Stránka 13 z 20

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

PříspěvekNapsal: pát čer 14, 2019 7:18 am
od mobilik
Sú meniče ktorú tu dosku nemajú a musíš ju doložiť. Ak v meniči takú dosku máš, tak ju nepoužijes. Je to vlastne doska na komunikáciu z wifi boxom.

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

PříspěvekNapsal: pát čer 14, 2019 8:36 am
od kvako1
Aha , dikes, celkem mě to zmátlo naco to je ..

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

PříspěvekNapsal: úte čer 25, 2019 3:13 pm
od kvako1
Ahoj, tak motor nainstalován a trecker už točí.
vyrobil jsem si tahlovej motor, z nerez trubek .
pohon jsem předělal z motoru na 220 .
vyměnil motor za stjenosměrný motor z pwm regulací.
z puvodniho zustala jenom převodovka 1:450.
vypočtená nosnost 8 tun :D
skoro všechno je ze šrotu, vyšlo mě to asi na 1000 kč, za ty nerez trubky 200 , motor s pwm 500 a šroub 300 cca..
nějaký ten balast kolem..

když jsem to už dělal zmastil jsem rovnou 2 ks :lol:

par fotek. je to celkem macek :lol:
video nemělo smysl, toči to celkem pomalu.

na fotce z panelama je už zakrytovan i ten DC motor a uchyty atd.

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

PříspěvekNapsal: úte čer 25, 2019 3:50 pm
od střídač_N
kvako1 píše:......vypočtená nosnost 8 tun......


Tož mi to zase nedá. Nevím jak to kdo spočítal, ale v každém případě blbě. Ten šroub, a to je ta součást jež je onou nejslabší částí řetězu, by těch 8 tun neunesl ani kdyby byl zatěžován na tah. Onen šroub je ale namáhán na vzpěr a krut, což je ve své podstatě ta nejhorší možnost namáhání, tudíž nosnost bude podstatě menší. Odhaduji, že i jedna tuna by jej pořádně zdeformovala.

V každém případě tam nebudou panovat síly, jež by byly schopny způsobit destrukci.

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

PříspěvekNapsal: úte čer 25, 2019 4:18 pm
od fugas
Krut bych zanedbal, je to mazaný :D Podle toho jak to říkáš bych spíš nepodceňoval ohyb, což v tlaku hrozí, v tahu ne.Záleží co je to za materiál.To je ale zbytečná diskuze.Jak říkáš určitě to vydrží.Má to pěkný ;)

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

PříspěvekNapsal: úte čer 25, 2019 4:40 pm
od NOPARasito
Me se libi jak je to hned hotovy se zatezi ;-). Kolik ma sroub prumer??? Ja osobne bych se vic bal loziska jak sroubu. A dulezity je i jakou ma kulickovou matku. U nas se pouzivaj srouby treba na ose Z, prumer 38mm, matka dvourada. Cvici to s 1,5tunou a rychlostma i kolem 1m/s a to teto rychlosti dosahne po cca.0,2-0,3s takze vcelku forf a to zivotnosti byvaji i 10let a vice, ale mazani je dulezity faktor a tady se asi pri pohybu sroub ani nezahreje, kdezto u nas ma i provozni teplotu k 80stC a klidne se na delce 400mm natahne o 0,6mm.
Mozna jsem si vsiml, ze ty mas matku klasiku ;-(, ze???
Potom jak jsi pekne vyztuzil konstrukci, jak se ti zlepsil zkrut pro ulozeni panelu??? Ani se pricniky nehnou?

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

PříspěvekNapsal: úte čer 25, 2019 4:45 pm
od youda
Kvako1,

já prostě smekám, jak dokážeš vyrábět ty mechanický věci. Moje schopnosti končí u stavebnice Merkur.
merkur.jpg

Jednou jsem tuhle něco svařoval, viděl mne u toho soused a povídá, ať to raději přilepím Herkulesem, že to bude držet líp, než ty moje sváry :(

Dotaz: proč jsi vlastně zavrhnul ten původní systém, s ozubeným kolem a šnekem? Ten byl taky dobrej, ne?
PS: To letadlo je super, protože když jede tak se mu točí vrtule...

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

PříspěvekNapsal: úte čer 25, 2019 5:24 pm
od střídač_N
fugas píše:...... bych spíš nepodceňoval ohyb, což v tlaku hrozí.....


Jen doplnění. V tlaku hrozí tlak. Jakmile se stane zatěžovaný díl delší než širší (štíhlostní poměr lambda) stane se z tlaku vzpěr, což je kombinace tlaku a ohybu a u nás i krutu. I když je krut malý k destrukci dost přispívá. Jednoduše, smiřme se s tím, že když je něco dlouhý a tenký (poloměr setrvačnosti), má to při zatížení tendenci vybočit tím dřív, čím je ten poměr (průměr-délka) větší.
Při porovnání tlakových sil stejného průměru a síly ve vzpěru, je to jen a jen zlomek původní nosnosti v tlaku.

Kdo se chce zdokonalit, tak namátkou: http://stavebnikomunita.cz/profiles/blo ... env-1993-1

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

PříspěvekNapsal: úte čer 25, 2019 6:59 pm
od kvako1
je to spočítano na staticky zatižení. dinamický je menší. myslim 6 tun ,to ale není potřeba řešit , skoro se to nehybe, tak naco řešit dinamiku.
řešit dinamiku ma smysl u CNC nebo jinde...

trubky jsou nerez 45mm a 80mm pruměr. material 14 něco.. zhlavy si nepamatuju, stěna 3mm
ložiska jsou kosouhlá dvě proti sobě.
šroub je 32mm material c45 trapez, takže samosvorný..

tohle je vlastně pořád jenom v tlaku, nevím jak by se dosahlo u tehle aplikace ohybu. snad jedině přetižením. to ale tady nehrozí..

teť je to tak ,že se pověsím na kraj konstrukce a ono mě to zvedne, a viditelně se to nehne / neprohibá.. možna v milimetrech.

nechce se mi to znova počítat, jenom abych tady někomu něco dokazoval.. mate prostě fotku na ukazku, ;)

vevnitř jsou ještě vodici kroužky co vedou šroub, všude jsou těsnici kroužky a měděna vazelina, pro tyhle aplikace určená..
vysun je 650mm a delky těch trubek jsou 950mm

ja mam radost , že to už točí :yes:

již 25 dnu bez DS :yes:

dik za pochvalu , potěší to ;)

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

PříspěvekNapsal: úte čer 25, 2019 7:00 pm
od kvako1
youda

Dotaz: proč jsi vlastně zavrhnul ten původní systém, s ozubeným kolem a šnekem? Ten byl taky dobrej, ne?


protože, to nedokažu vyrobit znova, ten šnek. fungoval dobře a pořád funguje. na fotce není vidět.
tohle si vyrobím sám za 1 den.

a budu rozdělovat ty stringi trochu jinak , než jsem puvodně chtěl. pohony budou dva .
časem možná další.. uvidíme..

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

PříspěvekNapsal: úte čer 25, 2019 7:32 pm
od youda
Aha! To jsem nevěděl, že i ten šnek se musel dělat extra. Já myslel, že extra si vyráběl jen to ozubený půl-kolo a že šnek je standardní průmyslová komponenta.

Jinak úplně chápu, že to chceš mít vyrobený tak, abys to kdykoliv dokázal sám opravit i vylepšit.

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

PříspěvekNapsal: úte čer 25, 2019 7:42 pm
od kvako1
Ano , pochopil jsi spravně, je to prumyslova vyroba.
dal mě jej kamoš co to vyrábí, ale nechci je takhle zatěžovat , ten šnek stoji skoro 7000 kč
jeden mi dal zadara, ale další bych už musel kupovat. taky material na to kolo něco stál - deska 800x 450x10mm
prostě je to o dost dražší...
šlo jenom o cenu, nic jineho vtom není. oni dneska takovýhle specialky dost stojí.

nedavno jsem poptaval dve nahradní ozubena kola do jedné mašiny a chtěli za ně 45 000, skoro jsem si sedl na prdel..

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

PříspěvekNapsal: stř čer 26, 2019 4:18 am
od střídač_N
kvako1 píše:......šroub je 32mm material c45 trapez, takže samosvorný........


Vcelku zbytečná moje reakce, ale přece jen pro zlepšení technických dovedností.

To, že je něco trapez ještě není zárukou samosvornosti. Samosvornost dělá úhel sklonu šroubovice na tom šroubu. Má to dost souvislost i se součinitelem tření. Ale to již zabíháme dost do technických podrobností.

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

PříspěvekNapsal: ned čer 30, 2019 8:32 am
od kvako1
Ahoj, nemá někdo tuhle wifi kartu ? nějak tomu nerozumim a nemužu to rozchodit.
https://www.mppsolar.com/v3/portfolio/wifi-module/
nejlip by bylo , probrat to telefonicky.
pokud by se mi někdo chvilku věnoval, byl bych vděčný. čislo když tak do SZ, ja bych zavolal.

Děkuju moc

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

PříspěvekNapsal: pon črc 01, 2019 7:30 am
od kvako1
Nikdo nemá tu wifi od MPP solar ?
helfněte mi stím prosím někdo ?
nevím jak nastavit aby se to spojilo z routrem, prostě to nechapu.

dík za každou pomoc.

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

PříspěvekNapsal: pon črc 01, 2019 9:28 am
od rottenkiwi
Treba ísť podľa toho manuálu a postupne všetko nastaviť:
http://www.mppsolar.com/manual/ACCESSOR ... MONITORING)/WIFI/WiFi%20Card%20user%20manul-20171109.pdf

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

PříspěvekNapsal: pon črc 01, 2019 12:33 pm
od kvako1
to jsem pravě skoušel asi 10 hodin jsem se stim sral...
prostě se mi to nepřipojí na net. s počítačem to komunikuje nastavím vše podle toho a nepřipoji se to, někde dělam něco asi blbě, nevím..
a jak to přepnu na ten mod stanice ,tak už to nevidí ani pc ani modem..

uvital bych , nějakou radu od toho co to má..
třeba něco ještě nastavit v modemu nebo tak..
o tom jak se to ma vlastně připojit z modemem tam vlastně nic není napsané, nebo spíš tomu nerozumim.

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

PříspěvekNapsal: stř črc 03, 2019 9:37 pm
od kvako1
tak jsem opět trochu postoupil, už to vypadá líp :) ještě dva a mam pro tenhle rok hotovo :D

IMG_20190703_164913.jpg


časozběr pro zajimavost

https://youtu.be/ElluHtHaV1s

normalně by to dlouho trvalo tak alespoň takhle. cele protočení trvá 7 minut

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

PříspěvekNapsal: stř črc 03, 2019 9:54 pm
od kvako1
aby jste pořád nečuměli jenom do té zdi, tak jedna z vyhledem na druhou stranu

Re: 8,8kWp 3faz na trackeru

PříspěvekNapsal: pát črc 05, 2019 4:21 pm
od kvako1
Ahoj, mam podezření že mám vtom novém stringu ,asi vadný jeden panel. přece jenom jsou to starší panely..
někdo tady psal nedávno postup jak to změřit ze žárovkou, pod zátěží, nebo tak něco.
nemužu to ale najít, neví někdo kde to bylo ?
nebo ten postup ?
podle napětí to asi nepoznám, je to asi potřeba zatížit..??..

dikes moc