Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je pát lis 16, 2018 7:09 pm


arduino-komunikacia s epsolar

Automatizace, řízení, měření, logování a programování s využitím platformy Arduino.
Další

arduino-komunikacia s epsolar

Příspěvekod mobilik » pon úno 24, 2014 7:43 pm

Skusal uz niekto rozbehat komunikaciu s epsolarom? Napadlo ma vyuzit data co posiela na MT-5, spracovat ich a zobrazit na display arduina. Dalo by sa tym padom rozbehat monitoring z podstatne menej externimy suciastkamy atd.
Hral sa stym uz niekto? ;)
mobilik
 
Příspěvky: 1775
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)
Reputation: 158

Re: arduino-komunikacia s epsolar

Příspěvekod i4wifi a.s. » pon úno 24, 2014 11:46 pm

Tady je potřebný HW:
http://www.ev-power.eu/Solar-GridFree/C ... ators.html

Plus kompletní zdrojáky pro ty co chtějí dále vyvíjet:
SolarChargerMonitor_Source_Code.zip - http://www.i4wifi.cz/img.asp?attid=280239
i4wifi a.s.
 
Příspěvky: 73
Registrován: stř črc 25, 2012 7:20 am
Reputation: 0

Re: arduino-komunikacia s epsolar

Příspěvekod mobilik » úte úno 25, 2014 4:43 am

Dakujem, to som nasiel uz v inej teme, mna skor zaujima ci to niekto uz skusal a ci to ma zmysel vzhladom na to ze viacery sa tu vyjadrili ze to nemera velmi presne.
mobilik
 
Příspěvky: 1775
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)
Reputation: 158

Re: arduino-komunikacia s epsolar

Příspěvekod mobilik » čtv úno 27, 2014 10:36 am

Tak som na to prisiel aj sam uz, nema to ziadny zmysel...
Po zapojeni 4210 som prisiel na to, ze data sa obnovuju tak sporadicky, ze to pre presne meranie nema ziadny zmysel.
A ked som videl pri zamracenej oblohe a jednom 230Wp panely hodnotu asi na par sekund 9,1A, tak som sa zasmial a urobil si zaver ze to meranie je vhodne tak akurat na hovno, ked tam napise taku prkotinu v takom pocasi... :roll:
Pri zamracenej oblohe nejak regulator ani nevedel poriadne nabehnut, stale menil napatie panela a prud ukazoval par sekund nulu, potom par sekund 300mA potom zase nulu a toto sa opakovalo dookola. Cez vykend si to zmeram presne co to robi merakom.
Uvidim co bude robit ak dostane viac panelov onedlho.
U nas uz cez mesiac nebolo slnko, takze nejak regulator este nezazil viac nez pol ampera. :roll:
Inak celkovo som sklamany s toho regulatora, myslel som ze sa budu dat nastavit nabijacie napatia na regulatore, no vie to len prednastavene rezimy. Ja by som ich trochu poupravil pri OPzS baterkach, cize nic moc...
mobilik
 
Příspěvky: 1775
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)
Reputation: 158

Re: arduino-komunikacia s epsolar

Příspěvekod fugas » čtv úno 27, 2014 12:12 pm

Zdravím.
Mě se Epsolar ještě nepodařilo ani spojit s PC.Jinak si ale celkem nestěžuji.Ten nesmyslně vysoký proud po připojení jsem už také viděl.Ale pak si to sedlo.Mám tři panely po 240Wp sériově.Pokud jde o zobrazený výkon panelů,myslel jsem si laicky,že si je občas změří natvrdo a číslo na displeji je tedy skutečný odebiratelný výkon z panelů.Pak mi ale přišlo divné,že slunce pálí a na displji je údaj 22W,přičemž jsem měl připojený notebook.Tak jsem zapnul měnič a připojil televizi a rázem se údaj na regulátoru změnil na 260W(mám zatím bohužel topení jménem plazma),tedy regulátor zobrazuje odebíraný výkon.Když je tedy aku. plně nabitý,naskočí údaj v jednotkách wattů,pravděpodobně samotná spotřeba regulátoru.Napětí panelů kolísá,pokud je pod mrakem,přikládám to tedy změnám osvitu panelů.Při přímém osvitu a stálém odběru energie se čísla ani nehnou.
Systém 24V ,Epsolar ET6415 MPPT ,zatím 1360Wp poly ,500Ah OpZs ,DC/DC beze jména ,ale s větráčkem 24V/12V/30A ,Power Jack 5000LF.
Uživatelský avatar
fugas
 
Příspěvky: 1075
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm
Reputation: 122

Re: arduino-komunikacia s epsolar

Příspěvekod mobilik » čtv úno 27, 2014 12:23 pm

Nemam vyskusane, pocas slnka, lebo to uz ani neviem co to je u mna na chate. Ale aj tak mi to prislo divne, nakolko bolo uplne sivo cize vkuse rovnake podmienky a regulator stale menil napatie akokeby nevedel najst MPP bod.
Nevadi, uvidim co to bude robit za slnecneho dna ak sa ho este dozijem. :mrgreen:
mobilik
 
Příspěvky: 1775
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)
Reputation: 158

Re: arduino-komunikacia s epsolar

Příspěvekod mobilik » pát úno 28, 2014 6:36 pm

Dnes svietilo slnko tak za mrakom asi hodinu. Tak nabijal 3A, takze vpohode, akurat som sa divil ze to nedrzi v kuse, ale ste sa prud meni hore dole... Nevadi, aspon viem ze ide.

Odoslané z HTC One X pomocou Tapatalku
mobilik
 
Příspěvky: 1775
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)
Reputation: 158

Re: arduino-komunikacia s epsolar

Příspěvekod Axa » pon čer 15, 2015 8:26 am

Byla mi před pár dny dána odpověď. Patrně zkoušel :) .... http://blog.lekermeur.net/?p=2052,
NEMÁM OSTROVNÍ ELEKTRÁRNU, jen 6 panelů, Tracer, pár NiCd baterek a měnič. V baráku bez proudu.
Uživatelský avatar
Axa
 
Příspěvky: 170
Registrován: čtv srp 23, 2012 9:34 am
Bydliště: Na samotě v lese
Reputation: 5

Re: arduino-komunikacia s epsolar

Příspěvekod Axa » pon čer 15, 2015 11:18 am

Tak chlapi. Ještě jsem měl dnes chvilku a protože jsem o Arduinu tak maximálně slyšel, trochu jsem pokukoval co se s tím dá dělat. A protože mám taky Tracer a navíc právě teď bastlím napěťový spínač pro bojler, jelikož turbo-super-profi-značkový napěťový relé HRN34 neumí ani půlku toho, co po něm chci, myslím, že čas nahnil k tomu, abych se začal zajímat víc. Mno .. Čili v zkrátka. Našel jsem tohle. http://www.instructables.com/id/Use-Ard ... /?ALLSTEPS Třeba to k něčemu bude ;)
NEMÁM OSTROVNÍ ELEKTRÁRNU, jen 6 panelů, Tracer, pár NiCd baterek a měnič. V baráku bez proudu.
Uživatelský avatar
Axa
 
Příspěvky: 170
Registrován: čtv srp 23, 2012 9:34 am
Bydliště: Na samotě v lese
Reputation: 5

Re: arduino-komunikacia s epsolar

Příspěvekod kodl69 » pon čer 15, 2015 12:56 pm

jo, víš co dává měnič a jaký je napětí baterek. Ale nevíš, jaký je odběr z baterek, SOC jedině odhad dle napětí. Pokud ti ale stačí řízení přebytků dle napětí, doplň jenom podmínky pro sepnutí relé a dobastli tranzistory nebo uln2803 pro spínání relátek a máš to. Další tunning je displej a nějaký tlačítka pro ovládání, jestli bude potřeba. Šlo by to doplnit o ethernetshiel a dát na web buď jako WWW stránku v místní síti, nebo přes HTTP GET někam do světa....Právě finalizuju blbinu, která na lokální síť dává www s proudy jednotlivých stringů a mám tam relátka, který je dokážou odpojit - třeba pokud by tekl proud "naopak" do některýho stringu.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2880
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 192

Re: arduino-komunikacia s epsolar

Příspěvekod Axa » pon čer 15, 2015 3:39 pm

Pomalu, pomalu chlape :) Já o tém Hardujindu zatím vím kvrdlačku, takže si počkám haž to přínde ha laborovat budu potém :) Nejhorší to bude zapnout páč s Linuxem jsem nikdá kámoš nebul :D :D Prostě a jednoduše. Zatím bojler budu spínat napětím, tím co právě dokončuju. Je to triviální schéma. Dva tranzistory, dva OZ dvě relátka a nějaký odpory. Nemůže se mi stát, že v tý chvíli dojde k proudovýmu přetížení, protože bojler zapnutím odepíná lednici, čerpadlo atd. . Mno ... Pak rozchodím ten intelidžent voltmetr (tu slepou cestu jak tu kdosi psal :) ) někam na www . Tedy až příjde Arduino z Čajny. (Tady to opravdu kupovat nebudu....) Díky tomu možná pochopím co se po mě chce a pak se vrátím sem a přečtu co píšeš a nakonec na odkaz, kterej jsem sem dal já. Teprve potom se budu snažit o nějakou komunikaci s Epsolarem. Už teď mě ovšem napadá, že na okamžitý měření proudu, dám nějakej ten měřič proudu starýho pana Halla :)
NEMÁM OSTROVNÍ ELEKTRÁRNU, jen 6 panelů, Tracer, pár NiCd baterek a měnič. V baráku bez proudu.
Uživatelský avatar
Axa
 
Příspěvky: 170
Registrován: čtv srp 23, 2012 9:34 am
Bydliště: Na samotě v lese
Reputation: 5

Re: arduino-komunikacia s epsolar

Příspěvekod timpomat » pon čer 15, 2015 3:45 pm

Axa píše:Nemůže se mi stát, že v tý chvíli dojde k proudovýmu přetížení, protože bojler zapnutím odepíná lednici, čerpadlo atd.


Tak toto by mi nepreslo, pokial su svokrovci na chate :) zatial to riesim slovnou dohodou, do buducna 2 oddelenymi menicmi
timpomat
 
Příspěvky: 92
Registrován: úte zář 13, 2011 2:18 pm
Bydliště: Bratislava
Reputation: 4

Re: arduino-komunikacia s epsolar

Příspěvekod Axa » pon čer 15, 2015 3:52 pm

Svokra, pivo, údené - najlepší sú studené :D ..... Taky jsem kvůli bojleru pořídil původně druhej měnič... Měniče nejsou problém, ale baterky letějsakramentsky rychle dolů, pokud pustím jen samotnej bojler ... a pak pííííp tma.
NEMÁM OSTROVNÍ ELEKTRÁRNU, jen 6 panelů, Tracer, pár NiCd baterek a měnič. V baráku bez proudu.
Uživatelský avatar
Axa
 
Příspěvky: 170
Registrován: čtv srp 23, 2012 9:34 am
Bydliště: Na samotě v lese
Reputation: 5

Re: arduino-komunikacia s epsolar

Příspěvekod fugas » pon čer 15, 2015 6:04 pm

OT:Když je řeč o bojleru.Dnes jsem dostal nabídku na půlené suché těleso 220VAC/1000W+24V/750W šest článků do dražického bojleru.Bude stát 1150Kč bez daně.Pokud by měl někdo zájem,dám kontakt.
Systém 24V ,Epsolar ET6415 MPPT ,zatím 1360Wp poly ,500Ah OpZs ,DC/DC beze jména ,ale s větráčkem 24V/12V/30A ,Power Jack 5000LF.
Uživatelský avatar
fugas
 
Příspěvky: 1075
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm
Reputation: 122

Re: arduino-komunikacia s epsolar

Příspěvekod kodl69 » pon čer 15, 2015 8:38 pm

ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2880
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 192

Re: arduino-komunikacia s epsolar

Příspěvekod Axa » pon čer 15, 2015 9:29 pm

Nadeta ??? ... Ano, slibem neurazíš.. Ze dvou objednaných zakázkových těles, nebylo dodáno ani jedno.. Ale zpět k tématu.. Propojit Arduino s Epsolarem nebude asi opravdu až tak velkej zákys . Skeč jsem sehnal a stáhnul a výroba kabelu a připojení je ještě snažší, než jsem čekal. :) Mno až to příjde budu připravenej :).....

Pro neenglišspíkry
------------------------------------------------------------------------------------
SUROVÝ PŘEKLAD

Kabel

Vezměte ethernetový kabel. Trochu Vám zamotá hlavu, když začnete hledat normy konektoru (Tracer používá 8P8C normu nikoli RJ45),..Jak to ale má 8 vodičů mělo by to být v pořádku.

Ustřihněte konektor na jednom jednom konci.

Připojte konec s konektorem do Traceru.

Na konci který jste ustřihli, použijte multimetr k určení, které jsou dráty, které:

- 4 z nich jsou zem

- 2 z nich jsou cca + 12V

- 2 z nich jsou cca + 3,3
Ustřihněte tři z zemních drátů a dva 12V dráty, takže zůstane jeden zemní drát a dva 3.3V .

Pak jsem použil breabord pro připájení drátů do tří použitých vodičů, aby bylo snadné připojení k Arduinu


Krok 2:

Instalace tohoto Arduino skeče.

Tato Arduino skeč (a většina informací v tomto článku) pochází z https://github.com/xxv/tracer. Nicméně oni použili přenosovou rychlost 57600 Musel jsem snížit na 9600 k práci na mém Arduinu . Měl jsem nějaké problémy kopírování a vkládání skeče níže kvůli nepodporovaným znakům, takže pokud zjistíte nějaké chyby skeče stáhněte si původní na stránce github.

-----------------------
/*
* An interface to the Tracer solar regulator. * Communicating in a way similar to the MT-5 display */

#include ....... blablabla BYLO POKOPANÉ. Stáhněte si tedy z výše uvedené adresy. Soubor ino sem bohužel nemohu vložit jako přílohu.

----------------------------------

Krok 3

Připojte zemní vodič na zem Arduina. Jeden z 3.3v vodičů se připojí k pinu 10 a další 3.3v se připojí na pin 11.
Pravděpodobně existuje způsob, jak zjistit, který vodič je který dle barev (FAKT ???? No uznejte.Tohle jsem nemohl vynechat :D :D) :D) ... (komentáře vítány!), ale máte jen dva vodiče tak je prostě prohoďte, pokud to nefunguje napoprvé. Výsledek vidíte v sériovém monitoru (emulátor terminálu) v počítači.

Hodně zdaru
Přílohy
MEDIUM.jpg
NEMÁM OSTROVNÍ ELEKTRÁRNU, jen 6 panelů, Tracer, pár NiCd baterek a měnič. V baráku bez proudu.
Uživatelský avatar
Axa
 
Příspěvky: 170
Registrován: čtv srp 23, 2012 9:34 am
Bydliště: Na samotě v lese
Reputation: 5

Re: arduino-komunikacia s epsolar

Příspěvekod kodl69 » pon čer 15, 2015 10:27 pm

je zajímavý, že já od nich tělesa na zakázku mám, asi jinej oddíl :-) Arduino není o linuxu, ale o programování v C++, prostě programovací jazyk, ale ty složený závorky a středníky jsou opruz... Výhoda je, že skoro na všecko je nějakej příklad nebo knihovna, třeba 1wire teploměry mě dost dostaly, už sem to použil i při uzení pro signalizaci, že moc piju a málo nebo moc topím... ale to je trochu off topic. Hallovy čidla mám, ale stačí když 5cm od toho klapne impulsní relé a je konec, 0,5A sem, tam, úplně náhodně - na měření proudu z baterek asi jedině bočník a nějakej slušnej OZ k tomu, nebo ten převodník co tady kdosi nabízí, je galvanicky oddělenej.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2880
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 192

Re: arduino-komunikacia s epsolar

Příspěvekod fugas » úte čer 16, 2015 5:15 am


Jo jo,tohle jsem našel taky.Ale těch 350W mi bylo málo,tak jsem to poptal u jiné firmy s těmi parametry,jak jsem uvedl.Půjdu do něj.Další měnič jsem neshledal jako správnou cestu.Takhle minimálně třetinu ušetřím na vstupních nákladech a celé se to zjednoduší.Tak se omlouvám za OT.Já jen kdyby měl někdo zájem,když už je to v progresu ;)
Systém 24V ,Epsolar ET6415 MPPT ,zatím 1360Wp poly ,500Ah OpZs ,DC/DC beze jména ,ale s větráčkem 24V/12V/30A ,Power Jack 5000LF.
Uživatelský avatar
fugas
 
Příspěvky: 1075
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm
Reputation: 122

Re: arduino-komunikacia s epsolar

Příspěvekod Axa » úte čer 16, 2015 5:51 am

kodl69 píše:je zajímavý, že já od nich tělesa na zakázku mám, asi jinej oddíl :-)
... asi.. a to paní do telefonu byla samej med :)
kodl69 píše:
Arduino není o linuxu, ale o programování v C++, prostě programovací jazyk, ale ty složený závorky a středníky jsou opruz... .
Děkuji za opravu. Ano - víme. Jen když jsem viděl první skeč, vzpomněl jsem si na ty "krásný řádky" co psával brácha když on začínal s Linuxem, který mě vždycinky ..píp.., protože jako správnej Linuxář vždycky tvrdil, že takhle je to proti blbejm Woknům "VONO" ... Jinak opravím i já Tebe, aby v tem nějakej začátečník jako třeba já neměl od začátku binec. Tohle jsem našprtal včéra "Programovací jazyk, v němž můžete pro Arduino psát, se jmenuje Wiring (lépe řečeno „vychází z jazyka Wiring“, ale rozdíly jsou minimální). Podle autorů jde o „jazyk podobný C++“ – ve skutečnosti je to jakýsi metajazyk či „vylepšená sada maker“ nad C++. Wiring původně vznikl pro vývojový kit podobný Arduinu a vychází z dalšího open source projektu, který se jmenuje Processing (můžete si všimnout určité podobnosti v logu Arduina a Processingu)."

Jinak k té legraci z článku Pravděpodobně existuje způsob, jak zjistit, který vodič je který dle barev . Řekl bych, že ano
    Pin 1 is on the left when looking at the connector with the contacts facing forward and the wire down. See 8P8C for an example of the physical connector and location of pin 1.

    +12V (seems to be regulated)
    Gnd (common to both data and power)
    +12V
    Gnd
    TXD (3.3V)
    RXD (3.3V)
    Gnd
    Gnd
    It communicates using TTL-232 at 9600 baud. TTL-232 in this context means +3.3V is 1 and 0V is 0 (not to be confused with RS-232 which would be +3.3V is 0 and -3.3V is 1).
.


BTW
Napadla mě díky tomu, jak je to snadný připojit ještě taková blbina. Jak připojit Epsolar k PC a monitorovat jej asi tak za 20Kč. Dnes nebude čas, zítra taky ne, ale do konce tejdne na to juknu a dám vědět :)
NEMÁM OSTROVNÍ ELEKTRÁRNU, jen 6 panelů, Tracer, pár NiCd baterek a měnič. V baráku bez proudu.
Uživatelský avatar
Axa
 
Příspěvky: 170
Registrován: čtv srp 23, 2012 9:34 am
Bydliště: Na samotě v lese
Reputation: 5

Re: arduino-komunikacia s epsolar

Příspěvekod kodl69 » úte čer 16, 2015 7:29 am

k pc klidně, akorát je potřeba převodník úrovní, a nejlépe i galvanický oddělení, už sem kvůli tomu nějakou techniku zničil..Jo, vypadá to, že to posílá 30 byte , 9600Bd, takže terminálem to přečteš, ale stejně to nějakej sw pro rozumný použití potřebuje. Pro připojení k pc stačí převodník uart/usb za 2Aud od číňana: http://www.ebay.com/itm/New-6Pin-USB-2-0-to-TTL-UART-Module-Serial-Converter-CH340G-Mudule-STC-5V-3-3V-/141593850854?pt=LH_DefaultDomain_15&hash=item20f7a6b3e6
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2880
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 192

Další

Zpět na Arduino

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Reputation System ©'