Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je ned zář 23, 2018 5:34 am


Do které popelnice vyhodit Phocos ?

Regulátory Phocos CX

Do které popelnice vyhodit Phocos ?

Příspěvekod Jirka7 » pát lis 04, 2011 10:04 am

Ahoj všem,
po cca měsíčním provozu se mi nezdály dva zakoupené regulátory pro FVE Phocos CX a CXn s proudem 20A. Tak jsem začal celou situaci řádně prověřovat /nejvíce přes internet, pak dotazy kolem/ a dospěl jsem k následujícím (osobním) závěrům:
nejdříve klady:
- malé rozměry
- jednoduchá instalace
- dataloger
- silný pípák
- dobrá cena

a teď zápory:
- u regulátoru je velmi omezené cokoli nastavit
například napětí při odpojení zátěže, pokud je připojená přímo
--a to absolutní hodnotu
--hysterezi s časem
ještě horší je nabíjení, zde nejde nastavit nic (jen typ baterie)
- regulátor evidentně přebíji Pb GEL baterie, což se určitě projeví v jejich životnosti.
Po datazu výrobbci zda je správné mít na Pb GEL baterii 15V jsem nedostal žádnou odpověď, každopádně u jiných regulátorů jsou napětí volitelná a u Pb GEL dokonce výběr je od dost níže 14-14,7V

Přeji všem hodně sluníčka a nabízím případnému zájemci tyto gegulátory, které se zřejmě hodí pro klasické Pb baterky.

Jirka
Jirka7
 
Příspěvky: 19
Registrován: ned říj 09, 2011 8:45 pm
Reputation: 1

Re: Do které popelnice vyhodit Phocos ?

Příspěvekod joseff » pát lis 04, 2011 10:18 am

treba sem:

kontejner_elektroodpad.jpg
kontejner_elektroodpad
kontejner_elektroodpad.jpg (20.34 KiB) Zobrazeno 3055 krát
joseff
 
Příspěvky: 712
Registrován: pon srp 08, 2011 8:55 am
Reputation: 12

Re: Do které popelnice vyhodit Phocos ?

Příspěvekod vata » pát lis 04, 2011 11:53 am

Zdravím, no vidíte, zrovna s odpojováním zátěže u CXN jsem spokojená, používám ten adaptivní režim.
Mezi klady řadíte logger, ale ten málokomu reálně funguje, mě taky ne. Taky mám podezření na přebíjení GEL baterií, resp. dává na ni podezřele vysoké napětí.
Výrobce nereagoval ani na můj dotaz ohledně těch falešných dat v paměti měření, takže podpora žádná.

Za zápor já jednoznačně též dávám ty malé rozměry - mám CXN40 a nacpat tam elektricky i mechanicky bezpečně 16mm kabely je skoro nemožné. Konektor datového kablíku u CXN je taky hooodně nedořešená věc.

Facit - co nejdříve přejít na regulátor, kterému lze věřit. Pokukuju po Tristaru, CXN si nechám jen jako odpojovač zátěže.
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1351
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am
Reputation: 57

Re: Do které popelnice vyhodit Phocos ?

Příspěvekod rimi » pát lis 04, 2011 2:05 pm

Ahoj
a jake si poridil (planujes) misto nich?
rimi
 
Příspěvky: 295
Registrován: čtv říj 13, 2011 9:45 am
Bydliště: Příbor
Reputation: 6

Re: Do které popelnice vyhodit Phocos ?

Příspěvekod matej » sob lis 05, 2011 4:33 pm

ještě horší je nabíjení, zde nejde nastavit nic (jen typ baterie)
- regulátor evidentně přebíji Pb GEL baterie, což se určitě projeví v jejich životnosti.
... Po datazu výrobbci zda je správné mít na Pb GEL baterii 15V jsem nedostal žádnou odpověď ...


15V? Asi myslíte 14,8V s teplotní kompenzací (při nižsí teplotě víc)?
Právě když se nastaví typ baterie VRLA, tak se vypne ekvalizace, takže tam nikdy není víc než 14,4V při 25°C. Mne to teda funguje dobře na mém CX10 ..
Pravda a Láska zvítězí!.
SOLARSERVIS.EU - Slnko do každého domu - Montáže hybridných a ostrovných FVE.
matej
 
Příspěvky: 799
Registrován: čtv zář 01, 2011 5:30 pm
Reputation: 39

Re: Do které popelnice vyhodit Phocos ?

Příspěvekod vata » pát led 20, 2012 1:06 pm

Zdravím, další super funkcionalita CXN40: :uh:

slunko svítí občas jak ďas a světlo se odráží od sněhu do 600wp panelů. CXN si usmyslelo, že proudy nad cca 26A nebude akceptovat, jednoduše odpojí panely. Aspoň to tak ukazuje na tom display, prostě spadne proud z panelů a drží se nějakou chvíli na hodnotách kolem 2A. To je prostě k nevíře, takhle zahazovat energii. Baterie není zcela nabitá podotýkám, a běží na ní asi 150W zátěže.
Ostuda Phocosu!
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1351
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am
Reputation: 57

Re: Do které popelnice vyhodit Phocos ?

Příspěvekod Toul » pát led 20, 2012 1:20 pm

Jé to mi něco připomíná:-)
U mě to funguje tak že když se nabijou baterky tak Phocos odpojí panely, fajn.
Ale když sepne lednice = odběr cca 10A + 100A startovací proud = pokles napětí baterie....a Phocos? NIc panely drží stále odpojené.
Uživatelský avatar
Toul
 
Příspěvky: 306
Registrován: čtv dub 21, 2011 1:46 pm
Reputation: 2

Re: Do které popelnice vyhodit Phocos ?

Příspěvekod vata » pát led 20, 2012 2:38 pm

Mám na DC rozvody pověšený něco jak krbový ventilátor, takže slyším na jeho otáčkách, co se děje s napětím na baterii. Nahání to strach, jak s tím ten Phocos mlátí :(
No, každopádně, chtěla jsem si takto veřejně poplakat proto, abych dalším případným zájemcům o CX/N poradila: NEKUPOVAT!
Já už mám objednaný Tristar MPPT a CXN degraduju na pouhé, značně předražené napěťové relé s voltmetrem.
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1351
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am
Reputation: 57

Re: Do které popelnice vyhodit Phocos ?

Příspěvekod abrams » pát led 20, 2012 4:11 pm

vata píše:... a CXN degraduju na pouhé, značně předražené napěťové relé s voltmetrem.

Zdravím ,

moje CX 20 "žije" jen jako nízkoztrátová usměrňovací dióda :-) . Uvažoval jsem o koupi nějakého malého MPPT ,
na ostrově je jen 125Wp 18V , tak nevím zda-li by to mělo smysl :?: .

Elektronům zdar
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2260
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 234

Re: Do které popelnice vyhodit Phocos ?

Příspěvekod mypower.cz » pát led 20, 2012 7:17 pm

Toul píše:Jé to mi něco připomíná:-)
U mě to funguje tak že když se nabijou baterky tak Phocos odpojí panely, fajn.
Ale když sepne lednice = odběr cca 10A + 100A startovací proud = pokles napětí baterie....a Phocos? NIc panely drží stále odpojené.


Tohle mi dela taky ten muj OZ Charge OC-SR30 (PWM) a dost me to stve. Nejdrive se sosa baterka i kdyz na panelech je energie jako kráva, tak regulator to zacne poustet az se trochu ukousne z baterky. To je neefektivni. Prioritne by se mela spotrebovavat energie z panelu, az pak to co je v baterce. Si myslim aspon... *batt* Holt chce to chytrejsi regulator.
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3289
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 168

Re: Do které popelnice vyhodit Phocos ?

Příspěvekod Toul » pon úno 13, 2012 4:21 pm

No to by mě šlak trefil.
Včera ve 12:30 phocos CX40 dosáhl napětí na bateriích tušim 14,8V a utnul solár, ne že snižoval proud..prostě to utnul a držel napětí na bateriích na 13,8V Takže sluníčko svítilo, odběr z baterek bylo cca 50W a CX dodával 0W!
chjo já chci něco jiného:-)
Uživatelský avatar
Toul
 
Příspěvky: 306
Registrován: čtv dub 21, 2011 1:46 pm
Reputation: 2

Re: Do které popelnice vyhodit Phocos ?

Příspěvekod mypower.cz » pon úno 13, 2012 6:18 pm

Hele a jak by to oduvodnil vyrobce, kdyby se mu napsal mail proc se to tak divne chova?
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3289
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 168

Re: Do které popelnice vyhodit Phocos ?

Příspěvekod vata » pon úno 13, 2012 10:12 pm

Ano, to je přesně ono, takhle to CXN dělá. Kolem poledne to zkrátka naráz utne. Po těchto zkušenostech je pohled na online data z Tristaru vážně okouzlující. Např. baterie v absorbci - 14,93V / 9A, zapnu rádio, napětí se ani nehne, zato proud stoupne o 3A... A proud postupně klesá, reguluje tak, že posouvá pracovní bod panelů od optima. Nádhera.

Já jsem se pokusila s Phocosem komunikovat, ale výrobce nereagoval. Pravda - ptala jsem se na ten "bug" ohledně datových statistik.
Mimochodem, o způsobu regulace se v manuálu k CX nedočtete ani ň, jediná zmínka je v marketingovém textíku na radostných stránkách phocos.de, kde se píše "Beside a perfect PWM regulation with integrated temperature compensation, the controllers provide extraordinary display, programming and safety functions." Beside, hlavní je ten display :)

Na provozu CXN mě zaujalo, že jsem jej nikdy nenačapala ani mírně zahřátý. Až mi to bylo podezřelé...
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1351
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am
Reputation: 57

Re: Do které popelnice vyhodit Phocos ?

Příspěvekod JiříK » pon úno 13, 2012 10:28 pm

Tak nevím. Mám CX10 a ten je asi středeční, řekl bych, že reguluje tak, jak má. Nabíjí, napětí vyleze k 15V (teď v zimě, v létě to jde níž), pak ubere proud, drží napětí. V momentě, kdy připojím zátěž, proud z panelů okamžitě vyletí a napětí dorovná. Pokud už je čas napětí snížit na 13,8V, tak to udělá. Když v tento moment připojím zátěž-jedno, jestli přes regulátor, nebo přímo na baterku, tak na pokles napětí okamžitě reaguje zvýšením proudu a snaží se napětí dorovnat. A to stylem-vyhnat napětí na 14,5V a pak snižovat na 13,8V. Takže mě to asi funguje správně. Pravda, kdysi jsem zakoupil tu věc na stahování dat, ale nikdy mi to nefungovalo (mám Visty), tak jsem to po konzultaci s prodejcem zase vrátil a po datech už nepátrám. Tehdy měli psáno, že je to uzpůsobeno pouze pro XP.
960Wp Schott ASI,600Wp poly, 1300Ah NiCd,200Ah Pb, 330Ah LiFePo,Juta 2024Z,2x3024Z, 5024Z,Victron Phoenix 1200W,350W, UPS APC300 Back,UPS IMV (Victron) 500 VA a další...
JiříK
 
Příspěvky: 746
Registrován: pon bře 21, 2011 6:29 pm
Bydliště: 345m n.m. v Chřibech
Reputation: 21
 
  • 0


Re: Do které popelnice vyhodit Phocos ?

Příspěvekod vata » pon úno 13, 2012 10:51 pm

Tak to vám přeju, že to funguje jak má. Já na externím displeji CXM nikdy nepozorovala "regulaci" - prostě buďto ukazoval plný proud z panelů, nebo při proudech nad 25A (CXN40) skoro nulu. Fakt je, že jsem to nikdy neměřila ničím nezávislým.
Takže možná CXN reguluje správně, akorát špatně měří :)
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1351
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am
Reputation: 57

Re: Do které popelnice vyhodit Phocos ?

Příspěvekod Toul » úte úno 14, 2012 9:51 am

To mě se CX40 i mírně zahřívá. JEdnou se ohřál až se roztavila krabička, ale to bylo studeňákem na konektoru:-)
Uživatelský avatar
Toul
 
Příspěvky: 306
Registrován: čtv dub 21, 2011 1:46 pm
Reputation: 2

Re: Do které popelnice vyhodit Phocos ?

Příspěvekod goodbie » pát bře 08, 2013 8:27 pm

Jo phocos nejhorší regulátor co se mi dostal do ruky a taky v popelnici zahučel,mám dobré zkošenosti s IVT a teď používám regulátory Xantrex 60Amper a naprostá zpokojenost
goodbie
 
Příspěvky: 956
Registrován: pát bře 08, 2013 7:19 pm
Bydliště:
Reputation: 37

Re: Do které popelnice vyhodit Phocos ?

Příspěvekod radimre » stř led 08, 2014 3:38 pm

Taky ho mám a řešení před regulací proudu na baterie při nabití řeším, že se stoupajícím napětím v sítí 24V se postupně připojují spotřebiče...A tímm se zamezí rychlému bobití baterii hlavně v létě...Takže jako kdybych si to bral z panelů
Zatím jsem spokojen,jen by to chtělo připojit ještě lednici..
http://vyrobaprvozuj.webnode.cz/
Hybrydní natáčecí systém 24V - 230Ah + GF- výkon řízen připínaním panelů 6x300Wp + 2x 60Wp
Uživatelský avatar
radimre
 
Příspěvky: 142
Registrován: stř led 08, 2014 11:53 am
Bydliště: Kateřinice NJ
Reputation: 21
 
  • 0


Re: Do které popelnice vyhodit Phocos ?

Příspěvekod radimre » stř led 08, 2014 4:51 pm

Koukám že zde nikdo neví co má doma....nikdo nic nezměří ikdyž rafikové ampérmetry stojí pár kaček...Nezlobte se na mně,ale nebudou některé problémy v rukách a neznalosti? Ono to jen všechno vypadá jako baterka vypínač a žárovka...toď vše...ne ne tím to nekončí jen začíná...
Spíše by jste se měli spojit a pořešit problém v praxi než tu jen polemizovat a pak příjd s konstruktivním řešením...
Nechci nikoho urážet ,ale z těch příspěvku to tu cítím...
http://vyrobaprvozuj.webnode.cz/
Hybrydní natáčecí systém 24V - 230Ah + GF- výkon řízen připínaním panelů 6x300Wp + 2x 60Wp
Uživatelský avatar
radimre
 
Příspěvky: 142
Registrován: stř led 08, 2014 11:53 am
Bydliště: Kateřinice NJ
Reputation: 21
 
  • 0


Re: Do které popelnice vyhodit Phocos ?

Příspěvekod sali » ned úno 14, 2016 12:48 pm

vyhodit do stejné jako Pb baterie
sali
 
Příspěvky: 11
Registrován: čtv bře 26, 2015 8:37 pm
Reputation: 0


Zpět na Phocos CX

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron
Reputation System ©'