Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je ned čer 24, 2018 5:26 pm


pj5000 vypina pri zapnuti lednice -poradte

FVE systémy bez dodávek do DS pouze pro vlastní spotřebu - ostrovní hybridní FVE
Další

pj5000 vypina pri zapnuti lednice -poradte

Příspěvekod nero » stř lis 11, 2015 11:31 am

teprve zacinam.poradi mi nekdo pj5000 vypina pri rozbehu lednicky.
zatim mam:
4x195mono paralerne
ep solar 3215 + solar 30
pj5000
3x 150ah pb paralerne
system12v
prumerne zatizeni 300w

dik za radu.
nero
 
Příspěvky: 32
Registrován: pon lis 09, 2015 6:03 pm
Reputation: 1

Re: pj5000 vypina pri zapnuti lednice -poradte

Příspěvekod kodl69 » stř lis 11, 2015 1:50 pm

klasika, zkus jestli to dávají baterky, jestli na nich neklesne napětí tuším pod 10,5V, a nebo:
Některý PJ mají nastavený proudový omezení podtatně níž, než tvrdí výrobce - zkus připojit odporovou zátěž aspoň 3kW (konvice, přímotop, fén) a sledovat napětí na baterii a svorkách měniče, při 3kW tam poteče cca 300A... Pokud se rozsvítí červená kontrolka na PJ, začne pískat a za chvilku se vypne, tak je potřeba ho trochu dotunit - najdeš zde na fóru jak. Já osobně tipuju že to nedávají baterky nebo máš moc tenký a dlouhý dráty k měniči.
ostrov 3000Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2409
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 167

Re: pj5000 vypina pri zapnuti lednice -poradte

Příspěvekod nero » stř lis 11, 2015 4:35 pm

k baterkam jsou 1,5m startovaci kabely. vic nemuzu vyskouset dnes nesviti a na baterkach mam 12,2v.
nero
 
Příspěvky: 32
Registrován: pon lis 09, 2015 6:03 pm
Reputation: 1

Re: pj5000 vypina pri zapnuti lednice -poradte

Příspěvekod brin » stř lis 11, 2015 4:51 pm

Tak to je kabelama. Jsou dlouhé a tenké. Úbytek napětí bude poměrně velký.
brin
 
Příspěvky: 403
Registrován: sob úno 18, 2012 3:59 pm
Reputation: 17

Re: pj5000 vypina pri zapnuti lednice -poradte

Příspěvekod FRSO » stř lis 11, 2015 4:59 pm

brin píše:Tak to je kabelama. Jsou dlouhé a tenké. Úbytek napětí bude poměrně velký.


Zdravím brin, jj, chtělo by to aspoň kabel Cu 75mm2 v té délce 1,5m, to je už moc takový proud na 12V systém.
Jinak zkusit postup od kodl.
FRSO
 
Příspěvky: 738
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm
Reputation: 31

Re: pj5000 vypina pri zapnuti lednice -poradte

Příspěvekod vlkazajac » stř lis 11, 2015 5:06 pm

Má ten PJ soft start ? Káblami by to byť nemalo, testoval som na kábloch 6 mm2 aspoň dvojnásobne dlhších a 4 rôzne kompresory štartovali regulárne na 2000 W meniči so soft startom. Batérie som mal staré, celkom 200 Ah / 24 V.
Predpokladám, že menič máte priamo na svorkách batérie, nie cez záťažový výstup EPSolara !!!
Ešte zo zvedavosti - aký typ chladničky máte ?

P.S. Ešte skontrolujte všetky kontakty........
2 420 Wp, 3 x LS3024B, WRM15, 24V / 400 Ah gel, VE Multiplus C 800, Carspa 2000 W sin;
všetky panely pripojené paralelne; 100 % využitie prebytkov energie; dotovanie systémových batérií oloveným šrotom ))
Uživatelský avatar
vlkazajac
 
Příspěvky: 1470
Registrován: úte čer 11, 2013 9:40 pm
Reputation: 152

Re: pj5000 vypina pri zapnuti lednice -poradte

Příspěvekod nero » stř lis 11, 2015 5:12 pm

soft start ma ele vysledek stejny.menic primo na baterkach. lednice stara calex odber145w max a max I 1,02a
nero
 
Příspěvky: 32
Registrován: pon lis 09, 2015 6:03 pm
Reputation: 1

Re: pj5000 vypina pri zapnuti lednice -poradte

Příspěvekod vlkazajac » stř lis 11, 2015 5:17 pm

No tak rýchlo presvedčte manželku, že sa stretli dva svety - pravek so svetlou prítomnosťou a že je nevyhnutné investovať do novej chladničky. Tie dnešné majú cca tretinovú spotrebu a nemá význam týrať drahé batérie starou technikou. V zime je to horor, noci sú dlhé.....
2 420 Wp, 3 x LS3024B, WRM15, 24V / 400 Ah gel, VE Multiplus C 800, Carspa 2000 W sin;
všetky panely pripojené paralelne; 100 % využitie prebytkov energie; dotovanie systémových batérií oloveným šrotom ))
Uživatelský avatar
vlkazajac
 
Příspěvky: 1470
Registrován: úte čer 11, 2013 9:40 pm
Reputation: 152

Re: pj5000 vypina pri zapnuti lednice -poradte

Příspěvekod nero » stř lis 11, 2015 5:27 pm

pro manzelku jen jednoduche ovladani kdyz nejsem doma. kdyz vymenim lednicku zamrazak novy beko 85w 4,8a rozbehovy proud vysledek stejny. jinak carspu 2000 jsem spalil 4x nez jsem poridil pj.
nero
 
Příspěvky: 32
Registrován: pon lis 09, 2015 6:03 pm
Reputation: 1

Re: pj5000 vypina pri zapnuti lednice -poradte

Příspěvekod kodl69 » stř lis 11, 2015 5:35 pm

jestli jsou to startovací káble ze supermarketu, tak to padá na napětí, to není kabel, to je zvonkáč se spoustou plastu, chce to fakt aspoň 75mm2, tj něco tlustšího než ke startéru v autě, ten má jenom cca 1kW. pozor, na 24V už je všechno jinak. 2kW na 12V je skoro 200A, na 24V skoro 100A, úbytek napětí 2,4V na 24V je 10 procent, na 12V je to procent 20. Takže situace je na 12V 4x horší než na 24V, a 16x horší než na 48V při stejným průřezu vodiče. Ale to je asi všem známo, že 12V systém na víc než 1kW je jenom pro majitele měděnejch dolů.
ostrov 3000Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2409
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 167

Re: pj5000 vypina pri zapnuti lednice -poradte

Příspěvekod FRSO » stř lis 11, 2015 5:37 pm

nero píše:pro manzelku jen jednoduche ovladani kdyz nejsem doma. kdyz vymenim lednicku zamrazak novy beko 85w 4,8a rozbehovy proud vysledek stejny. jinak carspu 2000 jsem spalil 4x nez jsem poridil pj.


Zdravím, no nevím, zda byla dobrá volba PJ 5000VA/12V, stejně to budeš řešit časem znovu a s napětím půjdeš nahoru.
FRSO
 
Příspěvky: 738
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm
Reputation: 31

Re: pj5000 vypina pri zapnuti lednice -poradte

Příspěvekod vlkazajac » stř lis 11, 2015 5:46 pm

Absolútny súhlas s kodl69 a FRSO.
Ak niekto spáli 2 kW menič, tak je to holt junák. Prečo ???
Prikladám obrázok z môjho testu meničov a kompresorov, je vidieť, že každý kompresor je samorast, je to aj o šťastí pri voľbe. Ale starý Calex je fakt tvrdý oriešok.
kompresory.jpg
2 420 Wp, 3 x LS3024B, WRM15, 24V / 400 Ah gel, VE Multiplus C 800, Carspa 2000 W sin;
všetky panely pripojené paralelne; 100 % využitie prebytkov energie; dotovanie systémových batérií oloveným šrotom ))
Uživatelský avatar
vlkazajac
 
Příspěvky: 1470
Registrován: úte čer 11, 2013 9:40 pm
Reputation: 152

Re: pj5000 vypina pri zapnuti lednice -poradte

Příspěvekod nero » stř lis 11, 2015 6:33 pm

pokud bych presel na 24v je problem najit dost silny dc/dc menic ovladani mam pres 12v.i kdyz byla lednice candy novejsi vysledek stejny ale spotreba vyssi. jak vytunit pj hledal jsem na forech ale krome snizeni vlastni spotreby pj nic. zitra skusim vymenit kable k baterce pak se uvidi.jinak to sbiram jak to jde, kazdy rok neco.uz jsem pouzil i omezovac spicek proudu 612-44.
nero
 
Příspěvky: 32
Registrován: pon lis 09, 2015 6:03 pm
Reputation: 1

Re: pj5000 vypina pri zapnuti lednice -poradte

Příspěvekod kodl69 » stř lis 11, 2015 7:12 pm

ostrov 3000Wp neustále ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2409
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 167

Re: pj5000 vypina pri zapnuti lednice -poradte

Příspěvekod vlkazajac » stř lis 11, 2015 7:26 pm

kodl69 píše:Ale stejně to bude těma tenkýma káblama...


A ešte možno prechodovými odpormi v káblových okách a na pripojení poistky ( ak tam nejaká je ). :x :( :| :idea: :!: :cry: ( učím sa smajlíky )

Na obrázkoch, ktoré som pripojil pred chvíľou, je vidieť pokles napätia pri štarte na 24 V systéme o celé 2 volty ( ako to zachytil PowerLog, špička je určite ostrejšia ); pri Vašich 12 V to bude určite ešte hlbší pokles, netrúfam si odhadnúť koľko.
Naposledy upravil vlkazajac dne stř lis 11, 2015 7:29 pm, celkově upraveno 2
2 420 Wp, 3 x LS3024B, WRM15, 24V / 400 Ah gel, VE Multiplus C 800, Carspa 2000 W sin;
všetky panely pripojené paralelne; 100 % využitie prebytkov energie; dotovanie systémových batérií oloveným šrotom ))
Uživatelský avatar
vlkazajac
 
Příspěvky: 1470
Registrován: úte čer 11, 2013 9:40 pm
Reputation: 152

Re: pj5000 vypina pri zapnuti lednice -poradte

Příspěvekod mobilik » stř lis 11, 2015 7:26 pm

Je to tenkymi kablamy na 100% kazdy jeden PJ zvladne chladnicku uplne lavou zadnou...

Inak dc/dc menic nieje problem pozhanat silny. Ja na chate pouzivam 20A to snad staci nie? A stal asi 30€max. Sluzi uz dva roky uplne vpohode. Je zapnuty 24h denne je v kumbalku, cize akoby vonku, akurat ze tam neprsi.
Max. spokojnost a nie je to ziadna znacka, je to cina. :wink:
mobilik
 
Příspěvky: 1654
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)
Reputation: 146

Re: pj5000 vypina pri zapnuti lednice -poradte

Příspěvekod Trosecnik » stř lis 11, 2015 8:16 pm

Protože mám pocit, že Nero to nebere na vědomí, dovolím si ještě jednou zopakovat doporučení výrobců většiny měničů.

Kabel mezi baterí a měničem by neměl být delší jak 3m a hustota proudu by měla být menší než 3,5A/mm2 při plném zatížení.
Trosecnik
 
Příspěvky: 204
Registrován: čtv lis 05, 2015 10:05 pm
Reputation: 18

Re: pj5000 vypina pri zapnuti lednice -poradte

Příspěvekod Frenky » stř lis 11, 2015 8:25 pm

nero píše:pokud bych presel na 24v je problem najit dost silny dc/dc menic ovladani mam pres 12v.i kdyz byla lednice candy novejsi vysledek stejny ale spotreba vyssi. jak vytunit pj hledal jsem na forech ale krome snizeni vlastni spotreby pj nic. zitra skusim vymenit kable k baterce pak se uvidi.jinak to sbiram jak to jde, kazdy rok neco.uz jsem pouzil i omezovac spicek proudu 612-44.


Tak třeba tady se dají najít nějaké DC/DC převodníky
http://eshop.neosolar.cz/fotovoltaika/d ... ory-orion/

Já mám tento http://eshop.neosolar.cz/dc-dc-konvertor-orion-24-12-25 a jsem velmi spokojen.
2321-P-orion-24-12-25a-left-angle-ori241225020.jpg
DC24 to DC12


Samozřejmně jsou v prodeji i čínské, ale strašně se přehřívají a zapíná se u nich velmi často větrák. :uh: :wood: :uh:
2x Solární panel IBC Polysol 230 DS Pmpp=230W, Regulátor STUDER VT-80, Střídač Studer XTS 1200-24, BSP, RCC, AKU 24V LFP100AH – WB-LYP100AHA. 2x Aktivní balancer ON4-UTP 4x7A, Řizení a dohled microlog, SDS, vlastní vyčítání arduinem do RPi s databází a html stránkou. Dříve SIEMENS S7-1200 s PC na WINDOWS ala Netko.
http://frenky.dreamsys.cz/index.html
Uživatelský avatar
Frenky
 
Příspěvky: 629
Registrován: pon led 21, 2013 6:36 pm
Bydliště: Mladá Boleslav
Reputation: 46

Re: pj5000 vypina pri zapnuti lednice -poradte

Příspěvekod mobilik » stř lis 11, 2015 8:40 pm

Mam cinsky, vobec sa neprehrieva. :-D vetrak ide az pri vyssom vykone a na kednom som prerabal ventilator ktory reguluje podla teploty chladica. Inak reguluje podla odoberaneho vykonu. ;-)
mobilik
 
Příspěvky: 1654
Registrován: úte úno 04, 2014 9:06 am
Bydliště: Neďaleko Košic (SR)
Reputation: 146

Re: pj5000 vypina pri zapnuti lednice -poradte

Příspěvekod Axa » čtv lis 12, 2015 7:17 am

Tohle řeší téměř každý a řeší se to dokola. Rady výše uvedeného typu jsou však o... malinko o ničem- Prostě a jednoduše by i mne zajímalo, jestli lze připojit levnou lednici na levný měnič PŘES NĚCO. Tedy lednici s "klasickým" systémem spínání kompresoru jen termostatem a rozběhovým relé. A raději doplním otázku. Existuje NĚCO , co dokáže eliminovat ráz při rozběhu lednice?? Mám totiž tu zkušenost, že ledničky s jakýmsi inteligentním řízením jedou bez problémů i na (a Světe div se a klidně mi to nevěřtě) na 15 let starý 200 Wattový 12V měnič. A to na dvě autobaterky paralelně. V mém případě to byla velká Liebherra na měnič 200W/400W Berel ve kterém je asi 15 součástek. . Jelo to tak 6 měsíců. Nyní mám obyč lednici a měnič 1800/3600W a jsem téměř každé ráno bez proudu. Spadne to obligátně při zapnutí lednice. Kabely 1,5 metru jsou přitom stále stejné. Takže tam bych problém ani nehledal a podívejte výš jak si vzájemně odporují příspěvky. Jeden přidá na průměru kabelů, druhý přidá odpor, který udělá to samé jako tenčí kabely. Prostě otázka je. Existuje "NĚCO" co to řeší ??? Děkuji za pozornost i odpověď.
NEMÁM OSTROVNÍ ELEKTRÁRNU, jen 6 panelů, Tracer, pár NiCd baterek a měnič. V baráku bez proudu.
Uživatelský avatar
Axa
 
Příspěvky: 170
Registrován: čtv srp 23, 2012 9:34 am
Bydliště: Na samotě v lese
Reputation: 5

Další

Zpět na Bez dodávek do DS

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Reputation System ©'