Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je pát led 19, 2018 8:18 am


Trvale obydlená hájovna Rokycansko 4,3 kWp

FVE systémy bez dodávek do DS pouze pro vlastní spotřebu - ostrovní hybridní FVE
Předchozí

Re: Trvale obydlená hájovna Rokycansko 4,3 kWp

Příspěvekod karel » ned zář 22, 2013 12:18 pm

Zde jsou slibované zkušenosti.
Jsou to zkušenosti laického uživatele. Naše domácnost je tříčlenná. Z FVE napájíme trvale mrazák, lednici ( obojí A++ až A+++), router na internet, diskové úložiště se 4 HDD a UPS. Svítíme úsporkami ( večer svítí 2 až 3 úspory + lampy). V tomto počasí se musí svítit v našem starém domě se silnými zdmi a malými okny celý den. Přes den běží 2 notebooky. Na kotli běží přes den oběhové čerpadlo ( když vidím že stav baterií klesá tak ho vypnu a kromě jedné místnosti ( a v ní jsou kachlová kamna) jedu na samotíž.
TV a satelit běží několik hodin denně. 3 x denně 4 kávy z presovače, praní jako všichni zde dle hesla, když slunce pere tak se pere, občas robot v kuchyni. Čerpadlo ve studni 750W.
Topení a teplá voda z kotle na dřevo.Vaření, pečení na plynu ( 10 kg bomba vystačí asi 1 měsíc).

Máme 18 panelů, ale nsvítí na všechny celý den. Na 15 z nich svítí jen cca od 9:30 do 14:30 ( teď na podzim ještě méně zastíněně přes stromy, jak je slunce nízko) a na tři svítí cca od 11:00 do 16:00.
Přesto běžný provoz zvládáme bez většího čerpání z baterií. A pokud je nějaký výkyv ve spotřebě směrem nahoru, tak se baterie při malém čerpání rychle dobijí. Nikdy nebyly ještě pod 80 %, a například dnes ráno byly na 80 % a v poledne už dobité.

Pro jistotu přidávám na zimu ještě 6 panelů,aby jsme měli rezervu. Pak si myslím, že z naší běžnou spotřebou 2 až 3 kWh za den nebude problém.

Přesto, že si život s ostrovem vyžaduje jistou změnu životního stylu, tak to necítím jako omezení. Samotného mě překvapilo, jak malou spotřebu máme, výrazně méně než jsem předpokládal při dimenzování sytému. Dnes bych možná volil slabší kapacitu baterií za méně peněz, ale po bitvě je všechno vždy jasnější :-).

Rád zodpovím jakékoliv dotazy, pokud na to mé laické zkušenosti budou stačit.
http://www.nezavislydum.cz - Váš průvodce na cestě k nezávislému a soběstačnému bydlení.
karel
 
Příspěvky: 113
Registrován: ned říj 07, 2012 2:30 pm
Reputation: 1

Re: Trvale obydlená hájovna Rokycansko 4,3 kWp

Příspěvekod karel » ned zář 22, 2013 12:21 pm

Snad se brzy podaří dostat nějaké grafy na forum. Admin fóra mi nabídl nějaké řešení, ale je fakt, že teď nebyl z mé strany čas to řešit, ale ten monitoring je úžasný, tak snad se podaří.
http://www.nezavislydum.cz - Váš průvodce na cestě k nezávislému a soběstačnému bydlení.
karel
 
Příspěvky: 113
Registrován: ned říj 07, 2012 2:30 pm
Reputation: 1

Re: Trvale obydlená hájovna Rokycansko 4,3 kWp

Příspěvekod Pan Taum » ned zář 22, 2013 2:01 pm

karel píše:Dnes bych možná volil slabší kapacitu baterií za méně peněz


Počkej na zimu, jak budeš rád za kapacitu, kterou jsi zvolil. :celebrate1: Uvidíš, že i na tu elektrocentrálu dojde. Teď v září je ještě dost slunce (12 hodin), tak se to moc nezdá.
Na bateriích v čistě ostrovním provozu nelze šetřit.
Pan Taum
 
Příspěvky: 510
Registrován: sob úno 25, 2012 9:36 pm
Reputation: 9

Re: Trvale obydlená hájovna Rokycansko 4,3 kWp

Příspěvekod SJM » ned zář 22, 2013 8:47 pm

karel píše:Z FVE napájíme trvale ... a UPS.


K poznámce o UPS - není ostrovní systém takovou větší UPS? Kolik má ta UPS trvalou spotřebu?
SJM
 
Příspěvky: 598
Registrován: pon dub 23, 2012 1:51 pm
Reputation: 6

Re: Trvale obydlená hájovna Rokycansko 4,3 kWp

Příspěvekod karel » pon lis 11, 2013 11:08 pm

Pan Taum píše:
karel píše:Dnes bych možná volil slabší kapacitu baterií za méně peněz


Počkej na zimu, jak budeš rád za kapacitu, kterou jsi zvolil. :celebrate1: Uvidíš, že i na tu elektrocentrálu dojde. Teď v září je ještě dost slunce (12 hodin), tak se to moc nezdá.
Na bateriích v čistě ostrovním provozu nelze šetřit.



Tak už na ní došlo. Je vidět, že se mám ještě co učit. Jak bylo nedávno delší dobu bez slunce tak jsme hodně šetřili a baterie pořád ukazovali 50 až 52V celkem. Tak jsem si říkal, jak nám pěkně ostrov funguje a najednou v noci konec, elektřina vypnula. Nejdřív jsem si říkal, jak je to možné, vždyť už nejsme připojeni na ČEZ. Pak jsem juknul na graf a vidím, že napětí bylo pořád přes 50 V a najednou během 3 hodin sešup jako blázen, křivka napětí otočila prudce dolů a za tři hodiny bylo hotovo ( čekal jsem, že se baterie na konci rychle vybijí, ale že to bude takový sešup, to jsem nečekal). Poučení je zařídit si lepší monitoring, a neřídit se jen napětím baterek, což zdejší komunita jistě ví, ale pro mě jako laika novinka.
Tak se centrála alespoň pár hodin protáhla.
Ono i když svítí tak mám z důvodu nízkého položení slunce dominantní část panelů ( 15 z 18) většinu dne zastíněných ( viz řada dubů zmíněná v mém vlákně). A i když slunce svítí celý den , tak na 15 panelů svítí naplno hodinu a další tři na přístřešku 3 hodiny. Takže jsem rozšířil rodinu panelů a dokoupil jim 6 sourozenců na přístřešek. Už hezky makají.

Také jsem si vyzkoušel nechtěně odolnost baterií LIFEPO. Jak mi spadlo napětí a měnič odpojil baterie, tak koukám na stav jednotlivých článků na balancérech a co nevidím - dva nejslabší články 1,8 V a nejsilnější 2,8 V. Měnič měl totiž nastaveno odpojovací napětí 38 V a nikoliv 44,8 V. Při tom také odešly některé balancéry, protože se tak snažily dorovnávat napětí mezi články až se zřejmě přehřály ( alespoň podle toho co jsem cítil a následné částečné nefunkčnosti) Už jsem se bál, že baterky odešly po 4,5 měsících do nebe ( což by při jejich ceně byla dost rána), ale zrovna nesvítilo, tak jsem všechny spotřebiče vypnul a nechal aku dobíjet z panelů hezky pomalu a balancéry postupně nejdřív dorovnaly napětí všech článků na 2,8 V a pak jsem zapnul naplno dobíjení z centrály. Nacpal jsem do nich rychlostí 2,5 kW/h plnou kapacitu asi za 6 hodin a zdá se, že zmíněné články, které měli napětí po vybití jen 1,8 V jsou opět ok.

Nastavení měniče jsem hned opravil, vypne nyní, když baterie klesnou na 44,8 V ( 2,8 V na článek) a musím nějak vyřešit monitoring baterek, aby ukazoval zbývající kapacitu v kWh.

Tak to jsou další zkušenosti začínajícího ostrovníka. Tak zase někdy příště.
http://www.nezavislydum.cz - Váš průvodce na cestě k nezávislému a soběstačnému bydlení.
karel
 
Příspěvky: 113
Registrován: ned říj 07, 2012 2:30 pm
Reputation: 1

Re: Trvale obydlená hájovna Rokycansko 4,3 kWp

Příspěvekod karel » pon lis 11, 2013 11:11 pm

SJM píše:
karel píše:Z FVE napájíme trvale ... a UPS.


K poznámce o UPS - není ostrovní systém takovou větší UPS? Kolik má ta UPS trvalou spotřebu?


Máš jistě pravdu, že ostrovní systém je vlastně taková větší UPS, ale při té mé výše popsané události jsem ji ocenil, neboť stále napájela router a tudíž mi šel internet a mohl jsem se podívat na monitoring.
Tak si ještě nechám. Zaslouží si to, i když něco spotřebuje.
http://www.nezavislydum.cz - Váš průvodce na cestě k nezávislému a soběstačnému bydlení.
karel
 
Příspěvky: 113
Registrován: ned říj 07, 2012 2:30 pm
Reputation: 1

Re: Trvale obydlená hájovna Rokycansko 4,3 kWp

Příspěvekod vata » úte lis 12, 2013 12:21 am

Zdravím, podle napětí se u lithia skutečně moc na zbývající kapacitu usuzovat nedá. Koukněte na tenhle graf:
ubat.jpg

asi před měsícem jsem spustila v SDS odpojování zátěže podle SOC, a min. napětí od té doby nekleslo pod 13V, ačkoliv soc v těchto dnech je už hodně dole. Čili podle napětí by se řeklo, že energie je dost, ale sledování SOC říká něco jiného.
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1325
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am
Reputation: 52

Re: Trvale obydlená hájovna Rokycansko 4,3 kWp

Příspěvekod Pan Taum » úte lis 12, 2013 11:40 am

Na monitoring je nejspolehlivější Victron BMV 600s http://www.mulac.cz/sledovace-monitorin ... 9999ah.htm na displeji přímo ukazuje zbývající kapacitu a lze jej nakonfigurovat přímo na parametry LifePO4. Za ty prachy nic lepšího nejde sehnat.
Pan Taum
 
Příspěvky: 510
Registrován: sob úno 25, 2012 9:36 pm
Reputation: 9

Re: Trvale obydlená hájovna Rokycansko 4,3 kWp

Příspěvekod abrams » úte lis 12, 2013 7:02 pm

Zdravím ,

plně souhlasím s Panem Taumem , SOC u LiFe lze nejlépe hlídat měřákem Ah . Já používám Power Log (+/-130A) , ale odkazovaný Battery monitor je o X levlů výš :yes: .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
Uživatelský avatar
abrams
 
Příspěvky: 2007
Registrován: ned črc 17, 2011 11:19 am
Bydliště: Brno
Reputation: 198

Re: Trvale obydlená hájovna Rokycansko 4,3 kWp

Příspěvekod ixo » úte lis 12, 2013 7:08 pm

Uz som aj studoval manual k Battery monitoru a nie je mi jasna jedna jedina vec - ako sa da nim zistit realna kapacita baterie? Iba postupnym vybitim baterie a odmeranim Ah, alebo to vie Battery monitor odhadnut inac, napr. odvodenim pomeru klesania napatia voci odobratym Ah?
940 Wp, Pb OpZs 24V/300Ah, Tristar MPPT 60A, Meanwell 1 kW, PowerJack 5kW, Bratislava
Výkonnosť systému: http://oddych.sk/e
(Ne)návratnosť systému: http://tinyurl.com/cx74hkv
Zdieľaná databáza meničov: http://tinyurl.com/mx6gvsj
Uživatelský avatar
ixo
 
Příspěvky: 401
Registrován: stř říj 10, 2012 5:11 pm
Bydliště: Bratislava
Reputation: 13

Re: Trvale obydlená hájovna Rokycansko 4,3 kWp

Příspěvekod vata » úte lis 12, 2013 8:12 pm

U mě se kapacita zjišťuje, jak jinak, podle naměřeného bateriového proudu, a kalibruje se to automaticky na krajních napěťových hranicích baterie. Takže na začátku se kapacita nastaví podle nominální hodnoty baterie, a program si to pak už přechroustá, potřebuje jen občas narazit na plné nabití (nebo vybití), aby se srovnaly kumulované nepřesnosti měření a uživatelův odhad aktuální kapacity na začátku. Je pravda, že od jara jsem baterie nevybila zcela, takže nevím úplně, jakou mají kapacitu, zatím to vypadá na cca 450Ah u 400Ah baterek v bezpečném napěťovém rámci.
U olova by to zjišťování kapacity probíhalo stejně jen s tím, že tam si člověk dobře rozmyslí je úplně vybít.
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
Uživatelský avatar
vata
 
Příspěvky: 1325
Registrován: pon zář 12, 2011 10:32 am
Reputation: 52

Re: Trvale obydlená hájovna Rokycansko 4,3 kWp

Příspěvekod FRSO » úte lis 12, 2013 8:26 pm

vata píše:U mě se kapacita zjišťuje, jak jinak, podle naměřeného bateriového proudu, a kalibruje se to automaticky na krajních napěťových hranicích baterie. Takže na začátku se kapacita nastaví podle nominální hodnoty baterie, a program si to pak už přechroustá, potřebuje jen občas narazit na plné nabití (nebo vybití), aby se srovnaly kumulované nepřesnosti měření a uživatelův odhad aktuální kapacity na začátku. Je pravda, že od jara jsem baterie nevybila zcela, takže nevím úplně, jakou mají kapacitu, zatím to vypadá na cca 450Ah u 400Ah baterek v bezpečném napěťovém rámci.
U olova by to zjišťování kapacity probíhalo stejně jen s tím, že tam si člověk dobře rozmyslí je úplně vybít.


Zdravím, přesně tak, zadat kapacitu aku, nastavit vhodné konečně napětí a min proud dobíjení a po dosažení hodnot se provede automatická synchronizace BMV a pak to ukazuje aktuální kapacitu odebrané energie ze zadané hodnoty aku. Pokud se odebírá z aku je znaménko -, jak se dobíjí aku tak se - hodnota snižuje myslím k nule. Nebo aku nabít na plný stav a ručně synchronizovat. Franta
FRSO
 
Příspěvky: 682
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm
Reputation: 31

Re: Trvale obydlená hájovna Rokycansko 4,3 kWp

Příspěvekod ixo » úte lis 12, 2013 9:38 pm

Ahojte, takze ak dobre rozumiem, pri olove by sa dala zistit kapacita iba vybitim na najnizsie mozne napatie (21V). Ale tomu by som sa celkom rad vyhol. 8-)
940 Wp, Pb OpZs 24V/300Ah, Tristar MPPT 60A, Meanwell 1 kW, PowerJack 5kW, Bratislava
Výkonnosť systému: http://oddych.sk/e
(Ne)návratnosť systému: http://tinyurl.com/cx74hkv
Zdieľaná databáza meničov: http://tinyurl.com/mx6gvsj
Uživatelský avatar
ixo
 
Příspěvky: 401
Registrován: stř říj 10, 2012 5:11 pm
Bydliště: Bratislava
Reputation: 13

Re: Trvale obydlená hájovna Rokycansko 4,3 kWp

Příspěvekod FRSO » úte lis 12, 2013 9:52 pm

ixo píše:Ahojte, takze ak dobre rozumiem, pri olove by sa dala zistit kapacita iba vybitim na najnizsie mozne napatie (21V). Ale tomu by som sa celkom rad vyhol. 8-)


Zdravím, zakladem přesného měření na BMV je přesně nastavená kapacita a od této hodnoty pak ukazuje reálnou hodnotu aku v Ah, např. zadám aku 250Ah, ukazatel měření v Ah při odebrání 10Ah ukazuje -10Ah, jak se pak aku dobíjí, tak se ta - hodnota snižuje k nule, stářím a počtem cyklů se kapacita zmenšuje a je potřeba ji fyzicky změřit a upravit znovu tu hodnotu aku v nastavení v Ah, jediné možné řešení je nabít aku na plnou hodnotu a znaky nabití, pak ho vybíjet zátěží na 21,6 Volt a BMV vám přesně změří dosaženou kapacitu aku.
FRSO
 
Příspěvky: 682
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm
Reputation: 31

Re: Trvale obydlená hájovna Rokycansko 4,3 kWp

Příspěvekod střídač » stř lis 13, 2013 8:45 am

FRSO píše:zakladem přesného měření na BMV je přesně nastavená kapacita...stářím a počtem cyklů se kapacita zmenšuje a je potřeba ji fyzicky změřit a upravit znovu tu hodnotu aku v nastavení v Ah


Takže drahá hračka o kterou se musím navíc starat jak o dvouleté dítě.
střídač
 
Příspěvky: 560
Registrován: stř led 02, 2013 4:28 pm
Reputation: 17

Re: Trvale obydlená hájovna Rokycansko 4,3 kWp

Příspěvekod karel » ned lis 17, 2013 1:01 pm

Pan Taum píše:Na monitoring je nejspolehlivější Victron BMV 600s http://www.mulac.cz/sledovace-monitorin ... 9999ah.htm na displeji přímo ukazuje zbývající kapacitu a lze jej nakonfigurovat přímo na parametry LifePO4. Za ty prachy nic lepšího nejde sehnat.


Díky za tip. Ještě seženu někoho kdo mi to zapojí, neboť já se svou přirozenou hrůzou ke všemu, čím teče elektrický proud, si s tím neporadím. Ale koukal jsem na zapojení, že to pro jakéhokoliv elektrikáře asi nebude problém.

Konečně budu moci jasně odpovědět na stále se opakující otázky mé drahé polovičky - například" Můžu prát?, Můžu udělat kafe z presovače?, Mohu udělat topinky? ,,, a jiné podobné, na které nedokáži zatím vždy jasně odpovědět (zvláště po delší době bez slunce) a ona to těžko chápe. Dokonce se už jednou skoro sbalila, že v takovým baráku, kde si ani nemůže bez zeptání udělat kafe nebo vyprat nebude :-). Takže takový monitoring aku může mít i pozitivní vliv na manželství :-).
http://www.nezavislydum.cz - Váš průvodce na cestě k nezávislému a soběstačnému bydlení.
karel
 
Příspěvky: 113
Registrován: ned říj 07, 2012 2:30 pm
Reputation: 1

Re: Trvale obydlená hájovna Rokycansko 4,3 kWp

Příspěvekod FRSO » ned lis 17, 2013 1:26 pm

karel píše:
Pan Taum píše:Na monitoring je nejspolehlivější Victron BMV 600s http://www.mulac.cz/sledovace-monitorin ... 9999ah.htm na displeji přímo ukazuje zbývající kapacitu a lze jej nakonfigurovat přímo na parametry LifePO4. Za ty prachy nic lepšího nejde sehnat.


Díky za tip. Ještě seženu někoho kdo mi to zapojí, neboť já se svou přirozenou hrůzou ke všemu, čím teče elektrický proud, si s tím neporadím. Ale koukal jsem na zapojení, že to pro jakéhokoliv elektrikáře asi nebude problém.

Konečně budu moci jasně odpovědět na stále se opakující otázky mé drahé polovičky - například" Můžu prát?, Můžu udělat kafe z presovače?, Mohu udělat topinky? ,,, a jiné podobné, na které nedokáži zatím vždy jasně odpovědět (zvláště po delší době bez slunce) a ona to těžko chápe. Dokonce se už jednou skoro sbalila, že v takovým baráku, kde si ani nemůže bez zeptání udělat kafe nebo vyprat nebude :-). Takže takový monitoring aku může mít i pozitivní vliv na manželství :-).

Zdravím Karle, mohu doporučit, já to používám na testování solárních systémů na chatách zda je návrh sol. systému v pořádku a systém stíhá dobíjet atd., dávám ještě jeden typ na nákup tohoto přístroje, zapojení do systému je velmi jednoduché.
http://eshop.neosolar.cz/sledovac-stavu-bmv-600s
FRSO
 
Příspěvky: 682
Registrován: ned srp 14, 2011 9:13 pm
Reputation: 31

Re: Trvale obydlená hájovna Rokycansko 4,3 kWp

Příspěvekod karel » stř lis 27, 2013 2:43 pm

Sledovač - moje oblíbená značka Victron - zakoupen a Martinem Kolaříkem nainstalován a nastaven.Konečně vím kolik kapacity mi v bateriích zbývá, ale i řadu dalších parametrů - například signalizaci (zvukovou i světelnou) na kapacitě, která se nastaví - já mám nastaveno na 30 %, abych měl dost času zapnout centrálu, než měnič na 20 % vypne.

Skvělé, na fórum míří poděkování za skvělý tip, doporučení a rady , k Martinovi Kolaříkovi míří poděkování za realizaci.

P.S. Nevím zda to není nepovolená reklama ( pokud ano, omlouvám se, nechť ji admin smaže). ale pro ty, co s IT a elektřinou stejně jako já nekamarádí, resp. jsou naprostí laici....

.....tak Martin Kolařík se svým kolegou Pavlem Urbanem je skvělá volba, a doporučuji se na ně s realizací ostrovní či poloostrovní FVE a věcmi souvisejícími obrátit. Mám tu nejlepší zkušenost. Navrhnou, vysvětlí, realizují, vysvětlí, proškolí,...a komunikují...
http://www.nezavislydum.cz - Váš průvodce na cestě k nezávislému a soběstačnému bydlení.
karel
 
Příspěvky: 113
Registrován: ned říj 07, 2012 2:30 pm
Reputation: 1

Re: Trvale obydlená hájovna Rokycansko 4,3 kWp

Příspěvekod Frenky » stř lis 27, 2013 5:11 pm

Ano, myslím si že máte úplnou pravdu. Jedni z mála kterí si hýčkají své zákazníky. Sice nemají nejlevněji, ale dovedou se postarat a nikdy vás nenechají na holičkách. Reklama na dobrou práci si myslím, že tady je povolená. :-)
2x Solární panel IBC Polysol 230 DS Pmpp=230W, Regulátor STUDER VT-80, Střídač Studer XTS 1200-24, BSP, RCC, AKU 24V LFP100AH – WB-LYP100AHA. 2x Aktivní balancer ON4-UTP 4x7A, Řizení a dohled microlog, SDS, vlastní vyčítání arduinem do RPi s databází a html stránkou. Dříve SIEMENS S7-1200 s PC na WINDOWS ala Netko.
http://frenky.dreamsys.cz/index.html
Uživatelský avatar
Frenky
 
Příspěvky: 619
Registrován: pon led 21, 2013 6:36 pm
Bydliště: Mladá Boleslav
Reputation: 46

Re: Trvale obydlená hájovna Rokycansko 4,3 kWp

Příspěvekod kodl69 » pon led 19, 2015 12:33 am

je potřeba hlídat napětí na jednotlivých článcích, může se stát, že při vybíjení "do nuly" jde některý článek dolů dřív než ostatní- na to stačí třeba jenom voltmetr za 2 usd na 8 čl.:http://www.ebay.com/sch/i.html?_odkw=Battery+Voltage+Indicator&_sop=15&_from=R40|R40|R40&_osacat=0&_from=R40&_trksid=p2045573.m570.l1313.TR0.TRC0.H0.X8+Battery+Voltage+Indicator&_nkw=8+Battery+Voltage+Indicator&_sacat=0
při poklesu napětí jednotlivého článku to začne dost výrazně křičet, možná by byl lepší celllog s výstupem na relé které odpojí spotřebu, namá cenu riskovat zničení baterek.
ostrov 3000Wp ve stádiu zrodu: 6x noark CHSM6610P250, 6x250Wp z I4wifi, 4x auria 120Wp, midnite classic 150 lite+whizbang jr., 16S a různě P cca 300Ah Winston, Powerjack 8kW (reálně 6kW po úpravě). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kodl69
 
Příspěvky: 2157
Registrován: sob črc 19, 2014 7:56 pm
Reputation: 152

Předchozí

Zpět na Bez dodávek do DS

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Reputation System ©'