Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je pon dub 23, 2018 8:24 pm


3,5 kW se zálohou z DS

FVE systémy bez dodávek do DS pouze pro vlastní spotřebu - ostrovní hybridní FVE

3,5 kW se zálohou z DS

Příspěvekod hornik » pát říj 31, 2014 10:43 am

Ahoj všem,
plánuju fve na rovnou střechu novostavby. Jsem laik, moje zkušenosti s fve zahrnují pár večeů na netu, převážně na tomto fóru. Mám teď tuto představu a prosím o kritiku, vylepšení, připomínky apod.

- 15 panelů 250W (nebo 12 á 300W) orientace 30° JV
- měnič Infinisolar 48V 3kW Plus
- záloha z DS
- baterie, co dovolí rozpočet, spíš jen pro optimalizaci systému, skladování zatím není priorita
- komponenty koupím sám, měnič v Česku, panely někde z Evropy
- instalaci provede stavební firma s jejich elektrikářem pod dohledem autorizované osoby, která poradí, vypomůže a pak to podepíše
- cena cca 150 tis.

Jinak jsme 4 členná rodina, dům bude pasivní, topení el. dráty v podlaze, ohřev vody bojlerem tj. nízký tarif, dál rekuperace, lednice, mrazák, malý server a takové ty běžné domácí spotřebiče. Chci, aby systém fungoval samostatně, bezúdržbově, aby se nic nestalo, když budeme prát, péct a k tomu v dílně zapnu vrtačku. V létě by se měl v případě přebytků automaticky sepnout ohřev bazénu, který ale bude asi až rok nebo dva později. S prodejem přebytků nepočítám ani do budoucna. A jestli to dobře chápu, měl by být systém galvanicky oddělený od DS.

Díky předem!
Uživatelský avatar
hornik
 
Příspěvky: 7
Registrován: pon říj 27, 2014 1:59 pm
Reputation: 0

Re: 3,5 kW se zálohou z DS

Příspěvekod honzaL » ned lis 02, 2014 12:29 am

Vidím zde několik problémů:
- měnič 3KW je pro dům málo. je to tak na jeden výkonější spotřebič (pračka, trouba) pro více spotřebičů současně je třeba alespoň 5kW lépe 8kW nebo měnič, který si umí přidat v případě potřeby ze sítě. Třeba Studer 4000.
- měnič co uvádíte je max do 500V z panelů. 15 panelů dá naprázdno i 600V to je moc, šlo by asi udělat 2 paralelní stringy po 7 nebo 8mi panelech.
JInak bez baterek (nebo s nějakým minimem) pokud nemáte povoleno dodávat do sítě to je nanic. Jednak budou v létě hned dobité a energii začnete zahazovat, jednak udělají zbytčně mnoho cyklů a brzy je zničíte. Za rozumné považuju pro rodinný dům, ve kterém se trvle žije, 10kWh (200Ah) jako minimum. Lépe bych to viděl na 15kWh (300Ah) nebo více .
Galvanické oddělení a hybridní měnič je protimluv. Od července 2015 budou nové podmínky a připojení do DS by mělo být možné s minimální administrativou.

Použijte radši než elektrikáře přímo firmu, která se danou problematikou zabývá.
CEEG 15x230 Wp, 16xLiFePO 200 Ah, MS TS60A, MeanWell TS 3000, PLC Siemens,
honzaL
 
Příspěvky: 414
Registrován: pon kvě 21, 2012 10:33 am
Bydliště: Hradec Kráové
Reputation: 10

Re: 3,5 kW se zálohou z DS

Příspěvekod brumlaj » ned lis 02, 2014 8:04 am

honzaL píše:............... Od července 2015 budou nové podmínky a připojení do DS by mělo být možné s minimální administrativou...........
Běží zde vlákno o tom, co se děje v SK. Jelikož se naši mocní učí jeden od druhého, předpokládám, že podmínky u nás budou kopírovat ty v SK. Takže žádné výhody a jenom buzerace byrokracií s monitorováním kdo vlastní panely. Jo a přihrání kšeftu monopolnímu ČEZu, který se potřebuje na něčem dále opeřovat. Zdanění elektřiny přijde posléze. Vyprdnout se na systém a jet si po vlastní ose je dnes jediné rozumné řešení. Byť by to mělo být bez baterií jen na ohřev vody (baterie přijdou časem). Znám mnoho lidí s bojlerem, kteří nemají NT. To je cílová skupina.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 1403
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm
Reputation: 87

Re: 3,5 kW se zálohou z DS

Příspěvekod Frenky » ned lis 02, 2014 10:03 am

brumlaj píše:Vyprdnout se na systém a jet si po vlastní ose je dnes jediné rozumné řešení. Byť by to mělo být bez baterií jen na ohřev vody (baterie přijdou časem).

Přesně jsi brumlaji vystihnul moji myšlenku. Využít sluníčko pro svou potřebu (tepelnou, světelnou, či elektrickou cestou) to jedno, nikomu nic neprodávat a to vše bez zbytků a přebytků (a to vše s minimem odpadů pro okolí).
2x Solární panel IBC Polysol 230 DS Pmpp=230W, Regulátor STUDER VT-80, Střídač Studer XTS 1200-24, BSP, RCC, AKU 24V LFP100AH – WB-LYP100AHA. 2x Aktivní balancer ON4-UTP 4x7A, Řizení a dohled microlog, SDS, vlastní vyčítání arduinem do RPi s databází a html stránkou. Dříve SIEMENS S7-1200 s PC na WINDOWS ala Netko.
http://frenky.dreamsys.cz/index.html
Uživatelský avatar
Frenky
 
Příspěvky: 624
Registrován: pon led 21, 2013 6:36 pm
Bydliště: Mladá Boleslav
Reputation: 46

Re: 3,5 kW se zálohou z DS

Příspěvekod gupa » ned lis 02, 2014 11:08 am

Galvanicky oddělený může být teoreticky jen ostrov s vlastní zemí, která je dle jednoho zdejšího puňťa názoru ale také spojen jaksi s DS. 150kKč je žalostně málo, obchodníci a řemeslníci chcou vydělávat. S takovým rozpočtem bych do elektrárny pro 4 lidi na dům nešel. Je nutné hodně přemýšlet aby se vylaborovala nějaká kombinace měniče a spotřebičů a toho, co zaty peníze očekávám. Nakonec když není slunce není energie. Což se dá statistik na mypower prokázat podle polohy. Za 150 bych si pořádně doteplil barák a doteplil boiler, zdokonalil rekupelaci ... . Nyní mi kupříkladu jeden ohřívač odešel a ztráty jsou podle plochy válce od 365kWh a víc ročně. Takže bych s takovým rozpočtem raději zdokonalil to co mám než pořizoval další bazmek.
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1584
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 52

Re: 3,5 kW se zálohou z DS

Příspěvekod abrams » ned lis 02, 2014 4:40 pm

Zdravím ,

... zemnící vodič je sice do domu přiveden spolu s fází/emi , ale není vedena třeba z Tunelína , ale z příslušné trafostanice a každých 100m vedení od trafa je přizeměno :arrow: takže odpojování země pro galvanické oddělení není nezbitné ;) .

Souhlasím s Gupa , lépe prvně hledat úspory a až pak budovat vlastní zdroje :yes: . Kéžby se tímto řídila i patřičná ministerstva ... :hell: .

Elektronům zdar *cloud*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2089
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 213

Re: 3,5 kW se zálohou z DS

Příspěvekod tomas » ned lis 02, 2014 7:26 pm

Měřil jsem impedanci mezi fází ostrovní elektrárny a fází distribuční sítě a naměřil jsem 1,2ohm. Jak případné kontrole nebo reviznímu technikovi dokázat že je to galvanicky oddělené? Jaký minimální odpor mezi různými obvody se považuje za galvanicky dělený?
Tento nesmysl pronesl nějaký technický analfabet z ERÚ který nemá ani ponětí o tom co ten výraz znamená a jak funguje distribuční síť.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1544
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 43

Re: 3,5 kW se zálohou z DS

Příspěvekod brumlaj » ned lis 02, 2014 8:46 pm

To je obtížné, pokud není TT síť, tak holt spojení zemí za účelem rozumně drahé ochrany je realita. A dokud bude mít člověk za plotem i DS, tak nevím jak z toho ven.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 1403
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm
Reputation: 87

Re: 3,5 kW se zálohou z DS

Příspěvekod mopadzi » ned lis 02, 2014 8:58 pm

[quote="abrams"]Zdravím ,

... zemnící vodič je sice do domu přiveden spolu s fází/emi , ale není vedena třeba z Tunelína , ale z příslušné trafostanice a každých 100m vedení od trafa je přizeměno :arrow: takže odpojování země pro galvanické oddělení není nezbitné ;) .

No nevím, já mám zemnící vodič od zakopané zemnící tyče...do baráku mi jdou jen 3 fáze...
kdo si hraje nezlobí

9xRenesola 240W+9x Benq 265, 10xAvancis 125W, 14x Avancis 130W, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%
mopadzi
 
Příspěvky: 428
Registrován: úte led 24, 2012 8:55 am
Reputation: 11

Re: 3,5 kW se zálohou z DS

Příspěvekod kodl69 » ned lis 02, 2014 9:06 pm

i TT síť má uzemněný zdroj... Nějak sem nepochopil to měření impedance mezi fází ds a fází za měničem. Impedance ochranné smyčky se snad měří mezi fází a PE, nebo jsem někde chyběl?
To že je země vodivá, je fyzikální fakt. Navíc mu dopomáhá uzemění sítě, kovová potrubí v zemi a pod. Takže spojení s uzeměním ds minimálně přes zem není pouze u sítě IT a tam jsou jiný problémy (měřič izloačního stavu, neuzeměné pospojování...)
to abrams: 3 fáze a ten modrý drát... jinak by to asi nefungovalo dost dobře.
ostrov 3000Wp ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2303
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 163

Re: 3,5 kW se zálohou z DS

Příspěvekod brumlaj » ned lis 02, 2014 9:08 pm

mopadzi píše:No nevím, já mám zemnící vodič od zakopané zemnící tyče...do baráku mi jdou jen 3 fáze...
Jenže země je sakra dobrej vodič, takže tím, že "svou rozvodnou soustavu" přizemníš, tak ji galvanicky spojíš s distribuční soustavou..... Podotýkám, že teď píši o čistě fyzikálním, nikoli legislativním oddělení, nebo spojení ;-) A také nehodnotím galvanické oddělení "zdroje" energie (tedy panelů) od distribuční soustavy, někdo má odděleno, jiný nee ;-)
Naposledy upravil brumlaj dne ned lis 02, 2014 9:50 pm, celkově upraveno 1
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 1403
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm
Reputation: 87

Re: 3,5 kW se zálohou z DS

Příspěvekod tomas » ned lis 02, 2014 9:24 pm

kodl69 píše:i TT síť má uzemněný zdroj... Nějak sem nepochopil to měření impedance mezi fází ds a fází za měničem. Impedance ochranné smyčky se snad měří mezi fází a PE, nebo jsem někde chyběl?

To ano, ale neměřil jsem impedanci ochranné smyčky ale "kvalitu" galvanického oddělení.
Uživatelský avatar
tomas
 
Příspěvky: 1544
Registrován: pon bře 07, 2011 11:05 am
Bydliště: Třinec
Reputation: 43

Re: 3,5 kW se zálohou z DS

Příspěvekod hornik » pon lis 03, 2014 10:30 am

honzaL píše:měnič 3KW je pro dům málo. je to tak na jeden výkonější spotřebič (pračka, trouba) pro více spotřebičů současně je třeba alespoň 5kW lépe 8kW nebo měnič, který si umí přidat v případě potřeby ze sítě. Třeba Studer 4000.

Díky za odpověď. A co udělá přetížený infinisolar? Já měl za to, že přetížený umí přepnout spotřebu na DS a až přetížení klesne, tak zas přepne na solar. Budu mít nt, takže toto by mi vyhovovalo (i vzhledem k pořizovací ceně infinisolar vs. Studer)
Uživatelský avatar
hornik
 
Příspěvky: 7
Registrován: pon říj 27, 2014 1:59 pm
Reputation: 0

Re: 3,5 kW se zálohou z DS

Příspěvekod honzaL » pon lis 03, 2014 10:58 pm

hornik píše:
honzaL píše:měnič 3KW je pro dům málo. je to tak na jeden výkonější spotřebič (pračka, trouba) pro více spotřebičů současně je třeba alespoň 5kW lépe 8kW nebo měnič, který si umí přidat v případě potřeby ze sítě. Třeba Studer 4000.

Díky za odpověď. A co udělá přetížený infinisolar? Já měl za to, že přetížený umí přepnout spotřebu na DS a až přetížení klesne, tak zas přepne na solar. Budu mít nt, takže toto by mi vyhovovalo (i vzhledem k pořizovací ceně infinisolar vs. Studer)


Bohužel infinisolar neznám podrobně, jen z dokumentace. Jak probíhá přepínání, zda dotvaruje sinusoidu nevím, ale spíše ne, většinou se jedná o vynechání nějaké periody. Se Studerem zkušenosti již jsou. Má celou řadu výhod, které člověk ale využije jen při složitějším zapojení, třeba při použití současně AC i DC couplingu, kdy je Studer schopen si AC stranu řídit sám. Má velké výhody s tím, že je řízen signálním procesorem, takže je schopen vyhodnotit výpadek napětí ještě v průběhu periody a pokusí se ji dohnat z akumulátorů. (bohužel Fronius Galvo 3.1 to jako regulérní průběh nevezme a padne) Většina zařízení přepnutí bere jako že je vše naprosto v pořádku.

Ještě upozorňuji na problém s tím, že zpravidla dům je ve 3f připojení na každou fázi pak připadá skoro 6kW při 25A jističi. Pokud to ale nahradíme jednofázovým zapojením a mělo by to být nahrazeno plnohodnotně je to nějakých 17kW příkonu. To v jedné fázi neumí žadný běžný měnič. Většina fotovoltaiků pro dům používá alespoň 6kW lépe 8kW měnič.
Ideální je při postupném nasazování začít s měničem, který má schopnost paralelního provozu. STUDER 4000 to umí ( a navíc si vezme další více než 3kW při přetížení ze sítě). U těch levných je to zpravidla označení PLUS (pozor ale, zda opravdu umí paralelní provoz a kolik jich paralelně může jet). Teoreticky by mi na plnohodnotné pokrytí domu stačili 2 Studery 4000 s možností "přisání" se sítě, kdežto měničů s přepnutím bych potřeboval 5 nebo lépe 6 ks.
CEEG 15x230 Wp, 16xLiFePO 200 Ah, MS TS60A, MeanWell TS 3000, PLC Siemens,
honzaL
 
Příspěvky: 414
Registrován: pon kvě 21, 2012 10:33 am
Bydliště: Hradec Kráové
Reputation: 10

Re: 3,5 kW se zálohou z DS

Příspěvekod JML... » úte lis 04, 2014 1:05 pm

S fotovoltaikou s akumulací se osazenstvo domácnosti musí sžít. Nejde aby přišla paní domu odpoledne a zaúkolovala najednou své nevolníky (pračku myčku atd.), to by musel být systém značně předimenzován, 10kW a podobně, jak je zde zmiňováno.

Nám ve 4 členné domácnosti jednofázově 3kW Infini (původně Vertex) stačí, sžili sme se a roční úspora je 63% neodebrané el. energie. Samozřejmě mimo sezonu jsme většinou na DS, ale v sezoně je to jiné. Hledal jsem řešení v dobrém poměru výkon/cena a ne být 100% samostatný.

Infini umí dobře hospodařit i s LiFe akumulátorem, umí si při přetížení přisát chybějící výkon z DS, režim Off-Grid 1 a 2, ale to není galvanicky oddělen od DS. Já používám Off-Grid 3 kdy je relé DS odepnuté, ale max výkon pro domácnost je 3.5kW (10 minut než infini spadne do chyby, jinak 3kW) a jak píši výše, je to o tom, kdy co jak zapneme.
Umí i On-Grid, kdy dodává do DS dobíjí aku a živí domácnost s nastavením kolik pustí do DS, to je ale hudba budoucnosti, pokud se u nás prosadí netmetering a jak bude výhodný. Každopádně v sezoně kdy půlku potencionálního výkonu stejně necháme na střeše je to řešení jak si přilepšit na zimu, ale to se rozhodnem podle budoucích podmínek.

Každopádně je nutné si udělat energetickou bilanci domácnosti z historických dat a podle toho celý systém dimenzovat. Čerpadla vodáren, bazény, klimatizace a podobně mají vysoké rozběhové proudy s tím je třeba také počítat aby neschazovaly měnič.
Investicí do FVE chci ušetřit, né okrádat národ na odpustcích za výkup a nějaký barevný bonus!
2.8kWp + Vertex/InfiniSolar 3kW + 100Ah 48V LiFeYPO + A20mikroserver = moje FVE
Uživatelský avatar
JML...
 
Příspěvky: 156
Registrován: úte lis 06, 2012 12:33 pm
Reputation: 5

Re: 3,5 kW se zálohou z DS

Příspěvekod hornik » pon bře 02, 2015 11:30 am

Ahoj všem, mám aktuálně nabídku na takový systém (máme mimořádně úsporný dům, jsme 4 členná rodina)
- - -
3,5 kWp panely
Měnič Meanwell TN-3000 (3000W trvale, 3450 W 180s, 4500W 10s, 6000W 30 půlvln)
600 Ah trakční baterie
Po nabití baterií se světelné a zásuvkové okruhy stykačem přenou na FVE, po vybití zpět na DS.
- - -
Prosím o váš názor na takové řešení.
Díky!
Uživatelský avatar
hornik
 
Příspěvky: 7
Registrován: pon říj 27, 2014 1:59 pm
Reputation: 0

Re: 3,5 kW se zálohou z DS

Příspěvekod kodl69 » pon bře 02, 2015 12:03 pm

měnič 3kW je zoufale málo. O olovu se tady napsalo hodně, raděj 100Ah Lifepo4 a časem třeba dokupovat další. Světla a co jenom jde přímo na DC a měnič zapínat jenom když je potřeba, třeba na pračku, myčku, vaření. Určitě doplnit nějakou spotřebu přebytků - boiler, klimatizace, a pod.
Ono kvůli osvětlení který je v noci vypnutý a nějakejm wifi blbinkám mít zapnutý měnič s vlastní spotřebou 0,5-1A při 50V je kvůli odběru do 30W účinnost max 30procent, a to po cca 8 hodin co spíš.
Co to je mimořádně úsporný dům? Průměrná denní spotřeba kWh řekne víc. Je to 2kWh, 5kWh, nebo víc než 10?
p.s. ta paní co sem nou bydlí má zapnutý dvě plotýnky na sporáku a vaří oběd - 3,1kW, co kdyby třeba zrovna zapnula lednička nebo čerpadlo? To by asi 3kW měnič nedal.
Osvětlení je ta nejmenší spotřeba domácnosti, pokud nepoužíváš 200W žárovky nebo 50W halogenky, energii spotřebovávají hlavně spotřebiče tepelné.
ostrov 3000Wp ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2303
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 163

Re: 3,5 kW se zálohou z DS

Příspěvekod vlkazajac » pon bře 02, 2015 1:22 pm

Všetko, čo píše kodl69, je pravda a má to racionálny základ, všetko to vychádza z našich skúseností. Ak však hovoríme o koncepte mimoriadne úsporného domu, je treba sa zamyslieť nad nutnou hranicou výkonu, ktorú skutočne potrebujeme. Opustili sme na fóre dávno tému výhodnejšej akumulácie energie z FV do vody a jej použitie pre práčky a umývačky riadu ( odpadá priamy ohrev 2,0 - 2,4 kW ). Zvlášť v zime je takáto technológia ( patričné pomenovanie ! ) na mieste, pretože na ohrev môže byť použitý rovnaký zdroj tepla, ako pre ÚK. Pre udržiavanie varu je potrebných 200 - 300 W, takže tiež je predohriatie vody, ktorú vložíme do hrnca, zase nápomocné.
Ak nechceme práve piecť alebo grilovať na elektrike a tobôž žehliť obvyklou žehličkou, je realizovateľná domácnosť, ako som ju naznačil, s meničom od 2000 W vyššie.
Môj 2000 W menič má spotrebu 10 W naprázdno bez akýchkoľvek úprav a mohol by byť základom pre takúto domácnosť. Pre občasné použitie "zverských" spotrebičov - ak ich naozaj potrebujeme - by mohol poslúžiť lacný a výkonný menič s modifikovanou sinusoidou, zapínaný len v čase nasadenia, čo by bolo hospodárne.

Ak sa prepína z DS na FV až po nabití batérií, je to zlý koncept !
2 420 Wp, 3 x LS3024B, WRM15, 24V / 400 Ah gel, VE Multiplus C 800, Carspa 2000 W sin;
všetky panely pripojené paralelne; 100 % využitie prebytkov energie; dotovanie systémových batérií oloveným šrotom ))
Uživatelský avatar
vlkazajac
 
Příspěvky: 1440
Registrován: úte čer 11, 2013 9:40 pm
Reputation: 150

Re: 3,5 kW se zálohou z DS

Příspěvekod rva » pon bře 02, 2015 8:18 pm

Postavte vše kolem regulátoru/ měniče/ nabíječe Axpert a lifepo4. A máte jednoduché funkční řešení, které doplníte jen o ochrany. To, co bude fungovat: přepínání sítí aniž to potřebiče poznají. Nabíjení baterie dle požadavku. Při zvoleném vybití baterie přepnutí na DS. Levněji asi funkční systém neposkládáte.
_______________________________________________________________________
10.5kWp, 48V LiFePo4 250Ah,
EPSolar 60A/150V ET6415N + Axpert pwm 4kW PIP4048HS + Axpert mppt 4kW PIP4048MS
rva
 
Příspěvky: 754
Registrován: úte dub 23, 2013 9:21 am
Reputation: 50

Re: 3,5 kW se zálohou z DS

Příspěvekod hornik » pon bře 02, 2015 8:37 pm

Díky moc za komenty! Axpert nebo něco podobně šikovného se mi taky zdá nejlepší. Neměl byste někdo doporučení na firmu - Kladno, Praha? Případně není tu někdo autorizovaný, kdo by dokázal fve realizovat s pomocí naší stavební firmy?
Uživatelský avatar
hornik
 
Příspěvky: 7
Registrován: pon říj 27, 2014 1:59 pm
Reputation: 0


Zpět na Bez dodávek do DS

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: SemrushBot a 1 návštěvník

cron
Reputation System ©'