First Solar FS-382

Polykrystalické, monokrystalické, amorfní, nebo jejich kombinace? Zapojení panelů, provozní napětí a proud, montáž panelů, vliv počasí na panely (zima, kroupy, bouřka), jištění panelů před bouřkou, atd.
LIX
Příspěvky: 856
Registrován: pon črc 30, 2012 3:43 pm
Lokalita: Trnava
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 4900
Kapacita baterie [kWh]: 7,5
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

First Solar FS-382

Příspěvek od LIX »

Jeden známi, neznámi ma oslovil s tým že má asi paletnu a pól panelov First Solar FS-382. Chcem sa Vás spýtať či používate niekto panele tejto značky a čo je to vlastne zač. Hovoril mi že sú kvalitné. Mám už síce na strechce Schoot asi 107, ale zatial iba dva kusy tak začínam uvažovať že ich predám lebo sú skoro nové a rozmýšlam že od neho kúpim aspon 6 kusov. Jediné čo sa mi na nich nepáči je že nemajú hliníkový rám okolo skla. Myslíte si že by sa dali prichytiť aj bez rámu, alebo ho treba vyrobiť? Zasa aby sa mi to zbytočne nepredražilo. Na internete som niekde videl že jeden panel stojí okolo 50€ čo sa mi zdá byť dosť málo za 80W, ja by som sa pokúsil vyriešiť cenu aspon 40€ aby kôli tomu rámu. Otázka na vás, mám ísť do toho alebo mám zostať pri schoot asi 107?
Pridávam fotku z odfoteným zadným štítkom panelu..
Přílohy
20130108_142114.jpg
007ToMMaS
Příspěvky: 1095
Registrován: sob zář 15, 2012 8:53 pm

Re: First Solar FS-382

Příspěvek od 007ToMMaS »

predpokladám že keď nemajú rám dajú sa prichytiť ako bezrámové teda to je moje tušenie ;) Hliníkové profily čo sa používajú na rámy som kdesi videl aj tu na fóre bol odkaz na ten AL profil. K panelom treba skúsiť prípadne zistiť čo to je ale nie ako ja keď som zistil že mám na ruke panely za super cenu a zobral som len 4ks a lutujem že som nezobral viac. Hovorím o tých mojich 240Wp :wall: :wall: :wall:
3,2kWp REC320NP - juh
3,6kWp - Phonosolar PS450M5GFH-24/TH- východ
2x IGridSV-IV5.6KW, 2x Li-ion - 48V / 156Ah =312Ah
Uživatelský avatar
matymat
Příspěvky: 11
Registrován: pon čer 11, 2012 8:26 pm

Re: First Solar FS-382

Příspěvek od matymat »

hlavní nevýhodou panelů Firstsolar je fakt, že jsou vyrobeny ze sloučeniny CdTe, tedy kadmium-tellurid. Kadmium je těžký kov a navíc vysoce toxický, proto po skončení životnosti těchto panelů budete šťastným vlastníkem toxického odpadu a bude pro Vás asi o něco složitější/nákladnější se ho zbavit. S panely FirstSolar si sice předplácíte i jejich recyklaci u výrobce, ale k výrobci budete muset panely nějak dopravit a to může být poněkud nákladná záležitost. A firma v době skončení životnosti panelů už nemusí existovat. Navíc si nejsem jist, že bych chtěl mít na střeše svého domu cokoliv toxického.
Montáž bezrámových panelů není žádný problém, pouze musíte zvolit patřičný montážní systém, který je určen právě pro bezrámové panely. Takový systém se liší hlavně ve svorkách, které drží panely ke konstrukci, jinak háky a vše ostatní je stejné.
Také je dobré se podívat do jejich technického listu, zda odpovídá především napětí Vašemu požadovanému způsobu využití, především zda vyhovují připojení na váš regulátor nebo střídač. U tenkovrstevných modulů se také může lišit správné zemnění.
LIX
Příspěvky: 856
Registrován: pon črc 30, 2012 3:43 pm
Lokalita: Trnava
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 4900
Kapacita baterie [kWh]: 7,5
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: First Solar FS-382

Příspěvek od LIX »

To by mi až tak neprekážalo, určite o 20 alebo viac rokov nájdem lahko miesto kde mi panele zoberú, aj za poplatok, to nevadí.
Práve tie svorky na bezrámové panele som nevedel nájsť na žiadnej českej stránke. (na slovenskej som sa ani nepokúšal hladať) Nie je takýto bezrámový panel náchylnejší na poškodie pri prevádzke? a podobone...
Regulátor mi to zvláda, mám MPPT do 150V, chcem ich aj tak zapájať paralelne kôli maximálnemu výkonu pri tienení.
Rozhodujem sa medzi týmito panelmi a panelmi Kaneka HB 110, tie majú aj rámy len zasa o nich nič neviem. A toto mi príde ako výhodná cena za ten firstsolar dať 40 až 50€ za jeden panel, len stále mi tam robí vrásky že je ten panel bez rámu. :D
luge
Příspěvky: 751
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK

Re: First Solar FS-382

Příspěvek od luge »

Krajné úchyty pre bezrámové panely http://shop.mypower.cz/montazni-material-1
Uživatelský avatar
matymat
Příspěvky: 11
Registrován: pon čer 11, 2012 8:26 pm

Re: First Solar FS-382

Příspěvek od matymat »

Toho, že jsou panely bezrámové se bát nemusíte, uchycení je spolehlivé. Možná naopak, tím, že jsou panely pouze "ve skle", nemáte tak na nich materiály s různou teplotní roztažností, což může mít pozitivní vliv na jejich životnost. Kaneka HB100 je poněkud jiná technologie než FirstSolar, jedná se o mikromorfní panely, kombinaci amorfního křemíku s vrstvou křemíkových mikrokrystalů. Jde o panel s dobrou účinností, zvlášť, pokud máte problém se zastíněním. Stejně jako pro všechny thin-film panely pro něj platí, že je třeba se řídit doporučením výrobce co se týče uzemnění, případně zakoupit přímo k tomu určenou zemnící sadu. Kaneky jsou na střechách domů k vidění mnohem více, než FirstSolar.

Zajímavé bezrámové panely v technologii CIGS vyrábí firma MiaSolé.
Přílohy
2.0 kWp Kaneka HB100
2.0 kWp Kaneka HB100

  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek