Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pát pro 13, 2019 11:10 pm


Stavime sobestacny baracek

Obecná diskuze na téma "soběstačnost" s využitím alternativních zdrojů energie, jejich využití v běžném životě, potravinová soběstačnost atd.
PředchozíDalší

Re: Stavime sobestacny baracek

Příspěvekod abphoto » pon úno 08, 2016 2:59 am

PetaJoule píše:

Jsem uz pomerne zainvestovany do Victronu. Nejen, ze uz nejake to harampadi mam, ale i se s nima celkem dobre vyznam (programovani asistentu atd.). Kdyz Victron rozeberete, pripadate si opravdu jak v 80tych letech. Prakticky zadne SMD soucastky, jeste vsechno bitevne vymyslene Holandanem a vyrobene levnou Indickou rukou.

Kdyz jsem videl Victrony na megayachte za par set milionu dolaru a projektant rekl neco ve smyslu "nechcete aby vam uprostred oceanu klekla sit" a kdyz jsem pak i videl multiplus 5000 na mensi lodce jak nepretrzite daval 8000VA pri 40 stupnich celsia v prostoru kde nemel vetrani, tak jsem si rikal, ze nekdy je lepsi mit neco zdanlive primitivnejsiho.

Ohledne kapacity akumulatoru naprosto souhlasim, rad bych tam dal co nejvic. Kdybych se nebal tak zeny, klidne bych tam dal i 3 x 16 x 400Ah (3 x 48V 400Ah bloky - CALB400FI), jenze to je uz vic nez pul mega, i kdyz to dostanu primo od zlutych.

...

Richard



Isteze beriem. Victron je dobre zelezo, ako som uz pisal. Poznam ho doverne. Preto som si ho aj vybral doma na dc/ac konverziu, vydrzi naozaj neskutocne zaobchadzanie. Aj jeho MPPT regulator je velmi dobry v porovnani s technologiami ako epsolar a podobne... Ale to co dokaze vyzdimat z panelov Midnite nema asi konkurenciu... Aj ked pouziva technologie z tejto doby, jeho konstrukcia je bitelna. nehovoriac o tom, ze da sa nim uvazovat o systemovom napati 60, alebo 72V.
Ale samozrejme proti gustu ziadny disputat... ;)
SunPower 1050Wp+MidNite150classic+WBjr, LPF4 12kWh@13,2V, skoro vsecko pekne na DC, 2400W DC/AC sinus
testovacia prevadzka - ostrov amorf 99,6kWp , 3F DC/AC Sinegry 12x5kW, SMA 6x 17kW, Pb 16000Ah@48V...


Revizie VTZ elektrickych E1 A B
Uživatelský avatar
abphoto
 
Příspěvky: 103
Registrován: pon srp 31, 2015 11:13 pm

Re: Stavime sobestacny baracek

Příspěvekod PapoS » pon úno 08, 2016 10:16 am

Tomu hovorim riadny heavymetal domcek. Je tam toho fakt vela, ale tak ked su zdroje a chut preco sa s tym nepohrat.
Ja som isiel pri dome cestou minimalizacie mesacnych nakladov, samozrejme bez obmedzenia komfortu a akej takej navratnosti technologii, takze do 5MWh rocne sa zmestim aj s kurenim, ohrevom teplej vody chladenim a polievanim zahrady zo studne. FV to snad teraz zreze aspon o tretinu A ziadnu inu energiu ako z elektriky nepouzivam.
Ake to ma tepelne straty ?
5kWp Solyndra + 3f Fronius Symo Hybrid 4kW http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=4&t=2638
PapoS
 
Příspěvky: 156
Registrován: úte zář 01, 2015 8:56 pm

Re: Stavime sobestacny baracek

Příspěvekod PetaJoule » pon úno 08, 2016 10:28 am

PapoS píše:Ake to ma tepelne straty ?


Simulace rika 5,6KW E_th "topna zatez"(?) pri venkovni teplote -20 a uvnitr 22. Uvidime jak dobre se trefi.


Richard
PetaJoule
 
Příspěvky: 88
Registrován: čtv črc 17, 2014 7:58 pm

Re: Stavime sobestacny baracek

Příspěvekod ikovlabs » pon úno 08, 2016 11:05 am

PetaJoule píše:
ikovlabs píše:Jen k cemu mam koment:
Poroton - dalsi variace na cihlovzduch - lepsi reseni je pouzit sendvicovou zed - akumulacni zdivo a na to tep.izolaci


A to proc? Protoze se to tak obecne dela? Aby mel datel do ceho klofat a posleze vlastovky nebo vrabci kde bydlet? Abych mel pri zaklepani na fasadu pocit, ze je duta? Abych si poslouchal fantasticke odhady o odolnosti proti ohni? Sendvicova zed pro tento projekt byla v rozsahle diskuzi nekdy 2014 a zamitnuta.

Take nejezdim s Oktavkou i kdyz je to zrejme "lepsi reseni" - pocitame-li jeji vyskyt na tuzemskych silnicich.

A prijde dalsi a bude rikat jak je drevostavba "lepsi reseni". Tohle jsou veci ktere uz byly prodiskutovany davno a hodne. Nikomu jeho WDVS (Wärmedämm-Verbundsysteme) neberu, ale pro nas to nic neni.

Pro akumulaci slouzi jak poroton, tak zelezobetonove jadro (schodiste a sklep). Vyse jsem poslal odkaz na vypocet jak izolace, akumulace, tak i de-kuperace (od venkovni teploty) takoveho provedeni. Neni problem s rosnym bodem, coz u sendvice je dost frajerina se tomu vyhnout.[

No jak chcete.Akumulace je v Porotonu kde - v te 1cm slupce za niz je ten polystyren?Aby to mělo parametry musí byt zed tlusta 50cm.Cihlovzduch je poslední pokus jak zachranit bussines cihlaru-odkazuji se na tradici ale ta vostina nema s cihlou mnoho spolecneho-navic detaily jako například preklady jsou krasne tepelne mosty- jo daji tam 5 izolace-tak to je OK.Zkuste spočítat parametry na dejme tomu 20 nosnou a 30 cm EPS. Dále az budete delat fasádu tak se prohnete - do te mozaiky padne materialu...Vetsinou to resi tak ze tam placnou 5 EPS a pak se natahuje fasáda.Baraku s polysem se dela mraky -sem tam v TV je zaber když nekde hori a ze by ty baraky shorely přes fasádu jsem nevidel- je jen roztekly tam kde dosahly plameny.Pokud mate obavu z datlu(nevidel jsem..)tak tam můžete pouzit kamennou vlnu-ale cena,pracnost,nasakavost,vaha...Octavkou prave ze jedete -sendvicu se dela méně nez cihel...Drevostavba to uz je jina trida - tam se o akumulaci nebavme vůbec.To je tak na víkendovou chatu ne na trvale bydleni.

Zemni registr - to reseni studny mi neprijde lepsi 1.bude rozhodne drazsi 2.kdyz se bojite plisni tak toto nevycistite uz vubec -nejlepsi ale asi nejdrazsi je Atrea solankovy registr....ale za ty prachy....


Plisni se zrovna moc nebojime, a vycisteni te studny ma prave probihat destem. Uprimne o solance stale uvazuji. Ani by mi nevadily naklady nebo tech ca. 50KWh/rok, ale spis nachylnost (dalsi pumpa, okruh - musi tesnit atd.).

Naklady na tu studnu se drzi v mezich, protoze je na severni strane baraku a pri vyhloubeni sklepa/suterenu je to proste o nejakych 30m³ navic. Ale ta solanka je lakava.... misto by na ni bylo...


Richard
Tak tim destem to nezachranite - bude tam padat popilek ,prach,trus - hluboce dýchejte...To uz tu solanku - ale osobne vzhledem k nakladum a udrzbe bych když uz - pouzil tu tragickou 40m trubku Ale postavte si co chcete/na co mate -jen pamatujte na to ze v tom chcete bydlet a ze udrzbu bude vyzadovat vse a cim vic to bude slozite/drazsi tim vice se s tim nadrbete.Pokud je to co hledate tak ještě třeba drevene obklady nebo podbiti--to je zuzo pak natirat...
IKOV
ikovlabs
 
Příspěvky: 248
Registrován: úte črc 22, 2014 5:14 pm

Re: Stavime sobestacny baracek

Příspěvekod burda » pon úno 08, 2016 2:29 pm

K zemnímu výměníku: pokud ho uděláte dobře bude jak bez vlhkosti (proudící vzduch ji vysuší) a tedy i plísní. Ideální samozřejmě dobře vyspádovat a odvodnit pro případ, že se Vám tam voda dostane. Výpočet zde: http://www.qpro.cz/Zemni-vymnenik-kolektor Pokud ho budete realizovat z KG doporučuje se pořádně slepit a nespoléhat na gumové těsnění. Při jistém tlaku vody v zemině, může směrem dovnitř potrubí propouštět.
Osobně vidím na svém výměníku největší přínos v mrazech - vzduch do rekuperace se nedostává s -15C, ale s 0, nebo 1C;) Filtr samozřejmě ano a pravidelně čistit/vyměňovat. Rekuperaci používám jen skrze zimní měsíce a jaro-podzim ji odstavuji. Větrání oknem je příjemnější;) Tedy pokud je venku hezky. Nicméně bych rekuperaci v libovolném domě vždy udělal - osvědčila se. :yes:
burda
 
Příspěvky: 208
Registrován: pát kvě 25, 2012 10:15 pm

Re: Stavime sobestacny baracek

Příspěvekod mrDragon » stř úno 10, 2016 1:40 pm

dobrej jak to tak čtu tak asi začnu tím : jak se vlatně živíte ?
snad neurazím ale vy si chcete žít jak prasata bez myšlení , proste přijit ke spotřebyči a za každych okolností at jede. a pritom nejlépe nemít žadnou přípojku.
ta trouba je i s varnou deskou nebo ciste trouba a varna deska plyn ?

citace : "Kogeneracka je draha mrcha 14 tis vcetne DPH sevsimvsudy bezne" - dopište že Eura , ja myslel že jsme v ČR

citace : "nechci mit jen jeden menic. Kdyz shori, nase domacnost se ihned promeni v neandertalskou jeskyni" - jako vážně ?

takže pane/paní/společnost PetaJoule možna budu vypadat joko nastavny zavistivec, buran,... ale dopředu říkam že vam barak nezavydím a nesouhlasím aby jakakoliv rada co jsem tady kdy placl byla komerčne využita. když si stavíte referenční baráček.
vychvalujete victrony a pak se bojíte že schoří - ano to beru
že nechcete davat pozor co beží současne -ano to beru dejste si tam klidne 100 střídačů
ale ten komentář o jeskyni me dostal nejvíc- psal jste o klasicke prípojce ( CEZ, pre, eon,) 1x25A a pak tu placate o jeskyni, bud teto pripojce neveříte a pak se omlouvam , nebo jste nafoukanej pražskej podnikatel co nema o obyč živote potuchy . on totiž 1x25A je dost bežný jistič v panelakovem bytě a kolik tak žije lidí si zjistete sam (i v praze mate cela sidliště paneláku-třeba studůlky) a normalně se na nej dá žít dokonce maj ve sve jeskyni el.troubu, lednici, pračku, televizi, ...

snad mi za muj nazor i když nastvany nezacne nekdo nesmyslne nadávat.
za chyby se omlouvam
mrDragon
 
Příspěvky: 32
Registrován: sob srp 25, 2012 12:35 pm

Re: Stavime sobestacny baracek

Příspěvekod Frenky » stř úno 10, 2016 6:16 pm

Váš názor je váš názor, ale měli bychom, trochu dbát na mateřský jazyk i při psaní plamenných řečí. Napočítal jsem asi deset hrubých chyb a to je i na mne s doživotní trojkou z mateřského jazyka trochu dost. Obzvláště slovo „ke spotřebyči“ mě úplně odrovnalo. Vím, že jsme jenom na fóru, ale i tak. Omlouvám se všem za OT.
18x Solární panel JINKO SOLAR 225 Pmpp=225W, Regulátor STUDER VT-80, Střídač Studer XTM 4000-48, BSP, RCC, AKU 48V LFP200Ah, 2x AKU DURATHON E4815. Řizení a dohled microlog, SDS, vlastní vyčítání arduinem do RPi s databází a html stránkou.
http//95.85.214.80, viewtopic.php?f=3&t=4809
Uživatelský avatar
Frenky
 
Příspěvky: 678
Registrován: pon led 21, 2013 6:36 pm
Bydliště: Doubravička

Re: Stavime sobestacny baracek

Příspěvekod mrDragon » stř úno 10, 2016 6:57 pm

tak tuhle reakci jsem čekal, proto už pri založení jsem dolu napsal omlouvam se za chyby. jinak spotřebičů jsem si take všiml jenže tady nejde upravit vlastní prispevek po odeslani, i když na nem neni chicena citace.
čeština mi nikdy nesla a už jsem par let ze školy , pokud nekdo nechape smysl vety mužeme se bavit, pokud vam vadí jen gramatika tak .... tohle je forum o trosku jinem oboru

k tematu: ano bydlim v jeskyni s pripojkou 1x25A


tak prispevek jde upravit, ale edit tam neni navěky
za chyby se omlouvam
mrDragon
 
Příspěvky: 32
Registrován: sob srp 25, 2012 12:35 pm

Re: Stavime sobestacny baracek

Příspěvekod Frenky » stř úno 10, 2016 7:08 pm

Já také bydlím v jeskyni :-) 1x20A. Mám kamaráda a ten má v 3+1 jen 1x14A. V jističích to není.

Já s češtinou bojuju taky, nechtěl jsem tolik prudit, jen me to nedalo, no.

PS: Jeste je dobrej ten nastavny zavistivec. :-).
18x Solární panel JINKO SOLAR 225 Pmpp=225W, Regulátor STUDER VT-80, Střídač Studer XTM 4000-48, BSP, RCC, AKU 48V LFP200Ah, 2x AKU DURATHON E4815. Řizení a dohled microlog, SDS, vlastní vyčítání arduinem do RPi s databází a html stránkou.
http//95.85.214.80, viewtopic.php?f=3&t=4809
Uživatelský avatar
Frenky
 
Příspěvky: 678
Registrován: pon led 21, 2013 6:36 pm
Bydliště: Doubravička

Re: Stavime sobestacny baracek

Příspěvekod mrDragon » stř úno 10, 2016 7:32 pm

tak nastavny zavistivec mi divny nepřijde , ale to že ma před mim joko jsem si všilm až ted. :)
1x14 A tak to už je slušný šetření :D
alespon pan investor uvidí že i na tom se dá žít :D

tady je problem že se lidi neznaj, tak nekomu poradte když neznate jeho návyky.
třeba muže pect pouze když se pere a vedle řvou 3 televize . a než se dopeče musí mít umyte nadobý v myčce a uvařené kafíčko.
za chyby se omlouvam
mrDragon
 
Příspěvky: 32
Registrován: sob srp 25, 2012 12:35 pm

Re: Stavime sobestacny baracek

Příspěvekod kodl69 » stř úno 10, 2016 8:03 pm

No to, než se upeče buchta a musí být umytý nádobí a uvařený kafe se u nás provozuje běžně, ale uživatelka má v kuchyni tablet, na kterým běžíObrázek a podle toho to dokáže ukočírovat, tj když zapne trobu, po 10 min. je nahřátá a to v době, kdy už myčka první vodu ohřála a když už se buchta peče a blíží se to ke konci, může zapnout i tu konvici a troubu vypnout. PJ8000 se skutečným výkonem 6kW na to stačí, takže 1x25A jistič jistě zastane to samý. A dnešní televize moc elektriky nežerou...
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 4172
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Stavime sobestacny baracek

Příspěvekod Matess » stř úno 10, 2016 8:16 pm

precetl jsem to cele, nebot me zaujal nadpis tohoto clanku. Pan Richard ma zvlastni styl psani... Vas styl psani je velice arogantni - vy nechcete poradit, ale chcete se jen chlubit. Pokud nekdo zacne psat s tim ze poda minimum informaci a na zbytek se ptejte, tak je logicke ze vznikne klasicky flame. Je to krasna ukazka toho, jak ma nekdo potrebu na sebe upoutavat pozornost.

Projekt se mi libi - kdybych nevedel co s penezi, tak jiste delam neco podobneho. Drzim palce, ale vyptavat se nebudu - pokud chcete poradit polozte otazku - je tu na foru spousta lidi se zkusenostmi a ochotou se podelit s tim kdo o to stoji.
Matess
 
Příspěvky: 674
Registrován: pon zář 09, 2013 4:16 pm
Bydliště: Šumperk

Re: Stavime sobestacny baracek

Příspěvekod fugas » čtv úno 11, 2016 9:20 am

Z Češtiny jsem měl také vždy za tři.Ale ne proto,že bych neuměl česky.Jen jsem se odmítal dokola učit o partičkách bohémů a feťáků,kteří se sjeli vším co jim doba nabídla a pak v hospodě nasmolili nějakou slátaninu.Pak byli většinou právem perzekuováni a nastoupivší bohémové a netáhla z nich udělali modly a mučedníky.Což dělá dvě třetiny známky z mateřskéhojazyka,zcela nepochopitelně.

K tématu jen tolik,že nic nenahradí vlastní zkušenost,obzvláště v případě,že majitel považuje nouzovou přípojku DS 1x25A za nedostatečnou.Život na ostrově je věcí kompromisu.Pokud budou nároky takhle vysoko,doporučil bych malý osobní reaktor ;) Jinak na soláru se věci neodvíjí od toho jak chceme my,ale od toho jak chce počasí.Tady je každá rada drahá.
Systém 24V ,Epsolar ET6415 MPPT ,zatím 1360Wp poly ,500Ah OpZs ,DC/DC beze jména ,ale s větráčkem 24V/12V/30A ,Power Jack 5000LF.
Uživatelský avatar
fugas
 
Příspěvky: 1172
Registrován: sob pro 21, 2013 6:58 pm

Re: Stavime sobestacny baracek

Příspěvekod brumlaj » pát úno 12, 2016 12:08 am

fugas píše:............K tématu jen tolik,že nic nenahradí vlastní zkušenost,......
za našich mladých časů se říkalo, že zkušenosti jsou nepřenosné (čest vyjimkám - a dík za tento server, chce to jen pokoru)
fugas píše:......Jinak na soláru se věci neodvíjí od toho jak chceme my,ale od toho jak chce ......
bez pokory nebo aspoň akceptace toho, že děje mohou mít i jiný vývoj než na kterém trvám já (a který jsem si vysnil dle svých moMentálních schopností) bývá debata mnohdy pouze mimoběžná ;-)
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 2023
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Re: Stavime sobestacny baracek

Příspěvekod burda » sob úno 13, 2016 10:05 pm

Nejsem moderátor a tohle fórum je o technických informacích spojených se solárem. Prosím pánové, pokud si potřebujete pohonit svoje EGO zajděte na idnes či podobné splaškoidní diskuze. Zatím je Mypower docela přínosný, ale zanesený přestane být. Děkuji a hodně slunce nám všem;)
burda
 
Příspěvky: 208
Registrován: pát kvě 25, 2012 10:15 pm

Re: Stavime sobestacny baracek

Příspěvekod gupa » ned úno 14, 2016 8:28 am

Se obavam, ze navod mluvi jasnou jinou reci:

"A maximum of six units connected in parallel.
• Only identical devices with the same power ratings may be connected in parallel. "
... a par dalsich pozadavku

A navic: Prave nechci mit jen jeden menic. Kdyz shori, nase domacnost se ihned promeni v neandertalskou jeskyni. ;-)


Richard


A co návod píše o spotřebě Victronů, mám zapojené tři paralelně a spotřeba je dost znát. Až tedy ty mašiny poprvé vyšťavní baterii a ze soláru nic nepůjde, budete mluvit jinak, jenže podle všeho jste buď velkej obdivovatel škatulí nebo prostě potřebujete referenční barák pro holanďany.

Jestli jsem se trefil a vy ovládáte Victrony, sdělte ty spotřeby samotných strojů v různých režimech, třebas jen když je nafázován a svítí oranžově, nebo když je i v úspoře, nejlépe v kW/den a rozvahu ohledně baterie. Ani za 1/2 mega Vám stačit nebude. Řešení je totiž někde jinde s něčím jiným.

Technická poznámka, proč nezapojit více odlišných Victronů podle předpokládaných rezervovaných kapacit větví? Tz. Mít malý Victron na světelný okruh, jeden větší na kuchyň, menší na zahradu atp. Paralelní provoz není výhra, to vím jistě, vlastní spotřeba strojů VIctron to hatí.
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1703
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm

Re: Stavime sobestacny baracek

Příspěvekod PetaJoule » pát úno 19, 2016 10:43 am

gupa píše:A co návod píše o spotřebě Victronů, mám zapojené tři paralelně a spotřeba je dost znát.


Decentne se drzi zpet - ten navod.

3 Quattra 5000 si liznou ca. 200W bez uprav, Da se to snizit, ale v prumerny den padne ca. 2,5kWh jen na menice kdyz s timclovek nic neudela. Taky se mi to nelibi, myslim, ze zde holandane mohli trochu lepe zapracovat.

Jestli jsem se trefil a vy ovládáte Victrony, sdělte ty spotřeby samotných strojů v různých režimech, třebas jen když je nafázován a svítí oranžově, nebo když je i v úspoře, nejlépe v kW/den a rozvahu ohledně baterie. Ani za 1/2 mega Vám stačit nebude. Řešení je totiž někde jinde s něčím jiným.


Tak mam zrovna pred sebou rozhrani VEConfigure a na tom napojeny 5000 Quattro. necelych 70W si bere ve volnobehu. Vyuziju-li AES, dostanu se za urcitych okolnosti i na desetinu. Je jasne, ze pokud nechci vyuzit Victrony jako topeni, ze se k tomu musi pristupovat jinak (t.j. Victrony nejsou tou nejvyssi/nadrazenou ridici jednotkou)

Technická poznámka, proč nezapojit více odlišných Victronů podle předpokládaných rezervovaných kapacit větví? Tz. Mít malý Victron na světelný okruh, jeden větší na kuchyň, menší na zahradu atp. Paralelní provoz není výhra, to vím jistě, vlastní spotřeba strojů VIctron to hatí.


To je celkem zajimavy navrh. Koneckoncu na svetlo by stacil i nejaky Phoenix. Uvazoval jsem o tom, problem s takovym heterogenim pristupem je pak pri vypadku jedne z komponent. N+1 redundance je z hlediska vypadku komponent lepsi. Neustaly paralelni provoz neni vyhra - to souhlasim. Ale nastesti se Victrony muzou do paralelniho provozu pridavat a odebirat...


Richard
Naposledy upravil PetaJoule dne pát úno 19, 2016 11:29 am, celkově upraveno 1
PetaJoule
 
Příspěvky: 88
Registrován: čtv črc 17, 2014 7:58 pm

Re: Stavime sobestacny baracek

Příspěvekod PetaJoule » pát úno 19, 2016 11:16 am

mrDragon píše:dobrej jak to tak čtu tak asi začnu tím : jak se vlatně živíte ?


Nema to s tematem priliz spolecneho, ale tak proc neodpovedet? Beru to jako dotaz na rodinu.

Takze ja osobne mam 3 s.r.o.cka na krku, jak v nemecku, tak v cechach, podnikaji v oblasti software/umela inteligence, klinicke studie a privatni elektrarny. Zena je chirurg a take dela v oblasti klinickych studii. V prumeru tedy kazdy mame tak 2-3 "full-time-jobs".

Take mam konicky, bitcoin napriklad, obcas napisu nejaky clanek pro nemecky casopis, nebo vykonam poradenskou cinnost skoro pro bono. Ne ze bych se tim zivil, ale prumernou mzdu v CR to take hodi.

snad neurazím ale vy si chcete žít jak prasata bez myšlení , proste přijit ke spotřebyči a za každych okolností at jede. a pritom nejlépe nemít žadnou přípojku.


Jisteze neurazite. Jednak me take neurazi somrak kdyz mi zacne nadavat protoze jsem mu nedal 10Kc a jednak mate pravdu. Pristup nasi rodiny k energii - nebo obecne zdrojum - je do jiste miry neekologicky. Ano, kupujeme setrne spotrebice, ale jedna se pak napr. o susicku s tepelnym cerpadlem a pradlo se nevysi na snuru.

Ja takove veci priznam, a nechlubim se tim. Nechlubim se, protoze ja osobne sve chovani mam nastaveno tak, ze setrim zdroje. Ale jsem v rodine s tim sam. Nejsem si jist, jestli si takova "zpoved" zaslouzi kritiku jak jste ji vznesl, ale dejme tomu. Neurazi.

ta trouba je i s varnou deskou nebo ciste trouba a varna deska plyn ?


Varna deska je kombinace. Plyn a indukce.

citace : "Kogeneracka je draha mrcha 14 tis vcetne DPH sevsimvsudy bezne" - dopište že Eura , ja myslel že jsme v ČR


To jiste jsme, ja ale nakupuju v SRN.

citace : "nechci mit jen jeden menic. Kdyz shori, nase domacnost se ihned promeni v neandertalskou jeskyni" - jako vážně ?


Samozrejme ze ne vazne, je dost ubohe tam vynechat toho smajlika ktery nasledoval. Dobra - beru na vedomi: nelibi se vam moje ftipky.

takže pane/paní/společnost PetaJoule možna budu vypadat joko nastavny zavistivec, buran,... ale dopředu říkam že vam barak nezavydím a nesouhlasím aby jakakoliv rada co jsem tady kdy placl byla komerčne využita. když si stavíte referenční baráček.


Vy byste take mel za vase ftipky davat vic smajliku. Skoro citim potrebu se podivat na Vase prispevky jestli by se nenaslo neco co by se dalo komercne vyuzit.

vychvalujete victrony a pak se bojíte že schoří - ano to beru


Kecy. Zadna technologie neni neprustrelna. Pouze jsem uvadel jak navrhem systemu predejit tomu, ze vypadek jedne komponenty zhati cely system. Do nas to tloukli behem studia informatiky, tak mi to zustalo. Pardon.

nebo jste nafoukanej pražskej podnikatel co nema o obyč živote potuchy . on totiž 1x25A je dost bežný jistič v panelakovem bytě a kolik tak žije lidí si zjistete sam (i v praze mate cela sidliště paneláku-třeba studůlky) a normalně se na nej dá žít dokonce maj ve sve jeskyni el.troubu, lednici, pračku, televizi, ...


Ted ovsem opravdu znite jako buran. A to vse jen proto, protoze jste ignoroval muj smajlik za neandertalskou jeskyni.

snad mi za muj nazor i když nastvany nezacne nekdo nesmyslne nadávat.


Nikoliv. A nejake kometare k vasi cestine jsem - jakozto synek emigrantu co zde chodil pouze 1,5 roku do skoly - klidne i ochoten hajit. Neni nic horsiho, nez nemec ktery si o cechovi mysli ze je blbej jen proto, ze neovlada nemcinu. Z pravidla se pak jedna o dost primitivniho nemce. Mam sice akademicky titul (a to uz temer 20 let), ale take se mi zrejme na zaklade me cestiny v teto nasi vlasti dostalo pojmu "ujo" - do dnes nevim co to znamena, ale vybavuje se mi ten primitivni nemec.

Je skoda, ze se tema "sobestacny barak" musi motat kolem takovych veci. Mel jsem za to, ze tohle je kompetentni forum kde prevazuje technicky ton. Skoda, kdyby tomu tak nebylo.


Richard
PetaJoule
 
Příspěvky: 88
Registrován: čtv črc 17, 2014 7:58 pm

Re: Stavime sobestacny baracek

Příspěvekod brumlaj » pát úno 19, 2016 11:28 am

PetaJoule píše:3 Quattra 5000 si liznou ca. 200W bez uprav, Da se to snizit, ale v prumerny den padne ca. 2,5kW jen na menice kdyz s timclovek nic neudela. .............
Richard
Richarde, nemohl bys přiblížit co jsi nám tím chtěl říci? Stačilo by jednoduše, pouze dopsat případné chybějící znaky v rozměrech veličin. Tak aby věta po přepsání do rovnice dávala smysl..... Sorry, dlouhou dobu jsem se držel z5 s poučováním o rozdílu mezi výkonem(nebo příkonem) a energií, ale už je toho zde zase hodně a nervy při čtení tajenek tečou. Zvlášť když je třeba domyslet si bulharské konstanty v bajvoko pronásobených číslech které by měly mít souvislost. Bez křišťálové koule to nějak nedávám a nevím kde ji sehnat.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 2023
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm

Re: Stavime sobestacny baracek

Příspěvekod PetaJoule » pát úno 19, 2016 11:43 am

brumlaj píše:
PetaJoule píše:3 Quattra 5000 si liznou ca. 200W bez uprav, Da se to snizit, ale v prumerny den padne ca. 2,5kW jen na menice kdyz s timclovek nic neudela. .............
Richard
Richarde, nemohl bys přiblížit co jsi nám tím chtěl říci? Stačilo by jednoduše, pouze dopsat případné chybějící znaky v rozměrech veličin.


Jako ze 2,5kWh? Ano, asi jsem priliz nedbaly, obvykle lidi vedi co mam na mysli. Takze na mysli jsem mel 2,5kWh/den.

Tak aby věta po přepsání do rovnice dávala smysl..... Sorry, dlouhou dobu jsem se držel z5 s poučováním o rozdílu mezi výkonem(nebo příkonem) a energií, ale už je toho zde zase hodně a nervy při čtení tajenek tečou. Zvlášť když je třeba domyslet si bulharské konstanty v bajvoko pronásobených číslech které by měly mít souvislost. Bez křišťálové koule to nějak nedávám a nevím kde ji sehnat.


Rozumim. Mohli bychom to rozebrat podrobneji. Ja se jeste vzpamatovavam z soku, ze se "kilo" pise s malym k, ale mega s velkym M. Skoro bych vsechny ty SI jednotky zakazal.

Ne - legrace stranou. Pri tematu ma kazdy asi hodne implicitnich informaci v hlave, a ne vsechny tady trousime explicitne do clanku, to by pak kazdy clanek musel mit obsah bible. Takze kdyz jsem to ledabyle(?) psal, tak jsem mel na mysli jak se podepise spotreba victronu na denni spotrebe domacnosti. -> kWh/d

Ne ze by "d" byla SI jednotka, nebo "h", takze uplne presne jsem mel na mysli 9MJ/86400s, ale obavam se, ze prijde nejaky astronom a vysvetli mi, ze to neni pravda, a pak prijde nekdo jiny a vydeli Joule tema vterinama a budeme v haji stejne.


Richard
PetaJoule
 
Příspěvky: 88
Registrován: čtv črc 17, 2014 7:58 pm

PředchozíDalší

Zpět na Soběstačnost

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: CC [Bot], Magpie-crawler [Bot] a 2 návštevníků

Reputation System ©'