Nevím přesně (kdo ví kde je faktura) kolik jsem loni za zemní plyn (dále ZP) u RWE zaplatil, ale již když jsem ho pořizoval jsem věděl, že oproti propan-butanu (dále PB) zapaltím asi o 800 Kč více, při spotřebě do 800kWh, vše spolkne přípojka.
Protože moje spotřeba byla ještě nižší než jsem plánoval (schválně jsem pak ani nepoužíval rychlovárnou konvici protože platit jen zálohy a neodebírat mi přišlo jako ještě větší okradení mne), tak jsem se konečně dokopal a letos předělal sporák (Je to spíše o čištění, akorát ta tryska trouby byl trochu problém. Jink pár nových samořezných šroubů do plechu, nové provizorně-konečné madlo dvířek trouby a sporák jako nový).
Za posledního čtvrt roku jsem spotřeboval 10kg PB a to jen proto, že jsem neměl dodělaná kamna a přitápěl jsem troubou, dále proto, že peču pětikilovou drůbež a vlastní chleba (elektrická pekárna 800W také za slunce upekla, ale nechutná mi a čím méně teflonu...). Hlavní využití by mělo nastat v létě, ale už teď vím, že kvůli přebytkům ze slunce zprovozním zas alespoň elektrickou plotýnku (nikdy jsem se na ní nenaučil vařit a nechápu že na kamnech nemám problém nikdy, příjde mi to v lecčems podobné) a 800W rychlovárnou konvici, na podzim a v největších pařácích (suším totiž i maso ale potřebuji "krátkodobo-celkemdlouho-době" dosáhnout pasterizační teploty) ještě sušičku na ovoce.
Regulátor PB jsem koupil ten nejlevnější (neliší se od dražších), protože ono to prostě leze do peněz. Blbej kohout vás stojí 300-400 Kč (jen pokud chcete být nachystaní i na připojení 2kg PB láhve, větší láhve mají vlastní), regulátor zrovna tak, hadice a sponky už nevím, nové trysky (pokud je na svůj sporák ještě seženete) už také nevím ale zadarmo nebylo nic.
Rozhodně je poznat, i s novými tryskami, že PB je výhřevnější. Řekl bych, že sporák s ním funguje lépe než se zemním plynem.
Co se týká letní a zimní směsi, mám pro vás tip.
Jde o to, že letní směs (prodávaná mimo zimu) obsahuje >30% propanu a <60% butanu, zimní směs pak >55% propanu a <40% butanu.
Pokud propan a butan spálíte v plyném stavu za ideálních podmínek (není důvod proč by tomu tak nemělo být) tak při O°C a 101kPa je spalné teplo plynného butanu o 33% větší než propanu (propan asi 95-101MJ/kg, butan 125-134MJ/kg).
Takže řekněme, že zimní směs nám dodá oproti letní jen 94,6% spalného tepla, nebo že letní směs nám dá o 5,8% více spalného tepla. Jak vám to lépe zní. nezapomeňte, že spalné teplo je teplo, které není snížené o výparnou teplotu vody vzniklé z paliva během hoření. S tím souvisí i uvedené ideální podmínky. Prostě musí být PB láhev v místnosti kde je teplo. Butan za nízkých teplot nejen, že spotřebuje teplo na odpaření, ale za opravdu nízkých nemusí ani zplynovat.
Stojí-li to komu za to... Když budete kupovat 10kg PB láhve řekněme za 330Kč (33kg každý neodtáhne a ti hajzli na plničkách se vymlouvají že by dostali pokutu i když v celým zbytku evropy to nikdo neřeší. Přijede karavaňák nebo kdokoli a pokud má správný ventil...) a nebudeme uvažovat cenu lahví.
Při mnou avízovaných 800kW to myslím vycházelo na necelých 6 lahví á 10kg ročně. Uvažujme tedy s tímto počtem a že z toho připadnou dvě láhve na zimu.
2x10kg=20kg letní směsi spalným teplem odpovídá 21,16kg zimní směsi, tedy ušetříte 38 Kč a to se přece vyplatí

a možná i cestu v zimě pro PB či propan (proti tomu se již snad PB vyplatí, P je ale zase čistším palivem) když nastane Gas Finito, protože máte zásobu, a to se už určitě vyplatí (bomba, o které jsem prohlásil že nebudeme uvažovat s její cenou, stojí v koutě až do dubna protože topíte dřevem a tak to teplo rovnou využíváte i na značnou část vaření, ta trocha cukroví...). Ne vážně bez druhé bomby bych se na to... Do budoucna považuji za ideál velký zásobník venku a nechat natankovat, však ono se to nikam neztratí.
Rozhodně se ale kvůli PB nebojte nákupu, hlídání, instalace... Jediný problém můžete mít s předěláním plynového spotřebiče.
Já předělával 10 let starý model sporáku Mora. Na PB jsou potřeba mnohem menší trysky než na ZP. Pokud to spotřebič umožnuje může vám ho předělat a provést seřízení přímo servis výrobce, ale bude to něco stát. Co se týká uvedené Mory, pokud něco nevíte, nebo nemůžete sehnat nebojte se jejich servisáků zeptat. Na prodejně vám dají číslo (možná ho tam zrovna i zastihnete), zavoláte a zeptáte se, když tak vám potřebný díl nechá na prodejně. Mají totž k dispozici spoustu dílů, které se běžně nedají sehnat. U mne byl problém třeba s tzv. hadičníkem (připojením hadice na G závit, u PB jsou totiž závity opačně a M tam nemá cenu cpát).