Prosím o návrh fotovoltaiky

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
el_ninoo
Příspěvky: 2
Registrován: pon bře 22, 2021 1:48 pm

Prosím o návrh fotovoltaiky

Příspěvek od el_ninoo »

Dobrý den všem fotovoltaistům  ,
Uvažuji o fotovoltaice na střechu domu (sklon 25° jižní strana).
K dispozici mám plochu pro 21 panelů 310Wp (1700*1000mm), kterou bych chtěl v budoucnu využít komplet (až finance dovolí). Momentálně bych chtěl 6ks panelů, tj, nějakých 1860Wp. Pokud bych plochu využil komplet bude se jednat o cca 6500W.
Stavbu plánuji svépomocí, nespěchám úplně, věci kupovat postupně po bazaru…
Jde o panely z tohoto inzerátu, nebo myslíte, že není vhodné je kupovat? Je to risk? Nemusí fungovat na 100%? https://www.facebook.com/marketplace/it ... 375896103/
Fórum jsem si pročetl, ale moudrý z toho úplně nejsem 
Fotovoltaiku primárně pořizuji z toho důvodu, že bych s ní chtěl „živit“ svého koníčka, kde běží stálý odběr cca 2kw nonstop. Nemusím tedy připojovat do sítě RD, ale do budoucna to pravděpodobně bude asi stejně potřeba. Dům je novostavba, pro fotovoltaiku jsme se bohužel rozhodli pozdě, tak se mi nechce hned sekat zdi a napojovat se do rozvaděče…
Do začátku tedy bude energie z FV spíše nedostatek, tj bude třeba dotovat ze sítě (pravděpodobě i v noci když bude komplet střecha pokryta panely).
Střídač jsem myslel tento https://www.facebook.com/marketplace/it ... 616941122/ případně https://dum.bazos.cz/inzerat/133959845/ ... -k-fve.php ale pokud jsem správně pochopil, je ho potřeba připojit do sítě RD (hrozí přetoky, plus zásah do stávající el sítě). Nebo s ním jde napájet pouze jedno zařízení a případně nějakým Wattrouterem tam dokrmovat zbytek ze sítě v případě nedostatku/noci?
Hybridní střídač momentálně nedává moc smysl, nicméně mám přístup k bateriím, a mohu mít „klasické autové“ 180Ah, zdarma v množství cca 10ks/rok. To je ovšem řešení, které je momentálně mimo rozpočet.
Dále jsem se chtěl zeptat, jak daleko od kraje střechy panely umístit, aby z nich pohodlně stékala voda/sníh do okapů (sklon 25°). Počítal jsem cca 40cm, nevím, zda to není moc/málo?
Poradí někdo, zda li na to jdu správně? Nebo jaké komponenty koupit? Jaký systém zvolit?
Díky moc
Uživatelský avatar
fugas
Příspěvky: 2222
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm

Re: Prosím o návrh fotovoltaiky

Příspěvek od fugas »

Zdravím.
2kW na stálo je opravdu hodně.Coto je? Musí to mít 220VAC?
Tady by bylo nejlevnější použít GTI-přifázovací invertory- a prostě to jen dotovat.Úložiště pro takovou aplikaci by opravdu nebylo levné.S těmi autobateriemi bych ani nezačínal.Měnič který tlačí 2kW 24/7 už by musel mít také silnou náturu.
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
Matess
Příspěvky: 1523
Registrován: pon zář 09, 2013 5:16 pm
Lokalita: Šumperk
Bydliště: Šumperk

Re: Prosím o návrh fotovoltaiky

Příspěvek od Matess »

cena za ty panely je moc pekna, ale kdyz jsem uvidel ty vady zacal jsem mit strach.
Pokud by mel clovek ty panely zapojene jednotlive a nejaky panel kvuli vade bude davat nizsi vykon tak se nicmoc nedeje. Takze pro nejakeho kutila, nebo treba pro PWM nabijeni kde bude jeden max 2 panely v serii asi ok (nebo pripadne nejake mikroinventory), ale na system kde to chcete mit prifazovane a hodite sem regulator ktery ocekava vstup 120-450V DC, (takze takovych 5-12 panelu v serii) to neni dobry napad, protoze je nutne si uvedomit ze jeden spatny panel vam poskodi vykon cele vetve.

Co se tyka tady tech stridacu je dobre myslet na to ze starsi nebo spatne panely maji obvykle problem s izolacnim odporem. To moc nevadi pokud mate 2-3 panely v serii a DC napeti je relativne male, pokud to ale zacnete zapojovat hodne do serie a napeti zacne stoupat problem izolacniho odporu se zacne hodne zhorsovat.

Nemam nic proti vyhodnemu nakupu bazarovych panelu, ale do vysokeho napeti bych s nima nepocital,
Uživatelský avatar
beethowen
Příspěvky: 874
Registrován: pát čer 23, 2017 7:46 pm
Bydliště: Brno-venkov

Re: Prosím o návrh fotovoltaiky

Příspěvek od beethowen »

Dle toho co zakladatel tématu napsal, tomu skoro vůbec nerozumí. Chápe, že existují panely a nějaký střídač. Svépomocí bych se na jeho místě raději určitě nepouštěl do práce s vysokým DC napětím.
Doporučuji ještě trošku postudovat, jinak to může skončit neštěstím. Co může být 2kW nonstop? Předpokládám, že to bude nějaký miner, nebo něco podobného.
Pokud už má jít o nějaký typ ongridu, bude muset být určitě připojený paralelně k síti, se vším k tomu přidruženým nebezpečím a možnými postihy.
Jestli i tak na tom trvá, tak doporučuju nějakou formu GTI s limiterem.
Nicméně pokud je člověk opravdu mimo obor, tak opravdu můžou hrozit dost nebezpečné situace. Ona i 2kWp FVE už není žádná hračka.

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek