Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je stř lis 21, 2018 3:23 am


Mikrozdroje do 10 kW

Nezařaditelné
PředchozíDalší

Re: Mikrozdroje do 10 kW

Příspěvekod SJM » stř úno 17, 2016 6:08 pm

kyocera píše:Pokud je FV systém v čistě ostrovní režim bez připojování na DS , tak ani ten výše uvedený chytrý elektroměr nepomůže.
Jinak o nás už ví všechno i bez chytrého elektroměru. Bylo sčítaní obyvatelstva a tak mají databáze kolik členů v domácnosti, kolik kdo obývá m2 , z jiné databáze se dozví jaké auto, jaký telefon,kam se volá, lokalizace polohy telefonu, jaká spotřeba plynu, jaká spotřeba energie i na účet v bance se umí podívat atd.
A palatební karty?
SJM
 
Příspěvky: 599
Registrován: pon dub 23, 2012 1:51 pm
Reputation: 6

Re: Mikrozdroje do 10 kW

Příspěvekod brumlaj » stř úno 17, 2016 6:13 pm

Dreambox píše:Galvanické oddělení je
https://cs.wikipedia.org/wiki/Galvanické_oddělení
Transformátorová vazba
Oddělovací NF MF VF trafa
Mechanické vazby
Ano Dreamboxi, ale pokud za trafem vezmeš jeden jeho vývod a například kvůli proudovému chrániči, nebo kvůli uzemnění pólu amorfů jej spojíš s PE, pak máš opět soustavy spojeny. Nespojíš-li, jsi v pohodě. Ještě pro Abramse, hned jak jsme se podivili nad tichem, tak je z ní největší medvědobijka za práva ovčanů. A pak že neslyšíme trávu růst.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 1448
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm
Reputation: 92

Re: Mikrozdroje do 10 kW

Příspěvekod kyocera » stř úno 17, 2016 7:10 pm

Informační článek v odkazu jsem přečetl pozorně. Ale stále mě z toho není jasné, proč navrhovaná pevná složka platby
má být až 80% ? / Těch 80% se neuvádí přesně v tomto článku, ale v jiném. /
Chápu, že současných 15% je málo, ale nestačila by pevná složka jen 30% jako to mají např. v Rakousku ?
% pevné složky a další souvislosti jsou např. zde.

http://ekolist.cz/cz/publicistika/nazor ... -zaplatite
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1500Wp FV panel 6ks 255Wp Kyocera , regulátor Victron E. 150V/70A ,aku 120ks článků NiCd každý 120Ah,
LF měnič Victron E.P.1200VA a LF měnič Modrý trpaslík 1500VA a LF Modrá trojka - 3000VA
Uživatelský avatar
kyocera
 
Příspěvky: 620
Registrován: čtv led 15, 2015 1:37 pm
Reputation: 143

Re: Mikrozdroje do 10 kW

Příspěvekod abrams » stř úno 17, 2016 9:12 pm

brumlaj píše:
Dreambox píše:Galvanické oddělení je
https://cs.wikipedia.org/wiki/Galvanické_oddělení
Transformátorová vazba
Oddělovací NF MF VF trafa
Mechanické vazby
Ano Dreamboxi, ale pokud za trafem vezmeš jeden jeho vývod a například kvůli proudovému chrániči, nebo kvůli uzemnění pólu amorfů jej spojíš s PE, pak máš opět soustavy spojeny. Nespojíš-li, jsi v pohodě. Ještě pro Abramse, hned jak jsme se podivili nad tichem, tak je z ní největší medvědobijka za práva ovčanů. A pak že neslyšíme trávu růst.

Zdravím ,

takže máme snad brát na vědomí , že PEN alias zem po které musíme chodit je nedílnou součástí a vlastnictvím distribučních sítí za jejichž používání (ať čtyři dráty , dva dráty či jen jeden drát ) jsme povini platit ? Nemohu si pomoct , ale to by znamenalo že celá zem patří distributorům :eek2: .
Zem / PEN dle mého názoru není unikátní částí el. ditribučního vedení na úrovni fáze/í :arrow: spoplatněná práce se koná jen za přítomnosti fáze či mezi fázemi . Samotná PEN žádnou práci nekoná , žádnou spoplatnitelnou práci nelze změřit :arrow: tudíž nelze za její nečinost vybírat bakšiš ! Nebo se snad distributorům el. platí za zemění blesko-svodů ?
Za směrodatné považuji číselníky na DS hodinách :mrgreen: ... dokud budou respektovat fyzikální zákony a né zřitivýcucy nějakých ouředníčků :uh: .

Alenka bude zítra v telce v pořadu "Máte slovo" od 21:15 na ČT1 ... jsem zvědav co bude krákat - jestli jen již známé či utrousí-li nějaký další hlod :sm1: .
K zmíněnému článku - nejedou při jeho čtení jsem viděl analogii s prohlášením prezidenta ČSSR o stabilní měně ... a následující den :eek2: :wall: ::cry2:: ::phocos-cx:: ... já to na vlastní kůži nezažil , ale z vyprávění pamětníků mám pokaždé husí kůži :eek2: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2305
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 247

Re: Mikrozdroje do 10 kW

Příspěvekod tomas » čtv úno 18, 2016 8:02 am

Ano abrams. Pokud za galvanickým oddělovačem soustavy zase propojíš tak galvanický oddělovač postará smysl a pokud toto "galvanické oddělení" někdo přijde změřit tak změří naopak velmi dobré galvanické spojení. Ono je to celé nesmysl poplatný odborné úrovni ERÚ. V tom vyjádření ERÚ mělo být správně energetické oddělení místo galvanického. ERÚ reguluje energetiku (takže energetické dodělení) a do technických detailů a norem my se neměli v ERÚ pouštět, zvláště když jim tam nikdo nerozumí.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1685
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 59

Re: Mikrozdroje do 10 kW

Příspěvekod solarni-panely.cz » stř kvě 04, 2016 7:18 pm

Tomáši, uvědomte si co od čeho je odděleno. Vstup Ac-In a výstup AC-Out u Studeru samozřejmě není galvanicky oddělen. Naopak je paralelně s distribuční soustavou propojen. Tzn. z hlediska legislativy a typu připojení rozlišujeme mezi AC-Coupling a DC Copupling systémy. Zdroj/generátor u AC-coupling systému (s AC vazbou) je tedy paralelně připojen k DS. Naopak FV panely jsou u DC Coupling systému od DS odděleny. Energetický zákon totiž pojednává o oddělení zdroje/generátoru el. energie od elektrizační soustavy. V našem případě se jedná o FV generátor neboli FV panely, které nejsou u systémů s DC vazbou vůbec ke střídači připojeny. Jsou připojeny přes MPPT do akumulátoru. A akumulátor je včetně AC/DC střídače od distribuční soustavy u Studeru oddělen a to galvanicky. Neodděleujeme tedy Studer Xtender od DS ale FV panely neboli zdroj/generátor od DS! Studer sám o sobě samozřejmě umí dodávat i do sítě, ale tato funkce bývá běžnému uživateli bez povolení dodávek do DS znepřístupněna.
Doporučuji zajít na školení profesní kvalifikace "Montér FV systémů" do Hradce Králové, kde Vám to rádi ostatní vysvětlí a sám si zapojení ověříte.

tomas píše:Studer pracuje paralelně s veřejnou distribuční sítí (když je k síti připojen) tak jako většina jiných hybridních nebo On-Grid střídačů na současném trhu. To že tyto střídače mají NF nebo VF trafo nebo jen tlumivku nemá na nic z právního a výsledného funkčního hlediska na nic vliv. Studer má jen rychlý signálový procesor a vysokou kvalitu, takže dokáže velmi rychle vyhodnocovat toky energií a reagovat na ně. Otázka je jestli je rychlejší (a jak dlouho bude) než elektroměry nebo případné analyzátory sítě od distributora. Pokud se změní iterační konstanta elektroměrů na půlvlnu, tak bude s velkou pravděpodobností v (!) i Studer a elektroměr započítá vše do spotřeby. Potom už jedině On-Line UPSka nabíjená vlastním zdrojem.
A galvanické oddělení dvou TNC(S) sítí je technický nesmysl. Může mít traf kolik chce za sebou, ale jakmile se vytvoří TNC(S) síť, tak ta bude vždy vodivě a měřitelně spojená s ČEZkou distribuční sítí, i kdyby byla třeba v Africe. Nebo má snad Robert mezí fází distribuční sítě a fází za Studerem nekonečný odpor nebo alespoň v řádech M ohm? Nemá, protože obě TNC(S) sítě mají společný jeden pól zdroje - PEN vodič (společnou planetu Zem). Můžete si tak galvanicky oddělovat kolik chcete a stejně je to u TNC(S) sítí prd platné.
Přílohy
schema-studer.jpg
http://www.solarni-panely.cz - Hybridní fotovoltaické elektrárny, Ostrovní systémy, HomeGrid - naše vlastní domácí síť. Oficiální zastoupení Studer Innotec pro ČR, servis střídačů Studer Innotec.
Uživatelský avatar
solarni-panely.cz
 
Příspěvky: 259
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm
Reputation: 10
 
  • 0


Re: Mikrozdroje do 10 kW

Příspěvekod redcrown » stř kvě 04, 2016 9:44 pm

Nejsem nejchytřejší a elektrice moc nerozumím, ale nejde tedy touto analogií jakýkoli on-grid střídat oddělit transformátorem na AC straně a aplikovat na něj toto tvrzení? Jestli tam jsou nebo nejsou baterii přeci není podstatné....
redcrown
 
Příspěvky: 290
Registrován: pát říj 12, 2012 7:15 pm
Bydliště: Jablonec
Reputation: 7

Re: Mikrozdroje do 10 kW

Příspěvekod Matess » stř kvě 04, 2016 10:18 pm

zeptam se mozna blbe... pokud uzemnim konstrukci panelu, pripadne menice, tak to bude stale galvanicky oddelene od PV pokud k zemi nepripojim zadny pol PV. Nebo se pletu? Galvanicke oddeleni by teda melo byt v pohode, ne?
Matess
 
Příspěvky: 443
Registrován: pon zář 09, 2013 4:16 pm
Bydliště: Šumperk
Reputation: 20

Re: Mikrozdroje do 10 kW

Příspěvekod kodl69 » stř kvě 04, 2016 11:08 pm

Ano, zem naštěstí není vlatnictvím dodavatelů elektrické energie. Ale jinak bych byl opatrný a u poloostrovů se raděj držel normy o náhradních zdrojích, kde je jasně napsáno, že musí být zajištěno, že zdroj nemůže dodávat energii do sítě, a další podrobnosti, jak to má být provedeno - určitě ne jenom přepínacími kontakty ve stykači. Podívej se na podmínky EON -ČEZ -pre - neoprávněná dodávka je stejnej zločin jako neoprávněný odběr - takže jsi postaven na roveň extrémně přizpůsobivých občanů s čokoládou místo elektroměru a duší z kola místo plynoměru.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2892
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 194

Re: Mikrozdroje do 10 kW

Příspěvekod solarni-panely.cz » stř kvě 04, 2016 11:30 pm

Galvanické oddělení u Studeru - zjednodušeně. Primární vinutí - AC-In (ČEZ,EoN,PRE), sekundární vinutí (akumulátor, FV panely, AC/DC střídač). Pokud je napětí na primárním vinutí vyšší než na sekundárním - za žádných okolností nemůže systém dodávat do sítě. Pokud je povolena dodávka do sítě, lze nastavit parametr Grid-Feeding na YES a je možné do sítě za určitých okolností i dodávat. Tento parametr lze u Studeru zamknout a běžný uživatel v EXPERT módu jej následně nemůže změnit. Parametr Grid Feeding YES fyzicky povoluje vyšší napětí na sekundárním vinutí než je na primárním a tím je případně možné dodávat i do sítě. Většina uživatelů Studeru má tento parametr samozřejmě nastaven na NO. Přenos energie mezi primárním a sekundárním vinutím je realizován indukčním tokem v jádře transformátoru (viz. obrázek). U AC-Coupling systémů (systémů s AC vazbou) naopak nelze FV panely od distribuční soustavy oddělit (jsou umístěny na straně AC-Out z měniče). FV systém s AC vazbou je tedy naopak s distribuční soustavou paralelně propojen. S měniči Studer Innotec Xtender je možné realizovat oba typy systémů jak AC tak DC Coupling, tzn. jak prokazatelně oddělené zdroje/generátory od DS tak paralelně připojené zdroje/generátory, případně kombinace obou. Oba způsoby jak AC tak DC mají své výhody i navýhody. Pro maximální nezávislost je vhodný typ s DC vazbou, pokud je povolena dodávka do sítě a zdroj může být paralelně připojený s DS je možné realizovat i sysém s AC vazbou.
Přílohy
galvanicke-oddeleni.jpg
Naposledy upravil solarni-panely.cz dne stř kvě 04, 2016 11:59 pm, celkově upraveno 2
http://www.solarni-panely.cz - Hybridní fotovoltaické elektrárny, Ostrovní systémy, HomeGrid - naše vlastní domácí síť. Oficiální zastoupení Studer Innotec pro ČR, servis střídačů Studer Innotec.
Uživatelský avatar
solarni-panely.cz
 
Příspěvky: 259
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm
Reputation: 10
 
  • 0


Re: Mikrozdroje do 10 kW

Příspěvekod kodl69 » stř kvě 04, 2016 11:40 pm

A co když k té dodávce předse jenom dojde? je to věc řízená počítačem, a ty, jak známo žijí vlastním životem. Zamčených parametrů už jsem viděl přepsaných, že by to bylo na knížku. Trafo nezajistí to, že nedojde k dodávce energie do sítě, to vyhodnocuje nějaká elektronika okolo, a u AC je to i o fázových posuvech, ne pouze směr proudu jak u DC, takže to vyhodnocuje ten počítač vevnitř, a co když, třeba díky rušení to vyhodnotí špatně - prostě nevidím to dobře, pokud nemá systém jeno DC vazbu, tj. jako on-line UPS. Ale když je potřeba něco prodat, tak se pro to musí i něco ohnout...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2892
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 194

Re: Mikrozdroje do 10 kW

Příspěvekod solarni-panely.cz » stř kvě 04, 2016 11:45 pm

kodl69 píše:A co když k té dodávce předse jenom dojde? je to věc řízená počítačem, a ty, jak známo žijí vlastním životem. Zamčených parametrů už jsem viděl přepsaných, že by to bylo na knížku. Trafo nezajistí to, že nedojde k dodávce energie do sítě, to vyhodnocuje nějaká elektronika okolo, a u AC je to i o fázových posuvech, ne pouze směr proudu jak u DC, takže to vyhodnocuje ten počítač vevnitř, a co když, třeba díky rušení to vyhodnotí špatně - prostě nevidím to dobře, pokud nemá systém jeno DC vazbu, tj. jako on-line UPS. Ale když je potřeba něco prodat, tak se pro to musí i něco ohnout...

Vyhodnocuje to velmi rychlý signální DSP procesor přímo ve Studeru cca 100x za sekundu - a fakt to neběží na Windows. :-) K přetokům opravdu nedochází NIKDY a to ani při přechodových jevech, změřeno a odzkoušeno přímo na 4Q elektroměrech distributorů :-) Parametr dodávky do sítě nemůže po uzamčení změnit nikdo jiný než servisní partner Studeru. Fázový posun je samozřejmě řešen také a to dokonce na značně rušených pseudosinusoidách z benzínových hobby-generátorů! Se Studerem zatím funguje 100% elektrocentrál včetně číňanů z Hornbachu a spol. Za 8 let co pracujeme s Xtenderem se nám, na rozdíl od jiných bateriových střídačů, nikdy nestalo že by se Studer Xtender nenafázoval na nějakou elektrocentrálu nebo síť.
http://www.solarni-panely.cz - Hybridní fotovoltaické elektrárny, Ostrovní systémy, HomeGrid - naše vlastní domácí síť. Oficiální zastoupení Studer Innotec pro ČR, servis střídačů Studer Innotec.
Uživatelský avatar
solarni-panely.cz
 
Příspěvky: 259
Registrován: sob led 07, 2012 2:47 pm
Reputation: 10
 
  • 0


Re: Mikrozdroje do 10 kW

Příspěvekod abrams » čtv kvě 05, 2016 6:41 am

Zdravím ,

vidím a cítím to stejně jako Kodl69 :arrow: 100% zamezení dodávky z FVE systému do DS jedině přerušením vodičů :yes: ato přepínač 1-0-2 , pořádný přepínací stykač , soustava vzájemě blokovaných stykačů , sekerou přetnutý přívod z DS ... . Kdekoli v systému včleněný AC/AC oddělovací trafo sice je galvanickým oddělením , ale vůbec nezabrání obousměrným tokům el. energie :uh: . Mimochodem , i můj obyč HF DC/AC měnič má galvanicky oddělený DC vstup od AC výstupu :mrgreen: . Přifázovaným měničům / střídačům nemám důvěru . Bo důvěřovat ňákýmu prográmku v nějakým kousíčku černýho plastu že nikdy neklopítne , neutrousí něco ven , děkuji , nikdy nechci . Pokud by někdy došlo k selhání mého přepínacího stykače v důsledku čehož by se do měniče dostala DS , tak měnič nejspíše udělá bum :hell: ale že by došlo k nelegální dodávce el. do DS nevěřím .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2305
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 247

Re: Mikrozdroje do 10 kW

Příspěvekod gupa » čtv kvě 05, 2016 7:19 am

Přepětím měnič běžně reaguje při odepínání zátěže. Taková běžná situace je u odporového typu zátěže kdy měnič reaguje docela slušně a proto neodpálí ostatní spotřebiče domácnosti. Velký problém ale nastává u triakové regulace a vůbec, u polovodičové regulace jako jsou invertorové svářečky a tp. Indukční zátěž je také docela pohyblivým napěťovým činitelem. Nevěřím, žeby měnič Studer byl takový zázrak a nedokázal pomrkávat s napětím. Ty testy by mne proto zajímaly, jak byly provedeny, jaký typ 4Q elektroměru byl použit, jaké spotřebiče a jaké simulace prověřeny.

Edit: Vůbec mne nezajímají kecy, typu to a ono, zamyká to v suprnastavení servisák, nepřetékáto, zajímá mne nejlépe video s osciloskopem a s napojenými měřáky a chybovým stavem 4Q elektroměru, protože ty dojdou do baráků po ACE 2000 co tu máme nyní po celé Moravě. A ion už error paměť má a funguje dobře.
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1620
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 55

Re: Mikrozdroje do 10 kW

Příspěvekod xxtt » čtv kvě 05, 2016 7:28 am

gupa píše:Přepětím měnič běžně reaguje při odepínání zátěže. Taková běžná situace je u odporového typu zátěže kdy měnič reaguje docela slušně a proto neodpálí ostatní spotřebiče domácnosti. Velký problém ale nastává u triakové regulace a vůbec, u polovodičové regulace jako jsou invertorové svářečky a tp. Indukční zátěž je také docela pohyblivým napěťovým činitelem. Nevěřím, žeby měnič Studer byl takový zázrak a nedokázal pomrkávat s napětím. Ty testy by mne proto zajímaly, jak byly provedeny, jaký typ 4Q elektroměru byl použit, jaké spotřebiče a jaké simulace prověřeny.

Edit: Vůbec mne nezajímají kecy, typu to a ono, zamyká to v suprnastavení servisák, nepřetékáto, zajímá mne nejlépe video s osciloskopem a s napojenými měřáky a chybovým stavem 4Q elektroměru, protože ty dojdou do baráků po ACE 2000 co tu máme nyní po celé Moravě. A ion už error paměť má a funguje dobře.

Ne, na zmenu záteže menič obvykle nereaguje prepetím. Neznám takové typy meniču a to je i navrhuji.
Triaková regulace se používá prakticke jen na softstartérech nebo regulaci bodových sváreček, jinde zrídka.
Invertorová svárečka nezpusobuje žádné problémy. Obecne muže nastat problém jen pri náhlém porerušení svárecího proudu na sekundární strane, ale ne v meniči, ale ve vnejším obvodu, pokud je náhodou nejaký ješte pripojený. Jinak to nevadí.
Indukční zátež je treba chápat jako indukčnost, a ne jako "pohyblivý napeťový činitel", to je takové vyjádrení jako amerika, které nic neríká.
xxtt
 
Příspěvky: 297
Registrován: úte pro 22, 2015 12:43 am
Reputation: 40

Re: Mikrozdroje do 10 kW

Příspěvekod xxtt » čtv kvě 05, 2016 7:31 am

solarni-panely.cz píše:
kodl69 píše:A co když k té dodávce předse jenom dojde? je to věc řízená počítačem, a ty, jak známo žijí vlastním životem. Zamčených parametrů už jsem viděl přepsaných, že by to bylo na knížku. Trafo nezajistí to, že nedojde k dodávce energie do sítě, to vyhodnocuje nějaká elektronika okolo, a u AC je to i o fázových posuvech, ne pouze směr proudu jak u DC, takže to vyhodnocuje ten počítač vevnitř, a co když, třeba díky rušení to vyhodnotí špatně - prostě nevidím to dobře, pokud nemá systém jeno DC vazbu, tj. jako on-line UPS. Ale když je potřeba něco prodat, tak se pro to musí i něco ohnout...

Vyhodnocuje to velmi rychlý signální DSP procesor přímo ve Studeru cca 100x za sekundu - a fakt to neběží na Windows. :-) K přetokům opravdu nedochází NIKDY a to ani při přechodových jevech, změřeno a odzkoušeno přímo na 4Q elektroměrech distributorů :-) Parametr dodávky do sítě nemůže po uzamčení změnit nikdo jiný než servisní partner Studeru. Fázový posun je samozřejmě řešen také a to dokonce na značně rušených pseudosinusoidách z benzínových hobby-generátorů! Se Studerem zatím funguje 100% elektrocentrál včetně číňanů z Hornbachu a spol. Za 8 let co pracujeme s Xtenderem se nám, na rozdíl od jiných bateriových střídačů, nikdy nestalo že by se Studer Xtender nenafázoval na nějakou elektrocentrálu nebo síť.
Technicky na to pri techhle frekvencích stačí jakýkoliv primitivní procesor, Atmel apod. Není treba ani žádné DSP. Jejich vec, jak to vyrešili. Nafázování a pretok je relativne banální technický problém, který pokud je vyrešený korektne, tak také korektne funguje. Nemel bych s podobným softem a zapojením nejmenší problém. Síti se nevenuju z jiného duvodu - jak je neco s nečím spojené, tak do toho protistrana vždy bude rýpat. Proto preferuji ostrov.
xxtt
 
Příspěvky: 297
Registrován: úte pro 22, 2015 12:43 am
Reputation: 40

Re: Mikrozdroje do 10 kW

Příspěvekod PavelR » čtv kvě 05, 2016 7:52 am

Mam teda cinskej PJ a ten ma celkem flikr. Aspon ten muj. Po odpojeni velke zateze zarovka blikne znatelne jasneji, takze nejaky napetovy spicky tam budou. Zatim na to nic neodeslo.
Obecne se me zda ze je v nem zpetna vazba dost pomala, pac rozbiha i veci u kterych na DS pada spolehlive jistic.

Kdyz uz bylo zmineni svarovani tak u me TIG do cca 80A jde v pohode na menic. Pri vetsich proudech uz na menic hur zapaluje oblouk, pri 130-150A uz znatelne hur. Radsi to na tu chvilku prepnu na DS.

Bylo by zajimavy vyzkouset jak se chova studer pri tomto druhu zateze. Preci jenon je to mercedes tak verim ze by snad mel zvladat cokoli do jmenovite zateze. Nezkousel nekdo?

Ohledne zamceneho nastaveni. Stejne jako u cehokoliv jinyho je jen otazka casu nez unikne origo SW nebo to nejaky sikovny clovek prolomi a povesi na net. Zamceny nastaveni povazuji za prasarnu nejhrubsiho zrna. Nasledky spatneho nasteveni jsou muj problem ale chci mit moznost delat co chci.

Edit: obecne sw muze byt problem. diskretni soucastky pomerim, vymenim. Ale kdyz chcipne procesor a nemam sw tak stroj je na vyhozeni. Chtelo by to sin menic rizeny analogove...
PavelR
 
Příspěvky: 1685
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Reputation: 66

Re: Mikrozdroje do 10 kW

Příspěvekod tomas » čtv kvě 05, 2016 8:07 am

solarni-panely.cz píše:Galvanické oddělení u Studeru - zjednodušeně. Primární vinutí - AC-In (ČEZ,EoN,PRE), sekundární vinutí (akumulátor, FV panely, AC/DC střídač).

Zvláštní, když jsem Studer otevřel tak toroidní trafo mělo pouze dvě vinutí a nebylo zapojeno mezi svorky AC in a AC out aby oddělovalo distribuční síť tak jak to popisujete. Ale pracovalo paraleně do distribuční sítě tedy do svorek AC out, tedy úplně stejně jako většina jiných hybridních střídačů (z trafem i bez trafa). A mezi AC in a AC out je pouze relátkový bypass.
Viz. Principle schemat na straně 7/85 zde:
http://www.vxipower.com/uploads/product ... ACT-R1.pdf

Na žádném schématu zapojení Studer není transformátor zapojen tak aby odděloval distribuční síť tak jak to popisujete:
http://www.studer-innotec.com/media/doc ... sol___.pdf

Ve skutečnosti je takto: Primární vinutí - AC/DC střídač, sekundární vinutí - síť (distribuční a rozvod v domě.)

Jediné galvanické oddělení od distribuční sítě je pouze v případě že máte vlastní trafostanici připojenou do VN nebo VVN, ale ani to stejně nic neřeší. Jakékoliv galvanické oddělení transformátorem (ať už nízkofrekvenčním nebo vysokofrekvenčním ani dokonce tenkou izolací (dielektrikum kondenzátoru) nezabrání toku střídavé elektrické energie v jakémkoliv směru a o to tu jde především.

Můžete prosím dát sem informace který Studer je zapojen tak, aby odděloval distribuční síť a nejlépe sem vložit i fotku toho transformátoru?
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1685
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 59

Re: Mikrozdroje do 10 kW

Příspěvekod abrams » čtv kvě 05, 2016 8:43 am

Zdravím ,

dyť jo , hybridní měniče/střídače jsou jen trochu upravený chytřejší klasický ON-GRID střídače :!: .
Jsou jen na nižší DC vstupní napětí a upravenej softwér . Jak sem pochopil fungovaní hybridů obecně , tak jsou stále přifázovaný k DS , jen udržují mírný posun fáze DS vůči DC/AC trafa k udržení cca 10% toku energie Z DS . Něco jako rozběhový kondenzátor u 1f asychroních AC motorů .

Solarni-panely.cz správně píše o galvanickém oddělení DC vstupu od AC , ale tím to končí . O použití oddělovacího autotransformároru ke galvanickému oddělení ON-GRID měniče/střídače od DS s cílem zamezení přetoků el. do DS snad netřeba více slov :wall: ... je to stejné jako se bavit o komfortní jízdě na čtvercových "kolech" :uh: .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2305
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 247

Re: Mikrozdroje do 10 kW

Příspěvekod Nicholas » čtv kvě 05, 2016 9:51 am

abrams píše:O použití oddělovacího autotransformároru ke galvanickému oddělení ON-GRID měniče/střídače od DS s cílem zamezení přetoků el. do DS snad netřeba více slov :wall:

Nezdá se mi, že by někdo psal o použití transformátoru k zamezení přetoků do sítě. Ten je míněn čistě k uspokojení ERÚ a jejich chybné vyhlášky. Znáte tu o koze, že?
4,6 kWp s 30 kWh teplovodní baterií
Nicholas
 
Příspěvky: 253
Registrován: stř dub 06, 2016 7:00 pm
Bydliště: HK
Reputation: 21

PředchozíDalší

Zpět na Ostatní

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron
Reputation System ©'