Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je ned pro 16, 2018 6:20 am


6120 Wp Hodonin

Plánované FVE zamýšlené pro dodávky do distribuční sítě
PředchozíDalší

Re: 6120 Wp Hodonin

Příspěvekod drama » čtv bře 08, 2012 11:46 pm

Samozřejmě zima je problém, ale plánuji zkusit TEGy a do budoucna bych si rád vyráběl elektřinu i z bioplynu. Ve Vašem výčtu spotřebičů mi chybí pračka, ale to je asi tím, že neperte pleny atp. tak to asi zvládáte v pohodě ručně.
drama
 
Příspěvky: 975
Registrován: čtv črc 28, 2011 11:01 am
Reputation: 10

Re: 6120 Wp Hodonin

Příspěvekod jhladik » pát bře 09, 2012 7:29 am

kuky píše:Mám od solartecu konstrukci na panely to je krásná práce a taky mám regulator CX phocos no škoda mluvit chápu že
solatec regulator nevyrábí ale jen přeprodává.Dostal jsem info při koupi CX že udaje se po roku vymažou a pak to jede nanovo.Už mám v datalogaru cca 900 day a JEDE dál.Jinak píše nesmysly a přebíjí baterky.NEKUPOVAT.Jinak zdravím pana Dědíče z obchodního oddělení velice solidní člověk.Hoj kuky


Já myslím, že to tu již zaznělo. Phocos je na dvě věci....
jhladik
 
Příspěvky: 99
Registrován: pon čer 27, 2011 5:02 pm
Reputation: 0

Re: 6120 Wp Hodonin

Příspěvekod jhladik » pát bře 09, 2012 7:43 am

vata píše:
Třeba onen zmíněný Victron to umí. Baterky může při připojení nabít, ale dá se nastavit aby nenabíjel. V zásadě mne jede v režimu, když je napětí větší než...tak přepne na ostrov. Když na baterkách je nižší tak přepne na ČEZ. (a zároveň výkon větší než xx, tak ČEZ....)


Zdravím,

pokud bychom měli vyřešené bezpečné automatizované a rychlé přepínaní sítí, nepotřebujeme žádné chytré ani super výkonné a drahé měniče, prostě výkonové špičky (krátkodobé i dlouhodobé) vykrýváme zvenku a spotřebiče si toho ani nemusí všimnout.
Ještě jednou připomínám produkt z místního eshopu http://shop.mypower.cz/jednotka-ochran- ... ojistek-78, jehož popis je skvělou inspirací, jak něco takového pojmout. Jde o ten nápad přepínat na DS při navýšení odběru. Už jsem byla blízko toho to koupit (měl to pan Kolařík tehdy ovšem levněji), ale odradilo mne neblokované přepínaní, toho bych se bála. Kromě toho bych to chtěla nejdřív vidět, že to vážně funguje při typické situaci sepnutí kompresoru lednice (mělo by rychle přepnout na DS, lednička by nastartovala, a po odpadu proudu přepnout hezky zpět na FVE).
No, možná mi něco uniklo, ale pokud by to někdo dal dohromady jako ověřený, bezpečný a spolehlivý produkt, byl by to přece přepínač snů. Proč bychom pak měli investovat do drahých výkonných měničů, které se většinu času nudí a prožerou spousty energie čekáním, když bychom mohli v klidu jet na slabší měniče? Já kupříkladu používám 600W měnič, který jsem v teprve před týdnem zkusmo zatížila max. možným odběrem asi 500W, když jsem současně nechala řvat velké hifi, pustila vodu ze studny a nechala zaplé pecko s dvěma monitory a nacpala všechny nabíječky do zásuvek... Což samozřejmě není u mne typická situace.
Ale lednička si na něm kvůli těm několikavteřinovým špičkám neškrtne :( Kvůli té budu přezbrojovat na 1200W měnič, který pojede typicky s 10% zatížením :( Protože mít hezké počasí a přebytky muset provozovat ledničku na DS je k pláči.


To si myslím, že je dobrý směr. Existují zkrátka domácnosti, které mají malou spotřebu až na ony spínací špičky. Já si dokáži celkem dobře představit celkem jednoduchou konstrukci přepínače "nadvýkonu" buď s bezkontaktním měření proudu (měřící transf) nebo např s http://www.merret.cz/cz/katalog/pristroje-pro-mar/pristroje-podle-funkce/analyzatory-site-wattmetry/omx-38w nebo jak píšeš jednotka ochran... 8000 bych však za to nedal. Asi bude kritické za jak dlouho dokáží tyto věci při nadproudu přepnout a jak dlouho vydrží měnič přetížení.
To např. můj měnič (jistě to zvládá i Studer )umí již v základu a výpadek sítě při přepnutí je do jedné nebo půlperiody (z hlavy to nevím) a např. počítače na to jedou bez všimnutí, že se něco přeplo.
jhladik
 
Příspěvky: 99
Registrován: pon čer 27, 2011 5:02 pm
Reputation: 0

Re: 6120 Wp Hodonin

Příspěvekod jhladik » pát bře 09, 2012 7:58 am

vata píše:Tož to máte pravdu. Možná mám netypickou spotřebu - z náročných spotřebičů jenom lednice a motorová pila. Lednička jede jen přes léto, pílím pár dnů v roce. Denní spotřeba (bez ledničky) v pracovní dny (pc nonstop) je něco mezi 1 a 2 kWh. Proto je pro mě to rychlé přepínání stále tak zajímavé. Prostě chci říct, že ve skutečnosti přecházím na větší měnič jenom kvůli ledničce, protože tu pilu můžu řešit alternativně (benzín), a prakticky energeticky soběstačná už jsem, až na ty dny v zimě, které hned tak někdo z nás nepřekoná, Studer nestuder. Kromě Filipa, který to zase dokupuje za šílené peníze v benzínu.


Ještě mne tak napadá, pokud je problém v tom rozběhovém proudu. Jestli (je to čistě brainstorming) by nepomohlo něco jako odpor s ledničkou v sérii, který by byl po určitém čase např. 1s překlenut nějakým relátkem nebo SSR. Co vy na to jako svazáci? Rozběhne se motor s nižším napětím? Či nerozeběhne se motor s nižším napětím? :) (ano, určitě rozběhne, ale záleží o kolik ho snížíme)
jhladik
 
Příspěvky: 99
Registrován: pon čer 27, 2011 5:02 pm
Reputation: 0

Re: 6120 Wp Hodonin

Příspěvekod joseff » pát bře 09, 2012 8:49 am

vata: co pouzivas misto lednicky pres zimu? (od kdy do kdy?)
joseff
 
Příspěvky: 725
Registrován: pon srp 08, 2011 8:55 am
Reputation: 12

Re: 6120 Wp Hodonin

Příspěvekod vata » pát bře 09, 2012 9:46 am

Pračku nemám, menší peru sama ručně, větší vozím za kámoškou. No to se ví, na velkou rodinu potřebujete pračku, to je jasné.
Ledničce jsem dokonce koupila takový ten odpor s relátkem do zásuvky, co umožňuje rozběh velkých spotřebičů bez vyhození jističů, nic. Dělala jsem s tím různé pokusy, nic :)
Ledničku v zimě nepotřebuju, asi jak Filip - mrazák je venku, chladnička ve sklepě. Potíž jsou tahle přechodová období - lednička v chladu (je ve sklepě, a v teplotách < 10 stupňů nesepne termostat) nefunguje dobře, a chladit by bylo potřeba...
V tom strojku "jednotka ochran" jde hlavně o přepínač sítí, ten proud se tam měří relátkem za 800.-, podobně jako napětí. Říkám, je to jen o tom přepínači, samotné jeho řízení je už jednoduchá věc.
Naposledy upravil vata dne pát bře 09, 2012 8:14 pm, celkově upraveno 1
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1377
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am
Reputation: 60

Re: 6120 Wp Hodonin

Příspěvekod joseff » pát bře 09, 2012 9:57 am

kdyz je pod 10 stupnu, tak prece jeste chladit neni treba?, vzdyt v lednicce je 6 - 8 stupnu
joseff
 
Příspěvky: 725
Registrován: pon srp 08, 2011 8:55 am
Reputation: 12

Re: 6120 Wp Hodonin

Příspěvekod vata » pát bře 09, 2012 10:21 am

no, nejsou si už některé potraviny uskladněné kolem 10 po týdnu samy sebou jisté...
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1377
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am
Reputation: 60

Re: 6120 Wp Hodonin

Příspěvekod luge » pát bře 09, 2012 3:57 pm

vata píše
Ještě jednou připomínám produkt z místního eshopu http://shop.mypower.cz/jednotka-ochran- ... ojistek-78, jehož popis je skvělou inspirací, jak něco takového pojmout. Jde o ten nápad přepínat na DS při navýšení odběru. Už jsem byla blízko toho to koupit (měl to pan Kolařík tehdy ovšem levněji), ale odradilo mne neblokované přepínaní, toho bych se bála. Kromě toho bych to chtěla nejdřív vidět, že to vážně funguje při typické situaci sepnutí kompresoru lednice (mělo by rychle přepnout na DS, lednička by nastartovala, a po odpadu proudu přepnout hezky zpět na FVE).
No, možná mi něco uniklo, ale pokud by to někdo dal dohromady jako ověřený, bezpečný a spolehlivý produkt, byl by to přece přepínač snů.
Tiež silno uvažujem o takomto prepínaní sietí.
Myslím že Palča by neponúkal niečo čo nieje 100% funkčné.Riskoval by obrovské škody v prípade drahého meniča.
Čo tak zaradiť medzi blokovaciu kombináciu pre istotu.
luge
 
Příspěvky: 525
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK
Reputation: 2

Re: 6120 Wp Hodonin

Příspěvekod vata » pát bře 09, 2012 8:12 pm

No já se jej ptala, a on mi řekl, že tento režim provozu nezkoušel, protože jeho měniče ledničku bez potíží zvládají.
Co se blokování týče, to máte tak - pokud bych to vzájemné blokování uměla navrhnout, nemusím to kupovat, prostě si to postavím sama, když zvládnu celý rozvaděč, tohle pak snad taky. Jsme se o tom tu na více místech bavili horem dolem, ale kromě schématu s bistabilním stykačem tady žádné zapojení se vzájemným blokováním s běžnými komponentami nenajdete.
Pan Kolařík schéma svého řešení, z pochopitelných důvodů taky asi nezveřejní, takže ani nevím, jak to má vymyšlené, co se v tom může stát. Patrně to přepíná tím jediným stykačem s přepínacími kontakty, z dokumentace toho stykače ani nevyčtete, jak je vevnitř konstrukčně řešený. Jenom vím, že co se může stát, stane se v nejméně vhodnou dobu.
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1377
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am
Reputation: 60

Re: 6120 Wp Hodonin

Příspěvekod vanous » sob bře 10, 2012 3:29 pm

K té jednotce ochran... myslím, že je to naskládané řešení a nebude tak velký problém zjistit kdo to vyrábí a oslovit výrobce s dotazem na to jak je ochrana řešena.

U mne (MW TS1500) nemám se špičkami problém (testováno na starém mražáku calex) (průběhy viz zde), ale co mne trápí je, že pila (2KW) na měniči 1500W nejede. Zdá se to logické, ale ony 2kw jsou max výkon, pila většinou jede cca 1kw až 1,4kw, nárazově 1.8kw, problém měniče je ten, že se neuchladí, protože ventilátory se nespustí při přetížení, ale při přehřátí :( Ona ta pila normálně nějakou dobu jede, ale vypíná to. Kdyby se dal ventilátor donutit aby běžel pořád není to asi tak "horké" doslova. Ale dlouhodobě to nelze..., tak jsem to zavrhl...
Nad čím teď přemýšlím je druhý, grid-tie měnič, pomocí kterého bych dle potřeby při přebytcích mohl pouštět výkonové spotřebiče, nevíte, zda je možné k sin-non-grid-tie (MW TS1500), připojit druhý, grid-tie? (našel jsem např. toto).
vanous
 
Příspěvky: 116
Registrován: sob říj 15, 2011 6:28 pm
Reputation: 0
 
  • 0


Re: 6120 Wp Hodonin

Příspěvekod vata » sob bře 10, 2012 8:59 pm

jedno z mých záložních řešení je druhý silný měnič právě na pilu, nějaký nesinus, zapínaný jen na to příležitostné pílení. Nějaký ten 2,5 kW Carspa měnič od pana Hnilici... Potíž je v tom, že za cenu toho měniče se skoro dá koupit malá benzínová Husqvarna...
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1377
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am
Reputation: 60

Re: 6120 Wp Hodonin

Příspěvekod MilanK » ned bře 11, 2012 10:25 am

Na to příležitostné řezání vyjde levněji motorová pila.
Nejlevnější pila od Stihl http://www.gardenia.cz/STIHL/MS-170-D_g14.html
MilanK
 
Příspěvky: 159
Registrován: ned led 15, 2012 11:31 pm
Bydliště: Slavkov
Reputation: 4
 
  • 0


Re: 6120 Wp Hodonin

Příspěvekod vanous » ned bře 11, 2012 11:45 am

Ale není to právě řešení postavené na hlavu?

Řezání pilou je přesně načasovatelné když jsou přebytky. Takhle budete kupovat pilu a potom do ní pokaždé benzín, když ta investice mohla jít do něčeho, co se časem zaplatí, ne na něco, co bude časem vyžadovat další investice... (benzín)...

Ještě zkusím původní dotaz: lze k non-grig-tie připojit grid-tie? Díky moc.
vanous
 
Příspěvky: 116
Registrován: sob říj 15, 2011 6:28 pm
Reputation: 0
 
  • 0


Re: 6120 Wp Hodonin

Příspěvekod MilanK » ned bře 11, 2012 11:56 am

Tak v tom případě pilu na baterie. Ze soláru to můžete dobíjet.
http://www.stihl.cz/Produkty-STIHL/Akumul%C3%A1torov%C3%BD-program/Akumul%C3%A1torov%C3%A9-pily/22160-1522/MSA-160-C-BQ.aspx
A pila na 220V mi v lese bude platná jak ...
Tím pádem jdete špatným směrem využít přebytky tímto způsobem. U těchto spotřebičů dostávají záhul jak baterie tak měniče. Motory, Indukce, atd. To se na přebytky raději vykašlu a nezpotřebuji protože to nejde vyřešit aby každý přebytek šel zužitkovat. A řezat dřevo pouze když jsou přebytky nedokážu si představit teda jo ale to bych musel být v důchodu.
MilanK
 
Příspěvky: 159
Registrován: ned led 15, 2012 11:31 pm
Bydliště: Slavkov
Reputation: 4
 
  • 0


Re: 6120 Wp Hodonin

Příspěvekod joseff » ned bře 11, 2012 12:48 pm

vanous píše:Ale není to právě řešení postavené na hlavu?

Řezání pilou je přesně načasovatelné když jsou přebytky. Takhle budete kupovat pilu a potom do ní pokaždé benzín, když ta investice mohla jít do něčeho, co se časem zaplatí, ne na něco, co bude časem vyžadovat další investice... (benzín)...

Ještě zkusím původní dotaz: lze k non-grig-tie připojit grid-tie? Díky moc.


Toto je moje rec, radeji elektrickou nez benzinovou pilu, pilu uz ma a i kdyz bude investovat do stridace, tak stridac bude mit univerzalnejsi pouziti - muze ho pouzit i pro dalsi stroje.

Do benzinovky by kupovala porad jen benzin a ten smrad co clovek musi pri rezani benzinovkou cuchat, no fuj! A jake jsou vyhledy na ceny benzinu???
joseff
 
Příspěvky: 725
Registrován: pon srp 08, 2011 8:55 am
Reputation: 12

Re: 6120 Wp Hodonin

Příspěvekod mypower.cz » ned bře 11, 2012 12:52 pm

benzinova motorovka ma neco do sebe .. to je fakt .. do lesa prodluzku nenatahnu, baterie na delsi rezani by byla docela tezka, benzin je beztak potreba do centraly a 5L kanistr do motorovky mi vydrzel prakticky na celou zimu. Na druhou stranu elektricka motorovka na letni porezani vetsich kusu primo u baraku a zuzitkovani prebytku neni taky k zahozeni. Ja myslim ze idealni je mit pily dve, jak tu elektrickou, tak tu benzinovou, alespon ma clovek lepsi moznosti a pripadne i zalohu. neni elektrika, muze byt benzin a neni benzin, muze byt elektrika, horsi je kdyz neni nic a jeste k tomu tupy retez :twisted: .
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2 | Výsledky hlasování soutěže Cena Bastlířů 2018
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3370
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 180

Re: 6120 Wp Hodonin

Příspěvekod vanous » ned bře 11, 2012 12:54 pm

MilanK píše:A řezat dřevo pouze když jsou přebytky nedokážu si představit teda jo ale to bych musel být v důchodu.


no tak já teda v důchodu nejsem, ale plánovat si řezání mi žádný problém nedělá. a že bych měl moc času to teda zrovna ne... možná je to problém pokud někdo řeže dřevo na zrovna přicházející zimu, a žene jej čas, ale v tom případě je to všechno špatně a nebude to stát za nic v žádném případě...

Pokud řežete v lese, tak je to samozřejmě jiná situace...
vanous
 
Příspěvky: 116
Registrován: sob říj 15, 2011 6:28 pm
Reputation: 0
 
  • 0


Re: 6120 Wp Hodonin

Příspěvekod mypower.cz » ned bře 11, 2012 12:54 pm

joseff píše:Do benzinovky by kupovala porad jen benzin a ten smrad co clovek musi pri rezani benzinovkou cuchat, no fuj! A jake jsou vyhledy na ceny benzinu???


Smrad se kona jen kdyz do benalu clovek narve vic oleje nez je zahodno, jinak motorovka zase tak moc nesmrdi = muj subjektivni nazor.
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2 | Výsledky hlasování soutěže Cena Bastlířů 2018
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3370
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 180

Re: 6120 Wp Hodonin

Příspěvekod matej » ned bře 11, 2012 1:23 pm

vanous píše:Ještě zkusím původní dotaz: lze k non-grig-tie připojit grid-tie? Díky moc.


Lze, už se to tady řešilo .. za podmínky že příkon spotřebiče musí být vždy větší než výkon z grid-tie měniče.
Pravda a Láska zvítězí!.
SOLARSERVIS.EU - Slnko do každého domu - Montáže hybridných a ostrovných FVE.
matej
 
Příspěvky: 799
Registrován: čtv zář 01, 2011 5:30 pm
Reputation: 40

PředchozíDalší

Zpět na Zamýšleno připojení do DS

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron
Reputation System ©'