Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je ned led 21, 2018 9:20 pm


Poloostrov SC

FVE systémy bez dodávek do DS pouze pro vlastní spotřebu - ostrovní hybridní FVE
PředchozíDalší

Re: Poloostrov SC

Příspěvekod luge » pát čer 14, 2013 12:56 pm

alp píše:
MPPT regulator na zaklade vybornych referenci nejspise Tristar 60A.



K Tristaru.Reference nereference,ale stalo sa a je to niekde na fore že sa tento regler porúčal asi po mesiaci do kremíkoveho neba a sú aj iné podivuhodné hlásenia od Tristaru viď.forum.Že to je usa produkt neznamená že sa nemôže pokazit.
luge
 
Příspěvky: 519
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK
Reputation: 1

Re: Poloostrov SC

Příspěvekod alp » pát čer 14, 2013 2:12 pm

007ToMMaS píše:Myslím že čo sa pokaziť má sa pokazí. Je to ako s autami aj auto za neviem koľko tisíc € sa pokazí a človek by to nečakal. Najdú sa ľudia čo používajú meanwiell a sú spokojný. Osobne mám jeden doma iba 700W verziu a pri bežnom používaní spolupracuje. PS: idete ho dať na reklamáciu? čo sa mu konkrétne stalo?


Je to TN3000ovka. Vcera nam na 10hodin vypnuli proud, tak tahl cca 7hodin bezne veci (komp, internet, kamery, alarm a lednici) suma sumarum placnu 200W. Pak se odmlcel. Nebyl sem doma, ale nasel sem jej s bateriemi tak na 50ti procentech a zhasly. Po zapnuti provede test a hlasi UVP INV ... dle manualu je to chyba nekorektniho vystupniho napeti. Rada restart nepomohla.
Bohuzel je uz 2mesice po zaruce ... zkousim jeste pohledat nejaky servis co by to dal dohromady, protoze jinak sem s nim byl nadmiru spokojeny (az na ten PWM nabijec a limitaci proudu). Ale jako upska byl super ...
alp
 
Příspěvky: 90
Registrován: úte led 29, 2013 10:11 pm
Reputation: 3

Re: Poloostrov SC

Příspěvekod alp » pát čer 14, 2013 2:13 pm

luge píše:
alp píše:
MPPT regulator na zaklade vybornych referenci nejspise Tristar 60A.



K Tristaru.Reference nereference,ale stalo sa a je to niekde na fore že sa tento regler porúčal asi po mesiaci do kremíkoveho neba a sú aj iné podivuhodné hlásenia od Tristaru viď.forum.Že to je usa produkt neznamená že sa nemôže pokazit.


tak o tom zadna, ale pozitivnich reakci je celkem dost ... a priznam se, ze se mi libi i ta komunikace ... taky sem tak trosku hracicka :)
alp
 
Příspěvky: 90
Registrován: úte led 29, 2013 10:11 pm
Reputation: 3

Re: Poloostrov SC

Příspěvekod luge » pát čer 14, 2013 2:33 pm

alp píše:
luge píše:
alp píše:
MPPT regulator na zaklade vybornych referenci nejspise Tristar 60A.



K Tristaru.Reference nereference,ale stalo sa a je to niekde na fore že sa tento regler porúčal asi po mesiaci do kremíkoveho neba a sú aj iné podivuhodné hlásenia od Tristaru viď.forum.Že to je usa produkt neznamená že sa nemôže pokazit.


tak o tom zadna, ale pozitivnich reakci je celkem dost ... a priznam se, ze se mi libi i ta komunikace ... taky sem tak trosku hracicka :)

Stalo sa to serfar30 viewtopic.php?f=58&t=81&start=400#.UbsZAZyNdSk
Neviem ako to dopadlo tak isto s chybami u atom,vata,MareC3k a HonzaL,asi to riešili restartom regla a nechali tak.
viewtopic.php?f=58&t=81&start=580#.UbsbZJyNdSk
luge
 
Příspěvky: 519
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK
Reputation: 1

Re: Poloostrov SC

Příspěvekod 007ToMMaS » pát čer 14, 2013 2:41 pm

alp píše:
007ToMMaS píše:Myslím že čo sa pokaziť má sa pokazí. Je to ako s autami aj auto za neviem koľko tisíc € sa pokazí a človek by to nečakal. Najdú sa ľudia čo používajú meanwiell a sú spokojný. Osobne mám jeden doma iba 700W verziu a pri bežnom používaní spolupracuje. PS: idete ho dať na reklamáciu? čo sa mu konkrétne stalo?


Je to TN3000ovka. Vcera nam na 10hodin vypnuli proud, tak tahl cca 7hodin bezne veci (komp, internet, kamery, alarm a lednici) suma sumarum placnu 200W. Pak se odmlcel. Nebyl sem doma, ale nasel sem jej s bateriemi tak na 50ti procentech a zhasly. Po zapnuti provede test a hlasi UVP INV ... dle manualu je to chyba nekorektniho vystupniho napeti. Rada restart nepomohla.
Bohuzel je uz 2mesice po zaruce ... zkousim jeste pohledat nejaky servis co by to dal dohromady, protoze jinak sem s nim byl nadmiru spokojeny (az na ten PWM nabijec a limitaci proudu). Ale jako upska byl super ...


Do servisu by som to nedával. Budú od teba pýtať majland. Rozobral by som ho je to jednoducho rozobrateľné. Na boku sú šróbky a spredu a zozadu. A pod nálepkou tie držia chladič. A skontroloval poistky na výstupe a poistky na vstupe do tráf. A tu na fóre sa nájde ktosi určite kto ti pomôže vyriešiť tvoj problém. Už tu mal ktosi taký rozobraný a boli to tranzistory čo postrielalo.
007ToMMaS
 
Příspěvky: 832
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm
Reputation: 10

Re: Poloostrov SC

Příspěvekod alp » pát čer 14, 2013 2:47 pm

007ToMMaS píše:
Do servisu by som to nedával. Budú od teba pýtať majland. Rozobral by som ho je to jednoducho rozobrateľné. Na boku sú šróbky a spredu a zozadu. A pod nálepkou tie držia chladič. A skontroloval poistky na výstupe a poistky na vstupe do tráf. A tu na fóre sa nájde ktosi určite kto ti pomôže vyriešiť tvoj problém. Už tu mal ktosi taký rozobraný a boli to tranzistory čo postrielalo.


good tip, zkusim to o vikendu rozebrat a uvidime :) treba to bude easy ... ale i tak je to skoda, vypadal jinak ze bude kvalitni :(
alp
 
Příspěvky: 90
Registrován: úte led 29, 2013 10:11 pm
Reputation: 3

Re: Poloostrov SC

Příspěvekod 007ToMMaS » pát čer 14, 2013 3:05 pm

Ja si osobne myslím že veci od nich sú pomerne k cene kvalitné. S zdrojmi z 230->24 a iné hodnoty nemáme problém tie fungujú bez problémov. Ktovie prečo tieto meniče sú také ako sú. :/
PS: potom môžte pridať nejaké fotky z opravy alebo rozobrania.
007ToMMaS
 
Příspěvky: 832
Registrován: sob zář 15, 2012 7:53 pm
Reputation: 10

Re: Poloostrov SC

Příspěvekod LIX » pát čer 14, 2013 6:39 pm

Je aj lepsi a kvalitnejsi regulator ako tristar, je od svajciarov a je celi hlinikovi. Je 65A verzia a aj 80A.
http://www.jakama-ge.sk/jakama-ge/eshop ... -150V-MPPT
LIX
 
Příspěvky: 589
Registrován: pon črc 30, 2012 2:43 pm
Reputation: 9

Re: Poloostrov SC

Příspěvekod matej » sob čer 15, 2013 9:35 pm

VT-80 604 EUR
VT-65 576 EUR

SZ
Pravda a Láska zvítězí!.
SOLARSERVIS.EU - Slnko do každého domu - Montáže hybridných a ostrovných FVE.
matej
 
Příspěvky: 798
Registrován: čtv zář 01, 2011 5:30 pm
Reputation: 37

Re: Poloostrov SC

Příspěvekod alp » čtv čer 27, 2013 10:14 pm

Status: Stage-1 hotovo 100% faze testu (Victron Multiplus 3000/48V - jako ups)

1. prekopani AC rozvodu - 5 okruhu
rozvod od Multipluse - 3 vetve kazda separatni chranic
------ 1. napajeni kritickych technologii pres sekundarni ups (apcecko)
------ 2. napajeni spotrebicu pod trvalym napetim (lednice, cast svetel, rekuperace apod.)
------ 3. napajeni spotrebicu s odpojovacem v dobe nepritomnosti (sporak, pracka apod.)
+ 4. napajeni elektrokotle (jen jako zaloha) naprimo z DS
+ 5. priprava na DC-DC 48V->12V pro nizkonapetovy rozvod svetel a technologie (docasne hnano z 220V vetve, nebot sem presel na 48V a nemam zatim DC-DC menic pro toto napeti)
2. predchystano rozdeleni okruhu na budouci oddeleni hi (pracka, mycka, sporak apod.) a low spotrebice (svetla, lednice apod.)
3. nachystan rozvod pro likvidaci prebytku
4. nachystan rozvod na pripojeni elektrocentraly (formou dobijeni baterii) - bude jako posledni krok

Zapojen Multiplus na 4 baterie Banner energy bull 180Ah

Privod AC 8mm2 (25A jisteni + odpojovac)
Odvod AC 10mm2 (16A+16A+40A jisteni ve trech vetvich + centralni odpojovac)
Baterie - 70mm2 2,1metru, jisteni 100A pojistka + odpojovac

Zjisteni:
+ Multiplus je solidni kousek HW, velmi robustni a jsem mile prekvapen (ostatne cena svizna si to zaslouzi)
+ funkce PowerAssist pri pripojeni DS opravdu funguje (nastavi se limit kolik odebirat z DS, kdyz je potreba vice, dozivi to z baterii a slouci DS+invertor).
- ocekaval sem podle nekterych popisu, ze bude funkce PowerAssist fungovat i obracene. Tzn. jedu z baterii, kdyz nestaci tak prida ruku k dilu DS = nepodarilo se mi nastavit ... bud sem to nepochopil, nebo to neumi :)
- jiz pri 2550W odberu blika "overload"
+- lze nastavit ignorovani DS. Tzn. jedu z baterii, jakmile je odber vetsi nez napr. 25000W, je prepnuto na DS (neslozi, jen prepne), jakmile klesne pod napr. 2400W tak jde zpet na invertor. To vse dela jen do max napr. 60% stavu baterie.
Tohle funguje pekne a v momente kdy zvysim odber, prejde na DS a funguje i Powerassist (tzn. primarne DS, sekundarne prida invertor). Blby je, ze pokud nejede DS, dojde k prepnuti nad 2500W a v tu chvili vsechno spadne, prestoze by to byl treba i menic schopen dat za cenu vetsi prace. To je trosku nevychytane a skoda, myslel jsem ze to da. Z dostupnych voleb me nenapada jak tohle vyresit, na druhou stranu me to uplne netrapi.
- mereni proudu na vystupu a mozna i na vstupu kapanek keca (napr i kdyz neni nic pripojeno-ani kousek dratu, hazi to tam hodnoty v radech desetin amper) - to je spis kosmetika, chapu ze to neni jen tak ...
- baterie Banner jo to je sranda. Snazil sem se sehnat jake hodnoty nastavit na dobijeni. Nikdo, ani ceske zastoupeni, ani primo banner mi nejsou schopni ho dat. Dokumentace na toto tema tragicka. Tudiz pevne doufam ze absorption na 57,6V, Float na 55,2 a proud na 1/10 kapacity bude ok + vybijeni baterii na max 60%. Pokud se podelite o zkusenosti s nastavenim na tyto baterie budu rad. (pro rychlost prepocet: 12V system: Absorp: 14,4, Float: 13,8, 24V system Absorp: 28,8, Float 27,6)

Dalsi stagem je aplikace MPPT. Trochu premyslim jaky nakonec zvolit.
Souvisi to s tim, jak vlastne detekovat prebytky. Napada mne ze by bylo neidealnejsi je detekovat primo na MPPT, ktery preci vi nejlepe, ze uz nedobiji, protoze je plno ... tzn. ted me ceka hodne studia jak na to ... tipy vitany.
Mezicasem mi snad prijde 4ty panel (na konfiguraci 2+2) a zvladnu vyhodit poddimenzovanou kabelaz a natahnout misto ni 16mm2.

Mimochodem pri studovani vsech moznych materialu sem taky narazil na informace, ze Multiplus je schopen dodavat do DS (v pripade kdy jsou prebytky), coz samozrejmne nesmim ... nikde v origo manualu, ani konfiguraci sem nenasel povoleni/zakaz tehle funkce. Predpokladam ze to funguje jen v kombinaci s Gride Tie, nikoliv se mnou zamyslenou kombinaci MPPT primo na baterie ... ale radsi bych se o tomhle rad ubezpecil .... zas az tak tomu nerozumim a jste tu zkusenejsi ... muzete mi to prosim potvrdit ci poradit jak na 100% zabrani toku do DS ?
alp
 
Příspěvky: 90
Registrován: úte led 29, 2013 10:11 pm
Reputation: 3

Re: Poloostrov SC

Příspěvekod RRR » pát čer 28, 2013 6:08 am

Samozřejmě pokud se budou pouze přes MPPT nabíjet baterie, tak u Victronu žádný přetok do DS nehrozí!
RRR
 
Příspěvky: 132
Registrován: pon led 09, 2012 7:24 pm
Reputation: 5

Re: Poloostrov SC

Příspěvekod gupa » pát čer 28, 2013 6:27 am

alp píše:Zjisteni:


K tomuto, jestli mohu, VE Configure, Nabídka File, Export, vyselektova myší, ctrl-c a vložit sem nebo křížek k zavření, Save a přenést sem jako přiložený soubor.

Nějak to porovnám mezi mým a možná něco k minusum a jiným najdu.
Stále lepší výběr je špatná jízda, než dobrá chůze.
Uživatelský avatar
gupa
 
Příspěvky: 1521
Registrován: sob pro 29, 2012 10:22 pm
Reputation: 51

Re: Poloostrov SC

Příspěvekod alp » pát čer 28, 2013 6:50 am

RRR píše:Samozřejmě pokud se budou pouze přes MPPT nabíjet baterie, tak u Victronu žádný přetok do DS nehrozí!

Supr, presne tak sem si to myslel. Diky.
alp
 
Příspěvky: 90
Registrován: úte led 29, 2013 10:11 pm
Reputation: 3

Re: Poloostrov SC

Příspěvekod alp » čtv črc 18, 2013 9:27 pm

Stage 2 - aplikace MPPT - hotovo
Tak nakonec to vyhral taky Victron Blue Solar 150V/ 70A zejmena z duvodu ze ma rele ktere planuji na rizeni prebytku a navic byl za supr cenu. Skoda je, ze nema prime ethernet rozhrani, podobne jako Tristar. Na druhou stranu i tento regulator ma moznost komunikace s okolim prostrednictvim can bus sbernice, tak ted uz jen rozlousknout cim to precist ... zkusenosti uvitam, zas tak v tomhle kovanej nejsem :(
Na panely zatim volne lozene na zahrade to frci pekne, uz mam svoji prvni kilowattu :) ... tak ted uz je jen dostat na strechu :)
Stage 3 tedy bude tvorba uchytu a vytazeni na strechu a doladeni chranicu do rozvodu a hura jde se vyrabet ...
Stage 4 pak doladit monitoring
Stage 5 zmena technologie baterii
Stage 6 poradne tu strechu osadit :)
alp
 
Příspěvky: 90
Registrován: úte led 29, 2013 10:11 pm
Reputation: 3

Re: Poloostrov SC

Příspěvekod honzaL » čtv črc 18, 2013 11:22 pm

alp píše:...................
Dalsi stagem je aplikace MPPT. Trochu premyslim jaky nakonec zvolit.
Souvisi to s tim, jak vlastne detekovat prebytky. Napada mne ze by bylo neidealnejsi je detekovat primo na MPPT, ktery preci vi nejlepe, ze uz nedobiji, protoze je plno ... tzn. ted me ceka hodne studia jak na to ... tipy vitany.
Mezicasem mi snad prijde 4ty panel (na konfiguraci 2+2) a zvladnu vyhodit poddimenzovanou kabelaz a natahnout misto ni 16mm2.


S přebytky není důležité ani tak jestli má Victron relé nebo ne. Důležitější je, zda se to dá nějak inteligentně nakonfigurovat. Já jsem příliš inteligence u mnoha zařízení nenašel a tak používám PLC které mi měří napětí baterie a když se blíží hladině maximálního nabití tak čekám 5 minut (aby se realizovala alespoň minimální fáze absorption) a potom sepnu relé pro ohřev vody. Mám ještě další podmínku a to je čas mezi 12:00 až 18:00 a dále si hlídám podmínku minimálního napětí baterie (tak, aby šlo opravdu o přebytky) a také teplotu vody, což je vlastně další pojistný prvek abych nepřehřál bojler.

K dimenzování svodu se mi zdá 16mm2 na cca 16A dost předimenzované stejně jako 70mm2 na 60A z baterie do měniče. Jde samozřejmě o vzdálenosti, ale přehánět se nic nemá. Já mám u baterie na stejný výkon měniče a 48V průřez 25mm2 v délce asi 1m a nemám pocit, že by ztráty byly nějak veliké (laicky nic se nehřeje).
CEEG 15x230 Wp, 16xLiFePO 200 Ah, MS TS60A, MeanWell TS 3000, PLC Siemens,
honzaL
 
Příspěvky: 414
Registrován: pon kvě 21, 2012 10:33 am
Bydliště: Hradec Kráové
Reputation: 10

Re: Poloostrov SC

Příspěvekod alp » pát črc 19, 2013 6:37 am

Taky sem premyslel jak resit prebytky a detekovat je. Problemem je, ze sem se nedopatral k tomu jaka hodnota napeti je ta "spravna". Tudiz sem se vydal cestou, kdy pokud jiz mppt dokoncilo nabijeni, sepne rele. To pak bude na aditivni logiku (taky chci zohlednovat cas a dalsi parametry). Vse v kombinaci s BMS. Zatim to nezbytne nutne neresim, neb prebytky jeste nejaky patek nebudou :)

Ad kabelaz. Tahal sem to dle tabulek k vyrobkum a potencialni moznostem plochy strech atd. Tzn. max 3500Wp v panelech bez stineni a pripadnych dalsich 1200Wp castecne stinenych a treba do budoucna 6kw menic. Ano ted na ty moje 4panely je to celkem "predimenzovane", ale doufam, ze bude moznost postupne upgradovat :) Cilem bylo to nemuset uz nikdy pretahavat ... :).
Suma sumarum, teoretickych 70A/150V od panelu pri cca 10ti metrech na 16mm2 a cca 120A cca 2,5metry k bateriim pri 70mm2.
alp
 
Příspěvky: 90
Registrován: úte led 29, 2013 10:11 pm
Reputation: 3

Re: Poloostrov SC

Příspěvekod PavelR » pát črc 19, 2013 6:40 am

honzaL píše:S přebytky není důležité ani tak jestli má Victron relé nebo ne. Důležitější je, zda se to dá nějak inteligentně nakonfigurovat. Já jsem příliš inteligence u mnoha zařízení nenašel a tak používám PLC které mi měří napětí baterie a když se blíží hladině maximálního nabití tak čekám 5 minut (aby se realizovala alespoň minimální fáze absorption) a potom sepnu relé pro ohřev vody. Mám ještě další podmínku a to je čas mezi 12:00 až 18:00 a dále si hlídám podmínku minimálního napětí baterie (tak, aby šlo opravdu o přebytky) a také teplotu vody, což je vlastně další pojistný prvek abych nepřehřál bojler.


Ahoj jaky pouzivas PLC ? Da se to trebas programovat pres pc v nejakym rozumnym grafickym rozhrani?
PavelR
 
Příspěvky: 1660
Registrován: ned led 29, 2012 3:59 pm
Reputation: 65

Re: Poloostrov SC

Příspěvekod alp » pát črc 19, 2013 12:43 pm

Tak tu zrovna valcim s problematikou spravneho nastaveni cerpani energie z baterii.
Pro info, mam tam 4x12V olovo 190Ah.
Zamerem je cerpat maximalne z 50%.

Ted premyslim jake hodnoty dat pro prepnuti na DS, abych baterii ochranil a zaroven jakou hodnotu dat pro prepnuti na baterii abych zabranil prebijeni (resp. vyhozeni ziskane energie ze solaru do luftu). (nabijeni resi mppt)

Jake si myslite dat napeti (pod zatezi - ridi si to menic):
- prepni na DS neb baterie je na 50% ?: (napr 50V (12,5V na kus))
- prepni na cerpani baterii neb jsou plne nabite ?: (napr 57,6V (14,4V na kus) po dobu 1hodiny - at mu dam trochu na absorption fazi).

snazil sem se nekde najit nejakou doporucujici tabulku, ale nejsem z toho moudrej ... cilem je baterie prilis nedrtit, ale zaroven vyuzit to co doda mppt co nejvice v dobe kdy vyrabi ...

Diky za tipy ...
alp
 
Příspěvky: 90
Registrován: úte led 29, 2013 10:11 pm
Reputation: 3

Re: Poloostrov SC

Příspěvekod kybos » pát črc 19, 2013 4:17 pm

Jsou drobné niance i v rámci olova, co se týče konečného napětí (zaplavené, AGM,GEL). Optimální je najít doporučení výrobce konkrétní baterie. Další věcí pro úspěšné řešení je, zda je k dispozici zátěž, které nevadí pulsní napájení, případně spínání v krátkých cyklech (optimálně boiler, nabíječka nebo nějaká tepelná zátěž). Ostatní významnější spotřebiče (pračka, myčka, sušička, trouba, varná deska, mikrovlnka, fritéza, toustovač,...) většinou neumožňují cyklické spínání a pokud se jednou zapnou, je většinou nutno celou operaci bez přerušení dokončit a proto je nutno jejich spouštění plánovat sofistikovaněji.
Já budu tuto problematiku řešit napěťovým komparátorem, který bude sledovat napětí baterie a bude spínat "vytěžovací spotřebiče" pomocí SSR. Komparační mez nastavím těsně pod hodnotu maximálního nabíjecího napětí. Jakmile napětí poklesne pod komparační mez, zátěž se odpojí. Pokud by mělo být spínání komparátoru přesné i pro širší rozsah teplot baterie, musela by se provést i kompenzace komparační hladiny na teplotu. Pokud je baterie v relativně stálých teplotních podmínkách, lze tepelnou kompenzaci zanedbat. Vzhledem ke skutečnosti, že v letním období používám pro ohřev vody fototermiku, budu vytěžovací obvody ladit až na podzim. V současné době nemám pro přebytky uplatnění, jelikož jsem nenašel vhodný vytěžovací spotřebič. Zcela určitě by se ale (při určité nezanedbatelné investici) dal nějaký takový najít - například čerpání vody pro závlahu do rezervoáru (tam se dá akumulovat užitečná práce celkem lacino).
7,5 kWp poly +3x Tristar MPPT60 (>25 MWh) + 48V VRLA 540 Ah + LiFePO 300 Ah + UPS 6kW
Uživatelský avatar
kybos
 
Příspěvky: 1199
Registrován: sob zář 08, 2012 9:40 pm
Reputation: 78

Re: Poloostrov SC

Příspěvekod střídač » pát črc 19, 2013 4:51 pm

kybos píše:Já budu tuto problematiku řešit napěťovým komparátorem.


Mám tento problém taky před sebou k vyřešení. Mnoho jsem k němu naexperimentoval, leč došel jsem k následujícímu závěru.

Bez měření proudu to vyřešit uspokojivě nelze.

Pokud budu mít například malý odběr a taky i malý nabíjecí proud, napětí na baterce bude i 28.8V. V okamžiku kdy při takto nastavených podmínkách rozhodnu, že "ukládat", napětí vcelku velice rychle klesne na hodnotu pod 26V, což je již vybíjení a to bezesporu nechci. Vyhodnocovat jen napětí nemůže vést k cíli.
střídač
 
Příspěvky: 560
Registrován: stř led 02, 2013 4:28 pm
Reputation: 17

PředchozíDalší

Zpět na Bez dodávek do DS

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron
Reputation System ©'