Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pát pro 06, 2019 1:05 am
jahodovák píše:Jinak ještě existuje jedna cesta,podívat se po okolí a začít odebírat produkty od místního zemědělce,on díky tomu bude mít odbyt a vy produkty a pokud k něčemu dojde,určitě vás nenechá na holičkách,jak se říká.případně začít používat směnný obchod,má to výhodu v tom,že nemusíte dělat vše ale jen něco a navzájem se doplnovat....
ota píše:Od doby co jsem vyvěsil ceduli ubylo návštěv.
diablo007 píše:Maso mám svoje zeleninu taky a abych krmil slepice bio pšenici to už by byl luxus . Já nejsem schopen vypěstovat pšenici . Nebo spíš na spotřebu zvířat bych musel osázet tak půl hektarů který nemám a když by byl tak to zužitkuji lépe než na pšenici. Letos zkoušen kukuřici je to pro člověka ručně lépe spracovatelne a výtěžnost z hektarů je i lepší jak u pšenice
joseff píše:diablo007 píše:Maso mám svoje zeleninu taky a abych krmil slepice bio pšenici to už by byl luxus . Já nejsem schopen vypěstovat pšenici . Nebo spíš na spotřebu zvířat bych musel osázet tak půl hektarů který nemám a když by byl tak to zužitkuji lépe než na pšenici. Letos zkoušen kukuřici je to pro člověka ručně lépe spracovatelne a výtěžnost z hektarů je i lepší jak u pšenice
A proč na toho půl hektaru nepustit zvířata přímo? Například slepice? Buď přímo na celou plochu nebo oddělit jednotlivé úseky, které budeš po 14 dnech / měsíci střídat nebo slepičí traktor. Pak pro ně nemusíš nic pěstovat. Když k tomu budou mít na pozemku několik stromů že kterých jim budou padat plody přímo do zobáku, tak není co řešit. Semena trav jsou jako obilí, brouků a žížal si také nasbírají podle libosti. Když jim k tomu přidáš všechny zbytky z domácnosti a biomasu ze zahrady, tak není co řešit a nepotřebuješ žádné obilí. Já už tak roky chovám 10 slepic a jednoho kohouta ve velkém výběhu, stačí jim 300 g obilí (které si v rámci střídání plodin dopěstujeme, kdybych ho neměl, tak bych vyšel i bez obilí) denně nebo obden podle toho, co jiného je zrovna k dispozici, obilí v teplém období máčím přes noc, když je chladněji, tak den nebo dva, takže nabude jednou tolik na objemu. Téměř samy rostou také dýně, slunečnice, kukuřice, cukety, řepa, topinambury... Tím vším je možné zvířatům přilepšovat v zimě. Když jsou rostliny větší, je možné pustit slepice i přímo mezi ně. Také jsem za ty roky zjistil, že slepice sní téměř všechno, záleží jen, jakou to má velikost - podle toho si vybírají. Takže když jim nakrájíš slupky z melounu, červené řepy, celeru, kedlubny... čehokoliv na takové kostičky, které jim vejdou do zobáku, tak je sezobají beze zbytku. Slepicím také chutná pokrájená nať z cibule, česneku, řepy, pór ...
kodl69 píše:Řešíte něco, co před 30-ti a více lety byla na každým maloměstě ( o vesnici ani nepíšu) běžná záležitost. Min 800m2 zemědělské zahrady (sadu) kolem domu, králíci, slepice, sem tam někdo prase. O to kdo bude vyžínat meze za domy byl boj, a byly na to rodový práva snad už od 19-týho století. Dnes jsou ty mezky tak zarostlý, že je problém se do toho dostat s křoviňákem, okolo domů jsou trávníky, snad jenom nějaký ovocný stromy zůstaly...
kodl69 píše:Řešíte něco, co před 30-ti a více lety byla na každým maloměstě ( o vesnici ani nepíšu) běžná záležitost. Min 800m2 zemědělské zahrady (sadu) kolem domu, králíci, slepice, sem tam někdo prase. O to kdo bude vyžínat meze za domy byl boj, a byly na to rodový práva snad už od 19-týho století. Dnes jsou ty mezky tak zarostlý, že je problém se do toho dostat s křoviňákem, okolo domů jsou trávníky, snad jenom nějaký ovocný stromy zůstaly...
diablo007 píše:joseff píše:diablo007 píše:Maso mám svoje zeleninu taky a abych krmil slepice bio pšenici to už by byl luxus . Já nejsem schopen vypěstovat pšenici . Nebo spíš na spotřebu zvířat bych musel osázet tak půl hektarů který nemám a když by byl tak to zužitkuji lépe než na pšenici. Letos zkoušen kukuřici je to pro člověka ručně lépe spracovatelne a výtěžnost z hektarů je i lepší jak u pšenice
A proč na toho půl hektaru nepustit zvířata přímo? Například slepice? Buď přímo na celou plochu nebo oddělit jednotlivé úseky, které budeš po 14 dnech / měsíci střídat nebo slepičí traktor. Pak pro ně nemusíš nic pěstovat. Když k tomu budou mít na pozemku několik stromů že kterých jim budou padat plody přímo do zobáku, tak není co řešit. Semena trav jsou jako obilí, brouků a žížal si také nasbírají podle libosti. Když jim k tomu přidáš všechny zbytky z domácnosti a biomasu ze zahrady, tak není co řešit a nepotřebuješ žádné obilí. Já už tak roky chovám 10 slepic a jednoho kohouta ve velkém výběhu, stačí jim 300 g obilí (které si v rámci střídání plodin dopěstujeme, kdybych ho neměl, tak bych vyšel i bez obilí) denně nebo obden podle toho, co jiného je zrovna k dispozici, obilí v teplém období máčím přes noc, když je chladněji, tak den nebo dva, takže nabude jednou tolik na objemu. Téměř samy rostou také dýně, slunečnice, kukuřice, cukety, řepa, topinambury... Tím vším je možné zvířatům přilepšovat v zimě. Když jsou rostliny větší, je možné pustit slepice i přímo mezi ně. Také jsem za ty roky zjistil, že slepice sní téměř všechno, záleží jen, jakou to má velikost - podle toho si vybírají. Takže když jim nakrájíš slupky z melounu, červené řepy, celeru, kedlubny... čehokoliv na takové kostičky, které jim vejdou do zobáku, tak je sezobají beze zbytku. Slepicím také chutná pokrájená nať z cibule, česneku, řepy, pór ...
Já je samozřejmě mám puštěné na pozemku ale když slepice nechávám sedět moc se nenapasou takže pšenice jelikož ostatní plodiny v květnu už bývají sezrane a ještě nenarostou. Kachny taktéž . Bohužel mám i ovce které zvládají díky suchům trávu sundat na 5mm ale ty budu rušit takže bude víc trávy pro slepice. Mám i králíky a nadělat jim seno na zimu taky potřebuje svoji plochu . Nevim na jaké hospodařila ploše ale já mám cca 1500m a taková plachá mi vše neutahne
diablo007 píše:Jelikož hospodářům druhým rokem tak zjišťuji co je a co není efektivní a ovce prostě na malém pozemku nejsou. Trávu od sousedů samozřejmě odebírám . Hodně mulcuji takže se slepice mají v čem hrabat . Ale je to běh na dlouhou trať vrátit pozemku schopnost pořádně plodit posledních 20 let se tam už jen Sekla tráva a nic se do země nevracelo tak obce to teď trošku pohnojili
![]() |
|
Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot] a 0 návštevníků