Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je úte zář 25, 2018 10:02 am


grid tie měnič 500W a dva panely 180W

Plánované FVE zamýšlené pro dodávky do distribuční sítě

grid tie měnič 500W a dva panely 180W

Příspěvekod vitezslavgach » pon bře 31, 2014 1:50 pm

Mám zapojený Grid tie měnič 500w a k tomu dva panely po 180W. Panely jsou na jih , ale směr není ideální ani v horizontálním ani vertikálním směru. Na výstupu mám zapojený Wattmetr. Při dnešním osvitu mě Wattmetr ukazuje max . 90W. Ráno a odpoledne max 50W. Je to normální situace, že panely dodávají cca 20% maxima? Nebo mám něco spatně?

předem děkuji za rady
V.Gach
vitezslavgach
 
Příspěvky: 43
Registrován: stř úno 05, 2014 4:17 pm
Reputation: 0

Re: grid tie měnič 500W a dva panely 180W

Příspěvekod brin » pon bře 31, 2014 2:14 pm

Jako normální mi to nepřipadá. Při plném osvitu a kolmo u nového panelu by měl výkon dokonce převyšovat jmenovitý. Nedivil bych se třeba 250 W, ale 90 je opravdu málo. Proměřte panely.
brin
 
Příspěvky: 403
Registrován: sob úno 18, 2012 3:59 pm
Reputation: 17

Re: grid tie měnič 500W a dva panely 180W

Příspěvekod vitezslavgach » pon bře 31, 2014 5:13 pm

jak přesně proměřit? dávají 35V a 8A. ještě něco mám proměřit?
vitezslavgach
 
Příspěvky: 43
Registrován: stř úno 05, 2014 4:17 pm
Reputation: 0

Re: grid tie měnič 500W a dva panely 180W

Příspěvekod brin » pon bře 31, 2014 5:22 pm

Dávají je i zapojené k měniči?
brin
 
Příspěvky: 403
Registrován: sob úno 18, 2012 3:59 pm
Reputation: 17

Re: grid tie měnič 500W a dva panely 180W

Příspěvekod vitezslavgach » ned dub 06, 2014 4:25 pm

panely dávají 24V a 5A když jsou zapojené k měniči a 33V a 7A když jsou naprázdno. Watt meter dnes ukazoval max 110mW. Panely jsou paralelně a jeden je na JV a druhý na Jih. Sklon asi 30stupňů. Je to normální těch 110mW?
vitezslavgach
 
Příspěvky: 43
Registrován: stř úno 05, 2014 4:17 pm
Reputation: 0

Re: grid tie měnič 500W a dva panely 180W

Příspěvekod abrams » ned dub 06, 2014 5:19 pm

Zdravím ,

zmíněný wattmetr je na AC výstupu onoho Grid-tieho ? Jestli ano , napadá mě že asi neumí měřit zpětný proud (všechny el. měry do zásuvky co mám doma sou tak "blbý" že je jim putna od kud to teče) .
Je-li wattmetr na DC vstupu tak popisované chování ukazuje na vydný Grid-tie měnič . Otázka , co je to konkrétně za Grid-tieho ? Totiž u nás se prodává jeden typ těžce předraženej co dlouho nevydrží :hell: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2265
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 237

Re: grid tie měnič 500W a dva panely 180W

Příspěvekod vitezslavgach » ned kvě 04, 2014 9:30 am

Nakonec zapojil dva panely do MPPT regulátoru a dvě 90Ah startovací baterie sériově. na svorky load u regulátoru jsem připojil GTI měnič. v praxi to vypadá tak že při prvním zapnutí GTI měniče si bere co může na Watmetru stoupají čísla 50w až na 500W. Za 2min klesne napětí na baterkách na hodnotu 24V , a regulátor odpojí GTI měnič. Pohrál jsem si na displeji MMPT měniče s hodnotami load on a load off a nastavil je na hodnotu pouze 0.4V od sebe. Po dobití baterek na 24,4V se GTI zase připojí a po vybití na 24V se odpojí a tak dále cca po 2min. Watt meter ukazuje hodnoty od 0 do 150 W. To je zhruba spotřeba mojí domácnosti v klidu. Poradí mě někdo co se stane když baterie odpojím? Je možné že regulátor vyhoří? to bych nerad,
vitezslavgach
 
Příspěvky: 43
Registrován: stř úno 05, 2014 4:17 pm
Reputation: 0

Re: grid tie měnič 500W a dva panely 180W

Příspěvekod LIX » ned kvě 04, 2014 11:06 am

Je to vysoko pravdepodobné, pri každom regulátore je písané nezapojovať panely bez batérie...
LIX
 
Příspěvky: 589
Registrován: pon črc 30, 2012 2:43 pm
Reputation: 9

Re: grid tie měnič 500W a dva panely 180W

Příspěvekod ota » pon kvě 05, 2014 8:40 am

U nás prodávaný DTI (myslímže Involar) bez problémů vydrží provoz bez DC napětí. Naopak přepólování nebo zkrat na DC (zde 24V) je okamžitá smrt GTI. V noci do GTI také proud neteče.
Řekl bych, že 2x180Wp je na 500W GTI málo. Spíše by to chtělo více Wp v panelech než těch 500W, protože ideální oslunění není vždy. Klidně 4x180Wp. Také si myslím, že není správné mít jinak orientované panely v sérii. Výsledný výkon se tím degraduje. Ať nám svítí ...
5kWp + 3kW Multiplus, 15kWh LiFe
http://www.elektrarna.estranky.cz/
Uživatelský avatar
ota
 
Příspěvky: 1302
Registrován: čtv dub 18, 2013 8:37 am
Bydliště: na chaloupce u lesa-Příbramsko
Reputation: 199
 
  • 0


Re: grid tie měnič 500W a dva panely 180W

Příspěvekod vitezslavgach » pát kvě 09, 2014 5:14 pm

konstantní spotřeba mojí domácnosti je 100w -200w. proč bych měl mít panely 4x180w na jednu stranu? to bych měl v poledne 700w a ráno a odpoledně nic. nebo se mýlím. dík za tvůj názor
vitezslavgach
 
Příspěvky: 43
Registrován: stř úno 05, 2014 4:17 pm
Reputation: 0

Re: grid tie měnič 500W a dva panely 180W

Příspěvekod emsi88 » úte čer 24, 2014 12:20 pm

Pretoze ak su panely v serii s roznym osvetlenim, panel na ktory nesvieti tak degraduje vykon celej serie.
Ak su ale strany paralelne to je ine. Tam zasa by bolo vhodne mat diody.
2.7kWp Poly + GTI 2kW + Axpert 3kW 24V + 2x180Ah Varta olovo
Uživatelský avatar
emsi88
 
Příspěvky: 103
Registrován: pon čer 23, 2014 5:05 pm
Bydliště: SK-Vychod
Reputation: 3


Zpět na Zamýšleno připojení do DS

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron
Reputation System ©'