Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je čtv zář 20, 2018 11:54 pm


Mikrozdroje do 10 kW

Nezařaditelné
Další

Mikrozdroje do 10 kW

Příspěvekod Dreambox » úte úno 16, 2016 12:39 pm

Takže jestli tomu dobře rozumím.Všichni kdo si nainstalují od toho 1.1.2016 novou elektrárnu musí tuto nahlásit na Čez ?
http://www.cezdistribuce.cz/cs/pro-zaka ... zdroj.html
Dále jsem si všimnul že v kalkulačce elektřiny na Eru je políčko Výrobna v odběrném m.To když zatrhnu,a dám výkon elektrárny,Rázem mě vychazí o rovných 200% navýšení elektřiny.
Přílohy
výrobna.PNG
bez výrobny.PNG
3 ks.Studer XTM 4000-48,3 ks.VT-80 - Studer Innotec,BSP,rs232, východ střecha 3,3Kwp,jižní stěna 4,16 Kwp,západ střecha 3,19Kwp,Lifepo4 48V 800Ah
Dreambox
 
Příspěvky: 196
Registrován: stř led 15, 2014 11:48 am
Reputation: 33

Re: Mikrozdroje do 10 kW

Příspěvekod kodl69 » úte úno 16, 2016 12:53 pm

To víš, když chceš dotaci na pořízení, tak za to několikanásobně zaplatíš, dle hlášky klasika "nechci slevu zadarmo!! "
ostrov 3000Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2650
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 180

Re: Mikrozdroje do 10 kW

Příspěvekod Dreambox » úte úno 16, 2016 12:54 pm

Já ale myslím že podle tohoto,se to vztahuje na všechny a né jen na ty co chtějí dotaci.Na tu jím většina lidí kašle.
Co je přesná definice výrobna elektřiny?
3 ks.Studer XTM 4000-48,3 ks.VT-80 - Studer Innotec,BSP,rs232, východ střecha 3,3Kwp,jižní stěna 4,16 Kwp,západ střecha 3,19Kwp,Lifepo4 48V 800Ah
Dreambox
 
Příspěvky: 196
Registrován: stř led 15, 2014 11:48 am
Reputation: 33

Re: Mikrozdroje do 10 kW

Příspěvekod Dreambox » úte úno 16, 2016 1:09 pm

Definice mikrozdroje
Podle vyhlášky se za tzv. mikrozdroj považuje zdroj elektrické energie a všechna související zařízení pro výrobu elektřiny, určený pro paralelní provoz s distribuční soustavou nízkého napětí se jmenovitým střídavým fázovým proudem do 16 A na fázi včetně a celkovým maximálním instalovaným výkonem do 10 kW včetně.
http://synercom.cz/eru-vydal-novou-vyhl ... u-do-site/

Zásadní otazka je.Týká se topouze On-grid FVE nebo i Hybridní FVE.Podle tohoto se to týká i hybridních FVE
roces připojování FVE
Jako první krok, pokud stavíte FVE na střeše nebo plášti budovy (pozemní FVE nejsou povolovány), musíte získat souhlas od příslušného stavebního úřadu s výstavbou FVE. Za tímto účelem požádejte Váš místně příslušný stavební úřad o ohlášení stavby FVE podle § 104 stavebního úřadu. Ve většinu případů by Vám měl stavební úřad vyhovět, v některých případech (liší se dle lokality) může požadovat uzemní souhlas pro výstavbu nové FVE na střeše.
Jako druhý krok je nutné pro GRID-ON FVE a HYBRIDNÍ FVE požádat příslušného provozovatele distribuční sítě (ČEZ, EON nebo PRE) o schválení dané FVE před samotným připojením do sítě, i když přetoky vyrobené elektřiny budou nulové či minimální. Toto neplatí pouze pro ostrovní systémy, které jsou jednoznačně galvanicky odděleny od distribuční sítě.
Naposledy upravil Dreambox dne úte úno 16, 2016 1:56 pm, celkově upraveno 2
3 ks.Studer XTM 4000-48,3 ks.VT-80 - Studer Innotec,BSP,rs232, východ střecha 3,3Kwp,jižní stěna 4,16 Kwp,západ střecha 3,19Kwp,Lifepo4 48V 800Ah
Dreambox
 
Příspěvky: 196
Registrován: stř led 15, 2014 11:48 am
Reputation: 33

Re: Mikrozdroje do 10 kW

Příspěvekod abrams » úte úno 16, 2016 1:27 pm

Zdravím ,

sankce za on-grid FVE v odběrném místě se týká VŠECH on-grid FVE !!! Zašktnutím onoho políčka se zadání hodnoty do 10,00000000kWp včetně stoupne platby za odběrné místo z nějakých 57 Kč na dvojnásobek :o a zadáte-li FVE o výkonu 10,0001kWp (10.000,1Wp) tak zmíněná platba se zjedenácti-násobí :eek2: . Žeprej domácí on-grid FVE klade na distribuční síť enormní požadavky :arrow: proto musí být platba za FVE vyšší než jen a pouze za obyč odběrné místo , kráká Pí** Vitásková :wall: :wall: :wall: :wall: .
Beztak to vidím tak , že ouředníčci ve finále milostivě biť zdráhavě sleví na půlku :sm1: :arrow: ovčani budou mít pocit zadosti učinění s blahým pocitem že byli vyslišeni ... :hell: . Asi jako na tržnici : prodavač nadsadí cenu aby mohl při smlouvání couvat :arrow: obě strany sou ve výsledku spokojeny , kupující že ukecal menší cenu a i obchodník páč prodal s nemalým ziskem . Na tržnici dejme tomu , ale od "nezávislého" ouřadu ?
chainsaw.gif
chainsaw.gif (579 bajtů) Zobrazeno 1208 krát


Mimochodem , všimli ste si , že už nějaký pátek o ní a do ní není moc slyšet ? Poslední krákanec byl , že nesloží ouřednickej slib , jenž po ní požadoval ministr vnitra ... že by ::phocos-cx:: ?

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2256
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 233

Re: Mikrozdroje do 10 kW

Příspěvekod Dreambox » úte úno 16, 2016 2:02 pm

Když bude nejhuř tak to máme ZÁLOŽNÍ ZDROJ SE SOLÁRNÍM DOBÍJENÍM.
https://www.vutbr.cz/www_base/zav_prace ... e_id=87036
3 ks.Studer XTM 4000-48,3 ks.VT-80 - Studer Innotec,BSP,rs232, východ střecha 3,3Kwp,jižní stěna 4,16 Kwp,západ střecha 3,19Kwp,Lifepo4 48V 800Ah
Dreambox
 
Příspěvky: 196
Registrován: stř led 15, 2014 11:48 am
Reputation: 33

Re: Mikrozdroje do 10 kW

Příspěvekod Dreambox » úte úno 16, 2016 2:14 pm

Edit:Tak to je pouze 3 tisíce Kč za 1kWh
Naposledy upravil Dreambox dne úte úno 16, 2016 3:13 pm, celkově upraveno 1
3 ks.Studer XTM 4000-48,3 ks.VT-80 - Studer Innotec,BSP,rs232, východ střecha 3,3Kwp,jižní stěna 4,16 Kwp,západ střecha 3,19Kwp,Lifepo4 48V 800Ah
Dreambox
 
Příspěvky: 196
Registrován: stř led 15, 2014 11:48 am
Reputation: 33

Re: Mikrozdroje do 10 kW

Příspěvekod vk_1 » úte úno 16, 2016 2:25 pm

Ten udaj ve formulari pro vyrobnu je v kW, ne ve wattech.
vk_1
 
Příspěvky: 71
Registrován: ned čer 28, 2015 6:31 pm
Reputation: 5

Re: Mikrozdroje do 10 kW

Příspěvekod Dreambox » úte úno 16, 2016 3:17 pm

Týkat by se to ale mělo jen nových elektráren ne ?Ty hybridní uvedené do provozu před 1.1.2016,by tuto povinnost mít neměli.
3 ks.Studer XTM 4000-48,3 ks.VT-80 - Studer Innotec,BSP,rs232, východ střecha 3,3Kwp,jižní stěna 4,16 Kwp,západ střecha 3,19Kwp,Lifepo4 48V 800Ah
Dreambox
 
Příspěvky: 196
Registrován: stř led 15, 2014 11:48 am
Reputation: 33

Re: Mikrozdroje do 10 kW

Příspěvekod abrams » úte úno 16, 2016 3:39 pm

Dreambox píše:Týkat by se to ale mělo jen nových elektráren ne ?Ty hybridní uvedené do provozu před 1.1.2016,by tuto povinnost mít neměli.

Zdravím ,

... jasně , stejně tak za benzín do starých aut jejich majitelé platí stejně jako v okamžiku jejich koupě ... :uh: .

Máš na baráku FVE ? Nezájem od kdy , dle novýho cenníku služeb musíš platit !!! ::mute::

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2256
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 233

Re: Mikrozdroje do 10 kW

Příspěvekod brumlaj » úte úno 16, 2016 5:31 pm

Dreamboxi, já nevěděl, že jsi solární baron. Pánové 8MWp elektrárna pro rodinný dům, no ruku na srdce, kdo z nás to má ;-) Už se to tu snažil nesměle nastínit vk_1.
abrams píše:...........Mimochodem , všimli ste si , že už nějaký pátek o ní a do ní není moc slyšet ? Poslední krákanec byl , že nesloží ouřednickej slib , jenž po ní požadoval ministr vnitra ... že by ::phocos-cx:: ?

Elektronům zdar *sun*
No ono to bude tím, že se po půlroční medyjální masáži brejnů muselo uznat že měla pravdu a že není strašpytel, který se rozbrečí když prasátko zakvičí. Takže teď je nová taktika - mrtvolné ticho po pěšině.
O.T.: Mne ale spíš zajímá jestli už někdo stáhnul z OTE finanční vyrovnání za leden. Je podpora přiznána, či nikoli? A zda bude vyplacena, nebo nee?
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 1438
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm
Reputation: 91

Re: Mikrozdroje do 10 kW

Příspěvekod Dreambox » úte úno 16, 2016 6:39 pm

Ještě mě napadla jedna myšlenka a to je ta.Mikrozdroj je výrobna připojená k síti.Já ale budu tvrdit že mám výrobnu,to jsou panely,které nejsou připojeny k síti(ostrov).Dále bude druhe zařízení UPS bez panelů.To už není výrobna ,ta je zapojena jako spotřebič. :mrgreen:
3 ks.Studer XTM 4000-48,3 ks.VT-80 - Studer Innotec,BSP,rs232, východ střecha 3,3Kwp,jižní stěna 4,16 Kwp,západ střecha 3,19Kwp,Lifepo4 48V 800Ah
Dreambox
 
Příspěvky: 196
Registrován: stř led 15, 2014 11:48 am
Reputation: 33

Re: Mikrozdroje do 10 kW

Příspěvekod brumlaj » úte úno 16, 2016 7:07 pm

Dreambox píše:Ještě mě napadla jedna myšlenka a to je ta.Mikrozdroj je výrobna připojená k síti.Já ale budu tvrdit že mám výrobnu,to jsou panely,které nejsou připojeny k síti(ostrov).Dále bude druhe zařízení UPS bez panelů.To už není výrobna ,ta je zapojena jako spotřebič. :mrgreen:
Dreamboxi, v Tvém případě bych vůbec neuvažoval o tom někomu cokoli sdělovat. To že používáš UPS kvůli minimalizaci odběru ve VT je Tvá věc. A že máš panely na ohřev H2O v ostrovu po tom může být také každému trus.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 1438
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm
Reputation: 91

Re: Mikrozdroje do 10 kW

Příspěvekod kyocera » stř úno 17, 2016 11:40 am

Objevily se zde informace, že by každý měl platit nějaký poplatek za za několik FV panelů na střeše RD.
Já realizace FV pro nikoho neprovádím a tak jsem se zeptal několika firem, které to dělají, jaká je praxe a koho se
co týká nebo by se to mohlo týkat. Odpověd byla jednoznačná v tom, že pokud je to izolovaný ostrovní systém
oddělený od DS, tak se žádné poplatky za vlastnictví FV neuvažují a nenavrhují. A je jedno, jestli čistě
ostrovní systém oddělený od DS byl nebo nebyl vybudovaný za pomocí dotací. Prostě má to být bez poplatků.
Naopak kdo má nějaký střídač, který dodává do DS tak se zde s poplatky uvažuje. A opět je jedno, zda je nějaký FV
střídač s dodávkou do DS vybudovaný s dotací nebo bez dotace Prostě s poplatky se uvažuje pro toho kdo dodává do DS. Proto uvádím některé předchozí názory na správnou míru. A nechtějte po mě víc. Pokud nemáte informace
tak se někde také zeptejte a uvedťe původ informací. Je to lepší než nějaké dohady a spekulace.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1500Wp FV panel 6ks 255Wp Kyocera , regulátor Victron E. 150V/70A ,aku 120ks článků NiCd každý 120Ah,
LF měnič Victron E.P.1200VA a LF měnič Modrý trpaslík 1500VA a LF Modrá trojka - 3000VA
Uživatelský avatar
kyocera
 
Příspěvky: 611
Registrován: čtv led 15, 2015 1:37 pm
Reputation: 143

Re: Mikrozdroje do 10 kW

Příspěvekod Dreambox » stř úno 17, 2016 12:13 pm

kyocera píše:Objevily se zde informace, že by každý měl platit nějaký poplatek za za několik FV panelů na střeše RD.
Já realizace FV pro nikoho neprovádím a tak jsem se zeptal několika firem, které to dělají, jaká je praxe a koho se
co týká nebo by se to mohlo týkat. Odpověd byla jednoznačná v tom, že pokud je to izolovaný ostrovní systém
oddělený od DS, tak se žádné poplatky za vlastnictví FV neuvažují a nenavrhují. A je jedno, jestli čistě
ostrovní systém oddělený od DS byl nebo nebyl vybudovaný za pomocí dotací. Prostě má to být bez poplatků.
Naopak kdo má nějaký střídač, který dodává do DS tak se zde s poplatky uvažuje. A opět je jedno, zda je nějaký FV
střídač s dodávkou do DS vybudovaný s dotací nebo bez dotace Prostě s poplatky se uvažuje pro toho kdo dodává do DS. Proto uvádím některé předchozí názory na správnou míru. A nechtějte po mě víc. Pokud nemáte informace
tak se někde také zeptejte a uvedťe původ informací. Je to lepší než nějaké dohady a spekulace.


Ano je to přesně tak ,tyka se pouze "vyroben" paralelne pripojenych do DS. Netyka se oddelenych systemu (ostrovnich, galvanicky nebo zcela oddelenych zdroju) Mikrozdroje jsou klasicke se siti paralelne pripojene zdroje. Pokud mas DC coupling, Studer a mas zakazanou dodavku tak je tvuj generator (FV) od site oddelen (galvanicky).Toto je citace od
Roberta http://solarni-panely.cz Takže vše při starém.
3 ks.Studer XTM 4000-48,3 ks.VT-80 - Studer Innotec,BSP,rs232, východ střecha 3,3Kwp,jižní stěna 4,16 Kwp,západ střecha 3,19Kwp,Lifepo4 48V 800Ah
Dreambox
 
Příspěvky: 196
Registrován: stř led 15, 2014 11:48 am
Reputation: 33

Re: Mikrozdroje do 10 kW

Příspěvekod tomas » stř úno 17, 2016 1:06 pm

Studer pracuje paralelně s veřejnou distribuční sítí (když je k síti připojen) tak jako většina jiných hybridních nebo On-Grid střídačů na současném trhu. To že tyto střídače mají NF nebo VF trafo nebo jen tlumivku nemá na nic z právního a výsledného funkčního hlediska na nic vliv. Studer má jen rychlý signálový procesor a vysokou kvalitu, takže dokáže velmi rychle vyhodnocovat toky energií a reagovat na ně. Otázka je jestli je rychlejší (a jak dlouho bude) než elektroměry nebo případné analyzátory sítě od distributora. Pokud se změní iterační konstanta elektroměrů na půlvlnu, tak bude s velkou pravděpodobností v (!) i Studer a elektroměr započítá vše do spotřeby. Potom už jedině On-Line UPSka nabíjená vlastním zdrojem.
A galvanické oddělení dvou TNC(S) sítí je technický nesmysl. Může mít traf kolik chce za sebou, ale jakmile se vytvoří TNC(S) síť, tak ta bude vždy vodivě a měřitelně spojená s ČEZkou distribuční sítí, i kdyby byla třeba v Africe. Nebo má snad Robert mezí fází distribuční sítě a fází za Studerem nekonečný odpor nebo alespoň v řádech M ohm? Nemá, protože obě TNC(S) sítě mají společný jeden pól zdroje - PEN vodič (společnou planetu Zem). Můžete si tak galvanicky oddělovat kolik chcete a stejně je to u TNC(S) sítí prd platné.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1603
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 52

Re: Mikrozdroje do 10 kW

Příspěvekod kyocera » stř úno 17, 2016 2:24 pm

Uvedu zjednodušený příklad. Čistě ostrovní režim je např. několik FV panelů napojených na ohřev vody.
Třeba někde na chatě. bez DS. Panely jsou uzeměné,bojler je zeměný a stejně tak i je uzeměná někde DS. Ale je to považováno dnes za galvanicky oddělené soustavy. Žádné poplatky ani současné ani budoucí nejsou k čistě ostrovnímu režimu uvažované. Je jedno, jestli ohřev vody na chatě byl vybudovaný s dotacemi nebo bez dotací.
Pokud připojujete nějaký střídač paralelně k DS , tak už to není galvanicky oddělené od DS. Poplatky jsou reálné.
Nebo se Váš výše uvedený příspěvek od tomas dá chápat i tak, že nejste spokojený , že to vše jaksi zpochybňujete
a naznačuje raději aby se poplatky platily vždy bez rozdílu , že stačí jen planeta Zem jako jeden vodič ?
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1500Wp FV panel 6ks 255Wp Kyocera , regulátor Victron E. 150V/70A ,aku 120ks článků NiCd každý 120Ah,
LF měnič Victron E.P.1200VA a LF měnič Modrý trpaslík 1500VA a LF Modrá trojka - 3000VA
Uživatelský avatar
kyocera
 
Příspěvky: 611
Registrován: čtv led 15, 2015 1:37 pm
Reputation: 143

Re: Mikrozdroje do 10 kW

Příspěvekod honzaL » stř úno 17, 2016 3:20 pm

tomas píše:........Studer má jen rychlý signálový procesor a vysokou kvalitu, takže dokáže velmi rychle vyhodnocovat toky energií a reagovat na ně. Otázka je jestli je rychlejší (a jak dlouho bude) než elektroměry nebo případné analyzátory sítě od distributora. Pokud se změní iterační konstanta elektroměrů na půlvlnu, tak bude s velkou pravděpodobností v (!) i Studer a elektroměr započítá vše do spotřeby. Potom už jedině On-Line UPSka nabíjená vlastním zdrojem.......


Existuje LZQJ elektroměr (asi to nejlepší co je dostupné na trhu) ČEZ jich pár testuje na fatovoltaikách a ten je schopen si pamatovat třeba i průběh napětí vždy 0,3s před a 1s po poruše (flikru). Znamená to, že analyzuje podrobně a průběžně síť a má paměť na uchování vzorků. To až (pokud) bude nasazeno, tak o nás budou vědět všechno. Na druhou stranu i vypnutí spotřebiče, který v sobě má nějakou indukci může v síti udělat pěknou paseku.
CEEG 15x230 Wp, 16xLiFePO 200 Ah, MS TS60A, MeanWell TS 3000, PLC Siemens,
honzaL
 
Příspěvky: 414
Registrován: pon kvě 21, 2012 10:33 am
Bydliště: Hradec Kráové
Reputation: 10

Re: Mikrozdroje do 10 kW

Příspěvekod kyocera » stř úno 17, 2016 3:55 pm

Pokud je FV systém v čistě ostrovní režim bez připojování na DS , tak ani ten výše uvedený chytrý elektroměr nepomůže.
Jinak o nás už ví všechno i bez chytrého elektroměru. Bylo sčítaní obyvatelstva a tak mají databáze kolik členů v domácnosti, kolik kdo obývá m2 , z jiné databáze se dozví jaké auto, jaký telefon,kam se volá, lokalizace polohy telefonu, jaká spotřeba plynu, jaká spotřeba energie i na účet v bance se umí podívat atd.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1500Wp FV panel 6ks 255Wp Kyocera , regulátor Victron E. 150V/70A ,aku 120ks článků NiCd každý 120Ah,
LF měnič Victron E.P.1200VA a LF měnič Modrý trpaslík 1500VA a LF Modrá trojka - 3000VA
Uživatelský avatar
kyocera
 
Příspěvky: 611
Registrován: čtv led 15, 2015 1:37 pm
Reputation: 143

Re: Mikrozdroje do 10 kW

Příspěvekod Dreambox » stř úno 17, 2016 5:59 pm

tomas píše:Studer pracuje paralelně s veřejnou distribuční sítí (když je k síti připojen) tak jako většina jiných hybridních nebo On-Grid střídačů na současném trhu. To že tyto střídače mají NF nebo VF trafo nebo jen tlumivku nemá na nic z právního a výsledného funkčního hlediska na nic vliv. Studer má jen rychlý signálový procesor a vysokou kvalitu, takže dokáže velmi rychle vyhodnocovat toky energií a reagovat na ně. Otázka je jestli je rychlejší (a jak dlouho bude) než elektroměry nebo případné analyzátory sítě od distributora. Pokud se změní iterační konstanta elektroměrů na půlvlnu, tak bude s velkou pravděpodobností v (!) i Studer a elektroměr započítá vše do spotřeby. Potom už jedině On-Line UPSka nabíjená vlastním zdrojem.
A galvanické oddělení dvou TNC(S) sítí je technický nesmysl. Může mít traf kolik chce za sebou, ale jakmile se vytvoří TNC(S) síť, tak ta bude vždy vodivě a měřitelně spojená s ČEZkou distribuční sítí, i kdyby byla třeba v Africe. Nebo má snad Robert mezí fází distribuční sítě a fází za Studerem nekonečný odpor nebo alespoň v řádech M ohm? Nemá, protože obě TNC(S) sítě mají společný jeden pól zdroje - PEN vodič (společnou planetu Zem). Můžete si tak galvanicky oddělovat kolik chcete a stejně je to u TNC(S) sítí prd platné.

Galvanické oddělení je
https://cs.wikipedia.org/wiki/Galvanické_oddělení
Transformátorová vazba
Oddělovací NF MF VF trafa
Mechanické vazby
3 ks.Studer XTM 4000-48,3 ks.VT-80 - Studer Innotec,BSP,rs232, východ střecha 3,3Kwp,jižní stěna 4,16 Kwp,západ střecha 3,19Kwp,Lifepo4 48V 800Ah
Dreambox
 
Příspěvky: 196
Registrován: stř led 15, 2014 11:48 am
Reputation: 33

Další

Zpět na Ostatní

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron
Reputation System ©'