Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Poslední návštěva: pon pro 09, 2019 5:05 pm


Přepínání sítí

Bezpečné přepnutí ze sítě na ostrov a zpět, schémata, tipy, rady, návody

Přepínání sítí

Příspěvekod střídač » pát říj 18, 2013 5:51 pm

Frenky vyzval ku práci, tak je třeba poslechnout.

Přepínání sítí je zde stále nevyřešený problém.

Doposud bylo probráno:
přepínání 1-0-2. Bezpečné nepohodlné.
přepínání "vata" funkční, skoro bezpečné, energeticky náročné. Spotřeba denní 250Wh je u mnohých skoro celá denní současná výroba.
přepínání "drama" zatím ideologický nástin. Přesto se zdá bát jako funkční. Má jej někdo vyřešen?

Mám v plánu následující postup. Zjistit průchod nulou, odepnout oba stykače, počkat 3 periody. V čtvrté periodě přepnout bistabilní relé a zapnout stykače.

má navrhované bistabilní relé (http://www.ostrovni-elektrarny.cz/index ... c-12v-100a) nějaký pomocný kontakt jímž lze zjistit na kterou stranu je sepnuto?

Admin edit: téma odděleno od původního tématu DRUŽSTEVNÍ BLESK.
střídač
 
Příspěvky: 560
Registrován: stř led 02, 2013 4:28 pm

Re: Přepínání sítí

Příspěvekod ok1lpd » pát říj 18, 2013 6:18 pm

Ahoj,já používám 2 roky přepínací relé 2x RZ-R230/SO-20A(na každé patro jedno), bez problémů to chodí, rozvod L a PEN+N, měnič UPS 5kW. Více info via SZ.
Uživatelský avatar
ok1lpd
 
Příspěvky: 19
Registrován: pon říj 08, 2012 5:45 pm
Bydliště: Neggercity near Prag

Re: Přepínání sítí

Příspěvekod pkougl » pát říj 18, 2013 6:43 pm

No vim že se vám to asi nebude pozdávat ale používám na to jeden stykač (respektive 3ks jelikož mam 3 okruhy) s 4 mi kontakty, přestavěn na 2 spínací a 2 rozpínací, z důvodu přeskoku oblouku to mam nataženo seriově vždy přes dva kontakty to znamená že oblou musí překonat min. 4 vzdálenosti kontaktů na jedné polovině stykače, cívku má na 24VDC a napájim to 12V, cvaká spolehlivě a spotřeba minimální, provozuji to asi rok a super. defakto je tam i mechanická vazba kdyby se kontakty spekly tak to do druhé polohy nedojede, proudová odolnost kontaktů je 20A, měnič 6kW.
Pavel
7,1kWp - 8x3 panely Renesola 240Wp, 2x3x235Wp lightway, 2xTristat TS60, trakční 48V 2x750Ah olovo, měnič PH10000 6kW, SDS Micro, solární dvouosý tracker se třemi panely
pkougl
 
Příspěvky: 256
Registrován: ned srp 05, 2012 9:41 am

Re: Přepínání sítí

Příspěvekod kodl69 » pon lis 17, 2014 8:59 am

Bistabilní relé pomocný kontakt nemá - taky mi to trochu zachází v plánech. ale dá se koupit "západka" ke stykači různých výrobců třeba: http://www.shopelektro.cz/motorove-spou ... ,-220-240v - namontuje se shora místo pomocných kontaktů. Stykač se sepne impulsem do cívky, zůstane sepnutý do příchodu impulsu do cívky západky - ta ho vypne. Když budou ty stykače dva, mechanicky blokovány, tak není problém. Není třeba při přepínání na nic čekat, stačí když jsou cívky zapojeny přes blokovací kontakty sousedního stykače, stykače nejsou žádný blesk, 20-50ms na sepnutí je běžná doba, vypnutí ještě déle.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 4138
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Přepínání sítí

Příspěvekod tomas » stř lis 26, 2014 12:55 pm

To je dobrý nápad s tou "západkou". To asi využiji. Našel jsem to také pod názvem "Mechanická aretace" v katalogu Schracku:
http://www.schrack.cz/eshop/stykace-a-m ... hop_Global
http://www.schrack.cz/eshop/stykace-a-m ... hop_Global
http://www.schrack.cz/eshop/stykace-a-m ... hop_Global
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1876
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Přepínání sítí

Příspěvekod kodl69 » stř lis 26, 2014 2:34 pm

ano, všichni to mají v katalogu, skladem nikdo, čekám na dodání už měsíc. Ale teď stejně není skoro co přepínat, tak mě to moc nemrzí.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 4138
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Přepínání sítí

Příspěvekod kodl69 » čtv lis 27, 2014 8:04 pm

Dodali západky!! - jsem přepínač sítí vyzkoušel, a jsem mírně řečeno nadšen - stačí cca 0,5s impuls, a je přepnuto, víc elektriky to nežere. nastavím impuls na 2s, aby byla jistota, že nezustanou oba stykače vypnutý.
přepínač.png

stykače jsou samozřejmě mechanicky blokovaný, silovku asi malovat nemusím.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 4138
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Přepínání sítí

Příspěvekod Karlos » pát lis 28, 2014 11:22 am

Omlouvám se, asi jsem pomalejší, ale nerozumím tomu schématu, jak to přepínáte. Možná by mi pomohl ten obrázek kompletní i s přepínačem a silovkou, jestli můžu poprosit. Jistě to pomůže i jiným pomalejším. :roll:
Karlos
 
Příspěvky: 38
Registrován: stř bře 16, 2011 9:10 pm
Bydliště: u lesa Skalany u Turnova

Re: Přepínání sítí

Příspěvekod kodl69 » pát lis 28, 2014 1:53 pm

nemám to v čem namalovat rozumně namalovat -popis: stačí připojit přes tlačítko na chvilku fázi na vývod síť a přepne se to na ds, stejně funguje přepnutí na měnič. výhledově toto bude ovládat nějaká automatika. Při odpojení proudu zůstanou stykače tak jak byly, nic neodpadne díky západkám. Na západkách jsou páčky pro ruční odblokování, stejně jako je možné ručně sepnout stykače, takže nouzově je to mechanický přepínač sítí. Stykače K1 a K2 jsou samozřejmě navzájem mechanicky blokované, aby nikdy nešly sepnout oba. Silová část je standartní, třeba jako pro valc - K1 měnič, K2 DS, výstupy propojit a dál do původní instalace. Cosi jsem načrtl.
přepínač 2.png
já mám tedy ovládání a všechny cívky na 48v dc, protože baterky nejdou vypnout.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil kodl69 dne pát lis 28, 2014 2:42 pm, celkově upraveno 1
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 4138
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Přepínání sítí

Příspěvekod Karlos » pát lis 28, 2014 2:32 pm

Stykač se sepne impulsem do cívky, zůstane sepnutý do příchodu impulsu do cívky západky - ta ho vypne.


Jestli tedy západka shazuje stykač, tak by to přece pořád cvakalo. :eek2:
- Napětí jde ze sítě přes kontakt K1NC na cívku K2
- tím je K2NC rozepnutý, K2NO sepnutý
- napětí tedy jde přes K2NO na Z2, který rozpojí K2
- tím K2NC sepne napětí na cívce K1
- to způsobí sepnutí K1NO, rozepnutí K1NC
- tedy odpojení K2 a impulz na Z1, který shodí K1
.... a tak pořád dokola.

Asi prostě nerozumím, jak funguje ten stykač se západkou. Co je špatně?
Karlos
 
Příspěvky: 38
Registrován: stř bře 16, 2011 9:10 pm
Bydliště: u lesa Skalany u Turnova

Re: Přepínání sítí

Příspěvekod tomas » pát lis 28, 2014 2:43 pm

Západka (aretace) drží stykač mechanicky sepnutý i když je jeho cívka bez napětí. Chová se to jako dvoucívkový bistabilní stykač. Jednou cívkou se spíná a druhou vypíná.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1876
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec

Re: Přepínání sítí

Příspěvekod Karlos » pát lis 28, 2014 2:48 pm

Tak už to chápu. Díky,díky :yes: .
Karlos
 
Příspěvky: 38
Registrován: stř bře 16, 2011 9:10 pm
Bydliště: u lesa Skalany u Turnova

Re: Přepínání sítí

Příspěvekod kodl69 » pát lis 28, 2014 2:51 pm

:lol: pokud západka neshodí stykač, nemůže se sepnout ten druhý - pozor, je přes spínací kontakt vlastního stykače, ne toho druhého. Zkusím to popsat tedy podrobně: Stav není sepnuto nic - stisknu tlačítko síť, sepne k2 přes kontakt K1NO, K2 zůstane seplý do konce života díky západce. :lol: stisknu tlačítko měnič, přes K2NO který je v té chvíli sepnutý, západka odblokuje stykač k2, ten odpadne, přes K2NC sepne K1 a zůstane sepnutý do konce světa díky západce, nebo pokud někdo nestiskne tlačítko síť. To je celá věda. -
Než sem se vymáčkl, tak byl někdo rychlejší.
Jediná chyba je, že stykače se západkami mají na výšku 15cm, tj do plastovýho rozvaděče rozhodně nevejdou na výšku.
ostrov 4600Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 6xTratek 275Wp, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 4138
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm

Re: Přepínání sítí

Příspěvekod Robbiexb1 » ned lis 01, 2015 7:57 pm

Dobrý den, osobně používám už cca 3 roky přepínač se stykači a relé. Jsem sice odchovaný Sinclar ZX , pro toto řízení nepoužiju ani PICAXE a to z důvodu toho, že já si to opravím ,ale co ti po mně? Proto si myslím, že systém musí být jednoduchý a lehce opravitelný. Nemám ostrov, pouze poloostrov.
Princip: pokud svítí, baterie se nabíjejí. Relé minimální napětí baterie je sepnuto.Po dosažení nabití (cca 29V)sepne relé a to zapne přes blokádu stykač a připojí měnič. Při poklesu napětí baterie pod nastavenou mez, relé minimálního napětí vypne měnič.Vylepšeno o to, že pokud během provozu znovu stoupne napětí na 29V, zapíná druhý měnič.Napětí pro zapínání a vypínání měničů se dá nastavit.
Osobně mám baterie Varta 2x 12V 200Ah už dva roky v provozu, zatím bez následků.Vypínání měničů je nastaveno na 24V, tj cca 50% vybití baterie. Panely (články z E-Bay, pájeno,přilepeno na sklo 4mm,hliníkový rám)jsou 4 na rotátoru.Roční výroba 1MWh.
Uživatelský avatar
Robbiexb1
 
Příspěvky: 15
Registrován: ned lis 01, 2015 1:38 pm
Bydliště: Velká Polom

Re: Přepínání sítí

Příspěvekod rege » sob čer 01, 2019 12:27 pm

viete mi poradit ako jednoducho prehodit zataz z menica na siet? mam prudove rele,ktore mi da info ked je menic blizko maxima,dalsiu zataz by som v tom momente chcel prepnut na siet. asi nie je dobre dat na jedno rele dve fazy a vystup k zatazi... ci?
Panely 3S2P 325W poly 2kWp JV, 3S3P 325W poly 3kWp JZ
Menic MPPsolar 5048MK, cca 12kWh pouzitelnej energie v bat.
Uživatelský avatar
rege
 
Příspěvky: 51
Registrován: úte bře 19, 2019 8:03 pm
Bydliště: Vychod SK

Re: Přepínání sítí

Příspěvekod volente » sob čer 01, 2019 1:18 pm

Myslíš tím jedna fáze z měniče a druhá ze sítě? Pokud budeš mít jako měnič Axperta a bude to stejná fáze jako jde do Axperta tak by nemusel být problém, tam je sinusovka srovnaná. Ale jinak se většinou po pár sepnutích strefíš do posunu sinusu a nastane velká rána s odpálením kontaktů, v horším případě i fetů v měniči. Obvzvláště indukční zátěž dokáže vytáhnout oblouk a potom dojde ke zmíněnému jevu.
Řešením by bylo časové relé ovládané tím proudovým a připojení zátěže na síť se spožděním.
4x Solartec mono 180Wp +¨6x IBC 155Wp poly + 10x Solea 170Wp mono + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, eSmart 3 - 60A, 19 kWh Li-Ion, Axpert MSXE PF1, 24V/3,0kW.
Uživatelský avatar
volente
 
Příspěvky: 1957
Registrován: stř srp 20, 2014 12:01 am
Bydliště: Brno - venkov

Re: Přepínání sítí

Příspěvekod rva » sob čer 01, 2019 2:10 pm

rege píše:mam prudove rele,ktore mi da info ked je menic blizko maxima,dalsiu zataz by som v tom momente chcel prepnut na siet.

U mě se ta zátěž odpojí a když přetížení pomine, tak se zase připne. Bylo by mi líto běžet na DS, když mám jinak přebytky.
_______________________________________________________________________
14kWp, 48V LiFePo4 350Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 1529
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am

Re: Přepínání sítí

Příspěvekod rege » sob čer 01, 2019 2:21 pm

tiez som to chcel riesit odpojenim,ale veduca ma pripomienky, musim zabezpecit aby fungovalo vsetko a aspon co sa da nech ide na solar....
Panely 3S2P 325W poly 2kWp JV, 3S3P 325W poly 3kWp JZ
Menic MPPsolar 5048MK, cca 12kWh pouzitelnej energie v bat.
Uživatelský avatar
rege
 
Příspěvky: 51
Registrován: úte bře 19, 2019 8:03 pm
Bydliště: Vychod SK

Re: Přepínání sítí

Příspěvekod volente » sob čer 01, 2019 2:49 pm

Tak vypni síť a proveď školení co může a co nemůže být zapnuto v souběhu.
Párkrát bude tma, ale časem to bude fungovat. :lol:
4x Solartec mono 180Wp +¨6x IBC 155Wp poly + 10x Solea 170Wp mono + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, eSmart 3 - 60A, 19 kWh Li-Ion, Axpert MSXE PF1, 24V/3,0kW.
Uživatelský avatar
volente
 
Příspěvky: 1957
Registrován: stř srp 20, 2014 12:01 am
Bydliště: Brno - venkov

Re: Přepínání sítí

Příspěvekod rege » ned čer 02, 2019 4:34 am

tak som nasiel vecicku co to vie spravit, ale ta cena....
https://www.elektrostar.sk/e-6063-autom ... faz-pf-431

da sa to vyskladat z dvoch casovych rele a jedneho obycajneho,no vyjde to asi narovnako...
Panely 3S2P 325W poly 2kWp JV, 3S3P 325W poly 3kWp JZ
Menic MPPsolar 5048MK, cca 12kWh pouzitelnej energie v bat.
Uživatelský avatar
rege
 
Příspěvky: 51
Registrován: úte bře 19, 2019 8:03 pm
Bydliště: Vychod SK


Zpět na Přepínání sítě a FVE

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Reputation System ©'