od kodl69 » pon srp 29, 2016 11:42 pm
Pardon, já měl za to, že se to provozuje s přirozeným tahem. Pokud je tam ventilátor, tak je to jedno.
U té teploty a účinnosti je to trochu dvousečné: pokud bude celý kolektor do "série" tak může být za chladného počasí na konci velký rozdíl teplot vzduchu uvnitř plechovek a pod krycím sklem, což může vlastně plechovky na konci ochlazovat, naopak pokud by bylo hodně "paralelních cest" tak se nemusí vzduch při rychlém průchodu vůbec ohřát, a zase je to o rozdílu teplot uvnitř plechovek a pod sklem. Takže izolace zadní strany a boků má jistě vliv. Tohle jsem řešil u samodomo kolektorů na teplou vodu, asi by to mělo fungovat podobně. Nakonec mám kolektory paralelně, cca 2m trubičky, 20ks. Je fakt, že v zimě to moc nefunguje. Ale zase kdo by topil v létě (já vím, OTA v kamenném domečku). Dávat na kolektor ditherm asi způsobí spíš ztrátu než zvýšení zisku, ale asi to chce pozkoušet a poměřit, a pochlubit se výsledky.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.