si jen myslim ze smysl to ma ale samozrejme budou existovat situace ze to smysl nema...
crc32
Příspěvky: 35
Registrován: ned čer 26, 2022 6:48 pm

Re: Jakou variantu zvolit pro novostavbu RD

Příspěvek od crc32 »

jahodovák píše:Velmi pěkně zpracovaný článek o stavbě rodinného donku téměř bez energií je popsán zde http://ostrovnidum.cz/ píše mimo jiné i to,proč se vyhnout rekuperaci a proč,že by dnes použil větrání na základě termiky,což je bez energie a bezhlučné,že i tichá v noci na samotě ruší...
"Bez energie" ano, je treba ale uz od projektu stavet timto smerem coz mnohdy nejde nebo nejsou lidi ochotni se natolik podrizovat tomu faktu ze musi ozelit jizni stranu na termickou zed, nekdo radsi klasicka okna a terasu.

"Bez hluku" no nevim, rekuperace dela minimalni hluk v porovnani s ostatnima spotrebicema, v mem pripade mensi nez obehove cerpadlo topeni...
Diablo1st
Příspěvky: 1626
Registrován: pon lis 01, 2021 7:41 pm
Bydliště: SR MY

Re: Jakou variantu zvolit pro novostavbu RD

Příspěvek od Diablo1st »

crc32 píše: Pokud je pres den slunce ulozi se teplo do aku a pres noc se diky nemu udrzuje teplota v dome bez nutnosti palit jakoukoliv dalsi energii (krom par desitek W na provoz obehoveho cerpadla).
V tejto vete ja vidím najväčší problém. Teória je to pekná, ale realita je podľa mňa troška iná. Ak je v dome TČ (predpokladám inventor, nie on/off) tak nepredpokladám, že bude mať nejaké veľké straty. Tým pádom prakticky jún - september moc kúrenia nebude treba. Áno v prechodných mesiachod marec - máj, október - november to "niečo" málo dá, ale musíte mať dosť veľké pole, čo troška lezie do peňaženky.

Takže pri TČ je podľa mňa lepšie použiť len 200-300L bojler a na Aku nádrž zabudnúť. Do bojleru dať 2-3 špirály (záleží aké bude vyťažovanie) a na prikúrenie v prechodnom období použiť obyčajné klímy. TČ bude tlačiť do podlahy len cca. 30-35°C vodu a občas sa dohreje TUV. Od cca. marca už bude bojler nahrievať FVE.
Aku nádrž zaberie dosť veľa miesta, treba k tomu nejakú bižutériu a zapojenie tiež niečo stojí. Ale je to len môj názor, ako so už napísal univerzálne riešenie neexistuje a čo vyhovuje mne, nemusí vyhovať vám ;)

Naopak pri peletkovom kotli je 0,5-1m3 aku nádrž s TUV nerezovým výmenníkom vo vnútri ideálna.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
crc32
Příspěvky: 35
Registrován: ned čer 26, 2022 6:48 pm

Re: Jakou variantu zvolit pro novostavbu RD

Příspěvek od crc32 »

Diablo1st píše: V tejto vete ja vidím najväčší problém. Teória je to pekná, ale realita je podľa mňa troška iná. Ak je v dome TČ (predpokladám inventor, nie on/off) tak nepredpokladám, že bude mať nejaké veľké straty. Tým pádom prakticky jún - september moc kúrenia nebude treba. Áno v prechodných mesiachod marec - máj, október - november to "niečo" málo dá, ale musíte mať dosť veľké pole, čo troška lezie do peňaženky.
Ja vidim problem v tom, ze stale resite JEN to vytapeni, pro me je vytapeni mensi problem nez ohrev TUV, no to je fuk, kazdy to ma jinak, ono zalezi treba i na tom kolik oken mate na sever a kolik na jih a jak velky, pak to muze ve vysledku treba znamenat rozdil mesice v nutnosti topit (v roce) ...

To co jsem napsal jsem myslel obecne, nereste konkretni aplikaci (protoze kazdy dum je jiny). Asi se shodnem na tom ze v nasich podminkach je klicova ta akumulace (obecne), kdyz je dost je treba ulozit na okamzik kdy je malo. Ja beru tu akumulaci do vody jako levnejsi alternativu k akumulaci do baterii s prakticky "neomezenym" poctem cyklu. Jak jsem psal - jako nejlepsi reseni ted bych videl vanadium-redox, vyvoj jde ale dal za 10 let to muze byt vse jinak, takze ta voda je proste AKTUALNI a levne reseni. Muj cil je mit oboji ale tu baterii setrit spise na jine spotrebice nez ohrev vody, idealne tak aby udelala cyklus treba "jen" jednou tydne.

Co se tyce prostoru tak v patrovem dome pod schody. V bungalovu je samozrejme treba neco malo obetovat, ale ten prostor v technickem zazemi domu je tak jako tak dobre naddimenzovat protoze nejake baterie nebo NECO na akumulaci tam v budoucnu budete mit potrebu umistit tak jako tak.
Ja mam v technickych prostorech pres 20m2 a je to malo, samozrejme to jsou jinak hluche prostory (sikmina stropu v podkrovi, schodiste a pod) takze to bylo relativne "jednoduche" to obetovat.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek