Upgrade MyPower chaty

Obecná diskuze na téma "soběstačnost" s využitím alternativních zdrojů energie, jejich využití v běžném životě, potravinová soběstačnost atd.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Upgrade MyPower chaty

Příspěvek od mypower.cz »

Zdravím.

Níže přikládám přílohou moje malůvky mé vlastní chaty po paměti kreslené v Inkscape čáru po čáře, žádný 3d, z dávné doby před X lety, které jsem shodou okolností poté ztratil a dnes znovu úplně po haluzi našel. Současný stav je na obrázku A. Konečný stav přechází přes fáze B a C do fáze D.
chata-upgrade.png
Chtěl bych se zeptat, zdali je tu někdo, kdo má zkušenosti se stavbama, s legislativou a byl by schopen se mnou prokonzultovat, klidně i osobně a třeba i na místě, možnosti, jako například, jestli to co tu mám nakreslené je reálné, jestli a jaké by to chtělo stavební povolení, kolik by to mohlo stát a prostě jak to zrealizovat. Pár lidí u mě na chatě bylo, takže si dokáže představit, jak by to na základě těch malůvek vypadalo, a že místo na to je. Ale já se ve stavbařině vůbec nevyznám a fakt nevím co a jak. Je to jako by kovaný programátor posadil stavbaře za počítač a řekl programuj. Tak já to mám naopak co se stavbařiny a různých záležitostí kolem toho týče.

Vím dle registrací, že několik stavebníků a developerů tu mezi námi je. A rád bych se o tom s někým poradil, nejlépe až do finální realizace.

Najde-li se někdo, tak budu velmi vděčen.

Předem díky.
Uživatelský avatar
marko250
Příspěvky: 3351
Registrován: ned led 12, 2014 7:41 pm
Lokalita: Hlučín
Bydliště: Hlučín

Re: Upgrade MyPower chaty

Příspěvek od marko250 »

B/C přeskočit,ten kulatý přesah vynechat a dát rači markízu na posezení dole.To kulaté je vířivka?Pokud ano je to velká komplikace ohledně váhy!
1.založit pylony spodní podlahy s terasou,vyvrtat,šablona na pylon,vylít a nezapomenout sloupek zábradlí,nebo ztracené bednění
2.založit podlahu,nosníky,záklop fošny,nerez šrouby,nezapomenout mezery pro roztažnost
3.založit na původní terase pás sendvičové stěny a položit rastr stěny s navázáním stropu pod nynější balkón ,až na stěnu chaty
4.otvory v nové stěně pro okna a dveře,el. instalace,záklop OSB 20mmm z venku, izolace,parošky,záklop uvnitř,osadit okna,dveře
5.pokrýt střechu a dodělat podlahu balkónu,oplechovat
6.zábradlí+madla
7.omítka nové stěny

Na ouřad bych se ....ehm,situaci v okolí znáš jen Ty sám.
12.68kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /8xGWL / Sunny Mono 310, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x MakeSkyBlue <60A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Upgrade MyPower chaty

Příspěvek od mypower.cz »

marko250 píše:To kulaté je vířivka?
Dětský bazének, který tam fakt být nemusí :D ale mohl by :D To je kolik tak.. 100 - 150 litru? 100 - 150 kilo? asi tak nejak +-autobus ... rekl bych.
marko250 píše:Na ouřad bych se ....ehm,situaci v okolí znáš jen Ty sám.
Praveze moc neznam. Vubec nevim jak to chodi a jak si pozadat legalne o to aby to fungovalo nebo jak to udelat aby se pozadovat vubec nemuselo. Pokud to bude stat moc "uplatku" (chtel jsem napsat poplatku), tak na to kaslat a jit jinam a kseft nebude. (myslim tim ourady) ale jsem ochoten s nimi pripadne jednat, pokud by to byl problem nejak z pohledu legislativy. Pripadne se zavdecit nekomu, kdo mi to pomuze vyjednat, pokud by byl problem. Coz si myslim ze asi nebude. Obytna plocha se sice zvetsuje, ale nemusi byt obytna ... ale tak. Ale nechci tu spekulovat nad ourady neourady, chci to hlavne realizovat v klidu a pohode. Nejlepe. Pokud se nepovede holt realizuju jinde. Rad bych tam kde to je ted.
lzahradil
Site Admin
Příspěvky: 922
Registrován: ned srp 12, 2012 1:18 am
Lokalita: blízko Plzně
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5840
Kapacita baterie [kWh]: 28
Bydliště: CZ

Re: Upgrade MyPower chaty

Příspěvek od lzahradil »

Něco málo přihodím, co se týče úřadů...
Před cca 10lety jsem navštívil stavební úřad pod který spadám s dotazem že bych rád postavil objekt který bude sloužit říkejme tomu tento měsíc již "zahradní sklad" :-)
Paní "úřednice" byla milá a na úřadě je doteď. Poradila mi že pokud se vlezu do 25m2 tak stavební povolení nepotřebuju a protože ulice kde jsem spadá územním plánem do chatové oblasti, tak dokonce ani stavební ohlášení a dokonce ani výjimku k tomu že objekt nebude 2m od hranice pozemku. Ok, 25m2, Hmm.. paní úřednice říká: no tak postavte jeden co to bude splňovat a pak k tomu přilepíte druhý který také bude splňovat. Důležité je aby nebylo průchozí mezi sebou. blablabla to sem nemohu napsat.. když by byl problém a někdo udal tak to blablabla.. Ok, tak díky :-)

Uběhlo cca 10let, nikdo neměl žádný problém. Ale.. teď se dělala revize katastru a problém. Protože katastr prý neeviduje 25m2 ale 16m2.. Kocourkov.. paní z katastru při jednání taktéž milá (nebo to s těmi úřednicemi umím?) :-)
Ptám se jí, dobrá, jestli máte 16m2 a stavební úřad 25m2, tak mi poraďte jak to vyřešit. Povídá, no musíte dodat nějaké papíry ze stavebního úřadu že o stavbě ví, že byla zkolaudována a pak geometrický zaměření stavby a s tím přijdete.. říkám jí že nic nemáme protože to dle stavebního úřadu nepotřebuji. To prý možné není a bez toho to zapsat nedokáže. Běžím teda na stavební úřad pro nějaký papír aby to na katastru proběhlo. tam už neví o co jde tak praví klasiku. Pokud už stavba je, tak dodatečné povolení atd.. Hmm, co pro to mám udělat? Nechte si udělat projekt (passport stavby - mě stál u známé 4500kc) protože už existuje a pak přijďte, dáte si žádost o dodatečné povolení za 1000kc a proběhne řízení o odstranění stavby které ta vaše žádost pozastaví a povede se řízení o dodatečném povolení. Tak vše dle instrukcí provedeno, žádost podána, poplatek zaplacen. Po 14dnech volá paní ze stavebního úřadu. Že v mém případě to nepodléhá stavebnímu řízení.. a že tu žádost stornuje, a vydá rozhodnutí o vrácení poplatku. Fajn, mě to je jedno, to samé proběhlo před 10lety ale katastr chce nějakej papír který vy mi nedáte když se řízení nekoná. Tak sesmolila úřední papír jako vyjádření, že stavba nesplňuje podmínky pro stavební řízení který jim mám dát na katastr když něco chtějí :-) a jedno paré projektu si nechala v archivu když by to někoho zajímalo tak že to je skutečně legální.
Takže katastr papír dostane, nechám udělat ještě ten geometrák, ten bude určitě 5k Kč stát taky a pak se uvidí.

Tož to jen jak to na úřadech funguje... Jak ve vládě při vymejšleni opatření kvůli chřipkaviru :-)

Já osobně bych to přes stavební úřad hnal. Vzhledem k tomu že se bude jednat o úpravu stavby. Necháš udělat projekt, tím budeš mít jasno i co jak udělat stavebně. A pokud jsi na samotě tak se sousedy mít problém nebudes a vše ti hladce na úřadě projde bez úplatků a bez pozdějšího strachu že něco praskne a budeš to muset v horším způsobem zbourat. Od nového roku totiž platí změna zákona že se dodatečné povolení dělat nebudou (pokud neobhajis že to bylo v dobré víře, nevědomosti atd)
FVE 5,84kWp [Axpert 5048MK - LiFePO4 580Ah@48V (zatím) | 3x Axpert MSXE 2400W - NiCd 800Ah@24V]
Uživatelský avatar
vlkazajac
R.I.P.
Příspěvky: 3481
Registrován: úte čer 11, 2013 10:40 pm

Re: Upgrade MyPower chaty

Příspěvek od vlkazajac »

Najprv by som okomentoval technické prvky po úprave:
Zväčší sa zastavaná aj obytná plocha,
prístavba bude mať plochú strechu resp. balkón nad stropom, čo je z tepelnoizolačného pohľadu problém,
nový vstup do obytnej časti postráda podestu pred dverami,
nové okná sú dosť veľký zásah do nosného múra.

Z hľadiska vzťahu k úradu - sú pravidlá ( niektoré zákonné ) a tie treba rešpektovať. Vidím to na projekt, statický posudok a žiadosť o zmenu stavby. Tá by sa dala možno dojednať ako rekonštrukcia objektu.

Že sa nezväčší plocha strechy ( pre FVE ) - za to by som hneď vysolil pokutu ! Už som ::mute::
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Upgrade MyPower chaty

Příspěvek od mypower.cz »

vlkazajac píše:Že sa nezväčší plocha strechy ( pre FVE ) - za to by som hneď vysolil pokutu ! Už som ::mute::
Solim si pokutu zcela dobrovolne. Jako spravne nakazeny solaritidou si hned davam facku za takovy nehorazny nedodelek :D Hned otviram puvodni SVG a kreslim variantu E s vetsi strechou ... :D

No ne ale fakt to neni spatny napad.

Ad lzahradil: tos to me teda polej studenou vodou :D na to fakt nekoho kdo se v tomhle vyzna a vyjedna to.

Hele stale nekoho hledam a hledat budu, pac na tohle jsem malej. Tohle je velky projekt na me meritka a chci to. Davam tomu dva roky. Snad se povede....
lzahradil
Site Admin
Příspěvky: 922
Registrován: ned srp 12, 2012 1:18 am
Lokalita: blízko Plzně
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5840
Kapacita baterie [kWh]: 28
Bydliště: CZ

Re: Upgrade MyPower chaty

Příspěvek od lzahradil »

nic na tom neni. Koukni po netu po projektantovi. Jestli mas projekt puvodni stavby, ten mu das, obkresli ho, pripadne dodela nejake zmeny jestli mas aby to sedelo se skutecnym stavem. Pokud nemas nakresli novej podle skutecneho stavu. No a pak se s nim dohodnes co bys asi tak chtel a on ti cca i rekne co je realne a ze stavebniho hlediska pripadne nejlevnejsi podle toho jak to tam mas. Zda mas moznost do nosne zdi udelat otvor atd. Presne jak pise vlkazajac.
Zaroven tam budes mit i vse potrebne co se tyce stavebniho. Pokud protahnout strechu tak budes vedet jak atd aby ti to nespadlo na hlavu.
Ja bych taky plno veci udelal jinak ale kdyz to pak skouknes podle projektu tak ono to i celkem smysl dava a vis ze by to nemelo spadnout pokud jsi to udelal tak jak naprojektoval.
Na urad pak jen prijdes, vyplnis si zadost o zmenu stavby, zaplatis poplatek 1000Kc za to ze si tu zadost od tebe vezmou, k tomu jim das dve pare projektu a odchazis. Pak uz jen cekas az ti urad napise
FVE 5,84kWp [Axpert 5048MK - LiFePO4 580Ah@48V (zatím) | 3x Axpert MSXE 2400W - NiCd 800Ah@24V]

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek