Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je pát zář 21, 2018 3:03 am


arduino - nákup

Automatizace, řízení, měření, logování a programování s využitím platformy Arduino.
Další

arduino - nákup

Příspěvekod Blesk » ned čer 24, 2012 8:07 pm

Dobrý den, chci se zeptat, protože mě arduino zajímá čím dál víc...
1. Chápu dobře že arduino je něco jako mini počítač ? Ke kterému lze připojit cokoliv (např. měření proudu, napětí, zapínání relé pro bojler motory atd. a další jiné připojovací části.)
2. zobrazovací část arduina je např toto ? http://www.ebay.com/itm/Keypad-Shield-1 ... 719wt_1397 , jde k němu třeba připojit normální PC monitor ?
3. Kde nejlevněji nebo jaký (pokud možno nejlevnější) model je dobrý ? Abych rozjel celý arduino stačí teda ten displej a napřiklad toto ? http://www.ebay.com/itm/EKitsZone-UNO-R ... 072wt_1163
Našel jsem ještě něco jako na připojení k ethernetu takže si můžu dělat grafy jaký proud tam byl a napětí ?
A poslední otázka lze to spojit s PC ? Když koukám na ten obvod tak tam vidím na připojení USB. Aby správně fungoval musí se nějak programovat přes PC ?
Promiňte za tak absurdní otázky ale jsem v tom nový... děkuji

Jo a čím se propojují tyto části ? http://www.ebay.com/itm/AWG24-20cm-Dupo ... 114wt_1163 tímto například ?
Blesk
 
Příspěvky: 73
Registrován: sob úno 11, 2012 11:02 pm
Bydliště: Rumburk
Reputation: 0

Re: arduino - nákup

Příspěvekod mypower.cz » ned čer 24, 2012 9:09 pm

Blesk píše:Dobrý den, chci se zeptat, protože mě arduino zajímá čím dál víc...
1. Chápu dobře že arduino je něco jako mini počítač ? Ke kterému lze připojit cokoliv (např. měření proudu, napětí, zapínání relé pro bojler motory atd. a další jiné připojovací části.)


Ano.

Blesk píše:2. zobrazovací část arduina je např toto ? http://www.ebay.com/itm/Keypad-Shield-1 ... 719wt_1397 , jde k němu třeba připojit normální PC monitor ?


Zobrazovani nemusi byt treba zadne, nebo jen jedna stavova leddioda. Nebo muzete k arduinu pripojit treba i PC monitor, nicmene tohle neni hlavni uziti arduina, udelat z neho plnohodnotne PC. K tomu jsou urceny desky jako napriklad Raspberry PI atd. Zobrazovani se navic da resit ruznymi zpusoby. Display primo na arduinu, www rozhrani (displayem je www prohlizec a propojeni mezi prohlizecem a arduinem je ethernetovy kabel), seriova konzole v Arduino IDE (displayem je seriova konzole a propojeni mezi ni a arduinem je USB kabel), nebo v extremu se treba na arduino da pripojit i jako ke vzdalene plose :)

Blesk píše:3. Kde nejlevněji nebo jaký (pokud možno nejlevnější) model je dobrý ? Abych rozjel celý arduino stačí teda ten displej a napřiklad toto ? http://www.ebay.com/itm/EKitsZone-UNO-R ... 072wt_1163
Našel jsem ještě něco jako na připojení k ethernetu takže si můžu dělat grafy jaký proud tam byl a napětí ?
A poslední otázka lze to spojit s PC ? Když koukám na ten obvod tak tam vidím na připojení USB. Aby správně fungoval musí se nějak programovat přes PC ?


Arduino je dobre poridit takove, ktere vyhovuje danemu urceni. Pokud nepotrebujete 256kB ram pro program, ale vlezete se s programem do 32kB nebo i 16kB pak neni treba arduino MEGA ale staci mensi model arduina. Aby jste rozjel arduino neni treba zadny display. Pokud display vyuzijete k zobrazovani neceho pak samozrejme i s displayem. Pro funkci arduina vsak neni nezbytny. Pripojeni k ethernetu je rozsireni arduina podobne jako display, jen misto zobrazovani umi prenaset data skrz ethernet. S PC to spojit lze napriklad pres USB pomoci cehoz se provadi nahrani pozadovaneho programu z PC do Arduina a nebo take sledovani cinnosti, pokud program napriklad neco vypisuje na seriove rozhrani.

Blesk píše:Jo a čím se propojují tyto části ? http://www.ebay.com/itm/AWG24-20cm-Dupo ... 114wt_1163 tímto například ?


Ja osobne pouzivam kontaktni nepajive pole a klasicke zvonkove draty k pripojeni dalsich soucastek (RTC obvod, tlacitko, diagnosticke leddiody, odpory odporoveho delice pro mereni napeti). Ethernet shield nebo Display shield se pripoji primo na konektor arduina, vznikne dvoupatrova deska. Muzou byt treba i 3 na sobe - arduino, na nem ethernet shield, a na nem jeste display shield. Extrem: http://www.freetronics.com/pages/stacki ... no-shields
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3286
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 167

Re: arduino - nákup

Příspěvekod Blesk » ned čer 24, 2012 9:21 pm

Jo děkuji za odpověď, vůbec jsem nezamýšlel to použít jako klasický PC :lol: , jen mě to zajímalo.
Pro začátek jsem bych chtěl měřit napětí a proud co jde z panelu do regulátoru,
pro napětí jsem našel toto http://www.ebay.com/itm/High-Sensitivit ... 223wt_1163
a pro proud jsem na ebay nic nenašel jenom na aukru. Takže pude když tam budu mít tu obrazvku (20x4), a tyhle dvě připojovací části, že by mi to na tý obrazovce ukazovalo to napětí a proud ? Problém je že programovat vůbec neumím.
Kde bych se naučil programovat nebo, jestli to už je někde napsané, přímo na tohle co chci měřit ? děkuji

Jenom ještě jsem našel stabilizátor 6-20V na 5V takže arduino pracuje s 5V ? Jenom že já tady už doma mám a nechce se mi dávat 200 kč jenom za stabilizátor kde je 7805 obvod. Já mám tuším lm2596.
Blesk
 
Příspěvky: 73
Registrován: sob úno 11, 2012 11:02 pm
Bydliště: Rumburk
Reputation: 0

Re: arduino - nákup

Příspěvekod mypower.cz » ned čer 24, 2012 9:46 pm

Blesk píše:pro napětí jsem našel toto http://www.ebay.com/itm/High-Sensitivit ... 223wt_1163


Je pekne ze uz existuje neco hotoveho .. ono se to da slozit velmi levne ze dvou odporu. Ony to v podstate ty dva odpory jsou. Pak je to deska a dva konektory. Takze ono by stacily pouze ty 2 odpory. Online kalkulacka pro vypocet odporu pro ruzna napeti treba: http://kocajz.ic.cz/download/vypocet.html. Plati pro DC. AC bych oddeloval asi jinak. Trafem a dalsi elektronikou, ktera by zajistila skutecne rozsah na vystupu 0V - 5V.

Blesk píše:Kde bych se naučil programovat


http://www.google.cz/search?sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=programov%C3%A1n%C3%AD+v+C%2B%2B
http://www.google.cz/search?hl=cs&q=programov%C3%A1n%C3%AD+v+C%2B%2B+tutorial&oq=programov%C3%A1n%C3%AD+v+C%2B%2B+tutorial&aq=f&aqi=&aql=&gs_l=serp.3...25344.27952.0.28147.9.9.0.0.0.0.246.974.0j6j1.7.0...0.0.y3d2UYTbe5k
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3286
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 167

Re: arduino - nákup

Příspěvekod Blesk » ned čer 24, 2012 10:07 pm

Ty bláho to než se naučím ...
No jsem teprve v prváku na el. škole a programování budeme brát až ve druháku :-( Nevíte kdo by mi to naprogramoval a za kolik ? Protože když jsem viděl co je v tý knížce o programování..., to radči počkám do druháku, aby mi to vysvětlil i učitel.
Blesk
 
Příspěvky: 73
Registrován: sob úno 11, 2012 11:02 pm
Bydliště: Rumburk
Reputation: 0

Re: arduino - nákup

Příspěvekod Blesk » pon čer 25, 2012 9:44 am

Našel jsem tam toto http://arduino.cc/playground/Main/CurrentSensing ,takže stačí to nahrát do arduina a přidělat senzor a bude mi to ukazovat ? děkuji
Blesk
 
Příspěvky: 73
Registrován: sob úno 11, 2012 11:02 pm
Bydliště: Rumburk
Reputation: 0

Re: arduino - nákup

Příspěvekod mypower.cz » pon čer 25, 2012 10:08 am

Teoreticky ano. Odkazovany ukazkovy program bude vypisovat proud na seriovou linku.
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3286
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 167

Re: arduino - nákup

Příspěvekod Blesk » pon čer 25, 2012 10:58 am

Ještě jsem našel toto http://www.ebay.com/itm/A680-New-Digita ... 43b10369a0
taky by v tom mohlo být arduino? Nějaká menší verze ? Že by se jenom potom naprogramovaly další 2 porty a další snímače ?
Blesk
 
Příspěvky: 73
Registrován: sob úno 11, 2012 11:02 pm
Bydliště: Rumburk
Reputation: 0

Re: arduino - nákup

Příspěvekod vanous » pon zář 03, 2012 3:14 pm

Nevím kam to přidat, tak snad zde:
nové verze arduino ide a kompilátoru mění ethernet knihovnu, což je schopno pokazit již funkční programy... tak kdyby se někdo trápil, tak:

místo if (client.connect(server, 80)) {

je potřeba použít

if (client.connect(server, 80)>0) {

a zatím mi přestalo běhat spojení na server přes CNAME a musel jsem tam dát IP adresu, tzn. asi je tam problém překladu DNS...

+ přidali dhcp.renew()...
vanous
 
Příspěvky: 116
Registrován: sob říj 15, 2011 6:28 pm
Reputation: 0
 
  • 0


Re: arduino - nákup

Příspěvekod Blesk » čtv led 03, 2013 10:04 pm

Dobrej, tak jsem se rozhodl že si toho arduina pořídím. Pořád koukám na téma arduino - bastlení kde řešíte logování na net (aspoň doufám). Pořídit bych chtěl toto: http://www.ebay.com/itm/NEW-UNO-ATMEGA3 ... 2c699b57a4 k tomu http://www.ebay.com/itm/New-design-20A- ... 2a2605f1b4 (měřit chci napětí na baterii a proud do baterie z mppt) Napětí prý jde měřit na pinech arduina (mám jen 120W panel) A nevím jaký ethernetový modul koupit, já chtěl kvůli ceně http://www.ebay.com/itm/New-ENC28J60-Et ... 51a08d3e2a ale prý je lepší kvůli knihovně koupit tu, co se zasune ze shora. A já bych potřeboval aby mi to psalo informace na internet abych se mohl podívat od jinud jak se daří. Máte někdo to takhle zařízení ? Díky moc.
Blesk
 
Příspěvky: 73
Registrován: sob úno 11, 2012 11:02 pm
Bydliště: Rumburk
Reputation: 0

arduino - nákup

Příspěvekod lwq » čtv led 03, 2013 11:50 pm

Nechces si spis poridit SDS Micro? To by se mohli na tohle hodit lepe ... Najdes v mistnim eshopu...
Uživatelský avatar
lwq
 
Příspěvky: 341
Registrován: úte dub 10, 2012 9:42 pm
Bydliště: MistyMountain
Reputation: 1
 
  • 0


Re: arduino - nákup

Příspěvekod Blesk » pát led 04, 2013 1:11 pm

To je moc drahé, časem bych toho arduina chtěl rozšiřovat.
Blesk
 
Příspěvky: 73
Registrován: sob úno 11, 2012 11:02 pm
Bydliště: Rumburk
Reputation: 0

Re: arduino - nákup

Příspěvekod atom » pát led 04, 2013 7:35 pm

Já zkoušel oba, jak modul s ENC28J60, který se propojí asi 6ti drátama s arduinem, tak i ethernet shield co se jen zatlačí nad arduino a je zapojeno.
Fungují oba, ENC28J60 je jednodušší, má tuším jen 4 současné ethernet spojení, ale to není problém, www stránky z něj lezou okamžitě (100x rychlejc než z tristaru u které je www rozhraní trochu brzda :roll:) musíš použít ethernet knihovnu pro ten čip enc28j60, místo standardu.
Ethernet shield w5100 stojí 2x-3x tolik, jen se nacvakne a hned funguje, žádný propojování drátkama, má jako bonus i čtečku paměťové karty, zdá se mi že čip hřeje o něco víc než u jednoduššího enc28j60
Tristar / 11kWh v lithiu / 3,4kWp / Matrix 5000VA / arduino / >19MWh :o / start 05/2012 s 440Wp.
atom
 
Příspěvky: 423
Registrován: sob čer 02, 2012 7:22 pm
Bydliště: 580m n.m. na Vysočině
Reputation: 4

arduino - nákup

Příspěvekod lwq » pát led 04, 2013 7:39 pm

Blesk píše:To je moc drahé, časem bych toho arduina chtěl rozšiřovat.


Vzdyt stoji pobodne jako Arduino Uno a Ethernet shield. Navic to umi spoustu veci... Koukals na to?
Uživatelský avatar
lwq
 
Příspěvky: 341
Registrován: úte dub 10, 2012 9:42 pm
Bydliště: MistyMountain
Reputation: 1
 
  • 0


Re: arduino - nákup

Příspěvekod Blesk » pát led 04, 2013 9:03 pm

Ano koukal je to toto ? http://shop.mypower.cz/system-dalkove-s ... Oc0_m80EhM

Vždyť to stojí 7x víc než to arduino.
Blesk
 
Příspěvky: 73
Registrován: sob úno 11, 2012 11:02 pm
Bydliště: Rumburk
Reputation: 0

arduino - nákup

Příspěvekod lwq » pát led 04, 2013 9:25 pm

Jo promin, ja si neuvedomil, ze tam je jen to velky... :-)

Mrkni sem...

http://www.onlinetechnology.cz/SDS-MICR ... CRO-light2
Uživatelský avatar
lwq
 
Příspěvky: 341
Registrován: úte dub 10, 2012 9:42 pm
Bydliště: MistyMountain
Reputation: 1
 
  • 0


Re: arduino - nákup

Příspěvekod 007ToMMaS » ned led 06, 2013 11:23 pm

tiež som sa rozhodol že skusím arduino :) obiednal som si verziu mega mala by mi prísť cca budúci pondelok a ethernet som obiednal ten nastrkovací ten príde cca o dva-tri týždne lebo pôjde z číny. nakoniec uvidím či ostanem pri raspberry alebo skočím pri arduine. Každé má čosi do seba ale arduino je pre takúto automatizáciu sa mi zdá praktickejšie :) uvidím keď to dojde :)
007ToMMaS
 
Příspěvky: 846
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm
Reputation: 10

arduino - nákup

Příspěvekod lwq » pon led 07, 2013 12:24 am

Filip a nejen on by mohl povidat o moznostech Arduina dlouze... :-) ja verim ze taky.

Jak Rasp tak Arduino jsou jen podobne veci, ale slouzici k jinemu ucelu.
Pokud potrebuju ridit napeti a proud skutecne precizne (napriklad MPPT), tak (jak sem si vyzkousel) se bez nizkourovnoveho rozhrani neobejdu, na to GPIO nestaci. I2C ci USB, ale bez problemu staci na komunikaci Raspe s klidne nekolika Arduiny, kdy jedno bude resit treba MPPT, druhe spinani menicu, zateze a treti treba topeni a vetrani... :-)
Uživatelský avatar
lwq
 
Příspěvky: 341
Registrován: úte dub 10, 2012 9:42 pm
Bydliště: MistyMountain
Reputation: 1
 
  • 0


Re: arduino - nákup

Příspěvekod mypower.cz » pon led 07, 2013 7:09 am

Ja jsem teda jeste funkcni raspberry nemel prilezitost vyzkouset a jak jde vyvoj kupredu, tak me asi s touto rychlosti mych moznosti si neco vyzkouset (finance) i mine a do ruky se mi dostane az nektera z generaci po rpi, nebo neco uplne jineho, ale myslim si, ze kombinace raspberry a arduino muze byt velmi silna kombinace s vyhodami obou dvou zarizeni, ktere by takto kooperovaly. Arduino jako vstupne/vystupni lowlevel periferie a rpi jako velice inteligentni rizeni s moznostmi klasickeho PC.

Co se ale Rpi tyce, tak myslim ze uz je davno prekonane. Viz alternativa, ktera se tu mihla, ktera je tusim quadcore a jeste k tomu ma SATA port, tak to uz je opravdu delo.

Na druhou stranu kdyz se veskere nezbytne dulezite veci podari narvat do arduina (a z vlastni zkusenosti vim, ze pokud se programuje s rozumem, tak se tam toho dá narvat az neuveritelne mnoho, napriklad graficke www rozhrani [viz pozn.nize] vcetne grafů [HTML5+SVG]), tak se to zase projevi na spotrebe. Proste arduino nebo rpi bude zrat vzdycky mene nez arduino a rpi dohromady. Otazka jestli pro ucely monitoringu neni rpi kanon na vrabce.

Pozn.: To neni web mypower. To je layout mypower narvany do arduina a fungujici jako www rozhrani.
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3286
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 167

Re: arduino - nákup

Příspěvekod lwq » pon led 07, 2013 9:59 am

Jak tak na Cubieho koukam, tak asi zacnu kupovat tohle ... Jen je otazka, jakou to ma spotrebu ... Napajeni pisou 5V@2A, takze az 10W.

Jinak kombinace Arduino (nano) + Raspi by mela zrat do 10W bezpecne a stat do 1500,- ... Coz stoji Arduino Uno s ETH shieldem taky a funkcnionalita Raspi by chybela ...
Uživatelský avatar
lwq
 
Příspěvky: 341
Registrován: úte dub 10, 2012 9:42 pm
Bydliště: MistyMountain
Reputation: 1
 
  • 0


Další

Zpět na Arduino

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Reputation System ©'