Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: úte zář 17, 2019 11:56 pm


Arduino - bastlení

Automatizace, řízení, měření, logování a programování s využitím platformy Arduino.
Další

Arduino - bastlení

Příspěvekod radex » sob lis 26, 2011 8:58 am

mypower.cz píše: Arduino uz je objednano.

Ahoj, chtěl bych se taky pustit do bastlení s arduinem. Mám z jednočipů trochu strach, párkrát jsem u nich nějak časově zakysl (vývojové prostředí, překladače, atd...), došel k rozblikání LED a pak radši ustoupil k čistému hardware.
Chci ho použít na sběr dat z elektroměrů (binární vstupy), sledování FVE a spínání spotřebičů a být co nejvíc kompatibilní s mypower knowhow.
Aby to šlo ladit i v assembleru, z Linuxu výhodou.
Schválil bys mi tento výběr ?
http://www.czechduino.cz/?19,arduino-et ... usb2serial
radex
 
Příspěvky: 44
Registrován: pon lis 07, 2011 3:06 pm

Arduino - bastlení

Příspěvekod mypower.cz » sob lis 26, 2011 12:17 pm

radex píše:Ahoj, chtěl bych se taky pustit do bastlení s arduinem. Mám z jednočipů trochu strach, párkrát jsem u nich nějak časově zakysl (vývojové prostředí, překladače, atd...), došel k rozblikání LED a pak radši ustoupil k čistému hardware.
Chci ho použít na sběr dat z elektroměrů (binární vstupy), sledování FVE a spínání spotřebičů a být co nejvíc kompatibilní s mypower knowhow.
Aby to šlo ladit i v assembleru, z Linuxu výhodou.
Schválil bys mi tento výběr ?
http://www.czechduino.cz/?19,arduino-et ... usb2serial


Ja jsem si objednal to same .. Ethernet s PoE je obrovska vyhoda protoze to arduino muze byt az 100m daleko a mam k nemu jak dopravit napajeni i data. Je to v kuse, nemusim kupovat Ethernet shield. Pravda videl jsem to v novinkach na cuechdiono a zaujalo me to i po mrknuti se na ostatni. Navic I2C to ma, SPI to ma.. 6 analogovych vstupu, skrz I2C rozsiritelnych treba o dalsich 14 pomoci prevodniku.. ja s tim ted budu zacinat, vzivote jsem to nemel v ruce .. asi v pondeli mi to dojde, takze tohle bude muj prvni pokus s arduinem. Jinak ja spise mam blize k cistemu software. Hardware se teprve ucim, tzn napriklad budu muset nastudovat a dovzdelat se napriklad ohledne elektrickeho pripojeni proudovych cidel atd. Snad se mi nepovede tomu arduinu nejak elektricky ublizit. To by me fakt mrzelo.

EDIT: rozdelil jsem puvodni tema o mereni el.centraly, pac bastleni s arduinem muze byt zajimave samo o sobe... :).
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2 | Podzimní sraz 21.9.2019 (PDF)
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3684
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Arduino - bastlení

Příspěvekod matej » sob lis 26, 2011 6:34 pm

radex píše:Aby to šlo ladit i v assembleru, z Linuxu výhodou.

Pro procesory AVR používám už asi 2 roky pod Linuxem vývojové prostředí KontrollerLab a nemůžu si stěžovat.
Můžeš dělat v ASM nebo v C. Je to komplet, myslím že jsem doinstaloval jenom AVRdude anebo ani to možná ne .. každopádně přechod z AVR studia jsem zvládl v pohodě, dokonce jsou tady nékterá vylepšení např. skrývání částí kódu (jednotlivých funkcí), když dám kurzor k nějaké závorce tak to označí příslušnou opačnou závorku apod. Nahrání do procesoru přes USB jediným tlačítkem, používám programátor Urel BiProg (kompatibilní s STK500).
Pravda a Láska zvítězí!.
SOLARSERVIS.EU - Slnko do každého domu - Montáže hybridných a ostrovných FVE.
matej
 
Příspěvky: 804
Registrován: čtv zář 01, 2011 5:30 pm

Re: Arduino - bastlení

Příspěvekod mypower.cz » sob lis 26, 2011 7:08 pm

matej_bb píše:když dám kurzor k nějaké závorce tak to označí příslušnou opačnou závorku apod.
jj tyhle vychytavky jsou soucasti Kate a Kate je dle dokumentace pry soucasti KontrollerLab. To se mi libi, pac Kate je muj primarni textovy editor pro psani software.
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2 | Podzimní sraz 21.9.2019 (PDF)
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3684
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Arduino - bastlení

Příspěvekod vanous » ned lis 27, 2011 8:08 pm

Pokud by někdo hledal jak upravit vim pro arduino, viz zde http://johanneshoff.com/arduino-command-line.html
vanous
 
Příspěvky: 116
Registrován: sob říj 15, 2011 6:28 pm

Re: Arduino - bastlení

Příspěvekod mypower.cz » ned lis 27, 2011 8:52 pm

zvazuju jak elegantne resit upgrade firmware. Dejme tomu, ze mam arduino s ethernetem. Standardne do neho nahraju svuj "tovarni" program skrz USB. Dejme tomu, ze muj program pro arduino ma pekne www rozhrani, a umi upload image noveho firmware. Nejak mam problem najit v dokumentaci arduina a v referencich a v knihovnach neco, co by umoznilo zapis do oblasti pameti ze ktere je spousten kod. Muzu zapisovat do EEPROM, muzu pres I2C, seriove rozhrani, nebo pres SD Shield zapisovat na SD kartu, nicmene potreba by bylo v tomto pripade presvedcit bootloader arduina, aby nabootoval jiny, nove zapsany image a spustil ho. Vi nekdo jak se tohle u arduina resi?
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2 | Podzimní sraz 21.9.2019 (PDF)
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3684
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Arduino - bastlení

Příspěvekod radex » ned lis 27, 2011 10:25 pm

mypower.cz píše: dovzdelat se napriklad ohledne elektrickeho pripojeni proudovych cidel atd. Snad se mi nepovede tomu arduinu nejak elektricky ublizit.

No mě nenapadá vhodnější proudové čidlo než odpor kusu drátu, na němž vzniká měřeným proudem úbytek napětí. Já osobně dimenzuju průřezy drátů zhruba na 1A max.proudu 1mm2 průřezu, takže mám na metru drátu max. úbytek 18,5mV. I nejlevnější multimetry mívají napěťový rozsah 200mV, kterým se to dá měřit.
Proudový rozsah multimetru nepracuje jinak - viz. měřící kus drátu vlevo dole na obrázku.
fv_merak.JPG

Když bych chtěl přesnější měření, tak bych koupil nějaký přesný odpor, protože odpor mědi může na 10stupních ujet o 6,8%. Pro Arduino bude potřeba milivolty zesílit - vidím to na rozdílový zesilovač s OP07 (operační zesilovač s malým offsetem)
fv_difzes.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
radex
 
Příspěvky: 44
Registrován: pon lis 07, 2011 3:06 pm

Re: Arduino - bastlení

Příspěvekod mypower.cz » ned lis 27, 2011 10:37 pm

ja planuju pripojit 6 techto cidel, ktere uz mam nejaky cas doma a zatim nevyuzite. -30A .. +30A => 0V .. 5V.
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2 | Podzimní sraz 21.9.2019 (PDF)
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3684
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Arduino - bastlení

Příspěvekod vanous » ned lis 27, 2011 11:13 pm

netestoval jsem to ještě:
http://blog.wickeddevice.com/?p=264
vanous
 
Příspěvky: 116
Registrován: sob říj 15, 2011 6:28 pm

Re: Arduino - bastlení

Příspěvekod vata » pon lis 28, 2011 6:49 pm

mypower.cz píše:ja planuju pripojit 6 techto cidel, ktere uz mam nejaky cas doma a zatim nevyuzite. -30A .. +30A => 0V .. 5V.


Těším se, až někdo příjde s praktickými zkušenostmi s těmito čidly, které, pracujíc na halově principu, by měly mít galvanicky odděleno napájení od měřeného proudu a taky by měly být prakticky bezztrátové. Jak by to pracovalo se společnou zemí (napájení čidla má společné "-" s měřeným obvodem, byť měřím proud kladného pólu). Já o tom přemýšlela taky, jenže (jako vždy :( ) si neumím představit tu konstrukční stránku věci - jak tuhle titěrnost napojit na ty kravské silové vodiče. Taky by mě zajímalo, jak by se to chovalo v případě měření proudu před měničem, kde proudové špičky určitě přesahují rozsah čidla.
A třeba taky někdo vyzkouší, co to měří v případě AC :) Třeba by se to dalo nějak nakalibrovat a používat to jako AC wattmetr.

Filipe, ty bys tyhle čidla mohl zkusit hned se svým Vellemanem, že? Proč je vlastně necháváš zahálet?
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1401
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am

Re: Arduino - bastlení

Příspěvekod toxic_cz » pon lis 28, 2011 7:24 pm

Já jsem u mého projektu near-space balonu pracoval s čidlem ACS712, který má pracovní měřící rozsah -5 to +5A
http://blog.czanso.com/2010/07/merime-p ... ci-acs712/

Bylo to zakomponované v modulu power managementu a měřilo to spolehlivě ;)
práce s tím je jednoduchá
czANSO.com - český amaterský balon na hranici vesmíru (první let dosáhl výšky 31 084 m! - fotky a videa z letu)
Malý fotovoltaický ostrovní systém v panelovém bytě - 62Wp handmade, LifeYPO4 40Ah/12V, sběrnice 12V (modem, router, LED)
Bitcoinman.cz představuje ฿ Bitcoin ฿ - decentralizovanou svobodnou elektronickou měnu, která je mimo dosah vlád a bank
toxic_cz
 
Příspěvky: 189
Registrován: pon říj 17, 2011 7:19 pm
Bydliště: Praha

Re: Arduino - bastlení

Příspěvekod vata » pon lis 28, 2011 7:41 pm

Bože, skvělý projekt - užasné fotky! Gratuluju!
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1401
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am

Re: Arduino - bastlení

Příspěvekod vanous » pon lis 28, 2011 9:17 pm

vata píše:Taky by mě zajímalo, jak by se to chovalo v případě měření proudu před měničem, kde proudové špičky určitě přesahují rozsah čidla.


http://shop.snailinstruments.com/index. ... cts_id=829

ACS711 Current Sensor Carrier -75 to +75A
Senzor proudu ±75A
Používá čip ACS709
Výstup analogový - napětí 18.5-28mV/A při napájení 3.3-5V
Napájení 3-5.5V
Izolační napětí 2100V
Rozměry 18 x 20mm


EDIT:
Note: The sensor’s extended -75 to 75 A range should be limited to transient currents. In our tests, we found that the IC could tolerate 50 A for 20 seconds or 37.5 A for 150 seconds before exceeding its maximum temperature rating of 150°C. Therefore, unless you are taking special steps to keep the IC cool, we recommend limiting continuous currents to under 30 A. Even with a low conductive path resistance of 1.1 mΩ, the board can get hot enough to burn you when the current is in the tens of amps, and the IC does not feature any kind of over-temperature protection, so thermal issues should be taken into consideration for high currents.
vanous
 
Příspěvky: 116
Registrován: sob říj 15, 2011 6:28 pm

Re: Arduino - bastlení

Příspěvekod mypower.cz » pon lis 28, 2011 9:27 pm

vata píše:Filipe, ty bys tyhle čidla mohl zkusit hned se svým Vellemanem, že? Proč je vlastně necháváš zahálet?


pravda ted bych i mohl, na vellemanovi jsou ted 2 nevyuzite kanaly, pac jedu jen na jednu vetev FV, nicmene default rozsah vellemana je 0-30V. Musel bych zreverseenginovat komunikaci po USB a zjistit jak vellemanovi prenastavit softwarove rozsah na 2 kanalech na 0-6V (coz velleman umi) a mohl bych merit 2 cidla, to je fakt. Nicmene arduino je uz na ceste. Uvidim, bud se mi driv podari to, nebo ono, kazdopadne uz se to blizi .. :repair:
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2 | Podzimní sraz 21.9.2019 (PDF)
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3684
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Arduino - bastlení

Příspěvekod vata » úte lis 29, 2011 12:54 pm

vanous píše: we recommend limiting continuous currents to under 30 A. Even with a low conductive path resistance of 1.1 mΩ, the board can get hot enough to burn you when the current is in the tens of amps, and the IC does not feature any kind of over-temperature protection, so thermal issues should be taken into consideration for high currents.


jo, tohle je zajímavé a trochu to omezuje použití toho čidla. Takže potom vlastně lze s nimi bezpečně měřit pouze proudy z jednotlivých panelů nebo menších větví, a proudy do DC rozvodů, které aspoň u mne < 10A. Já mám 12V systém, tím pádem ty proudy bezprostředně kolem baterie jsou tam šílené.
Díky za upozornění :)
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1401
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am

Re: Arduino - bastlení

Příspěvekod vanous » úte lis 29, 2011 1:06 pm

vata píše:
vanous píše: we recommend limiting continuous currents to under 30 A. Even with a low conductive path resistance of 1.1 mΩ, the board can get hot enough to burn you when the current is in the tens of amps, and the IC does not feature any kind of over-temperature protection, so thermal issues should be taken into consideration for high currents.


jo, tohle je zajímavé a trochu to omezuje použití toho čidla. Takže potom vlastně lze s nimi bezpečně měřit pouze proudy z jednotlivých panelů nebo menších větví, a proudy do DC rozvodů, které aspoň u mne < 10A. Já mám 12V systém, tím pádem ty proudy bezprostředně kolem baterie jsou tam šílené.
Díky za upozornění :)


Já myslím, že to omezení bude všude, je to jen o tom jak moc to topí a jak moc se to chladí. AttoPilot je také zajímavá volba, žádné proudobé omezení u toho napsáno není, ale chladit také nutno... http://pvelectronic.inshop.cz/podle-vyr ... ?ItemIdx=0
vanous
 
Příspěvky: 116
Registrován: sob říj 15, 2011 6:28 pm

Re: Arduino - bastlení

Příspěvekod vanous » čtv pro 01, 2011 1:27 pm

vata píše:...si neumím představit tu konstrukční stránku věci - jak tuhle titěrnost napojit na ty kravské silové vodiče.


napojení na CYA 25, snad to bude OK. meření mezi +,- a GND vypadá v pořádku...

20111201_005.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
vanous
 
Příspěvky: 116
Registrován: sob říj 15, 2011 6:28 pm

Re: Arduino - bastlení

Příspěvekod mypower.cz » čtv pro 01, 2011 2:32 pm

to nevypada moc rozebiratelne :repair: .. Mozna nebylo by lepsi neco takovehoto:
Obrázek
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2 | Podzimní sraz 21.9.2019 (PDF)
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3684
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am

Re: Arduino - bastlení

Příspěvekod abrams » čtv pro 01, 2011 2:39 pm

vanous píše:
vata píše:...si neumím představit tu konstrukční stránku věci - jak tuhle titěrnost napojit na ty kravské silové vodiče.


napojení na CYA 25, snad to bude OK. meření mezi +,- a GND vypadá v pořádku...

20111201_005.jpg
[quote]

Tak tohle je fakt síla :eek2: :eek2: :eek2: :uh: :uh: , už vidím jak to udělá PRÁSK !!!
Jak je řešena vzájemná fixace těch vodičů ?

Elektronům zdar
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2533
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno

Re: Arduino - bastlení

Příspěvekod vanous » čtv pro 01, 2011 2:44 pm

Ten attapilot 15 x 19mm, dírky 3mm, Pololu board (viz Filip) má rozměr 18 x 20mm... Na obrázcích je to všechno hezké...
vanous
 
Příspěvky: 116
Registrován: sob říj 15, 2011 6:28 pm

Další

Zpět na Arduino

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků

Reputation System ©'