Změna podmínek pro registraci na fóru

Co je nového? Kam zmizely mé příspěvky? Co se změnilo?
Odpovědět
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputace: 521

Změna podmínek pro registraci na fóru

Příspěvek od mypower.cz »

Do podmínek určených k odsouhlasení po registraci byl přidán nový odstavec.
Na tomto fóru budu diskutovat pouze o ostrovních nebo poloostrovních systémech, popřípadě o tématech souvisejících s ostrovními systémy nebo obecně o soběstačností a osobní nezávislosti na státu, nebo státní infrastruktuře. Toto akceptuji a pro svou FVE nehodlám využívat podporu/dotace, zelený bonus, ani nehodlám energii prodávat do sítě.
https://forum.mypower.cz/ucp.php?mode=register (viditelné pro nepřihlášeného uživatele)
ace
Příspěvky: 98
Registrován: stř říj 26, 2011 10:55 pm
Reputace: 1

Re: Změna podmínek pro registraci na fóru

Příspěvek od ace »

Nemyslím, že je to dobře. Proč se až tak striktně vyhrazovat? Mě třeba zajímá obojí, i když jsem již před více než 20 lety realizoval na chatě malý ostrovní systém. A lidí, nadšenců, co zajímá obojí, si troufám tvrdit, že je hodně.
I když se to v ČR s dotacemi přepísklo, tak zapomínáte na jednu zásadní věc. Kdyby Německo a EU po r. 2000 nerozjelo dotační systém, tak by nedošlo k tak výraznému poklesu technologie a panely by stály minimálně 5 násobek. Velmi dobře si pamatuji ceny přes 4EUR/1W. Takže dotace nepřímo výrazně pomohly i výlučně ostrovníkům. Kolik lidí by tu jinak diskutovalo, kdyby technologie stála co dříve? Teď jde jen o to dotace postupně snižovat až se dostanou přibližně na výkupní cenu z jakékoli jiné elektrárny.
Myslím, že navíc příspěvků ohledně výkupu tu ani nebylo tolik, aby bylo třeba omezovat.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputace: 521

Re: Změna podmínek pro registraci na fóru

Příspěvek od mypower.cz »

Uz jsme to tu kdysi resili ... v australii zadny dotacni system nebyl a fungovat to tam funguje. Ale tohle je jedno .. o tom by se dalo polemizovat donekonecna zdali dotacni system byl skutecna pricina zlevneni, nebo to byl prave spise technologicky pokrok v soucinnosti se zdrazovanim cen elektricke energie.

Rozhodne bych nerad aby mypower byl zachvili plny prispevku jako v diskuzi na czrea.org. Staci si pocist. Mam za to ze prispevky zde na foru o ostrovnich systemech jsou ponekud inteligentnejsiho razeni. Mozna to nekdo vnima naopak, pak ale zdali pro neho nebude vhodnejsi prave diskuze treba na czrea.org.

Mozna bych ani nemusel omezovat aktivaci uctu zde na foru tak, ze zalezi na me, zdali dotycneho pustim nebo ne. Pokud bych to nechal tak jak to tu bylo ve vychozim stavu automaticky, pak by tu bylo plno spamu.. A ejhle.. je to tu spamuprosté a taky to tak zůstane - dá se to tu číst. Pokud bych tu nechal diskutovat kdejakého zelenobonusníka, tak se zachvíli strhne diskuze o tom, zdali je lepsi resit podvojne ucetnictvi tak nebo onak, zdali je lepsi platit socialni prevodem nebo v hotovosti, kdy zajit na financni urad a nezlobte se ale to by to forum bylo skutecne hodne zasviněno a od nezavislosti a ostrovnich systemu docela hodne vzdaleno.

Nevim jak ostatni, ale ja bych tu rad cetl o baterkach, regulatorech, panelech, ne o tom, jak spravne zaplatit solarni dan, nebo jak chudacka clovicka se zelenym bonusem stat odira tak ze mu ho pristi rok nechce dat.

Me samotnemu to neni prijemne delat tyhle restrikce. Nepusobi to dobre, jsem si toho vedom, ale chci mit forum ciste a na tema, kvuli kteremu jsem ho zalozil a to je nezavislost, sobestacnost a (polo)ostrovni systemy.

A pokud uz nekoho chceme presvedcit, ze (polo)ostrov je vhodnejsi, co muze byt idealnejsiho nez hodit link na mypower.cz do nejake diskuze, kde si kuprikladu lide s vykupem budou strasne stezovat jak je to ubiji a vysava a jak je to zliklidovalo a zadluzilo atd .. Pak idealni stav, kdyz prijde takovy clovek sem, a zacne tu diskutovat o tom, jak se toho bordylku zbavit a prejit na ostrov :D . To bude IMHO urcite prinosnejsi.

EDIT: dodam ze me naprosto nevadi napriklad lide jako abrams. To je clovek, ktery sice ma doma elektrarnu s vykupem, ale pro toto forum dodal takove mnozstvi uzitecnych a relevantnich informaci, ze nekteri by mu za to meli snad i zaplatit (dokonce i ja). Toto je totiz naprosto vyjimecny clovek s obrovskym prinosem i pro komunitu ostrovniku i pres to, ze resi vykup, ale zde proste resi ostrovy a LiFeYPO4 a ruzne takove sem hodici se sobestacne veci, napriklad domaci pec na taveni kovu.
ace
Příspěvky: 98
Registrován: stř říj 26, 2011 10:55 pm
Reputace: 1

Re: Změna podmínek pro registraci na fóru

Příspěvek od ace »

mypower.cz píše:Uz jsme to tu kdysi resili ... v australii zadny dotacni system nebyl a fungovat to tam funguje. )ostrovni systemy.
Jenže ad Austrálie - to je z hlediska světa zanedbatelný trh a věřte mi, pokles cen u Číňanů (kteří dnes dominují)nastartovala téměř výlučně dotovaná poptávka z Německa, Španělska, Itálie, ČR atp. To byly naprosto gigantické objemy dodávek. A státy, které dotace nezavedly, nebo je mají minimální jako Austrálie, USA atp. toho pak chytře využily aniž by více k tomuto stavu výrazněji finančně přispěly... K vývoji by sice asi došlo i bez toho, ale asi stylem, že by panel nestál 4EUR/1W ale 3EUR/1W...
Mně se také nelíbí zdejší solární velkoparky (a už vůbec ne někteří jejich vlastníci včetně ČEZu) ale proti "baráčníkům" nic nemám. Čistě jen ostrovníci monopol ČEZu nedokáží účinněji ohrozit.

Samořejmě si máte právo určovat na svém serveru podmínky, jaké uznáte za vhodné.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputace: 521

Re: Změna podmínek pro registraci na fóru

Příspěvek od mypower.cz »

Čistě jen ostrovníci monopol ČEZu nedokáží účinněji ohrozit.
Neni potreba ho ohrozovat - at si existuje. Vzhledem k pomeru moci/velikosti CEZu a ostrovnika jednotlivce to ani nejde CEZ ucinne ohrozit. Mozna zajimavejsi cesta pro dotycneho jednotlivce je se naucit byt na nem nezavisly. Nepotrebovat ho .. totalne k nicemu. Pak je totiz jeho (ne)existence pro dotycneho naprosto irelevantni.

Jinak jeste pro objasneni.. Nemam nic proti tomu, kdyz se dva/vice sousedu domluvi a budou si prodavat prebytky. Prinejmensim cosi usetri na distribucnich poplatcich, protoze to je lokalni a ciste privatni distribuce - privatni a ciste dobrovolna vec mezi nimi do ktere nikomu nic neni i kdyby tuto sousedskou distribuci zakazoval jakykoliv zakon (udelaji to potajnu). Soused ma moznost prebytky neodebrat a v te souvislosti je sousedovi taky pochopitelne neplatit, kdykoliv se rozhodne. Na fakture za elektrinu ale odstranit poplatky za OZE (i kdyz nejsou zavratne, coz je pouze otazka meritek) jaksi dobrovolne nelze - leda prejit na ostrov a energii si zajistit bez distributora, pak to samozrejme lze.

Ohledne zlevneni technologie v dusledku velkych nemeckych odberu - nemate s cim srovnat. Nemame k dispozici druhou planetu zemi abychom zjistili, ze bez dotacniho systemu by to neslo. Kdo vi jak by to dopadlo. Mozna jeste lepe nez dnes, kdy to vlady takto dotacemi a prerozdelovanim penez danovych poplatniku pokrivily ve prospech jednech na ukor druhych.
bert
Příspěvky: 365
Registrován: stř zář 07, 2011 10:09 pm
Reputace: 11

Re: Změna podmínek pro registraci na fóru

Příspěvek od bert »

Už len povyhadzovať všetkých čo už sú tu, síce prispievajú radami, ale zároveň predávajú elektrinu a okrem nových a neaktívnych, nás tu zostane asi polovica. :? Tak isto - ponúkneš On-grid menič na predaj - letíš :?: Tiež vnímam niektoré témy ako zanášanie nepodstatným a nesúvisiacim "bordelom".
To že mi niektorá téma alebo nejaký názor nesedí, asi ešte neznamená, že inému nemôže pomôcť.

Už sa tu podarilo vyštvať "PTC"-ho, za jeden jeho príspevok. Ten obsahoval 4 vety. Prvá (odborná) možno zachránila život alebo majetok niekoľkým kutilom (po odchode PTC, ju potvrdilo viacej prispievajúcich). Ďalšie dve vety poukazovali na nebezpečnosť, s trochu uštipačnou poznámkou (ala hasiči, zváračkonabíjačka) ktorá naštartovala admina a pár ďaľších ľudí obuť sa do PTC-ho. V poslednej vete sa pritom vopred ospravedlnil, ak by sa jeho príspevok niekoho dotkol. No to asi nestačilo a niektorý sa k tomu asi ani neprečítali. Vôbec sa nečudujem, že po takých reakciách, zmazal svoje príspevky a odregistroval sa.

V poslednej dobe to už vyzerá, že ak niekto nenadáva na štát, monopoly, dane atď, nemá tu už ani čo povedať.

Dúfam, že môj názor niekoho nevytočil natoľko, aby ma za to vyhodil. Ak áno dovoľte mi ešte poďakovať všetkým, ktorý tu písali a píšu vecne k pôvodnej téme a pomohli mnohým svojími skúsenosťami, alebo trebárs aj poukázaním na svoje vlastné chyby.

Prajem všetkým veľa slnka. *sun*
Petr

Re: Změna podmínek pro registraci na fóru

Příspěvek od Petr »

bert: Mám pocit, že plácáte páté přes deváté. PTC se vyštval sám, dobře věděl co a kam píše, dobře věděl, že novela zákona je pro spoustu lidí zde nepřijatelná a považují ji za zásah do svých občanských svobod a ještě se pomstil. V poslední době to vypadá, že se tu srocují samí výkupníci a ziskuchtivci a já s adminem v tomto souhlasím, že pokud server je o ostrovech, tak tu výkupy ani zelené bonusy nemají co hledat. Docela i souhlasím s tím, že je dobré to zavčas zarazit. Nikde nevidím, že by admin měl něco proti diskuzím na téma ostrovy. Nikde nevidím, že by admin někoho vyhodil. V případě PTC padlo varování, nikoliv vyhození. Nepřekrucujte fakta.

Ještě chci doplnit, že jak píše admin o tom abclinuxu a vy o ongrid měničích zde, tak to sedí přesně. Co myslíte, že by se stalo, kdyby na ábíčku někdo prodával licence na Windows? No poslali by ho do GTFO (Get The Fuck Off = vypadni). Oproti tomu, jak admin už v jistém případě zde dokázal, komerční inzerce na výprodej ongrid měničů zde prošla bez problému. Co si pamatuji, že neprošlo a i ostatní to sepsuli, byla nabídka stylem "máme skvělé ceny, ale jsou tajné, zavolejte si". Nedivím se.
Naposledy upravil(a) Petr dne sob úno 02, 2013 2:53 pm, celkem upraveno 2 x.
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2176
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputace: 96
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Změna podmínek pro registraci na fóru

Příspěvek od gupa »

ace píše: I když se to v ČR s dotacemi přepísklo, tak zapomínáte na jednu zásadní věc. Kdyby Německo a EU po r. 2000 nerozjelo dotační systém, tak by nedošlo k tak výraznému poklesu technologie a panely by stály minimálně 5 násobek. Velmi dobře si pamatuji ceny přes 4EUR/1W.
To je špatná představa. Cokoli, co je dotované, čínský výrobce a hlavně obchodník ví. Takže je nelogické si myslet, že kdyby bylo méně peněz a nebyly dotace, žeby byly prostředky pro FVE dražší. V mém oboru se právě dotací prostředky zvedly na dvou a trojnásobek své reálné hodnoty. Proč? Protože obchodníci chcou vydělat a marže tak jsou i daleko přes 50%. Kupříkaldu stroj, který stál 32 tisíc dnes kvůli dotacím stojí 70. Výkecy typu že se zdražuje kvůli naftě nebo energiím jsou jen klamáním. Přesně např. okolo paliv lže Česká pošta, která rujnuje svou cenovou politikou drobný babský prodej. Kdysi bylo poštovné za doporučenou záslilku o rozměrech v součtu do 90cm 24Kč a ženský nakupovaly jak vzteklé, dnes za 70Kč se můžou na celý internetový obchod vykašlat, když chcou např. nějakou blbost za 50Kč. Nafta stojí posledních 8let stále stejně. Ale Česká pošta zalže, rozprodá se potajmu na tři soukromé a.s. Už musím končit, protože si vzpomínám na utahování opasků našeho zachránce Kaluse a povinné daně pro OSVČ, když se stal Zeman premiérem. Takže víceméně dnešní situace je jako kniha Kapitál, kdy se už jen analyzují negativní důsledky kapitalismu.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
Pavel.Simon
Příspěvky: 101
Registrován: čtv zář 08, 2011 9:13 pm
Reputace: 1
Bydliště: Liptov
Kontaktovat uživatele:

Re: Změna podmínek pro registraci na fóru

Příspěvek od Pavel.Simon »

Ja to beriem ako prirodzený očistenie mechanizmus. Zameranie je jasné a preto súhlasím.
Čo sa týka toho zlacnovania: myslite si, že by sa toho masovo chytili Číňania keby tam nebol boom? Prečo sa nechýbajú, tenkych filmov, ElektroMobilov, letectva, ponoriek, ... Všetkého nie masoveho?
1. 4 x 225 Wp Sunway do 24/135 AGM do 1 x Involar 250 W z i4WiFi - beží večer
2. 4 x 225 do 4 Involar od i4WiFi - beží občas (riešim druhý akumulátor)...
https://EnergiaWeb.sk
matej
Příspěvky: 826
Registrován: čtv zář 01, 2011 6:30 pm
Reputace: 45

Re: Změna podmínek pro registraci na fóru

Příspěvek od matej »

Osobne nemám na toto vyhranený názor. Mali by sme mať slobodu ale na druhej strane fór je veľmi veľa a každé môže byť zamerané na to či ono. V podstate sa mi páči že tu diskutujeme len o ostrovoch. Dokonca mám taký pocit, že ľudia ktorí majú ostrovné systémy sú akosi "ľudskejší" ...
Tak či tak, rád by som upriamil pozornosť na jeden článok kde je znázornený vývoj cien FV panelov od roku 1977 až po dnešok. Od roku 2003 do 2008 cena panelov v podstate stagnovala, a potom je vidieť zlom (zo 4 na 2 USD/Wp) v cenách panelov medzi rokom 2008 a 2009 keď sa začalo v Nemecku a ďalších krajinách dotovať a vo veľkom stavať .. a potom cena ďalej klesá.
Najlepšie bude nech si každý sám utvorí názor, či dotovanie FV elektrární bolo alebo nebolo významné z hľadiska poklesu cien..
clanek_hn.jpg
Pravda a Láska zvítězí!.
Uživatelský avatar
gupa
Příspěvky: 2176
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputace: 96
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Změna podmínek pro registraci na fóru

Příspěvek od gupa »

Naopak. Já tam vidím čtyři kopečky, to znamená vzrůsty. Co je zapříčinilo?. Podle všeho dotace. Muselo by se to srovnat s německými programy podpor FVE, nebo lépe nějakou statistikou EU ohledně vuvolněných výší dotací. Čím více peněz se uvolní, tí více roste kopec.

Něměla jít ta křivla podle zákonů, které jsou v článku popsané, přímo dolů? Myslím si, že právě zkrouhnutí ceny dotované energie se ukončilo naplavování cen a konečně s nakloněnou rovinou poslední tři roky spadla. Proč? Opět jak jsem napsal, číňští obchodníci a výrobci ví co se děje nebo bude dít i tři roky dopředu. Zvednou cenu může uzavření fabriky nebo celní bariéra.

edit:
Aby jste věděli jak to EU s náma myslí dobře, tak jsem našel dva dokumenty o ochraně před FVE články a panely. Jsou poměrně nové a zajímavé v tom smyslu, že volný trh si vykládá EU a Čína po svém.
c_26920120906cs00050015.pdf
(1.31 MiB) Staženo 134 x
c_34020121108cs00130023.pdf
(1.31 MiB) Staženo 115 x
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
Uživatelský avatar
vata
Příspěvky: 1403
Registrován: pon zář 12, 2011 11:32 am
Reputace: 93

Re: Změna podmínek pro registraci na fóru

Příspěvek od vata »

Zdravím,

já si myslím, že tohle vyhranění je krok špatným směrem. Slunko je skvělá věc, a rozdíly v tom, jak kdo jeho využití financuje jsou myslím nepodstatné. Z každé FVE na střeše mám já osobně radost, kterou mi motivace vlastníka rozhodně nezkazí.
Tohle fórum se specializuje diskutujícími. Kolegové, kteří se chtějí bavit o výkupu asi brzy zjistí, že tu převažuje trochu jiný světový názor. Občas i někdo někoho vyštípe, to se prostě děje mezi slepicemi i mezi lidmi. Určitě bych ale nedoporučovala tuhle politiku (zavírání dveří) nějak zobecnit.
Každý slušně formulovaný příspěvek může tento server obohatit, Filipovo jistě dobře míněné gesto má ale podle mě potenciál zdejší komunitu izolovat a možná časem i vyčerpat.
No, mezi námi, občas si zanadávat a zakonspirovat si směrem k naší dotační politice může být občas i osvěžující :)

edit: právě jsem si dočetla teď už uzavřené vlákno na téma ostrov nebo zelený bonus, a musím otevřeně konstatovat, že jsem docela zklamaná z klesající kultury příspěvků a ze závěru toho vlákna jsem vyloženě zděšená. Myslím, že uzamčení toho vlákna je dost nešťastný argument ve prospěch myšlenky energetické soběstačnosti :(
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2773
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Reputace: 427
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: Změna podmínek pro registraci na fóru

Příspěvek od abrams »

mypower.cz píše: ...

EDIT: dodam ze me naprosto nevadi napriklad lide jako abrams. To je clovek, ktery sice ma doma elektrarnu s vykupem, ale pro toto forum dodal takove mnozstvi uzitecnych a relevantnich informaci, ze nekteri by mu za to meli snad i zaplatit (dokonce i ja). Toto je totiz naprosto vyjimecny clovek s obrovskym prinosem i pro komunitu ostrovniku i pres to, ze resi vykup, ale zde proste resi ostrovy a LiFeYPO4 a ruzne takove sem hodici se sobestacne veci, napriklad domaci pec na taveni kovu.
Zdravím ,

děkuji za kompliment ;-) .

Jsem velice zklamaný jak to u nás dnes "funguje" ... holt čezká cesta :uh: Od začátu podpory OZE stíhá jeden podraz další ... schválně co si vymyslí dalšího :evil: . Však už se zabývám přechodem na 4kWp ostrov :mrgreen: .

Souhlasím s myšlenkou , že podpora FV pomohla podstatně snížit ceny FV panelů vlivem zvíšené poptávky a souběžně urichlenému vývoji nových technologií a také výrobců přibývalo jak hub po dešti .

"Pár" ostrovníků ČEZ nemůže nikterak přímo ohrozit , ale ČEZ se bojí popularizace a rozšiřování ostrovů kvůli ohrožení mocenského postavení . ČEZ a spol. chtějí lidi věřící na nedostatek vlastní el. a že se musí xx TWh ročně dovážet aby se pokryla domácí spotřeba , současně stejnými argumety obhajují prolomení těž. limitů , současně bečí že nemají prachy na modernizaci zastaralých uhláren - aby splnili exhalační limity EU ke kterým se sami zavázali , tak spalují spolu s hnědým huhlím i biomasu (převážně štěpku) , víte někdo kolik % z námi placené podpory OZE jde na tuto "část" OZE ? Mě se to nepovedlo najít , nějakých xx% to určitě bude :hell: a co stím začali tak cena štěpky vzrostla x krát a stala se nedostatkovým zbožím :uh: . Nedivil bych se kdyby se manažeři ČEZu probouzeli ze spánku hrůzou z nočních můr o "svých" klientech vracejících elektroměry se slovy "děkuji , už nechci - jdu do ostrovu" :yes: .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Havlas
Příspěvky: 180
Registrován: úte bře 20, 2012 9:39 pm
Reputace: 9

Re: Změna podmínek pro registraci na fóru

Příspěvek od Havlas »

Jenže dostačující ostrov pro rodinu je zatím utopie, jenom v soláru by to v zimě znamenalo tak 15kW v panelech. Tím pádem se to nikdy nevrátí ekonomicky.
Uživatelský avatar
abrams
Příspěvky: 2773
Registrován: ned črc 17, 2011 12:19 pm
Reputace: 427
Lokalita: Brno
Bydliště: Brno

Re: Změna podmínek pro registraci na fóru

Příspěvek od abrams »

Havlas píše:Jenže dostačující ostrov pro rodinu je zatím utopie, jenom v soláru by to v zimě znamenalo tak 15kW v panelech. Tím pádem se to nikdy nevrátí ekonomicky.
Zdravím ,

něco takového jsem netvrdil ... popis noční můry sem myslel obrazně :lol: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Havlas
Příspěvky: 180
Registrován: úte bře 20, 2012 9:39 pm
Reputace: 9

Re: Změna podmínek pro registraci na fóru

Příspěvek od Havlas »

jasně :D taky bych to nejradši udělal, říct jim strčte si elektroměr do horního zevního. Je to můj cíl ale je ještě daleko. :yes:
SJM
Příspěvky: 586
Registrován: pon dub 23, 2012 2:51 pm
Reputace: 6

Re: Změna podmínek pro registraci na fóru

Příspěvek od SJM »

Nevím jak je zpoplatněna nová přihláška k odběru z DS, ale možná by bylo šlo mít připojení podle možností pouze na cca 6 měsíců.

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek