Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je stř lis 21, 2018 3:41 am


Akcelerometr

Automatizace, řízení, měření, logování a programování s využitím platformy Arduino.

Akcelerometr

Příspěvekod pezizka » stř kvě 25, 2016 10:08 pm

S arduinem nedělám, jak vidím sintaxe měknu :lol: Potřebuji akcelerometr 1-2G a i jsem našel za pár kaček, ale s analogovým, či digitálním výstupem. Analogový mi nepasuje a s digitálním si ani já ani Logo! neví rady :? Pasovalo by mi něco co dává hodnotu v f či PVM. Víte o něčem takovém? I to je digi signál, ale prolezl jsem toho docela dost a toto jsem nenalezl :( Možná jsem jen špatně hledal. Díky za podněty :yes:
pezizka
 
Příspěvky: 459
Registrován: úte čer 24, 2014 7:23 pm
Reputation: 40

Re: Akcelerometr

Příspěvekod kodl69 » stř kvě 25, 2016 10:48 pm

jo, potřebuješ ten mezikus s arduinem, co bude mít na výstupu tu pwm. Třeba se najde někdo kdo ti to stvoří, já bych rád, ale nemám kdy, byl by extrémně dlouhej termín dodání... A nebo nějakej sprostej převodník U/f , ale možná je jednodušší to arduino.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2892
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 194

Re: Akcelerometr

Příspěvekod pezizka » stř kvě 25, 2016 11:09 pm

To U/f popř. PWM není až zas takový problém, jen hledám hotové řešení, pokud tedy existuje. Arduino znám jen z obrázku, to už se mi učit nechce a ani času není, stačilo mi Logo!. Ale na oplátku bych mohl pustit něco z mého vzdělání a to chemická technologie zaměření analýza potravin :lol:
pezizka
 
Příspěvky: 459
Registrován: úte čer 24, 2014 7:23 pm
Reputation: 40

Re: Akcelerometr

Příspěvekod honzaL » stř kvě 25, 2016 11:12 pm

pezizka píše:S arduinem nedělám, jak vidím sintaxe měknu :lol: Potřebuji akcelerometr 1-2G a i jsem našel za pár kaček, ale s analogovým, či digitálním výstupem. :yes:


S analogovým výstupem si LOGO! poradí celkem snadno. Jen ta přesnost není moc velká, ale pro technickou praxi to zpravidla stačí. Pokud je ale výstup v proudové smyče, chtělo by to k logu analogový vstupní modul.
CEEG 15x230 Wp, 16xLiFePO 200 Ah, MS TS60A, MeanWell TS 3000, PLC Siemens,
honzaL
 
Příspěvky: 414
Registrován: pon kvě 21, 2012 10:33 am
Bydliště: Hradec Kráové
Reputation: 10

Re: Akcelerometr

Příspěvekod pezizka » stř kvě 25, 2016 11:18 pm

Přesnost Logo není špatná, dle mých zkušeností se vlízá do +-10mV. A je evidentně počítáno s 0-10V. Takže pokud si nebudu hrát s "drobnými" tak OK. Problém vzniká pokud mám obsazených 8AI a další Logo! do míst kde to mám umístěno s plnou komunikací jednoduše nedostanu. Ale mám volné DI. Proto by mi to náramně pasovalo, pokud něco takového vůbec existuje.
Ještě dodám, 0-20mA, popř 4-20mA jsem taky nenašel, nebo po pravdě našel, ale k arduinu analog za kilo v ČR a 0-20mA za 8k. :cry: To je docela brutus a to nejsu z laciného kraje ;)
pezizka
 
Příspěvky: 459
Registrován: úte čer 24, 2014 7:23 pm
Reputation: 40

Re: Akcelerometr

Příspěvekod dracekvo » čtv kvě 26, 2016 6:25 am

Proudové smyčky se většinou používají v průmyslu a tam jsou ceny řádně natažené.
Logo má analog 0-10V s přesností 10bit. Ale moc ho neznám, jsi si jistý, že má vstup na PWM? Co mám zkušenost z S7-300 tak digitální vstupy ani výstupy nejsou tak rychlé, aby šli na PWM použít.
2850Wp, 500Ah LiFePO 48V - rozebráno, odstaveno. Měnič PJ 5000W 48V od matěje na prodej
eauto Peugeot ION 2012, koupeno 9/2018 58 tis km, nyní 61 tis km
dracekvo
 
Příspěvky: 1009
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm
Reputation: 53

Re: Akcelerometr

Příspěvekod pezizka » čtv kvě 26, 2016 7:42 am

4 DI jsou rychlejší jak ostatní, z hlavy to nevím, ale mám pocit že 5kHz. Pokud by PWM bylo na nízké f tak ano. Ale vyhodnocení by mělo další úskalí a to, že minimální doba pro "stopování" je 10ms :cry: To je hodně. Asi nejlepší by byl výstup f, tam jsou možnosti lepší. Pokud nebude hotový výrobek asi se vydám touto cestou.
pezizka
 
Příspěvky: 459
Registrován: úte čer 24, 2014 7:23 pm
Reputation: 40

Re: Akcelerometr

Příspěvekod dracekvo » čtv kvě 26, 2016 9:44 am

Ono na programovatelné rele jsou takové děje dost rychlé a není na to moc stavěné. Na to by bylo až plnohodnotné PLC. Já dělám spíš S7-300 a S7-1200/1500 to s logem nemá nic moc společného tak neporadím.

A cože to budeš měřit s akcelerometrem 1g až 2g? Třeba by to šlo vyřešit jinak.
2850Wp, 500Ah LiFePO 48V - rozebráno, odstaveno. Měnič PJ 5000W 48V od matěje na prodej
eauto Peugeot ION 2012, koupeno 9/2018 58 tis km, nyní 61 tis km
dracekvo
 
Příspěvky: 1009
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm
Reputation: 53

Re: Akcelerometr

Příspěvekod pezizka » čtv kvě 26, 2016 10:45 am

Ty "dospělé" simatiky jsou pro mne zbytečně chytré a programovat se je učit neplánuju ;) Chci snímat pohyb markýzy, aby se v případě potřeby schovala. S rychlostí větru jsem neuspěl, to je sotva dostatečné řešení ač vyhodnocuji hlavně nárazy, samotná rychlost není do určité hranice nijak zásadně podstatná. Taky se běžně snímají vibrace, ale nechci něco co našteluji trimrem a dost. Potom mi ten akcelerometr připadá jako nejlepší varianta. Ale jestli je lepší nápad, uvítám jej :yes:
pezizka
 
Příspěvky: 459
Registrován: úte čer 24, 2014 7:23 pm
Reputation: 40

Re: Akcelerometr

Příspěvekod dracekvo » čtv kvě 26, 2016 12:30 pm

Mě tak napadá co použít nějaký procesor (arduino nano), který by to pro PLC předpřipravil. Tj, až by vybrace přesáhly nějakou mez, tak by poslal LOG 1 do vstupu loga a to by vědělo, že má markýzu zatáhnout?
2850Wp, 500Ah LiFePO 48V - rozebráno, odstaveno. Měnič PJ 5000W 48V od matěje na prodej
eauto Peugeot ION 2012, koupeno 9/2018 58 tis km, nyní 61 tis km
dracekvo
 
Příspěvky: 1009
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm
Reputation: 53

Re: Akcelerometr

Příspěvekod pezizka » čtv kvě 26, 2016 12:58 pm

To jistě možné je, ale má to malinký háček. Arduino jsem viděl akorát na fotce a jsu z něho chytrý asi tak jak koza z petrželí :oops: Vím, že bych do toho asi někoho uvrtal, ale jakákoliv změna a už zase otravuju :cry: S Logo si udělám co si zamanu a na co má ::rolleyes:: Kdyby mě to dělal někdo jiný, buď se nedoplatím a nebo by mne dávno zabil :evil: Chci se prostě vejít do možností svých a Logo. Asi půjdu do převodníku U/f, jsou to věci dostupné a bude stačit i těch 5kHz. Jeví se mi to jako nejschůdnější. Alespoň tedy za těchto okolností. Ale samo že vítám každý nápad či info :yes:
pezizka
 
Příspěvky: 459
Registrován: úte čer 24, 2014 7:23 pm
Reputation: 40

Re: Akcelerometr

Příspěvekod fugas » čtv kvě 26, 2016 4:06 pm

Co rozpínač?Třeba kulička jisté hmotnosti proti pružince,což si odladíš aby to odskočilo při přetížení jaké potřebuješ.Pak by pro LOGO! stačil signál jedna a nula.Jedna je v pořádku a nula,samozřejmě mžikově,prostě schovat.
Systém 24V ,Epsolar ET6415 MPPT ,zatím 1360Wp poly ,500Ah OpZs ,DC/DC beze jména ,ale s větráčkem 24V/12V/30A ,Power Jack 5000LF.
Uživatelský avatar
fugas
 
Příspěvky: 1075
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm
Reputation: 122

Re: Akcelerometr

Příspěvekod pezizka » čtv kvě 26, 2016 4:49 pm

Zvažoval jsem i vlasně mechanický systém, má to ale nevýhodu v odladění, kdy je to třeba mechanicky upravit. Jasně, může se to pořešit třeba šroubem nastavujícím předpětí pružiny. Můj nápad který jsem ještě nezavrhl je ona kulička tvořící spínač v korýtku do V, boky by byly jednotlivé kontakty a podle četnosti a doby "poskočení" by se to dalo sledovat. Další potíž je v tom, že není lehce dostupná, je totiž instalovaná na střeše. Proto se snažím najít řešení, kdy to namontuji a zbytek se doladí už bez dalších přímých zásahů. Ale díky za invenci, nápadů není nikdy dost :P
pezizka
 
Příspěvky: 459
Registrován: úte čer 24, 2014 7:23 pm
Reputation: 40


Zpět na Arduino

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron
Reputation System ©'