Solidni firma nebo odbornik pro navrh FV?

Hledáte schopného elektrotechnika, programátora, návrháře projektů, montéra, realizátora vašeho projektu nebo někoho jiného? Máte volná pracovní místa, hledáte lidi.
proforma
Příspěvky: 1
Registrován: čtv srp 26, 2021 3:27 pm

Solidni firma nebo odbornik pro navrh FV?

Příspěvek od proforma »

Dobrý den vespolek :-),

jsem fungl novou členkou a přiznám se, že elektřina a vše okolo jde úplně mimo mne. Prostě končím u toho, že v drátech běhaj trpajzlíci a když se k nim přiblížím, majznou mě kladívkem přes prsty :-) Proto je pro mne většina zdejších příspěvků naprosto nesrozumitelná. Ale přesto bych si ráda pořídila nějakou FV na střechu. Moje laické představy jsou:

- k dispozici: cca 150 m2 střechy na JVJ, 230 m2 na vychod, 230 m2 na zapad, 200 m2 na sever. Místa dost. Všechno standardní sedlovky se sklonem cca 45°.
- prozatím jen málo spotřebičů, které bych chtěla zálohovat - čerpadlo ve studni, čerpadlo výměníku, mrazák. Výhledově bych ráda, aby na to jelo co nejvíce spotřeby v domácnosti komplet - bojler, vaření na indukci, běžné domácí spotřebiče, trouba... Z větších strojů mám jen cirkuli na 380 V, tu dokážu nahradit motorovkou, vše ostatní je na 240 V.
- čili teď bych chtěla zálohovat "kritickou infrastrukturu" - čerpadla, wifi, EZS, ale s možností tak do 5 let to rozšířit na komplet domácnost (rozšiřování dle stavu peněženky...). Představuju si prvotní investici tak 100 tis. Kč a potom ročně přidávat cca za 50 tis. Kč do celkem 250 tis. Kč.
- problém, co v zimě. I když jsem schopná fungovat s minimem elektřiny (v podstatě jen s elektřinou na čerpadlo na vodu a na mrazák), stejně asi bude třeba pro pohodlí sosat něco ze sítě. Čili nepůjde o úplně ostrovní systém, ale nějaký duplicitní?
- problém, co s energií v létě - bazén nemám a ani neplánuju :-) Tak velký úložiště, aby to pobralo letní přebytky, by asi stálo majlant. Nebo ne? Čili spíš se kloním k tomu přebytky (ale pouze přebytky, nahodile) dodávat do sítě. Ale třeba mne vyvedete z omylu?

Tak, a teď proč to sem píšu: hledám člověka nebo solidní firmu, který by mi řekl: tohle je blbost, tohle by stálo raketu, tohle by šlo vyřešit tak a tak a tohle je OK. Někoho, kdo by z toho mého laického popisu dokázal říct, jak výkonově velkou FV potřebuju, co je málo, co je moc. Jak velké úložiště je k tomu optimální a jakého typu? Třeba i kombinace různých typů baterií? Kdo by navrhl nějaký pro mne nejlepší poměr mezi mono- a poly- FV panely, případně s jejich umístěním? Kdo by dokázal poradit s nějakým blbuvzdorným systémem, kde by v případě nějaké závady šla vyměnit jednotlivá součástka, ne půlka elektrárny? Kdo by mi řekl - na začátku investuj nejdřív do baterií a panely přikupuj postupně (nebo obráceně?). Atd. atd.

Je mi jasný, že tohle jsou těžce odborné znalosti a rady, které se platí. Jsem připravena. Ale nechci naletět nějakýmu joudovi, kterej se bude prohlašovat za mistra světa (a já nemám šanci poznat, že v téhle oblasti kecá) a nalinkuje mi tak superhypervychytanej systém, že na jeho postavení bych ten barák musela prodat... Proto bych uvítala vaše rady a tipy, ev. doporučení na konkrétní odborníky nebo firmu, se kterými máte dobré zkušenosti. Cestou samodomo bych šla ráda, ale to by skončilo škodami na životě :-), takže raději toho profíka. Díky moc všem :-)
Uživatelský avatar
kybos
Příspěvky: 2717
Registrován: sob zář 08, 2012 10:40 pm
Lokalita: Šternberk
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 15000
Kapacita baterie [kWh]: 40
Bydliště: v údolí mezi kopci

Re: Solidni firma nebo odbornik pro navrh FV?

Příspěvek od kybos »

V tomto fóru se sdružují převážně amatéři (až na pár výjimek), kteří pracují zejména na svých vlastních FVE a mají zájem proniknout do hloubky znalostí v tomto oboru. Profíky, kteří pracují na zakázkách by bylo vhodnější hledat třeba na serveru https://elektrika.cz/
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Solidni firma nebo odbornik pro navrh FV?

Příspěvek od mypower.cz »

Je také možné kontaktovat pana Ing. Martina Kolaříka. https://ostrovni-elektrarny.cz/

Dovolil bych si kolegu v předchozím příspěvku poopravit, jeho tvrzení není zcela přesné, neb na tomto fóru se vystkytují různě zkušení lidé, kdy řada z nich má mnohem lepší výsledky a kvalitnější systém pro své potřeby, než by dokázala instalovat jakákoliv instalační firma.

Na výše odkazovaném serveru elektrika.cz jsou dle mého názoru až moc profesionálové, kteří častokrát lidi neznalé problematiky považují za plebs. Samozřejmě vyjímky se i tam najdou.
Uživatelský avatar
Lubik
Příspěvky: 437
Registrován: pon úno 15, 2021 10:04 pm
Lokalita: Praha
Bydliště: Praha

Re: Solidni firma nebo odbornik pro navrh FV?

Příspěvek od Lubik »

Než budete kontaktovat nějakou firmu nebo odborníka doporučuji rozmyslet si proč vlastně chcete/potřebujete solární elektrárnu.
Například
- mám chalupu na samotě a po bouřce trvá oprava déle než jeden den
- potřebuji zajistit nepřetržitou dodávku proudu pro PC, čerpadlo, lednici, zabezpečovačku,...
- ušetřit za proud na topení/ohřev vody
- dodávat energii do sítě a pomoct zachránit planetu
- mám volné peníze, které chci investovat s vidinou zisku za xx let
- a podobně

Místní komunita si realizuje FV většinou vlastními silami a s pomocí přátel a známých. Pokud si to necháte postavit na zakázku tak počítejte s výrazně vyššímí náklady.
Panely 4x 280W , 4x330W Isolar 5kVA,48V 230 Ah

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek