Multiseat jako úspora el.en.

Servery, desktopové počítače a notebooky, netbooky, PC monitory, periferie ...
Odpovědět
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputace: 521

Multiseat jako úspora el.en.

Příspěvek od mypower.cz »

Uvažoval někdo ze zdejších IT zdatnějších ostrovníků nad využitím výkonu jednoho PC pro dvě či více osob nikoliv jako server a tenky klient, ale jako skutecne jedno PC s vice stejnymi vstupne/vystupnimi periferiemi ? Já o tom vážně uvažuju a už jsem to chtěl hodněkrát zkusit nakonfigurovat ale nedostal jsem se k tomu. Na netu se povaluje několik návodů pro linux.

http://en.wikipedia.org/wiki/Multiseat_configuration

Pro ty kteří netuší o co jde, multiseat je konfigurace počítače (obvykle linuxového, ale možná to lze řešit i na widlích), kdy je k PC připojeno více myší, více klávesnic a více monitorů, sluchátek / reproduktorů a dotyčné PC obsluhuje každý monitor, myš a klávesnici odděleně jako něco co bych nazval "současně běžící víceuživatelský systém". Jedno PC tedy může současně s touto konfigurací posloužit třeba dvěma lidem aniž by se museli odhlašovat, nebo čekat na sebe, až jeden dokliká, odhlásí se pustí dalšího k PC a až bude moci klikat onen další. Pro běžnou práci je to použitelné, pochopitelně výkon stroje ani hardwarové prostředky nejsou neomezené, takže když jeden uživatel bude renderovat náročnou 3D scénu, tak druhý uživatel to bude mít zdechlé, ale klikací práce, prohlížení internetu, možná i přehrávání videa na jednom z monitorů s HW podporou by myslím bylo v pohodě. Ušetří se tak v podstatě cca 30W v případě miniPC oproti stavu kdy by byly v provozu 2 PC a 2 uživatelé na jednom PC vlastně efektivněji využijí strojový čas, kdy by jinak dotyčné PC čekalo v iddle smyčce (spalo).

Obrázek

Zvažuji tohle s dvoujádrovým notebookem Acer Aspire 5610Z, mám asi 5m VGA kabel, druhá myš a klávesnice by šla řešit bezdrátově a přes USB a drátová klávesnice a myš také přes USB, jeden monitor by byl LVDS a druhý VGA.

Vytunit to tak, aby se snadno dalo konfiguraci z multiseatu změnit na dualhead, tak to už by byla pecka ale zkusim i na tomto zapracovat. S multiheadem už si díky hraní si s xrandr celkem rozumím. S multiseatem zatím ne. Má někdo nějaké zkušenosti?

:read: :comp: :write: :comp: :read: :wood: :fuuu:
Uživatelský avatar
lwq
Příspěvky: 465
Registrován: úte dub 10, 2012 10:42 pm
Reputace: 14
Lokalita: Mělník
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8550
Kapacita baterie [kWh]: 32
Bydliště: MistyMountain
Kontaktovat uživatele:

Re: Multiseat jako úspora el.en.

Příspěvek od lwq »

Zajimava moznost, ale ... Myslim, ze reseni typu QuadCore Arm s OLED displejem pro klienty a server stejny QuadCore s vetsim diskem ... ze by tohle reseni melo byt daleko energeticky mene narocne, nez to multiseat reseni ... Jednotlive klienty vidim na cca. 12 W monitor, 10W QuadCore ... central-server 20W ... Tedy pri trech terminalech a serveru je to do 86W, kdyz pobezi vse. Normalne si tuhle energii vezme uz jeden pocitac/notas.
Uživatelský avatar
mypower.cz
R.I.P.
Příspěvky: 4927
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputace: 521

Re: Multiseat jako úspora el.en.

Příspěvek od mypower.cz »

No prave nad tim premyslim .. Pokud pocitame spotrebu jen pocitacu, tedy bez periferii. Muj notebook zere kolem 20W. Odkazovana quadcore strojovna (treba jako central server = 20W). To znamena ze zprovoznenim dvou quadcore (server a klient) budu zrat 40W. To neni moc zlepseni z pohledu spotreby.

Varianty:

1. Ted to je tak, ze bezi minipc (30W) + notebook (20W)
= dve oddelene PC = 50W / dva uzivatele

2. Jeden QuadCore Arm jako multiseat pri vyuziti "Display (Option) HDMI monitor / LCD panel with RGB or LVDS interface", HDMI = monitor1, LVDS = monitor2 (pokud to takto hardwarove jde) = asi vykonnejsi varianta protoze quadcore
= jedno multiseat PC = 20W / dva uzivatele

3. Jeden dvoujadrovy notebook jako multiseat pri vyuziti LVDS = monitor1, VGA = monitor2
= jedno multiseat PC = 20W / dva uzivatele

Vychazi energeticky lepe jeden stroj a vice monitoru nez architektura klient/server z pohledu spotreby vykonné jednotky, tedy to co je PC a neni periferie (monitor, klavesnice, tiskarna).

Odpovědět