narazil sem na toto forum a velmi me zaujala sorta lidi tady a mnozstvi odborniku. Planuji takovou trosku mozna slozitejsi FV elektrarnu a budu rad za jakekoliv pripominky, zkusenosti apod.
Ponejprv, nebude se jednat o ostrovni system, proto se adminovi omlouvam, pokud je to ve spatne sekci, ale nenapada mne kam to lepe dat. Pripadne poprosim o presunuti. Dekuji.
Aktualni stav (co jiz mam a nechci to moc menit, bylo to za vyhodnou cenu

Pro ucely napajeni a zálohy rodinneho domu mam porizeno:
2x baterie Banner EnergyBull 230
Menic Meanwell TN-3000 (24V) zatim v rezimu UPS = nema vetsi zatez nez 40%
Na menic napojen cely dum krome velkych spotrebicu (tzn. mimo sporaku, pracky a dilny(3f)). = napaji svetla, lednici, internet, alarm, miniserverovnu, rekuperaci, cerpadla a kotel (peletky), televizi apod.
Jelikoz nase obec nema plyn a vetsina lidi maji elektrokotle, tak to obcas zlobi a mam vyzkouseno, ze to ups udrzi vice jak 12hodin. Pro vetsi vypadky mam jeste elektrocentralu s 2kw invertorem manualne startovanou a pripojenou na vstup upsky po jejim odpojeni od DS. Je to sice manualni, na druhou stranu nijak casto pouzivane, takze v pohode.
Jelikoz a protoze tento menic ma vstup na solarni panely, zvazuji rozsirit i o tuto komponentu.
Planem je porizen 3 az 4 solarnich panelu cca 280Wp a prepnuti menice do rezimu Power Saving.
Z dokumentace k nemu sem vyrozumnel, ze prioritizuje nabijeni baterii ze solaru a v pripade ze solar nestaci, pouzije DS. Dokud je energie v bateriich, jede z nich, pote bypassem z DS. To je asi tak to co mi vyhovuje, protoze porizovat menic, ktery umozni "slucovani" vykonu je celkem draha sranda. Navic tento umi "sloucit" formou nabijeni jak solarem tak pres DS paraelne. (nepocitam-li gridfree mikromenice, kterou sem objevil az tady na foru tento tyden

Co ale resim a na co mi nestaci znalosti a budu rad za cenne rady:
- menic ma uveden vstup na solarni casti max 30A. Nejsem si jisty, jestli tam mohu dat 4panely - vyhlidnuty panel ma max proud 8.01A, zkratovy 8.58A coz je pri 4kusech 32A respektive 34,32A ... nerad bych aby menic odesel. Na druhou stranu predpokladam (a nevim jestli spravne), ze tyto hodnoty jsou "idealni". Jelikoz mam strechu 35stupnu sklon orientovanou na JZ, nepredpokladam, ze bych se dostal na "maximalni" hodnoty. Pripadne me napada pouzit nejaky jistici prvek, ktery by byl umisten mezi panely a menic a zajistil mi, ze pres nej pretece max. onech 30A (jistic, nebo autopojistky, nebo neco podobnyho). Je prosim tento predpoklad spravny ?
Nebo je lepsi jit na jistotu a poridit jen 3panely ?
Co si v teto souvislosti myslite o technologii gridfree a mikromenicich? Myslite si, ze by menic zvladl, kdybych mu do AC vystupu jeste pridal takovyto "mikromenic" ac hlidany proudovym relem, tak i tak tohle rele ma urcite nejake zpozdeni a muze ten menic zakukat na vystupu, coz bych nerad ...
Pro uplnost dodavam, ze mam i trvale spotrebice, takze nejakych 300W nebude problem spotrebovat trvale.
Otazkou je, jestli by bylo lepsi tento "mikromenic" dat pred menic MW, nebo az za. Z logiky veci mi prijde, ze az za, na druhou stranu si nejsem uplne jisty co udela ten invertor v MW, pokud se mu do prace bude "cpat" i nekdo jiny

Dalsi veci je pak tedy i pretok mikromenice do DS, ktery ale podle me, nemuze v tomto pripade nastat jelikoz by byl az za invertorovou casti MW.
Uznavam, ze existuji i elegantnejsi reseni, na druhou stranu bych rad vyuzil jiz to co mam a budu rad za rady k tomuto.
Dekuji mnohokrat vsem za nazory a zkusenosti.