Fórum | MyPower.CZ | Obnovitelné zdroje energie - energetická soběstačnost | Právě je pát dub 20, 2018 10:57 pm


Ostrovny system pre Drevodom, Banska Stiavnica

FVE systémy bez dodávek do DS pouze pro vlastní spotřebu - ostrovní hybridní FVE
Předchozí

Re: Ostrovny system pre Drevodom, Banska Stiavnica

Příspěvekod mypower.cz » stř dub 03, 2013 12:04 pm

jen 100W ve standby :) a to ma ten velky menic (3kW MUST UPS) .. tech 200W bylo mysleno tak, ze ten maly mikro menic je delany maximalne 200W vystupniho vykonu, pak odchazi do kremikoveho nebe. Ale na druhou stranu od tohoto mikromenice ani vice neocekavam, protoze slouzi jen na male vykony, viz zminene nabijecky fotaku, mobilu, nebo na krmeni LCD monitoru, ktery nema DC vstup, atd.

PS: nechapu proc, ale pan Kolarik tyto menice stahnul z prodeje (uz nejsou v shopu). Pricemz cenou byly dost zajimave a ta standby spotreba ostrovnikovi nevadi.
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3197
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 133

Re: Ostrovny system pre Drevodom, Banska Stiavnica

Příspěvekod LIX » stř dub 03, 2013 12:40 pm

Ahá, no ja som si to neako potom asi spojil s tým 200W meničom. Tieto meniče s klasickým trasformátorom ma od začiatku čo sa venujem elektrotechnike zaujímali. Raz som jeden dokonca aj zostrojil. Mal síce výkon iba okolo 60W ale celé to iba záležalo na výkone trafa, tieto meniče sú tvrdší zdroj ako tie šmejdy vysokofrekvenčné čo máme skoro všetci doma. Jediná ich nevýhoda je o trochu väčšia spotreba a väčšia váha, ale neviem kto by bral niekam solárny menič. :D
Škoda len že ten menič čo som robil nemal spätnú vezbu a tým pádom si nemohol regulovať napätie na výstupe trafa a po pripojení záťaže kleslo...
LIX
 
Příspěvky: 589
Registrován: pon črc 30, 2012 2:43 pm
Reputation: 9

Re: Ostrovny system pre Drevodom, Banska Stiavnica

Příspěvekod SJM » stř dub 03, 2013 2:47 pm

mypower.cz píše:nechapu proc, ale pan Kolarik tyto menice stahnul z prodeje (uz nejsou v shopu).


Měniče Must UPS jsu stále v nabídce shopu v oddílu měniče s funkcí UPS.
SJM
 
Příspěvky: 598
Registrován: pon dub 23, 2012 1:51 pm
Reputation: 6

Re: Ostrovny system pre Drevodom, Banska Stiavnica

Příspěvekod mypower.cz » stř dub 03, 2013 2:55 pm

a jo pravda .. je tam ten stojaty.. nicmene ta nabidka zasadne prořídla .. coz je IMHO skoda. Mozna to ma nejaky duvod .. kdo vi ..
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3197
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 133

Re: Ostrovny system pre Drevodom, Banska Stiavnica

Příspěvekod mypower.cz » stř dub 03, 2013 2:57 pm

Info od p. Kolarika:

> za měniče MustUPS je náhrada Multifit. Téměř identická kastle, uvnitř
> téměř identický měnič, ale spotřeba jen 35W naprázdno
> a komunikace po USB a LAN. Možnost nastavení priority INVERTER nebo UPS.
Podpořte MyPower.CZ | 2.24kWp FVE | MyPower MicroLog2
BTC support 37uvSpUKTCmcJZD9bs8ZWhdrubxBxRZSuT | LTC support LPYitoWPn3k5PqWBWmuzbcwj344THtZ7q2
Uživatelský avatar
mypower.cz
Site Admin
 
Příspěvky: 3197
Registrován: pát bře 04, 2011 11:36 am
Reputation: 133

Re: Ostrovny system pre Drevodom, Banska Stiavnica

Příspěvekod Foxxx » pát dub 05, 2013 6:29 pm

LIX píše:S tou robustnosťou máš pravdu, len som to sem nechcel písať lebo pokial ten menič nemáš doma nevieš na 100% či je taký robustný a odolný ako píšu. Že rozbehne hento a tamto a pri tom nič nevydrží a nerozbehne. Ja sa napríklad čudujem že môj meanwell TS-1000 mi rozbehne klimatizáciu. :D Dával som tam otcov 1500W menič a ani neprdol.
To sa čudujem že ti nevadí ten 200W odber na prázdno keď že si čistý ostrov, ale keď ten menič odpojuješ tak sa to dá. Raz až snáď budem mať svoj vlastný dom budem tiež bez elektrickej prípojky iba zo solárom a poprípade neakou turbínou.



Zdravím jakou klimatizaci vám to rozběhne to by mě celkem zajímalo... diky
Foxxx
 
Příspěvky: 78
Registrován: úte bře 05, 2013 8:34 am
Bydliště: Podolí Brno-venkov
Reputation: 0

Re: Ostrovny system pre Drevodom, Banska Stiavnica

Příspěvekod LIX » čtv dub 11, 2013 12:19 pm

AMCOR AC 10000 M, najprv zapnem čisto len ofukovanie, potom zapnem prvý stupeň klimatizácie a potom hodím druhý a ide. Možno je to aj vďaka kondenzátorom ktoré som pripojil na výstup meniča, neskúšal som ju zapínať bez nich. Vtedy som si ani neuvedomil že ich tam mám.
LIX
 
Příspěvky: 589
Registrován: pon črc 30, 2012 2:43 pm
Reputation: 9

Re: Ostrovny system pre Drevodom, Banska Stiavnica

Příspěvekod dedo » čtv dub 11, 2013 2:26 pm

:wall: Nerozumiem: kondenzátory na výstupe meniča?
Uživatelský avatar
dedo
 
Příspěvky: 226
Registrován: čtv zář 22, 2011 9:33 pm
Bydliště: SK
Reputation: 10

Re: Ostrovny system pre Drevodom, Banska Stiavnica

Příspěvekod LIX » čtv dub 11, 2013 2:33 pm

Jednoducho sa na výstup meniča (230V) čo je N a L pripojí čo najväčšia kapacita kondenzátoru. Menič môže byť potom schopný rozbehnúť napr. chladničku alebo klimatizáciu. Ja tam mám ten kondenzátor hlavne kôli udržaniu napätia keď sa mi prepne relé z meniča na sieť. ;)
LIX
 
Příspěvky: 589
Registrován: pon črc 30, 2012 2:43 pm
Reputation: 9

Re: Ostrovny system pre Drevodom, Banska Stiavnica

Příspěvekod matej » čtv dub 11, 2013 2:52 pm

Mno .. na tom niečo bude, môže to vykryť veľmi krátke špičky <5ms, ale záleží na konkrétnom type meniča nie všade to môže fungovať, závisí ako má menič nastavenú ochranu proti preťaženiu. Ale v každom prípade to zvyšuje spotrebu meniča. Menič musí v každej perióde nabiť kondenzátor na +315V, vybiť, nabiť na -315V a vybiť. To môžu byť jednotky až desiatky W spotreby.
Pravda a Láska zvítězí!.
SOLARSERVIS.EU - Slnko do každého domu - Montáže hybridných a ostrovných FVE.
matej
 
Příspěvky: 798
Registrován: čtv zář 01, 2011 5:30 pm
Reputation: 37

Re: Ostrovny system pre Drevodom, Banska Stiavnica

Příspěvekod LIX » čtv dub 11, 2013 3:07 pm

V tomto máš pravdu, keď je kondenzátor pripojený tak sa menič nedostane ani do standby režimu pretože neustále nabíja kondenzátor, ak budem mať spolahlivý ampérmeter čo by mi zmeral tak malý odber prúdu tak dám vedieť čo to papá.
LIX
 
Příspěvky: 589
Registrován: pon črc 30, 2012 2:43 pm
Reputation: 9

Re: Ostrovny system pre Drevodom, Banska Stiavnica

Příspěvekod dedo » čtv dub 11, 2013 3:17 pm

Akú kapacitu tam máš, ak sa smiem opýtať?
Uživatelský avatar
dedo
 
Příspěvky: 226
Registrován: čtv zář 22, 2011 9:33 pm
Bydliště: SK
Reputation: 10

Re: Ostrovny system pre Drevodom, Banska Stiavnica

Příspěvekod LIX » čtv dub 11, 2013 3:23 pm

15uF 275V, treba kondenzátor na striedavé napätie
LIX
 
Příspěvky: 589
Registrován: pon črc 30, 2012 2:43 pm
Reputation: 9

Re: Ostrovny system pre Drevodom, Banska Stiavnica

Příspěvekod dedo » čtv dub 11, 2013 3:52 pm

:) Vďaka
Uživatelský avatar
dedo
 
Příspěvky: 226
Registrován: čtv zář 22, 2011 9:33 pm
Bydliště: SK
Reputation: 10

Re: Ostrovny system pre Drevodom, Banska Stiavnica

Příspěvekod MareC3k » čtv dub 11, 2013 6:35 pm

nieje lepsie kebyze tento kondenzator bol rovno na vstupe zariadenia ktore to vyzaduje? elektromotor, kompresor klimy, pripadne neonove svietidlo?
lebo pokial je na menici len cisto odporova zataz, tak trvale pripojeny kondenzator posuva fazu opacnym smerom ako cievka. matej co ty na to?
6,8kWp (1,3kWp + 2kWp + 2,2kWp + 1,3kWp), 26V 450Ah LifeYpo4+zaloha olovo, 8kW LF sinus menic PowerJack, PCM 8048+Tristar-MPPT-60A+Victron 150/35, Presov uLOG: http://s5.mypower.cz/fve-ulog2marec3k
MareC3k
 
Příspěvky: 326
Registrován: pát říj 05, 2012 7:37 pm
Bydliště: SK pri Presove
Reputation: 14

Re: Ostrovny system pre Drevodom, Banska Stiavnica

Příspěvekod luge » čtv dub 11, 2013 10:08 pm

MareC3k píše:nieje lepsie kebyze tento kondenzator bol rovno na vstupe zariadenia ktore to vyzaduje? elektromotor, kompresor klimy, pripadne neonove svietidlo?
lebo pokial je na menici len cisto odporova zataz, tak trvale pripojeny kondenzator posuva fazu opacnym smerom ako cievka. matej co ty na to?

Nechcem obchádzať tema,ale to ma tiež zaujíma to s tým kondenzátorom.Pri prepnutí z meniča na DS mi LCD TV vypne,ale pri prepnutí DS menič si to TV ani nevšimne.Možno by pomohol nejaký kondík.matej čo ty na to?
luge
 
Příspěvky: 520
Registrován: ned lis 13, 2011 5:52 pm
Bydliště: SK
Reputation: 1

Re: Ostrovny system pre Drevodom, Banska Stiavnica

Příspěvekod matej » úte dub 16, 2013 12:07 am

luge, ak máš tie reverzné stykače ovládané priamo výstupom meniča, je to jasné prečo to robí, a síce stykače väčšinou pri zopnutí (pripojení napätia na cievku) majú menšie oneskorenie, tj. prepnú skôr ako pri vypnutí. Takže keď spadne menič, kým stykače rozopnú je to dajme tomu 15ms, (ale to by LCD TV aj každý iný bežný spotrebič mal v pohode zvládnuť) ale pri prepnutí z DS na menič to je dajme tomu 5ms čo ten TV ešte vydrží. "Najlepším" riešením by bolo posilniť kondíky v zdroji toho LCD TV :-) ovšem záruka. Takže - nejak vytuniť to prepínanie ale samozrejme obrovského bacha na prienik DS-Menič!
Ten kondík na výstup meniča by som fakt nedával .. áno posúva fázu prúdu z meniča ale o to tu veľmi nejde .. ALEBO skúsiť dať tú cievku do série s oným problematickým spotrebičom. Niekoľko mH tak 5-10 mH by mohlo prípadnú špičku dostatočne vyhladiť, spôsobí to mierny pokles napätia na onom spotrebiči (nijak dramatický, jednotky V), ale hlavne to nezvyšuje standby spotrebu meniča.
Pravda a Láska zvítězí!.
SOLARSERVIS.EU - Slnko do každého domu - Montáže hybridných a ostrovných FVE.
matej
 
Příspěvky: 798
Registrován: čtv zář 01, 2011 5:30 pm
Reputation: 37

Předchozí

Zpět na Bez dodávek do DS

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Reputation System ©'