Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je pon lis 19, 2018 6:28 am


Přesnost teploměru Tristaru

Diskuze na téma regulátorů TriStar Morningstar
Další

Přesnost teploměru Tristaru

Příspěvekod kybos » pát dub 12, 2013 8:13 am

Jaké máte zkušenosti s přesností teploměru Tristaru MPPT-60? Já jsem po instalaci tandemového kusu zjistil, že rozdíl teplot naměřený dvěma tristary (čidla sešroubována k sobě) činí v průměru dva stupně celsia, což při nastavené teplotní kompenzaci na -0,003 V/deg/cell udělá rozdíl v cílovém napětí o 240mV. Veškeré kompenzace úbytku na vedení prostřednictvím battery sense se utopí v této chybě a pověstná špičková přesnost nastavení cílového napětí je tím pádem znehodnocena. Měřit teplotu s přesností +-1°C (s rozlišením na celé stupně) je v této souvislosti podle mého názoru hodně nahrubo, když je v manuálu tristaru uváděná přesnost výstupního napětí 0,1%.
7,5 kWp poly +3x Tristar MPPT60 (>30 MWh) + 48V VRLA 540 Ah + LiFePO 300 Ah + UPS 6kW
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 1614
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm
Reputation: 134

Re: Přesnost teploměru Tristaru

Příspěvekod dedo » pát dub 12, 2013 10:33 am

To ma prekvapuje; ja som svoje čidlo len orientačne vyskúšal dlhším zovretím v dlani - a webové rozhranie ukázalo 36 stupňov.
Uživatelský avatar
dedo
 
Příspěvky: 233
Registrován: čtv zář 22, 2011 9:33 pm
Bydliště: SK
Reputation: 10

Re: Přesnost teploměru Tristaru

Příspěvekod kybos » pát dub 12, 2013 12:40 pm

Při nižších teplotách jsou rozdíly do jednoho stupně, ale při teplotě kolem 23°C už to dělá dva stupně a vliv na Target voltage je dost podstatný- při paralelním chodu Tristarů to způsobí, že jeden je úplně odstavený a druhý jede naplno.
Tolerance RTS.JPG
Chyba měření teploty

DiferenceTargetVoltage.JPG
Vliv na cílové napětí
7,5 kWp poly +3x Tristar MPPT60 (>30 MWh) + 48V VRLA 540 Ah + LiFePO 300 Ah + UPS 6kW
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 1614
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm
Reputation: 134

Re: Přesnost teploměru Tristaru

Příspěvekod Pan Taum » pát dub 12, 2013 4:19 pm

Máš je zapojeny jako master-slave? V tom případě by se vše mělo řídit dle prvního tristaru, druhý by němel kecat do nastavení nabíjení a jen kopírovat stavy.
Jinak ta přesnost +-1°C by odpovídala normální výrobní toleranci termistoru a snímání A/D převodníku.
Pan Taum
 
Příspěvky: 529
Registrován: sob úno 25, 2012 9:36 pm
Reputation: 14

Re: Přesnost teploměru Tristaru

Příspěvekod kybos » pát dub 12, 2013 5:39 pm

Nemám. Jak se to provádí a co je k tomu potřeba? Mám je zapojeny na ethernetu, jednomu jsem přidělil MODBUS ServerID 1 a druhému 2.
7,5 kWp poly +3x Tristar MPPT60 (>30 MWh) + 48V VRLA 540 Ah + LiFePO 300 Ah + UPS 6kW
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 1614
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm
Reputation: 134

Re: Přesnost teploměru Tristaru

Příspěvekod Pan Taum » pát dub 12, 2013 6:01 pm

Can I network multiple TriStars together?
http://www.morningstarcorp.com/en/suppo ... ItemId=206

Tristar/Tristar MPPT Bridging Redundancy
http://www.morningstarcorp.com/en/suppo ... ItemId=413
tristar paralel.png
Pan Taum
 
Příspěvky: 529
Registrován: sob úno 25, 2012 9:36 pm
Reputation: 14

Re: Přesnost teploměru Tristaru

Příspěvekod atom » pát dub 12, 2013 6:48 pm

Úplně nejlepší je mít baterky co nepotřebují teplotní kompenzaci 8-)
Dále se můžeš pokusit ty termistory zkalibrovat tak aby dávali stejné hodnoty.

Zatím mám jen jeden tristar, tak jsem to nezkoušel. Ale viděl jsem systém kde byly 2 a projené byly přes Meter HUB, asi nějak jak na obrázku dole. Obávám se že přivedení 12V na RS-485 a propojení TX/RX linek stačit nebude (ale nevylučuji to, logicky by to stačit mělo.) Ale s MeterHubem to chodí spolu tak jak má.

MPPTandHub.JPG
Tristar / 11kWh v lithiu / 3,4kWp / Matrix 5000VA / arduino / >21MWh :o / start 05/2012 s 440Wp.
atom
 
Příspěvky: 423
Registrován: sob čer 02, 2012 7:22 pm
Bydliště: 580m n.m. na Vysočině
Reputation: 4

Re: Přesnost teploměru Tristaru

Příspěvekod kybos » pát dub 12, 2013 7:04 pm

Uvedený odkaz jsem pochopil tak, že Tristar MPPT-60 může zabezpečit přemostění sběrnice modbus pro zařízení, které nemají ethernet a pro ty, které mají jen RS232 to může udělat prostřednictvím konvertoru EIA458/RS232. To, co je zarámováno červeně chápu jako redundantní přemostění TCP/EIA485. Na síti EIA je v této koncepci jeden z redundantních Tristarů MASTER, který zabezpečuje pooling ostatních prvků sítě EIA485. To co je zarámováno zeleně není součástí sítě EIA485 a nezjistil jsem, zda tyto zeleně vyznačené Tristary mohou spolupracovat na nabíjení jediné baterie spolu s ostatními Tristary.
Přílohy
schéma spolupráce.JPG
schéma spolupráce
7,5 kWp poly +3x Tristar MPPT60 (>30 MWh) + 48V VRLA 540 Ah + LiFePO 300 Ah + UPS 6kW
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 1614
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm
Reputation: 134

Re: Přesnost teploměru Tristaru

Příspěvekod vata » pát dub 12, 2013 8:30 pm

Zdravím, taky by mě to zajímalo: je tedy nutné propojit dva Tristary skrze RS232 káblík? Nebo přes EIA485? A kde se pak nastaví, který z nich je master?
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1370
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am
Reputation: 59

Re: Přesnost teploměru Tristaru

Příspěvekod Pan Taum » pát dub 12, 2013 8:31 pm

To je právě to, co se snažím vysvětlit. Podle mě je nutné regulátory propojit 4mi kabely pomocí eia458, zajistit napájení 12V a nastavit modbus master-slave. Co zprostředkuje MPPT-60 je podle mě jen komunikace-měření do ethernetu nikoliv synchronizace nabíjení.
Pan Taum
 
Příspěvky: 529
Registrován: sob úno 25, 2012 9:36 pm
Reputation: 14

Re: Přesnost teploměru Tristaru

Příspěvekod kybos » pát dub 12, 2013 9:06 pm

V manuálu je doslova uvedeno:
"The MODBUSTM protocol can also be used over IP (Internet Protocol) via an Ethernet connection.
MODBUSTM data over IP is identical to MODBUSTM data over serial RS-232, however, it is
embedded in data packets characteristic of IP.
MODBUS TCP/IPTM uses an Ethernet (RJ-45) connection and is supported by all Morningstar
products with an Ethernet port."

V MS Comm Document 2010.pdf je na obrázku 27. uveden příklad zapojení dvou Tristarů, kde fyzická vrstva EIA-485 zcela chybí (žádný z obou Tristarů tedy nemusí být Master, jelikož to fyzická realizace rozhraní nevyžaduje). Použity jsou pouze USB/serial konvertory a propojení se uskutečňuje v USB HUBu. Skutečnost, že u aplikace fyzického rozhraní EIA485 je nutné aby bylo pouze jedno zařízení jako master je dáno použitím simplexní komunikace odpovídající normám pro EIA485 a prvek specifikovaný jako master je určen k přemostění do TCP.
7,5 kWp poly +3x Tristar MPPT60 (>30 MWh) + 48V VRLA 540 Ah + LiFePO 300 Ah + UPS 6kW
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 1614
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm
Reputation: 134

Re: Přesnost teploměru Tristaru

Příspěvekod vata » pát dub 12, 2013 9:42 pm

Třeba nemusí být master na komunikační úrovni, ale jen jeden z nich zkrátka musí řídit nabíjení. Jedna hodnota z výčtového typu charge state je slave, z toho dedukuju, že ten podřízený Tristar nad ničím nedumá, jen kopíruje chování mastera.
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1370
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am
Reputation: 59

Re: Přesnost teploměru Tristaru

Příspěvekod kybos » sob dub 13, 2013 8:59 am

Nastavil jsem jednoho ze dvou Tristarů propojených pouze Ethernetem jako Master (pomocí parametru Bridge Modbus/TCP requests to EIA-485 network). Pokud, jak uvádí manuál, jsou přenášená data po různých fyzických rozhraních identická a Master je určen tím, že je daný Tristar vybrán jako prvek pro přemostění fyzických rozhraní Ethernet a EIA-485, mělo by řízení ostatních Tristarů v síti fungovat dle nastavení Masteru. Reálně to ale nefunguje. Buď přenášená data v různých fyzických rozhraních nejsou identická jak tvrdí manuál, nebo se nastavení masteru dělá jinak než nastavením Bridge Modbus/TCP requests to EIA-485 network.
Už to někomu funguje v režimu Master-Slave?
7,5 kWp poly +3x Tristar MPPT60 (>30 MWh) + 48V VRLA 540 Ah + LiFePO 300 Ah + UPS 6kW
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 1614
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm
Reputation: 134

Re: Přesnost teploměru Tristaru

Příspěvekod gupa » sob dub 13, 2013 4:58 pm

Asi se to dělá jen manuálně.
z helpu:
relay.JPG


edit:
teď se dívám dál do helpu a je tam puntík pro nastavení na slave.
relay2.JPG
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1620
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 55

Re: Přesnost teploměru Tristaru

Příspěvekod kybos » sob dub 13, 2013 6:06 pm

Jenomže ten puntík platí pro Relay driver a ne pro TS-MPPT-60. Relay driver nemá rozhraní Ethernet a proto používá EIA-485, kde má smysl nastavovat Master/Slave.
7,5 kWp poly +3x Tristar MPPT60 (>30 MWh) + 48V VRLA 540 Ah + LiFePO 300 Ah + UPS 6kW
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 1614
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm
Reputation: 134

Re: Přesnost teploměru Tristaru

Příspěvekod kybos » sob dub 13, 2013 6:25 pm

Našel jsem jednu zajímavou poznámku v manuálu:
"Note that if two or more TriStar MPPT controllers are charging in parallel, each controller may
attempt to equalize on a different day. Systems with multiple controllers should only equalize
manually to ensure synchronization between controllers."
Ze které vyplývá, že více zařízení Tristar MPPT-60 pracujících paralelně na jedné baterii se není schopno synchronizovat a musí být tedy řízeny ručně.
7,5 kWp poly +3x Tristar MPPT60 (>30 MWh) + 48V VRLA 540 Ah + LiFePO 300 Ah + UPS 6kW
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 1614
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm
Reputation: 134

Re: Přesnost teploměru Tristaru

Příspěvekod pkougl » sob dub 13, 2013 6:31 pm

Ono možná totiž tyto různá nastavení je jenom jak dostat data z tristatu do sítě, různé kombinace zapojení ale nikde sem se zatim nedočetl že to je za účelem spolupráce na jedné baterii, možná koukáme špatně
7,1kWp - 8x3 panely Renesola 240Wp, 2x3x235Wp lightway, 2xTristat TS60, trakční 48V 2x750Ah olovo, měnič PH10000 6kW, SDS Micro, solární dvouosý tracker se třemi panely
pkougl
 
Příspěvky: 235
Registrován: ned srp 05, 2012 9:41 am
Reputation: 10

Re: Přesnost teploměru Tristaru

Příspěvekod kybos » sob dub 13, 2013 6:54 pm

Ono mne až tak netrápí spuštění režimu Equalize, to jsem schopen jednou za měsíc zmáčknout ručně. Horší je sjednocení cílového napětí z důvodu rozdílu naměřených teplot. Teplotní kompenzaci u olova nelze vypnout, neboť při koeficientu 5mV/°C/cell může nekompenzovaná dvacetistupňová teplotní odchylka způsobit chybu v rozsahu poloviny kapacity baterie.
7,5 kWp poly +3x Tristar MPPT60 (>30 MWh) + 48V VRLA 540 Ah + LiFePO 300 Ah + UPS 6kW
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 1614
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm
Reputation: 134

Re: Přesnost teploměru Tristaru

Příspěvekod pkougl » sob dub 13, 2013 7:16 pm

jo to je jasný, ekvalizace může být ruční, skoro to vypada že na to propojení asi budem muset použít ten jejich meterhub, ale nevim, taky sem se nedočetl o spolupráci na jedné baterii, vypada to na dotaz na výrobce.
7,1kWp - 8x3 panely Renesola 240Wp, 2x3x235Wp lightway, 2xTristat TS60, trakční 48V 2x750Ah olovo, měnič PH10000 6kW, SDS Micro, solární dvouosý tracker se třemi panely
pkougl
 
Příspěvky: 235
Registrován: ned srp 05, 2012 9:41 am
Reputation: 10

Re: Přesnost teploměru Tristaru

Příspěvekod Pan Taum » sob dub 13, 2013 7:44 pm

Už jsem jim včera poslal mail s dotazem, tak snad v pondělí bude odpověď. Já jsem totiž byl vždy přesvědčený, že v Msview je jednoduše volba master-slave, ale celé jsem to prolezl včetně help a fakt tam nic takového není + další desítky dotazů přes google a nic o synchronizaci.
Pan Taum
 
Příspěvky: 529
Registrován: sob úno 25, 2012 9:36 pm
Reputation: 14

Další

Zpět na TriStar Morningstar

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Reputation System ©'