Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je čtv črc 19, 2018 4:11 pm


Limit proudu do baterií

Diskuze na téma regulátorů TriStar Morningstar

Limit proudu do baterií

Příspěvekod brumlaj » čtv bře 10, 2016 6:57 pm

Pánové (a dám{o/y}) s Tristary, Midnite, a jinými regulátory - z důvodu zde probírané citlivosti dříve nabitých článků na konec nabíjení, mám na vás dotaz zda se dá průběžně během dne měnit limit proudu do baterií? Třeba po RS232, Ethernetu...... Myšleno opravdu průběžně, nikoli s následným nutným restartem regulátoru......

Admin edit: téma odděleno od Aktivní BMS/"přelévací pumpy"
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 1436
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm
Reputation: 89

Re: Limit proudu do baterií

Příspěvekod PLC » čtv bře 10, 2016 7:08 pm

Ja mam Midnite a po Modbus TCP/IP menim za provozu regulacni rezimi ON/OFF a Solar/Legacy... nejsem ted u PC, ale s rodinou za lekarskou vedou, tak si nepamatuji pristupnost vsech registru. Ale pokud je registr rw tak v tom nevidim problem.
FVE 4420Wp (52x85Wp Amorf - 10 Východ + 12 Jih + 30 Jihozápad), MidNite Classic 200, PowerJack 8000W, baterie 48V@400Ah Pb
Uživatelský avatar
PLC
 
Příspěvky: 77
Registrován: čtv čer 06, 2013 6:51 am
Bydliště: Kosmonosy
Reputation: 36
 
  • 0


Re: Limit proudu do baterií

Příspěvekod kybos » čtv bře 10, 2016 10:42 pm

brumlaj píše:Pánové (a dám{o/y}) s Tristary, Midnite, a jinými regulátory - z důvodu zde probírané citlivosti dříve nabitých článků na konec nabíjení, mám na vás dotaz zda se dá průběžně během dne měnit limit proudu do baterií? Třeba po RS232, Ethernetu...... Myšleno opravdu průběžně, nikoli s následným nutným restartem regulátoru......

Jednodušší a efektivnější než měnit limit proudu Tristaru je nežádoucí proud přesměrovat do balastní zátěže (boiler) a nechat Tristar pracovat na plný výkon. Tím dojde ke spotřebování veškeré vyrobené energie a cíle (snížení proudu do akumulátoru) je také dosaženo.
7,5 kWp poly +3x Tristar MPPT60 (>30 MWh) + 48V VRLA 540 Ah + LiFePO 300 Ah + UPS 6kW
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 1397
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm
Reputation: 103

Re: Limit proudu do baterií

Příspěvekod ota » pát bře 11, 2016 12:16 am

Proud se dá měnit nepřímo.
U Tristaru mám místo teplotního čidla potenciometr. Tím ovládám změnu napětí pro teplotní kompenzaci a regulátoru určím regulátoru jaké má napětí má do baterek posílat. S ovládáním přes PC po drátě se moc nekamarádím.
Pokud by napětí na kterémkoli článku přestoupilo určenou mez, napadá mě dát paralelně k pálícím odporům optočlen a tím spínat relé. Relé připne (nebo odepne, teď nevím) odpor v serii s termistorem teplotní kompenzace tak, aby se absorbční napětí přiměřeně snížilo.
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 1241
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko
Reputation: 180
 
  • 0


Re: Limit proudu do baterií

Příspěvekod kybos » pát bře 11, 2016 12:53 pm

Všechny režimy Tristaru kromě MPPT a NIGHT způsobují stav, kdy měnič nedodává maximum vyrobitelné energie a je úplně lhostejné, zda je omezení výkonu dosaženo nastavením limitu proudu, nastavením limitu napětí nebo omezením napětí prostřednictvím teplotního senzoru. Všechny režimy kromě MPPT jsou ztrátové a omezují tak návratnost vložených investičních prostředků. Každý, kdo využívá jiný režim než MPPT, se dobrovolně ochuzuje o energii, kterou by jinak mohl získat a smysluplně využít.
7,5 kWp poly +3x Tristar MPPT60 (>30 MWh) + 48V VRLA 540 Ah + LiFePO 300 Ah + UPS 6kW
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 1397
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm
Reputation: 103

Re: Limit proudu do baterií

Příspěvekod abrams » pát bře 11, 2016 1:13 pm

kybos píše:Všechny režimy Tristaru kromě MPPT a NIGHT způsobují stav, kdy měnič nedodává maximum vyrobitelné energie a je úplně lhostejné, zda je omezení výkonu dosaženo nastavením limitu proudu, nastavením limitu napětí nebo omezením napětí prostřednictvím teplotního senzoru. Všechny režimy kromě MPPT jsou ztrátové a omezují tak návratnost vložených investičních prostředků. Každý, kdo využívá jiný režim než MPPT, se dobrovolně ochuzuje o energii, kterou by jinak mohl získat a smysluplně využít.

Zdravím ,

... jenže když už není tu energii kam cpát (aku plné , bojler plnej atd.) , tak holt nezbývá než nechat něco
na střeše :? .
Jen proto aby bylo využito 100% potenciální energie se přece nebudu legálně připojovat k DS (bezednému
"akumulátoru" ) .
Rozumějsí je domluvit se se sousedem (je-li s ním/i domluva možná) a přebitky mu třeba předehřívat TUV :idea: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2153
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 226

Re: Limit proudu do baterií

Příspěvekod tomas » pát bře 11, 2016 1:49 pm

Potom můžeš ještě elektřinu pálit v přímotopech (odporech) nebo hodit elektrody do sudu s vodou a dolívat vodu. :-)
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1588
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 46

Re: Limit proudu do baterií

Příspěvekod kybos » pát bře 11, 2016 2:52 pm

abrams píše:... jenže když už není tu energii kam cpát (aku plné , bojler plnej atd.) , tak holt nezbývá než nechat něco
na střeše :? .

Pokud nastávají stavy, kdy není energii kam cpát, tak to vypovídá něco návrhu FVE. Buď mám totálně přepanelováno, nebo mám nevhodnou elevaci (v zimě nedostatek v létě přebytek), nebo mám malou akumulaci, nebo mám chybné rozložení panelů z hlediska azimutu (ráno nic, večer nic a v poledne moc), nebo mám nevhodnou strukturu spotřebičů. Třeba taková klimatizace se hodí v létě i v zimě, kdy je schopná zhodnotit volné kilowatthodiny s násobícím efektem COP.
Nechat něco na střeše by neměl být programový cíl ale havarijní stav.
7,5 kWp poly +3x Tristar MPPT60 (>30 MWh) + 48V VRLA 540 Ah + LiFePO 300 Ah + UPS 6kW
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 1397
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm
Reputation: 103

Re: Limit proudu do baterií

Příspěvekod rva » pát bře 11, 2016 5:18 pm

Já mám pocit, že v ČEZku jsou podmínky pro FV nastaveny tak, že je lepší nechat něco na střeše, než to dodávat do DS. Proč to tak je a jestli to tak bude i nadále, to musí rozhodnout jiní. Sice je to škoda, ale vracet to distributorovi se ztrátou? Proto jen tady vládnou wattroutery a každý se snaží aspoň trochu smysluplně přebytek využít.
_______________________________________________________________________
10.5kWp, 48V LiFePo4 250Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 823
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am
Reputation: 62

Re: Limit proudu do baterií

Příspěvekod abrams » pát bře 11, 2016 6:22 pm

kybos píše:
abrams píše:... jenže když už není tu energii kam cpát (aku plné , bojler plnej atd.) , tak holt nezbývá než nechat něco
na střeše :? .

Pokud nastávají stavy, kdy není energii kam cpát, tak to vypovídá něco návrhu FVE. Buď mám totálně přepanelováno, nebo mám nevhodnou elevaci (v zimě nedostatek v létě přebytek), nebo mám malou akumulaci, nebo mám chybné rozložení panelů z hlediska azimutu (ráno nic, večer nic a v poledne moc), nebo mám nevhodnou strukturu spotřebičů. Třeba taková klimatizace se hodí v létě i v zimě, kdy je schopná zhodnotit volné kilowatthodiny s násobícím efektem COP.
Nechat něco na střeše by neměl být programový cíl ale havarijní stav.

Zdravím ,

pěkně tu ty přelévací pumpy bordelíme :( .
Nechávat energii na střeše není snad záměrem nikoho ale dochází k tomu , což nelze označit za havarijní stav :roll: , ale průvodní jev daného systému . Přetékající bečka na dešťovku behem deště je vhodnou analogií - Buď má totálně velkou střechu , nebo mám nevhodnou elevaci ( voda neteče dost rychle aby minula okap) , nebo mám malou bečku , nebo mám chybně málo zastíněnou střechu velkými stromy , nebo mám nevhodnou strukturu dešťovkou zalévaných rostlin . :sm1:
Havarijním stavem lze označit přebití aku , přetížení reglu či měniče , poškození elektroinstalace v dusledku poddimenzování či závady , atd. .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2153
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 226

Re: Limit proudu do baterií

Příspěvekod abrams » pát bře 11, 2016 6:28 pm

rva píše:Já mám pocit, že v ČEZku jsou podmínky pro FV nastaveny tak, že je lepší nechat něco na střeše, než to dodávat do DS. Proč to tak je a jestli to tak bude i nadále, to musí rozhodnout jiní. Sice je to škoda, ale vracet to distributorovi se ztrátou? Proto jen tady vládnou wattroutery a každý se snaží aspoň trochu smysluplně přebytek využít.

Zdravím ,

přesně ;) .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2153
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 226

Re: Limit proudu do baterií

Příspěvekod brumlaj » pát bře 11, 2016 10:00 pm

Díky chlapi, pokud by admin oddělil řízení proudu regulátory do jiného vlákna, tak by se to zde zase vyčistilo.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 1436
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm
Reputation: 89


Zpět na TriStar Morningstar

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Reputation System ©'