FV 1120Wp - stredni cechy

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
Odpovědět
alp
Příspěvky: 90
Registrován: úte led 29, 2013 10:11 pm
Reputace: 3

FV 1120Wp - stredni cechy

Příspěvek od alp »

Zdravim vespolek,
narazil sem na toto forum a velmi me zaujala sorta lidi tady a mnozstvi odborniku. Planuji takovou trosku mozna slozitejsi FV elektrarnu a budu rad za jakekoliv pripominky, zkusenosti apod.

Ponejprv, nebude se jednat o ostrovni system, proto se adminovi omlouvam, pokud je to ve spatne sekci, ale nenapada mne kam to lepe dat. Pripadne poprosim o presunuti. Dekuji.

Aktualni stav (co jiz mam a nechci to moc menit, bylo to za vyhodnou cenu :) ):
Pro ucely napajeni a zálohy rodinneho domu mam porizeno:
2x baterie Banner EnergyBull 230
Menic Meanwell TN-3000 (24V) zatim v rezimu UPS = nema vetsi zatez nez 40%

Na menic napojen cely dum krome velkych spotrebicu (tzn. mimo sporaku, pracky a dilny(3f)). = napaji svetla, lednici, internet, alarm, miniserverovnu, rekuperaci, cerpadla a kotel (peletky), televizi apod.

Jelikoz nase obec nema plyn a vetsina lidi maji elektrokotle, tak to obcas zlobi a mam vyzkouseno, ze to ups udrzi vice jak 12hodin. Pro vetsi vypadky mam jeste elektrocentralu s 2kw invertorem manualne startovanou a pripojenou na vstup upsky po jejim odpojeni od DS. Je to sice manualni, na druhou stranu nijak casto pouzivane, takze v pohode.

Jelikoz a protoze tento menic ma vstup na solarni panely, zvazuji rozsirit i o tuto komponentu.
Planem je porizen 3 az 4 solarnich panelu cca 280Wp a prepnuti menice do rezimu Power Saving.
Z dokumentace k nemu sem vyrozumnel, ze prioritizuje nabijeni baterii ze solaru a v pripade ze solar nestaci, pouzije DS. Dokud je energie v bateriich, jede z nich, pote bypassem z DS. To je asi tak to co mi vyhovuje, protoze porizovat menic, ktery umozni "slucovani" vykonu je celkem draha sranda. Navic tento umi "sloucit" formou nabijeni jak solarem tak pres DS paraelne. (nepocitam-li gridfree mikromenice, kterou sem objevil az tady na foru tento tyden :)). Tenhle menic me stal zlomek ceny takovychto sofistikovanych menicu (koupil sem jej za 1/2 ceny, je to original MW, akorat byl pul roku ve sklenene vitrine :))

Co ale resim a na co mi nestaci znalosti a budu rad za cenne rady:
- menic ma uveden vstup na solarni casti max 30A. Nejsem si jisty, jestli tam mohu dat 4panely - vyhlidnuty panel ma max proud 8.01A, zkratovy 8.58A coz je pri 4kusech 32A respektive 34,32A ... nerad bych aby menic odesel. Na druhou stranu predpokladam (a nevim jestli spravne), ze tyto hodnoty jsou "idealni". Jelikoz mam strechu 35stupnu sklon orientovanou na JZ, nepredpokladam, ze bych se dostal na "maximalni" hodnoty. Pripadne me napada pouzit nejaky jistici prvek, ktery by byl umisten mezi panely a menic a zajistil mi, ze pres nej pretece max. onech 30A (jistic, nebo autopojistky, nebo neco podobnyho). Je prosim tento predpoklad spravny ?
Nebo je lepsi jit na jistotu a poridit jen 3panely ?

Co si v teto souvislosti myslite o technologii gridfree a mikromenicich? Myslite si, ze by menic zvladl, kdybych mu do AC vystupu jeste pridal takovyto "mikromenic" ac hlidany proudovym relem, tak i tak tohle rele ma urcite nejake zpozdeni a muze ten menic zakukat na vystupu, coz bych nerad ...
Pro uplnost dodavam, ze mam i trvale spotrebice, takze nejakych 300W nebude problem spotrebovat trvale.
Otazkou je, jestli by bylo lepsi tento "mikromenic" dat pred menic MW, nebo az za. Z logiky veci mi prijde, ze az za, na druhou stranu si nejsem uplne jisty co udela ten invertor v MW, pokud se mu do prace bude "cpat" i nekdo jiny :).
Dalsi veci je pak tedy i pretok mikromenice do DS, ktery ale podle me, nemuze v tomto pripade nastat jelikoz by byl az za invertorovou casti MW.

Uznavam, ze existuji i elegantnejsi reseni, na druhou stranu bych rad vyuzil jiz to co mam a budu rad za rady k tomuto.

Dekuji mnohokrat vsem za nazory a zkusenosti.
drama
Příspěvky: 999
Registrován: čtv črc 28, 2011 12:01 pm
Reputace: 20

Re: FV 1120Wp - stredni cechy

Příspěvek od drama »

Jestli to dobře chápu, tak Vám ten měničoregulátor pěkně rychle vycyklí baterie. Trvalá spotřeba 300W to je tedy maso... Já bych začal nejprve s úsporami na straně spotřebičů. Mikroměnič bych do toho nemíchal. Pokud se bojíte velkého proudu, můžete z toho udělat dva stringy, má-li regulátor MPPT.
bert
Příspěvky: 365
Registrován: stř zář 07, 2011 10:09 pm
Reputace: 11

Re: FV 1120Wp - stredni cechy

Příspěvek od bert »

drama píše:...má-li regulátor MPPT.
Žiaľ menic Meanwell TN-3000 má iba PWM.
SJM
Příspěvky: 586
Registrován: pon dub 23, 2012 2:51 pm
Reputace: 6

Re: FV 1120Wp - stredni cechy

Příspěvek od SJM »

Pokud uvažujete o 4 mikroměničích na 4 panely, potom byste za podobnu částku mohl pořídit poměrně kvalitní MPPT solární regulátor, který by nebyl tak jednoúčelový jako mikroměniče a umožnil by Vám větší variabilitu do budoucna. Ovšem zmíněné tři FV panely by na Váš měničo-regulátor asi šly, efektivnost jejich využití bude nižší.
alp
Příspěvky: 90
Registrován: úte led 29, 2013 10:11 pm
Reputace: 3

Re: FV 1120Wp - stredni cechy

Příspěvek od alp »

drama píše:Jestli to dobře chápu, tak Vám ten měničoregulátor pěkně rychle vycyklí baterie. Trvalá spotřeba 300W to je tedy maso... Já bych začal nejprve s úsporami na straně spotřebičů. Mikroměnič bych do toho nemíchal. Pokud se bojíte velkého proudu, můžete z toho udělat dva stringy, má-li regulátor MPPT.
Zdravim, no pokud sem dobre pochopil, tak to neni uplne o cykleni baterii, jako spis o spousteni prvku zajistujicich vstup pro invertor a zaroven i "dobijeni" baterii, ktere pak funguji v podobe doplneni energie pri vyssim odberu.

Co se tyce 300W trvale spotreby, s tim toho moc neudelam, mam proste doma serverovnu kvuli praci, ktera holt bezi furt :( ... uz takhle je optimalizovano (3servery proste neco sezerou)

MPPT bohuzel MW nema, ac se to leckde uvadi. Navic ani nema moznost "vypnuti" nabijecky baterii (aspon sem tuhle moznost nikde nenasel). Cimzto nejde, pokud se nemylim baterie nabijet externim MPPTeckem.
powersavingmode
powersavingmode
Naposledy upravil(a) alp dne čtv led 31, 2013 8:58 am, celkem upraveno 2 x.
alp
Příspěvky: 90
Registrován: úte led 29, 2013 10:11 pm
Reputace: 3

Re: FV 1120Wp - stredni cechy

Příspěvek od alp »

SJM píše:Pokud uvažujete o 4 mikroměničích na 4 panely, potom byste za podobnu částku mohl pořídit poměrně kvalitní MPPT solární regulátor, který by nebyl tak jednoúčelový jako mikroměniče a umožnil by Vám větší variabilitu do budoucna. Ovšem zmíněné tři FV panely by na Váš měničo-regulátor asi šly, efektivnost jejich využití bude nižší.
Zdravim, spise zvazuji 4panely pro napajeni MW (kvuli limitaci 30A na vstupu nejde vic) a k tomu paraelne 1-2 panely s mikromenici. Proste formou kombinace obojiho pro zvyseni vykonu. (hlavne mikromenic mi to neda do baterek, kdezto MW ano)
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputace: 521

Re: FV 1120Wp - stredni cechy

Příspěvek od mypower.cz »

Ja mel kdysi kvuli praci take doma 3 servery (klasicke desktop PC), trvala spotreba 300W. Zuby nehty jsem se branil ze to proste jinak nejde. Jde, ale muselo me k tomu az neco dokopat abych zjistil ze to skutecne jde. Byla to UPS ktera porad jecela kdyz mi v noci dochazely baterky behem mych zacatku s FV. 300W trvale zateze neni nezbytne nutne i kdyz si clovek mysli ze je a neni ochoten si pripustit ze neni.

Schvalne .. jaka je trvala zatez vasich 3 serveru? :)
drama
Příspěvky: 999
Registrován: čtv črc 28, 2011 12:01 pm
Reputace: 20

Re: FV 1120Wp - stredni cechy

Příspěvek od drama »

alp píše: Zdravim, no pokud sem dobre pochopil, tak to neni uplne o cykleni baterii, jako spis o spousteni prvku zajistujicich vstup pro invertor a zaroven i "dobijeni" baterii, ktere pak funguji v podobe doplneni energie pri vyssim odberu.
Máte pravdu, podle toho obrázku to cyklovat nebude, ale taky to nebude dodávat nic ze soláru ;), vše pojede ze sítě. Pokud jí odpojíte, tak to vycucne baterii, bude-li P_fv<P_spotrebicu.
alp
Příspěvky: 90
Registrován: úte led 29, 2013 10:11 pm
Reputace: 3

Re: FV 1120Wp - stredni cechy

Příspěvek od alp »

mypower.cz píše:Ja mel kdysi kvuli praci take doma 3 servery (klasicke desktop PC), trvala spotreba 300W. Zuby nehty jsem se branil ze to proste jinak nejde. Jde, ale muselo me k tomu az neco dokopat abych zjistil ze to skutecne jde. Byla to UPS ktera porad jecela kdyz mi v noci dochazely baterky behem mych zacatku s FV. 300W trvale zateze neni nezbytne nutne i kdyz si clovek mysli ze je a neni ochoten si pripustit ze neni.

Schvalne .. jaka je trvala zatez vasich 3 serveru? :)
93W-112W podle zateze kus. K tomu lednice, internetova linka, kamerovy system, rekuperace bezi taky furt. Tech 300W je po optimalizaci ... Vim ze je to hodne, ale holt se neda svitit (ani se nesviti :))
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputace: 521

Re: FV 1120Wp - stredni cechy

Příspěvek od mypower.cz »

nemyslim zatez ve wattech ale ve strojovem case. Ono je totiz docela naprd nechat bezet server, ktery 90 procent casu je v necinnosti.. Tezite na tom aspon bitcoiny? Kdyz uz to trvale spotrebovava tolik kolik to spotrebovava? Pokud ne, jsem presvedcen, ze jste schopen to treba diky virtualizaci srazit nejmene 3x a dva stroje uplne vyhodit. Mimochodem, jak rikam, myslel jsem si taky ze to nejde. Ale jako samozrejme je to na vas. Ja mam praktickou zkusenost takovou jakou pisu ;)
alp
Příspěvky: 90
Registrován: úte led 29, 2013 10:11 pm
Reputace: 3

Re: FV 1120Wp - stredni cechy

Příspěvek od alp »

mypower.cz píše:nemyslim zatez ve wattech ale ve strojovem case. Ono je totiz docela naprd nechat bezet server, ktery 90 procent casu je v necinnosti.. Tezite na tom aspon bitcoiny? Kdyz uz to trvale spotrebovava tolik kolik to spotrebovava? Pokud ne, jsem presvedcen, ze jste schopen to treba diky virtualizaci srazit nejmene 3x a dva stroje uplne vyhodit. Mimochodem, jak rikam, myslel jsem si taky ze to nejde. Ale jako samozrejme je to na vas. Ja mam praktickou zkusenost takovou jakou pisu ;)
jj, to je jasny, tohle sem take resil a opravdu je to o tom ze ty servery maji permanentne co delat (realtime replikace produkcniho prostredi) ...
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputace: 521

Re: FV 1120Wp - stredni cechy

Příspěvek od mypower.cz »

alp píše:
mypower.cz píše:nemyslim zatez ve wattech ale ve strojovem case. Ono je totiz docela naprd nechat bezet server, ktery 90 procent casu je v necinnosti.. Tezite na tom aspon bitcoiny? Kdyz uz to trvale spotrebovava tolik kolik to spotrebovava? Pokud ne, jsem presvedcen, ze jste schopen to treba diky virtualizaci srazit nejmene 3x a dva stroje uplne vyhodit. Mimochodem, jak rikam, myslel jsem si taky ze to nejde. Ale jako samozrejme je to na vas. Ja mam praktickou zkusenost takovou jakou pisu ;)
jj, to je jasny, tohle sem take resil a opravdu je to o tom ze ty servery maji permanentne co delat (realtime replikace produkcniho prostredi) ...
Taky doma replikuju. A jeste do toho rdiff-backupuju. Bez toho bych nemel jistotu. 20 paralelne bezicich mysql serveru na ruznych portech ktery kazdy obsahuje nekolik desitek databazi z produkcniho serveru + cely hostingovy server, tedy jeho filesystem.. samozrejme vcetne mypower.cz .. I toto jde .. Nechcete mi napsat SZ ? Treba vam budu schopen s konkretni veci pomoci ze svych zkusenosti a zjistime spolecnymi silami ze skutecne muzete spotrebu IT infrastruktury jeste snizit a to az tak ze by jste to necekal (stejne jako ja :) ).
alp
Příspěvky: 90
Registrován: úte led 29, 2013 10:11 pm
Reputace: 3

Re: FV 1120Wp - stredni cechy

Příspěvek od alp »

Zdravim,
trosku jsme se dostali k jinemu tematu.
Tak bych se zeptal konkretne. Ma-li menic vstup maximalne 30A, myslite ze je mozne k nemu pripojit 4panely ktere daji v souctu 32A a pocitat s tim, ze je to hodnota "laboratorni" a ve skutecnosti nikdy vice jak 30A mit nebudou ?

Pripadne zvolit nejakou formu omezeni proudu napriklad vlozenim 29A pojistek ?
matej
Příspěvky: 826
Registrován: čtv zář 01, 2011 6:30 pm
Reputace: 45

Re: FV 1120Wp - stredni cechy

Příspěvek od matej »

Já bych se toho nebál. Pŕes 30A tam bude jenom výjimečně a na krátkou dobu <1min.
Pravda a Láska zvítězí!.
alp
Příspěvky: 90
Registrován: úte led 29, 2013 10:11 pm
Reputace: 3

Re: FV 1120Wp - stredni cechy

Příspěvek od alp »

matej píše:Já bych se toho nebál. Pŕes 30A tam bude jenom výjimečně a na krátkou dobu <1min.
no a z toho mam prave strach. v manualu pisou, ze je tam jistena na max 30A a pri prekroceni se ma poslat do servisniho strediska :(
drama
Příspěvky: 999
Registrován: čtv črc 28, 2011 12:01 pm
Reputace: 20

Re: FV 1120Wp - stredni cechy

Příspěvek od drama »

Podle osobní zkušenosti s obdobnými panely Vám tam ve špičce poteče přes 50A. (Optimální postavení slunce, zima a náhle slunce vykoukne z mraků.)
alp
Příspěvky: 90
Registrován: úte led 29, 2013 10:11 pm
Reputace: 3

Re: FV 1120Wp - stredni cechy

Příspěvek od alp »

drama píše:Podle osobní zkušenosti s obdobnými panely Vám tam ve špičce poteče přes 50A. (Optimální postavení slunce, zima a náhle slunce vykoukne z mraků.)
chcete tim rict, ze uvadena data v datasheetech jsou nesmysl ? ... to by pak museli drive nebo pozdejc vyhoret vsechny regulatory ... to je dost divny ne ? Kazdy ma nejake omezeni a nejak se mi nezda ze by je bylo nutne zivit na 10% pro "jistotu" ...
drama
Příspěvky: 999
Registrován: čtv črc 28, 2011 12:01 pm
Reputace: 20

Re: FV 1120Wp - stredni cechy

Příspěvek od drama »

To tím rozhodně říct nechci. Spíš jde o jejich interpretaci. Při ideálních podmínkách lze dosáhnout špičkového výkonu 1,2 nominální hodnoty (Wp). Vypočtěte si proud sám a řekněte mi, zda se pletu. Pomiňme teď, že lepší regulátory si berou tolik proudu, kolik si řeknou.
alp
Příspěvky: 90
Registrován: úte led 29, 2013 10:11 pm
Reputace: 3

Re: FV 1120Wp - stredni cechy

Příspěvek od alp »

drama píše:To tím rozhodně říct nechci. Spíš jde o jejich interpretaci. Při ideálních podmínkách lze dosáhnout špičkového výkonu 1,2 nominální hodnoty (Wp). Vypočtěte si proud sám a řekněte mi, zda se pletu. Pomiňme teď, že lepší regulátory si berou tolik proudu, kolik si řeknou.
ok, to uz zni rozumne i pro laika :) diky za nazor.
alp
Příspěvky: 90
Registrován: úte led 29, 2013 10:11 pm
Reputace: 3

Re: FV 1120Wp - stredni cechy

Příspěvek od alp »

zdravim, prosim admina o uzavreni, ci klidne smazani ... menic mi umrel, tudiz dojde k radikalni zmene reseni a tahle diskuze je uz neaktualni ...

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek