Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je úte srp 14, 2018 8:32 pm


[Plánováno] Malá/testovací/výzkumná FVE

FVE systémy bez dodávek do DS pouze pro vlastní spotřebu - ostrovní hybridní FVE
PředchozíDalší

Re: [Plánováno] Malá/testovací/výzkumná FVE

Příspěvekod mypower.cz » pon kvě 23, 2011 1:31 am

jak zajistit plynulé přepínání mezi ČEZ a FVE?

UPS u spotrebicu kterym by prepnuti vadilo, Vzdy musis jit z CEZu do OFF a tepve na stridac, a zpet opet pres OFF stav. Plynule to nejde (leda s drahou technikou ktera by zajistila i synchronizaci stridani DS a stridace). S malym vypadkem je potreba vzdy pocitat - nejmene pul vlny ze sinusovky urcite pri prepnuti pomoci rele. Napriklad notebooku je to jedno. V podstate takovy vypadek je totez jako kdyz vypadne DS pri bource ... taky se svet (domacnost) velice nezbori ... A jinak prepinani bud pomoci rele vsechny 3 vodice (faze, nulak, zem - vse podstive) nebo pomoci mechanickeho prepinace. V zadnem pripade nesmi byt CEZ spojen se stridacem, ani zemi, jinak by ti vsechno brumelo a delalo by to bordel.
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3229
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 146

Re: [Plánováno] Malá/testovací/výzkumná FVE

Příspěvekod tomas » pon kvě 23, 2011 7:08 am

Pozor zem (ochranný vodič) se přerušovat nesmí. Vzhledem k tomu že snad všechny distribuční sítě jsou TNC tedy nemají nulák, ale zem. Tak směrem do distribuční sítě odpojovat pouze fáze! Tak jako to dělá hlavní jistič. Nic brumět nebude pokud je vše v pořádku.
Přepínač realizujte vačkovým tří pólovým tří polohovým přepínačem s 0 uprostřed. Tedy vlevo bude DS, uprostřed 0 (vypnuto) a vpravo FVE. Proud dle jištění. Např: http://www.linhartronik.cz/file.php?nid=3507&oid=427501
http://www.eatonelektrotechnika.cz/produkty-prumyslove_instalace-ovladani_signalizace-vackove_spinace_t_a_vypinace_p
http://lovato.elektromaterial.cz/inshop/scripts/set.asp?Level=37 např: GX32 53 U 32A AC1, 3 polohy - přepínač s "0" třípólový (1 - 0 - 2) 440,40 Kč s DPH.
Pokud to chcete řešit automaticky tak jedině dva stykače se vzájemným blokováním (raději i mechanickým blokováním). Možná by stačil i jeden stykač s přepínacími kontakty, ale musí být odolný proti vytažení oblouku mezi kontakty.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1597
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 52

Re: [Plánováno] Malá/testovací/výzkumná FVE

Příspěvekod camel1cz » pon kvě 23, 2011 7:10 am

@ mypower.cz: super, díky - ani mě nenapadlo, že by to bylo úplně bez výpadku. Našel sem info, že stykač přepne typicky za 5 až 15ms - v jednotkách "vln" sinusovky je to 1/4 až 3/4 periody... to mi nepříjde až tak moc - může s tím mít něco problém? ...pak je tu možnost ještě zrychlit nějakým polovodičovým prvkem, ale pro tyhle spínané výkony bych se tomu raději vyhnul (ztráty, chlazení)... ale ta možnost tu je a rychlost přepnutí je kolem 1ms... a tohle už nemůže poznat skoro nic.
6x2 panely Avancis PowerMax STRONG 130Wp, 3kWh LiFePo4 - zatím nezprovozněno
camel1cz
 
Příspěvky: 411
Registrován: pon bře 21, 2011 11:12 pm
Reputation: 17

Re: [Plánováno] Malá/testovací/výzkumná FVE

Příspěvekod camel1cz » pon kvě 23, 2011 7:31 am

@ tomas: s tou zemí mi tohle příjde rozumnější - taky se mi nechce odpojovat zem - teď ještě, jak docílit společné země? :-)

Jinak ještě doplním ceny - klasický stykač do 20A stojí do 400Kč, dělají se jich řady variant - řešení by mohlo být na každou fázi dát stykač co v jednom pouzdře jeden pár vodičů spíná a druhý rozpíná - tím by se dala zajistit ta fyzická nemožnost současného zapojení obou okruhů (předpokládám, že vevnitř je ten stykač konstruovaný tak, že mechanicky nelze sepnout jeden kontakt a přitom nerozepnout druhý) - stačí to jako ochrana?

Samozřejmě obě sítě bych spínal až za jištěním...
6x2 panely Avancis PowerMax STRONG 130Wp, 3kWh LiFePo4 - zatím nezprovozněno
camel1cz
 
Příspěvky: 411
Registrován: pon bře 21, 2011 11:12 pm
Reputation: 17

Re: [Plánováno] Malá/testovací/výzkumná FVE

Příspěvekod tomas » pon kvě 23, 2011 7:33 am

Polovodičové relé SSR v tomto případě nelze použít. Musí tam dojít k bezpečnému odpojení. Tuším že dle normy je to minimální vzdálenost mezi rozepnutými kontakty 4 mm pro 230V~ 50 Hz.
Stykače raději dva. Musí být zajištěno že první musí dojít k odpojení jednoho a potom teprve muže dostat spínací impulz druhý stykač. (vzájemné blokování). Takto je to řešeno u náhradních zdrojů elektřiny. Pokud to chcete bez výpadku tak jedině přes UPS.
U střídačů FVE připojených do distribuční sítě jsou dokonce stykače dva v sérii kvůli bezpečnosti, kdyby došlo k slepení kontaktů nebo natažení oblouku. Takže není to žádná sranda.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1597
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 52

Re: [Plánováno] Malá/testovací/výzkumná FVE

Příspěvekod tomas » pon kvě 23, 2011 8:11 am

Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1597
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 52

Re: [Plánováno] Malá/testovací/výzkumná FVE

Příspěvekod avatar » pon kvě 23, 2011 8:36 am

osobne me jako nejlepsi reseni pride prepinac. u stykace staci zapnout neco narocneho stykac se zapece a je vymalovano. u prepinace rucniho se toto nestane. Nehlede na to ze u slabych baterek to bude delat bordel.

Ono zase zalezi jak to kazdej ma udelano . ja budu muset mit 4 prepinace na kazde patro zasuvky a svetla. vyhoda je ze muzü mit svetla neustale na FV a zasuvky na CEZ v lete kdy je prebytek tak muzu pripnout nektere zasuvky nebo vse na FV.

Ano sice musim do rozvodny prijit a prepnout ale pokud je system delan trosku logicky tak by ktomu nemelo dochazet pokud bych sam nechtel
avatar
 
Příspěvky: 471
Registrován: ned kvě 08, 2011 9:16 am
Reputation: 3

Re: [Plánováno] Malá/testovací/výzkumná FVE

Příspěvekod camel1cz » pon kvě 23, 2011 9:11 am

Jinak ze sortimentu lovato stykačové řady B (odkaz na 5MB PDF katalog) by to mělo jít postavit - 2 stykače se vzájemným mechanickým blokováním. Neznám teda cenu, ale očekávám, že to nebude žádná hrůza (2000?).

To mechanické přepínání je určitě také v pohodě - zálečí na počtu přepnutí a požadované rychlosti... Jak říká avatar - určitě jde systém navrhnout tak, aby k přepínání docházelo v podstatě na sezónu plus nějaké excesy počasí/spotřeby v jednotkách za rok...

No je to otázka - já bych chtěl navrhnout snadno použitelný systém "pro elektroblbce" - pokud budeme vyžadovat znalosti, myšlení na ten systém, obsluhu... tak se myšlenka FVE bude těžko šířit...
6x2 panely Avancis PowerMax STRONG 130Wp, 3kWh LiFePo4 - zatím nezprovozněno
camel1cz
 
Příspěvky: 411
Registrován: pon bře 21, 2011 11:12 pm
Reputation: 17

Re: [Plánováno] Malá/testovací/výzkumná FVE

Příspěvekod Brumla » pon kvě 23, 2011 1:28 pm

laický názor, ale ověřený, jak se přepnout mezi ostrovem a čezem, já to mám v autě tak, že prostě pustím proud do měniče s UPS funkcí a jedu automaticky na čez a ještě dobíjím baterku, je fakt, že to není automat...
Brumla
 
Příspěvky: 58
Registrován: ned kvě 22, 2011 5:05 pm
Bydliště: Beroun
Reputation: 0
 
  • 0


Re: [Plánováno] Malá/testovací/výzkumná FVE

Příspěvekod mypower.cz » pon kvě 23, 2011 1:54 pm

+1 Laicke info, ale dost dobré .. :!: :idea:

No dyť ..

http://www.mulac.cz/s-funkci-ups/em-120 ... em-12a.htm

Obrázek

Má to i AC vstup
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3229
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 146

Re: [Plánováno] Malá/testovací/výzkumná FVE

Příspěvekod Brumla » pon kvě 23, 2011 3:12 pm

myslím, že by pro elektrikáře neměl být problém vsadit do přívodu k UPS spínací relé, které by hlídalo napětí na baterce , plácnu, třeba 11 V a přeplo by na přímý vstup čez do naší ostrovní ....
Brumla
 
Příspěvky: 58
Registrován: ned kvě 22, 2011 5:05 pm
Bydliště: Beroun
Reputation: 0
 
  • 0


Re: [Plánováno] Malá/testovací/výzkumná FVE

Příspěvekod camel1cz » pon kvě 23, 2011 5:54 pm

ad. ten UPS střídač: je to hezká věc, ale funguje opačně - bere ze sítě dokud je a pak přepíná na BAT - přesně jako UPS. Nejsem si jistý, že by nějak rozumně šlo toto chování změnit.

Ale ten pohled je naprosto správný - ano, co tady vymýšlíme je zařízení na principu UPS. Jen bere z BAT dokud mají energii (podle úrovně napětí) a pak přepíná na rozvodnou síť.

Moje aktuální představa:
- řídící PC s příslušným SW
- arduino (univerzální I/O karta pro řízení přípojená k PC)
- přes výše zmíněné měříme: nabíjecí proud baterií (proud panel->baterie), spotřebovávaný proud (baterie -> spotřebiče) plus příslušná napětí
- spřažené stykače v zapojení "přepínač sítí" jak bylo diskutováno výše (nicméně toto bude poměrně drahé - cca. 4000Kč)

Logika software pak podle známého napětí, popř. i proudu z bateríí do spotřebiče vyhodnotí situaci a případně přepne z/na ČEZ.

Možná vylepšení:
- vytvořit více nezávislých větví spotřebičů a každou připojovat/odpojovat jak uzná logika software za vhodné
- vypínat větve s vysokým odběrem (např. začnu sekat trávu, luxovat a příslušný zásuvkový okruh se přepne na ČEZ)

Zpracuju na toto wiki stránku...
6x2 panely Avancis PowerMax STRONG 130Wp, 3kWh LiFePo4 - zatím nezprovozněno
camel1cz
 
Příspěvky: 411
Registrován: pon bře 21, 2011 11:12 pm
Reputation: 17

Re: [Plánováno] Malá/testovací/výzkumná FVE

Příspěvekod avatar » pon kvě 23, 2011 6:41 pm

myslim ze system nekolika vetvi je dobry pro rozsirovani FVE.

napriklad v mem pripade mam okruhy

svetla 1. patro
svetla 2. patro
zasuvky 1. patro
zasuvky 2. patro
boiler
sporak

dale musim vytvorit okruh pri rekonstrukci
pro kuchyn celove svetla zasuvky
pro koupelnu mam tam box s parou kde odber je nad 3000w (2x pouzivam to max)
pro podlahove vytapeni (v budoucnu o nem uvazuji uz pro to ze ted ma panel prumerne 200Wp v budoucnu si myslim ze budou ve stejnem rozmeru klidne 10x veci a ucinejsi to same baterie) nasel jsem si DC 48v podlahove vytapeni takze naprosto luxusni
musim pro ne udelat samostatne okruhy a spinani napriklad vecer pred sprchovanim koupelna rano taky jinak vypnuta atd....

tim chci rici ze tim jak system poroste budu pripojovat dalsi a dalsi vetve uvazuji ted o panelech 740Wp pak cca do 2 let dalsi 1500Wp mozna ale drive vetrna elektrana na strechu aspon 1kw (dost u nas fouka preci jen vysocina) a pak mam plochu strechy cca 300m2 vse na jih
avatar
 
Příspěvky: 471
Registrován: ned kvě 08, 2011 9:16 am
Reputation: 3

Re: [Plánováno] Malá/testovací/výzkumná FVE

Příspěvekod camel1cz » pon kvě 23, 2011 6:56 pm

No ono je to dobré obecněji - prostě na řízení spotřeby... ve dne, kdy je nabito, tak chci jet na panely maximum zátěže co utáhnou a přebytek třeba tlačit do bojleru... v noci v létě čekám, že zítra dobiju, tak první noc moc nešetřím (chci spotřebovat energii v bateriích) a šetřím až druhý den... a v zimě šetřím, teda z FVE napájím to, co předpokládám, že zvládne celou zimu (světla, svoje vlastní řízení, inteligentní domácnost)...

Tady jsou hranice jen ve fantazii autora :-)
6x2 panely Avancis PowerMax STRONG 130Wp, 3kWh LiFePo4 - zatím nezprovozněno
camel1cz
 
Příspěvky: 411
Registrován: pon bře 21, 2011 11:12 pm
Reputation: 17

Re: [Plánováno] Malá/testovací/výzkumná FVE

Příspěvekod Brumla » pon kvě 23, 2011 7:02 pm

i prd camel1, to já si radši počkám, až mi měnič zapípá, a nastartuju centrálu, nebo natáhnu prodlužovák, to není cesta k úsporám: NB si veme víc než mi dá panel,,,,,,,,,,,,,,,,,( teda asi , vzhledem k životnosti baterií ano, tu já zatím neřeším), to je cesta k sloužení jakémukoli "systému". Ostrov by měl být nezávislý i na elektronice...tenhle system si dovolím, až budu mít 5 kW na střeše, a potáhne mi celý dům, neb to je jeho průměrná denní spotřeba ...
jinak k tomu měniči??? je to asi tak, nevim, když jsem něco takového sháněl, mé zadání bylo přesně dodrženo a funguje na 100 % už 6 tý rok... :
1/ jedu na baterku(chladnička), dobíjenou solárem a za jízdy cca 8 A z auta.
2/ přijedu ke zdroji čez či do kempu, zaplatím poplatek a připojím se na DS, automaticky se můj rozvod napájí, bez nebezpečného prodlení sítí DS a začne se nabíjet můj zdroj.
Protože v některých campech je připojení na DS přes elektroměr a platí se pouze spotřebovaná elektrika..i když třeba kW za .75 Euro přivedlo mi to právě ke koupi měniče s UPS, přijedu vysátej.. připojim se... za 12 h se odpojím.. a baterka je nabitá na 100% a platím cca 2 E
Stále si myslím, že existuje něco jednoduššího než PC hlídač, do okamžité spotřeby cca 600 W určitě..
Další bod, který bych rád poskytl...
V roce cca 2000 jsme, po připojení dalších objektů na přívod pro náš dům zaznamenali napětí v síti taky jen 180 V... po mnoha urgencích a peripetijích včetne namontování nějakého měřiče na přívod do domu od čezu se mi povedlo je donutit, aby mi namontovali posilovací trafo, k tomu dali skřííňku s jističem, voltmetrem a dalšíma "serepetičkama" na viditelné místo( technická místnost domu). Toto zařízení do 6 kW zajištovalo minimální napětí v domě na cca 210 V, fungovalo do roku 2005 absolutně bezporuchově, dnes už máme díky další výstavbě vedení dobré, zařízení si ale čez dosud neodmontoval, tak aspoň vím, kolik mi zrovna dává voltů. Když de mechanicky todle, tak musí jít i to ce navrhuju!
PROSTĚ? BATERKA NESTÍHÁ, PŘEPÍNÁM NA DC.. a bááásta:))))))
Jinak mým snem, je mít čez jen jako zálohu:-)
Brumla
 
Příspěvky: 58
Registrován: ned kvě 22, 2011 5:05 pm
Bydliště: Beroun
Reputation: 0
 
  • 0


Re: [Plánováno] Malá/testovací/výzkumná FVE

Příspěvekod camel1cz » pon kvě 23, 2011 7:33 pm

Ale ČEZ jako záloha je cílem nás všech - ale já sem si řekl, že nechci ostrovní systém - chci optimálně využít možnosti sluníčka a co prostě nejde, tak nejde...

Ano, to PC a řízení je "navíc" - leckterý bastlíř by to zadrátoval na tišťák a jelo by to s desetinovou spotřebou - ale já prostě chci všechno měřit, chci si s tím hrát a chci vymýšlet... co ale nechci je chodit přepínat, když potřebuju vysávat... mám možná zatím naivní představu, ale mám jí :-)

Určitě bude v určité fázi možné řídit systém bez PC (jen arduino) - ale to by mě tak nebavilo :-)
6x2 panely Avancis PowerMax STRONG 130Wp, 3kWh LiFePo4 - zatím nezprovozněno
camel1cz
 
Příspěvky: 411
Registrován: pon bře 21, 2011 11:12 pm
Reputation: 17

Re: [Plánováno] Malá/testovací/výzkumná FVE

Příspěvekod avatar » pon kvě 23, 2011 7:44 pm

uz dnes jsou ovladaci obvody . kde jen k tomu pripojis rele a uz mas logicky obvod staci poslat signal s PC a prepne se to kam chces. a udelat na to program uz neni problem napriklad podle stavajiciho vykonu panelu a vyuziti atd...

jde udelat vse uplne vse staci chtit
avatar
 
Příspěvky: 471
Registrován: ned kvě 08, 2011 9:16 am
Reputation: 3

Re: [Plánováno] Malá/testovací/výzkumná FVE

Příspěvekod camel1cz » pon kvě 23, 2011 7:54 pm

@ avatar: tak o těch obvodech (stykače a spínání řídících proudů) tady celou dobu hovoříme :-)
6x2 panely Avancis PowerMax STRONG 130Wp, 3kWh LiFePo4 - zatím nezprovozněno
camel1cz
 
Příspěvky: 411
Registrován: pon bře 21, 2011 11:12 pm
Reputation: 17

Re: [Plánováno] Malá/testovací/výzkumná FVE

Příspěvekod tomas » pon kvě 23, 2011 8:04 pm

avatar "nasel jsem si DC 48v podlahove vytapeni" Podlahové topení na 48V? Můžete sem dát odkaz? To by mne zajímalo.

Existují střídače pro FVE které řeší vás problém. Říká se jim hybridní vyrábí to SMA i další výrobci: http://solarni-panely.cz/e-shop/hybridni-menice-napeti Ale cena se šílená.

Na ČEZ bych se osobně vyprdnul, celé se to prodražuje a místo toho koupil o cca pár panelů více (amorfní už jsou za slušnou cenu) a akumulátor, pokud tedy elektřinou netopíte. Platit měsíčně sto a více Kč za jistič 3x25A je zbytečné. Nebo možná jistič vyměnit za 1x6A a občas jen baterky dobít a mít ČEZ opravdu jen jako zálohu.
Ono když se podíváte na tuto fakturu tak si uvědomíte, že nikdy moc neušetříte, protože to distribuční firmy umí "dobře" spočítat :P
http://www.auto88.cz/_img/Cena-za-kWh.gif

Je potřeba si říct kdo má být koncový uživatel toho co tu vymýšlíte a podle toho to dále řešit. Ten kdo má sazbu "přímotop" a topí elektřinou nebo ten kdo má sazbu tepelné čerpadlo, nebo Akumulaci 8 (16), nebo pro ty co mají byt a jednotarifovou sazbu a FVE si můžou dát maximálně na balkón. Bohužel zatím ne pro všechny bude FVE výhodná. Ale zlepšení už je na cestě :lol: http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/bydleni/clanek.phtml?id=701148
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1597
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 52

Re: [Plánováno] Malá/testovací/výzkumná FVE

Příspěvekod avatar » pon kvě 23, 2011 8:10 pm

tomas

tady je odkaz je ve dvou verzich 40wattu a 80wattu samo ze do koupelny to moc hrat nebude leda tak pak tam hodit dve ty folie

http://shop.fenixgroup.cz/z1878-ecofilm-f-48v-80w-530cm
avatar
 
Příspěvky: 471
Registrován: ned kvě 08, 2011 9:16 am
Reputation: 3

PředchozíDalší

Zpět na Bez dodávek do DS

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Reputation System ©'