Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je čtv črc 19, 2018 11:49 pm


vstupy a výstupy

Automatizace, řízení, měření, logování a programování s využitím platformy Arduino.

vstupy a výstupy

Příspěvekod jiri255 » ned kvě 04, 2014 4:58 pm

Zdravím,
měl bych na Vás dotaz ohledně vstupů a výstupů na desce arduino mega 2560. Jde mi o to, abych tu desku nezničil,
tak se radši ptám... mám několik relé, které různě spínají a chtěl bych k nim připojit tuhle desku, aby na základě sepnutí ovládala/řídila jiná relátka.
Jde o to, že ta řídící relátka budou sepnutá třeba 5 až 40hodin tudíž např: na desce pin 2 bude z desky přes to řídící relé 5hodin 5V (HIGH) a pak se to změní na 0V (LOW) a vykoná to nějaký příkaz (sepne rozpne jiné relé).
Takhle sepnutých bude třeba i 6 pinů po tu dlouhou dobu a pak zas budou pár hodin rozepnuté, některé nebo všechny, tak by mě zajímalo jestli tohle té desce nebude vadit?
A pak bych měl ještě dotaz, do kterých těch pinů, když to plánuju takhle využívat, byste mi doporučili ta ovládací relátka připojit? Do těch digitálních 22 až 53, analogových A0 až A15 nebo do těch PWM 2 až 13?

Předem všem děkuji za případné rady.
jiri255
 
Příspěvky: 11
Registrován: stř dub 30, 2014 8:11 pm
Reputation: 0

Re: vstupy a výstupy

Příspěvekod mypower.cz » ned kvě 04, 2014 5:08 pm

Dobry den, mate to popsano na presne stejnem miste, kde minule ..
http://arduino.cc/en/Main/ArduinoBoardMega2560

Each of the 54 digital pins on the Mega can be used as an input or output, using pinMode(), digitalWrite(), and digitalRead() functions. They operate at 5 volts. Each pin can provide or receive a maximum of 40 mA and has an internal pull-up resistor (disconnected by default) of 20-50 kOhms.


Zjistete si jaky odber maji ta rele. Zde v shopu muzete sehnat rele primo pripojitelna k arduinu.

Jake piny si vyberete je na vas. Ty, ktere vam vyhovuji a umi ty funkce, ktere potrebujete. Pokud potrebujete PWM zvolte ty, ktere umi PWM, pokud potrebujete analove vstupy, pouzijte analogove vstupy. Je to skutecne jednoduche.
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3225
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 146

Re: vstupy a výstupy

Příspěvekod bednar » ned kvě 04, 2014 5:20 pm

jiri255 píše:Takhle sepnutých bude třeba i 6 pinů po tu dlouhou dobu a pak zas budou pár hodin rozepnuté, některé nebo všechny, tak by mě zajímalo jestli tohle té desce nebude vadit?

Nevidím v tom problém, proč by to nemělo chodit.
jiri255 píše:A pak bych měl ještě dotaz, do kterých těch pinů, když to plánuju takhle využívat, byste mi doporučili ta ovládací relátka připojit? Do těch digitálních 22 až 53, analogových A0 až A15 nebo do těch PWM 2 až 13?

Jestliže se tím pinem bude spínat relátko tj. stav HIGH nebo LOW MUSÍ být zákonitě digitální.
bednar
 
Příspěvky: 51
Registrován: čtv čer 07, 2012 1:15 pm
Reputation: 1

Re: vstupy a výstupy

Příspěvekod jiri255 » ned kvě 04, 2014 5:32 pm

ta ovládací relé nebudou mít z desky žádný odběr... budou v podstatě fungovat jako vypínač, který sepne 5V z desky na pin třeba 2.
Ano píšou tam, že můžou přijímat a poskytovat 5V a max 40mA, ale už tam nepíšou jestli jen krátkodobě nebo třeba 40hodin v kuse což je to co by mě zajímalo?
Co když do té desky půjde např do 20pinů 5V a dejme tomu 5-10mA a to po dobu třeba 24h a zároveň bude po tu samou dobu deska držet na 10pinech sepnutých 10relé z eshopu, které má každé 15-20mA?
jiri255
 
Příspěvky: 11
Registrován: stř dub 30, 2014 8:11 pm
Reputation: 0

Re: vstupy a výstupy

Příspěvekod mypower.cz » ned kvě 04, 2014 5:36 pm

Zdravim, treba milion let v kuse .. ale pouze do 40mA na jeden pin. Na druhem muze byt dalsich 40mA na 5V. Jinak ty rele z desky odber budou mit, pokud pred jejich civkou nebude nejaka elektronika, jinak by ta civka, ktera uvnitr rele spina kontakty sama od sebe nefungovala. Na to aby se kontakty v rele pohly je potreba do civky pustit energii. Pokud naprimo z pinu arduina tak 5V a zaroven maximalne 40mA. Pokud si rele vezme vice, mate po arduinu. Nebo po tom pinu, ktery bude trvale HIGH nebo trvale LOW, to lze tezko rici co se stane.
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3225
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 146

Re: vstupy a výstupy

Příspěvekod jiri255 » ned kvě 04, 2014 5:52 pm

jj to chápu myslel jsem to, tak že ta ovládací relé nebudou napájena z desky arduina proto nebudou mít žádný odběr, omlouvám se za nesprávnou formulaci.
Jinak děkuji za info, stačí mi těch max 40hodin :-) ...tedy při dodržení 5V max 40mA pro každý pin zvlášť
Do elektroniky tolik nedělám, tak se radši ptám...
Díky za rady
jiri255
 
Příspěvky: 11
Registrován: stř dub 30, 2014 8:11 pm
Reputation: 0

Re: vstupy a výstupy

Příspěvekod jose » ned kvě 04, 2014 6:09 pm

Nezapomnět na to, že cívka relé je indukční zátěž. Při vypnutí relé vzniká napěťová špička, která může Arduino odpálit. Zapojení je popsáno třeba tady: http://electronics.stackexchange.com/qu ... om-arduino
Uživatelský avatar
jose
 
Příspěvky: 276
Registrován: pon zář 12, 2011 1:25 pm
Bydliště: Otrokovice
Reputation: 11

Re: vstupy a výstupy

Příspěvekod jiri255 » ned kvě 04, 2014 6:27 pm

a když použiju relé modul z eshopu, tak by tento problém nastat neměl, že?
http://shop.mypower.cz/rel-8-kan-lov-pro-arduino-5v-250v-10a-691
jiri255
 
Příspěvky: 11
Registrován: stř dub 30, 2014 8:11 pm
Reputation: 0

Re: vstupy a výstupy

Příspěvekod FRSO » ned kvě 04, 2014 6:44 pm

jose píše:Nezapomnět na to, že cívka relé je indukční zátěž. Při vypnutí relé vzniká napěťová špička, která může Arduino odpálit. Zapojení je popsáno třeba tady: http://electronics.stackexchange.com/qu ... om-arduino

Zdravím, pokud je to relé spínáno tranzistorem, tak stačí antiparalelně zapojená SI dioda k cívce toho relátka (třeba 1N4148, 1N4001, atd.dle napětí)
FRSO
 
Příspěvky: 738
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm
Reputation: 31

Re: vstupy a výstupy

Příspěvekod antilop » ned kvě 04, 2014 7:40 pm

Bude prekrocen maximalni proud pouzdra !!! 10 vystupu kazdy po 40mA vystupniho proudu je predpokladam za hranici dovoleneho ztratoveho vykonu i pro Megu co?
antilop
 
Příspěvky: 70
Registrován: ned úno 17, 2013 8:47 pm
Reputation: 1

Re: vstupy a výstupy

Příspěvekod borco » ned kvě 04, 2014 8:24 pm

Maximalny prud Vcc je 200mA, takze sucet vsetkych vystupov by nemal byt vacsi
borco
 
Příspěvky: 20
Registrován: ned bře 31, 2013 8:54 pm
Reputation: 1

Re: vstupy a výstupy

Příspěvekod borco » ned kvě 04, 2014 8:27 pm

FRSO píše:
jose píše:Nezapomnět na to, že cívka relé je indukční zátěž. Při vypnutí relé vzniká napěťová špička, která může Arduino odpálit. Zapojení je popsáno třeba tady: http://electronics.stackexchange.com/qu ... om-arduino

Zdravím, pokud je to relé spínáno tranzistorem, tak stačí antiparalelně zapojená SI dioda k cívce toho relátka (třeba 1N4148, 1N4001, atd.dle napětí)

Tie relatka z eshopu, sa dost podobaju na tie co mam s ciny a tie maju opticke oddelenie vstupov, tak isto prud ovladania tahaju minimalny,takze tam netreba nic riesit.
borco
 
Příspěvky: 20
Registrován: ned bře 31, 2013 8:54 pm
Reputation: 1

Re: vstupy a výstupy

Příspěvekod jiri255 » pon kvě 05, 2014 4:58 pm

tak to by bylo super pokud bych uz nemusel nic resit ohledne tech relatek z eshopu :-) ,ale tech 200mA jako maximalni proud vsech vystupu pro tu desku mega to tedy neni nic moc... to je cca 10 relatek. Puvodne jsem myslem, ze je to co vstup/vystup 40mA, jak jsme tu resili. :-(
Pripojim kuprikladu 12 relatek a mohl by to byt tedy pro desku problem?
jiri255
 
Příspěvky: 11
Registrován: stř dub 30, 2014 8:11 pm
Reputation: 0

Re: vstupy a výstupy

Příspěvekod mypower.cz » pon kvě 05, 2014 5:06 pm

pokud budou civky rele napajeny odjinud, tak to problem neni protoze mezi arduinem a rele (napriklad temi ze zdejsiho shopu) se prenasi pouze ridici signal a elektronika na releove desce (patrne nejaky tranzistor) zajisti odpovidajici energii pro civku rele z externiho zdroje. Energie se pousti do civek rele z tohoto externiho zdroje, tedy z napajeni te releove desky, takze piny nejsou zatizeny a jen plni ridici funkci. Pak muzete rele pripojit treba i 100, na kazdy pin treba 2 rele. Je potreba ale tem deskam releovym opet zajistit odpovidajici napajeni, jinak prozmenu ty civky nebudou spinat nebo budou odpadavat.
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3225
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 146

Re: vstupy a výstupy

Příspěvekod jiri255 » pon kvě 05, 2014 5:30 pm

takze pokud na tom rele modulu vcc(+) a gnd(-) pripojim ze samostaneho zdroje, trafo 5V 1000mA, tak z desky mega pouziju jen napr pin 3 jako ridici sinal pro in1(rele1) na modulu a potom tedy bude zatizeni desky prakticky nulove.
Jeste jednou dekuji za rady snad uz se tam neobjevi zadny jiny problem :-)
jiri255
 
Příspěvky: 11
Registrován: stř dub 30, 2014 8:11 pm
Reputation: 0


Zpět na Arduino

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

cron
Reputation System ©'