Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je čtv led 18, 2018 8:50 am


ISP prevadec na poli 960Wp

FVE systémy bez dodávek do DS pouze pro vlastní spotřebu - ostrovní hybridní FVE
Další

ISP prevadec na poli 960Wp

Příspěvekod Matess » sob říj 12, 2013 5:17 pm

Zdravim, potrebuji prevadec na poli pro celorocni provoz.

Planovana trvala spotreba 20W

solarni panely 960Wp (4x240Wp z i4) - 16000
GWL/Power Solární MPPT regulátor 2x 20A - 5000
baterie 8x Trojan T 105 Plus (3 / 9 GiS 197 BS Plus), 225Ah, 6V (24V 450Ah) 34000
vlastni balancer 1000

celkem tedy 56000 s DPH

pres leto teda ocekavam ze se cyklovat budou naprosto minimalne a pres zimu to snad nejak precka... precejen vydrz naprosto bez svitu je okolo 3 tydnu (pro DOD do 90%) a doufam ze ty panely alespon neco pres zimu daji. Pocitam ze panely nasmeruji primo na jich a pod velkym sklonem (okolo 60st, aby se na nich nedrzel snih)

Jaky je na to zdejsi nazor?
Nebo je to moc nadhodnocene a bude stacit polovina baterek? (prejen by to bylo o 17000 mene)

edit: jeste me napadlo ze bych mohl dat 2 na jihovychod a 2 na jihozapad...
Matess
 
Příspěvky: 368
Registrován: pon zář 09, 2013 4:16 pm
Reputation: 17

Re: ISP prevadec na poli 960Wp

Příspěvekod pkougl » sob říj 12, 2013 5:27 pm

přijde mi to nějaké předimenzované a určitě bych použil amorfní panely s polovičním výkonem - mají lepší zisk v ošklivém počasí
7,1kWp - 8x3 panely Renesola 240Wp, 2x3x235Wp lightway, 2xTristat TS60, trakční 48V 2x750Ah olovo, měnič PH10000 6kW, SDS Micro, solární dvouosý tracker se třemi panely
pkougl
 
Příspěvky: 227
Registrován: ned srp 05, 2012 9:41 am
Reputation: 9

Re: ISP prevadec na poli 960Wp

Příspěvekod dracekvo » sob říj 12, 2013 6:20 pm

Sem měl trvalou spotřebu cca 24W. NTB + router na 2x217Wp poly a nebýt toho, že sem minulou zimu neměl přístup k panelům a nemohl odhrnout sníh a kdybych měl o něco větší baterie (mám jen 12V 300Ah a nechtěl jsem je hodně vybíjet) tak jsem v pohodě přežil celou zimu.

Nemohlo by na to stačit amorfy cca 500W, LiFeYPO4 8x100Ah ? Pokud vím, tak olovo v zimě docela ztrácí kapacitu. LiFe by na tom mělo být lépe i co do počtu a hloubky cyklů.
2850Wp, Tristar MPPT 60A, 500Ah LiFePO 48V, 5kW LF PowerJack by Matěj
dracekvo
 
Příspěvky: 830
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm
Reputation: 39

Re: ISP prevadec na poli 960Wp

Příspěvekod LIX » ned říj 13, 2013 12:18 pm

dracekvo píše:Nemohlo by na to stačit amorfy cca 500W, LiFeYPO4 8x100Ah ? Pokud vím, tak olovo v zimě docela ztrácí kapacitu. LiFe by na tom mělo být lépe i co do počtu a hloubky cyklů.


Absolútne súhlasím s takouto konfiguráciou, ale ešte nenapísal či bude napájať prístroj cez menič, alebo na priamo.. Menič ďalší žrút.
Cena by mala byť aj podstatne nižšia, 5 ks amorfov max. 500€ velmi záleží kde ich kúpiš. 8ks 100Ah life do 900€ aj s balancérmi.
LIX
 
Příspěvky: 589
Registrován: pon črc 30, 2012 2:43 pm
Reputation: 9

Re: ISP prevadec na poli 960Wp

Příspěvekod Pan Taum » ned říj 13, 2013 1:13 pm

Jaká má být morální a technická životnost převaděče?
Jaký je ekonomický přínos takového zařízení vs. jaká je očekávaná návratnost vložených financí?
Co vandalové a zloději?

Orientace jen čistý jih - kvůli zimnímu období. Dal bych dva panely s úhlem 85° tj. skoro na stojato a dva na cca 55°.
Pan Taum
 
Příspěvky: 510
Registrován: sob úno 25, 2012 9:36 pm
Reputation: 9

Re: ISP prevadec na poli 960Wp

Příspěvekod Matess » ned říj 13, 2013 8:03 pm

zadny dalsi menic tam nebude... 24V je pro me dobre napeti. Nad lfp jsem uvazoval, ale zase jsem si rikal ze vzhledem k tomu ze kapacita olovenych baterii jde dolu hlavne pokud je velky odber a soucasne pokud je nizka teplota. Tyhlety 2 aspekty se vicemene nasobi... vzhledem k tomu, ze odber bude minimalni, tak by to pro me nemel byt problem. Navic pokud mi nekdo takove misto vykrade, tak odcizene lifepo by mrzelo mnohem vic...

Jeden takovy prevadec uz na amorfech mam, ale ty jsem tam daval z duvodu ze z jihu nesviti slunce... solarni panely a regulatory uz mam nakoupene.

trojan stoji 17000 s DPH za papirovych 5,4kWh (3,14Kč / Wh)
lifepo4 stoji 24000 s DPH za papirovych 2,4kWh (10Kč / Wh)

pokud bych pocital s 10 dny bez slunce, tak potrebuji kapacitu 4,8kWh. Na to v Lifepo4 proste nemam.

Pochopte ze se nejedna o domaci system a z baterii zadne velke proudy nepujdou.
Matess
 
Příspěvky: 368
Registrován: pon zář 09, 2013 4:16 pm
Reputation: 17

Re: ISP prevadec na poli 960Wp

Příspěvekod brumlaj » ned říj 13, 2013 8:30 pm

ještě je třeba dát pozor na teplotu - Pb baterie má při vybití mizivou mrazovou odolnost. Téměř vybitá baterie může být i malým mrazem roztrhána.
Naposledy upravil brumlaj dne ned říj 13, 2013 11:11 pm, celkově upraveno 1
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 1357
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm
Reputation: 84

Re: ISP prevadec na poli 960Wp

Příspěvekod LIX » ned říj 13, 2013 10:04 pm

Ale z trojana môžeš vybiť len 20% bez poklesu životnosti batérie čo je 1,08 kWh a z lítia môžeš zobrať 80% čo je 1,92 kWh.
Ak som niečo zle počítal opravte ma prosím.
LIX
 
Příspěvky: 589
Registrován: pon črc 30, 2012 2:43 pm
Reputation: 9

Re: ISP prevadec na poli 960Wp

Příspěvekod Matess » pon říj 14, 2013 9:00 pm

tak jo... asi zkusim lifepo4... doufam ze tech 100Ah nebudu litovat.
Matess
 
Příspěvky: 368
Registrován: pon zář 09, 2013 4:16 pm
Reputation: 17

Re: ISP prevadec na poli 960Wp

Příspěvekod LIX » pon říj 14, 2013 9:01 pm

Po prípade ešte počkaj na reakcie ostatních užívatelov.
LIX
 
Příspěvky: 589
Registrován: pon črc 30, 2012 2:43 pm
Reputation: 9

Re: ISP prevadec na poli 960Wp

Příspěvekod Pan Taum » pon říj 14, 2013 10:40 pm

Je to velmi těžké rozhodování, ale kvůli výskytu mrazu bych se klonil k LiFePO4.
Nebo asi takhle - jestli ten převaděč má mít životnost 4 až 8 let, vzal bych olovo s tím, že můžou vydržet třeba jen 3 roky a bude po nich.
Jestli ten převaděč má fungovat do "konce světa" a je očekávatelný budoucí upgrade síťových komponentů, tak bych dal lithium.

Doporučil bych vzít čtyři kusy 12V 60Ah packů http://eskutr.cz/cs/lifepo4-bateriove-p ... v40ah.html , rozebrat, inicializace, spojit na konfiguraci 2P8S a znovu sešroubovat stahovací plotny. První zimu sledovat, co to bude robit, v nouzi přijet třeba i dobít externě a když by ta kapacita náhodou nestačila, tak přikoupit další dva 12V 60Ah bloky a zapojit 3P8S.

Tracer bude pro lifepo nastavený na typ "gel".

A na léto by bylo dobré vymyslet, jestli se někde nedá uplatnit to kvantum zahozené energie - např. takové malé veřejné osvětlení uprostřed pole :mrgreen:
Pan Taum
 
Příspěvky: 510
Registrován: sob úno 25, 2012 9:36 pm
Reputation: 9

Re: ISP prevadec na poli 960Wp

Příspěvekod LIX » pon říj 14, 2013 11:08 pm

Ináč nechcem byť posol zlých správ ale mne sa s tracerom stávalo že pokial sa batéria nevybila na určité napätie tak ju proste stracer nechcel dobíjať čo bola pekná kravina. Ale zasa robilo mi to len na lítiu pri 12V, keď som tam mal olovo bolo to v pohode, neviem fakt či to bola len chyba kusu. Skús pozrieť či tu má niekto na fóre lítium na tracer pripojené a napísať mu či to tiež nerobí.
LIX
 
Příspěvky: 589
Registrován: pon črc 30, 2012 2:43 pm
Reputation: 9

Re: ISP prevadec na poli 960Wp

Příspěvekod dracekvo » úte říj 15, 2013 5:20 am

Ty packy jsou bez balancérů, ne? Takže ještě přikoupit balancéry.
2850Wp, Tristar MPPT 60A, 500Ah LiFePO 48V, 5kW LF PowerJack by Matěj
dracekvo
 
Příspěvky: 830
Registrován: čtv zář 13, 2012 3:35 pm
Reputation: 39

Re: ISP prevadec na poli 960Wp

Příspěvekod Matess » čtv říj 17, 2013 5:11 pm

nejlevneji me vyjde koupit primo clanky 10Ah od Wina a slozit si to z nich... Pocitam tam s sbm pro cely pack, tak na jednotlive clanky.
Matess
 
Příspěvky: 368
Registrován: pon zář 09, 2013 4:16 pm
Reputation: 17

Re: ISP prevadec na poli 960Wp

Příspěvekod Pan Taum » čtv říj 17, 2013 5:31 pm

Levněji to nevyjde, nehledě na to, že bys jich celkem potřeboval cca 80 až 100 kusů + propojky. To by byla docela šílenost.
Pan Taum
 
Příspěvky: 510
Registrován: sob úno 25, 2012 9:36 pm
Reputation: 9

Re: ISP prevadec na poli 960Wp

Příspěvekod David » sob říj 19, 2013 8:31 pm

Ekonomika je v háji. Těch 20W mu bude stačit tak na retranskačku po wifi 5G. Jakmile se přehoupne přes 70-90lidí tak zjistí že potřebuje dalších 20-50W na rychlejší pojítko. Ale každý ať činí dle svého 20W dostane v pohodě, peníze už nejspíš ne.
David
 
Příspěvky: 18
Registrován: úte zář 04, 2012 11:44 am
Reputation: 0

Re: ISP prevadec na poli 960Wp

Příspěvekod Roger » sob říj 19, 2013 11:27 pm

brumlaj píše:ještě je třeba dát pozor na teplotu - Pb baterie má při vybití mizivou mrazovou odolnost. Téměř vybitá baterie může být i malým mrazem roztrhána.


Co e to maly mraz? :-) -0oC ? :-)
Roger
 
Příspěvky: 505
Registrován: pon čer 10, 2013 7:25 pm
Reputation: -54

Re: ISP prevadec na poli 960Wp

Příspěvekod brumlaj » ned říj 20, 2013 6:58 am

Roger píše:Co e to maly mraz? :-) -0oC ? :-)
"elektrolyt plně nabitého akumulátoru s hustotou 1,28 g/cm3 mění své skupenství na pevné až při teplotě -68st.C. Při hustotě 1,25 g/cm3 (nepatrně vybitý akumulátor) zamrzá při -52st.C a asi z poloviny vybitý akumulátor (přesněji o „chlup“ víc než z poloviny - hustota elektrolytu 1,15 g/cm3) zamrzne při -15st.C. Vybitý akumulátor (hustota 1,1 g/cm3), zamrzne už při -7st.C a hluboce vybitý mrzne při teplotách těsně pod bodem mrazu." zdroj:http://www.motola.cz/UserFiles/Diskuzni_clanky/akumulatory.pdf
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
brumlaj
 
Příspěvky: 1357
Registrován: ned kvě 12, 2013 1:24 pm
Reputation: 84

Re: ISP prevadec na poli 960Wp

Příspěvekod Matess » ned říj 20, 2013 7:17 pm

David píše:Ekonomika je v háji. Těch 20W mu bude stačit tak na retranskačku po wifi 5G. Jakmile se přehoupne přes 70-90lidí tak zjistí že potřebuje dalších 20-50W na rychlejší pojítko. Ale každý ať činí dle svého 20W dostane v pohodě, peníze už nejspíš ne.


Je to tak... jedine reseni s lepsim spojem je jej na noc vypinat a nechat bezet jen zalohu po energeticky usporne wifi... :(
Matess
 
Příspěvky: 368
Registrován: pon zář 09, 2013 4:16 pm
Reputation: 17

Re: ISP prevadec na poli 960Wp

Příspěvekod Roger » stř říj 30, 2013 1:10 am

Pres fotoodpor? Nebo jak bys to delal? :-) a jak to delas aby nespadlo spojeni pri prepnuti? Pres vpn?
Roger
 
Příspěvky: 505
Registrován: pon čer 10, 2013 7:25 pm
Reputation: -54

Další

Zpět na Bez dodávek do DS

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Yahoo [Bot] a 1 návštěvník

Reputation System ©'